IFA 2015: ThinkPady se vrací o pár let zpět

7. 9. 2015 | 7

Odobně jako loni ukázalo Lenovo letos v Berlíně na veletrhu IFA kromě ryze spotřebitelských produktů také několik střípků z pracovních zařízení řady Think. Představené ThinkPady byly v mnoha ohledech velmi zajímavé, a tak se na některé dojmy podíváme blíže.

IFA je veletrh spotřební elektroniky, kde vedle ledniček, televizí a kávovarů mají samozřejmě své neoddiskutovatelné místo také počítače, notebooky, mobilní telefony či tablety. Není to tradiční místo, kde by výrobci běžně představovali firemní či pracovní zařízení, toho se ostatně jasně drželo na své prezentaci také Lenovo (nehledě na to, že notebooky ThinkPad Lenovo tradičně představuje v zimě či po novém roce a většinu ukáže na výstavě CES v Las Vegas). Pracovní zařízení Think si sice v prezentaci Lenova své místo našla, ale skutečně jen okrajově a představeny byly jen dva produkty, které lze běžnými spotřebiteli snadno uchopit – konvertibilní (a přiznejme si – sexy) zařízení nové generace, ThinkPad Yoga 260, a nová generace miniaturního desktopu ThinkCentre Tiny.

Tip: Video se shrnutím novinek Lenovo z IFA 2015 najdete zde.

Jenže nejen prezentací živa akce Lenova byla, na výstavce si hosté mohli prohlédnout mnoho nových zařízení, některá dokonce na prezentaci ani nezazářila. Většina z nich – ne snad překvapivě – byla vzadu v koutku, v sekci Think. Zde se vedle nového ThinkCentru Tiny, nového ThinkPadu Yoga 260 (doplněného o 14″ model 460) a ThinkPadu E560 (přiznejme si to, kdo se přišel podívat na ThinkPad E…) objevila dvojice extra zajímavých a exotických ThinkPadů, a sice pracovní stanice P50 a P70. Tam už teprve začínala ta pravá zábava pro nadšence do černých bytelných krabic, nehledě na to, že nám dala vhled do budoucnosti nových ThinkPadů, která nějak nápadně připomíná minulost…

ThinkPad P50 a P70 – návrat ke kořenům

Když Lenovo představilo zcela novou generaci a směr mobilních pracovních stanic ThinkPad v podobě modelů P50 (15″) a P70 (17″), nemohl jsem se dočkat chvíle, kdy si budu moci na zařízení sáhnout. Nejen proto, že po dlouhé době to opět vypadá, jako by Lenovo bralo mobilní pracovní stanice zcela vážně (vrchol tohoto snažení ale stále zůstává ThinkPad W700ds), ale hlavně s sebou nové ThinkPady P přinesly mnoho do minulosti hledících „novinek“, které dávají mnohem větší naděje a váhu celému smyslu projektu Retro ThinkPad.

Notebooky ThinkPad P přináší – kromě nekompromisního výkonu díky procesorům Intel Xeon, DDR4 ECC pamětem, profi grafikám či kalibrační sondě – několik změn, které je vymezují oproti možná až moc moderně nastolenému designu současných ThinkPadů. Po návratu tlačítek TrackPointu v ThinkPadech ’50 se nám totiž začíná vracet už na ThinkPadech P mnohem více prvků, které jsme dříve na ThinkPadech nacházeli, ale „modernizací“ zmizely. Některé jsme objevili již z fotek a obrázků, ale až chvíle, kdy může člověk vzít notebook do ruky, jasně vyřkne rozsudek.

ThinkPad P50 i P70 působí jako ThinkPady pár let zpět – tělo je tuhé, tvrdé, opěrky zápěstí se neprohýbají a materiál a povrchy navíc působí jiným dojmem – i v tomto případě je to jako vrátit se o pár let zpátky. Zaujme ale také detailnější pohled na klávesnici, která odhaluje hrubší povrch podsvícené varianty, diodu Caps Locku nebo přesunutí diody FnLk na Escape (kde dává asi větší smysl, zvlášť když je možné v BIOSu přehazovat klávesy Fn a Ctrl). Klávesnice zaujme ale i jako celek – již nenabízí (mnohými zatracovaný) posuvný rámeček, ale je klasicky přichycená zespodu šroubky (je pravděpodobné, že paměťové moduly RAM budou na lícní i rubové straně základní desky, tak je to nejen praktické pro servis, ale téměř nutné pro upgrade komponent). Její součástí jsou – jako dříve – tlačítka TrackPointu, která dostala klasický chod i uchycení, žádné polovičaté řešení generace ’50.

Pevný disk získal opět svou indikaci, kterou najdeme pod displejem. U napájecího konektoru je nově dioda, která oranžově indikuje nabíjení a zeleně plně nabitou baterii. Poslední zmínku věnuji nové čtečce otisků prstů, která již není přetahovací, ale prst pouze přiložíte.

I zespodu nové ThinkPady P zaujmou svým tradičním provedením. Baterie je výměnná po vzoru W700 – odjišťuje se směrem dolů. Velký kryt na spodní straně svědčí, že tady se počítá s výměnou komponent, netřeba tedy notebook dramaticky rozebírat – tenhle stroj je skutečně na práci a na všechno to, co jsme si už pomalu s notebooky dělat odvykali.

Podtrženo, sečteno: ThinkPady P posílají velmi příjemnou zprávu všem tradičním uživatelům ThinkPadů, že by se skutečně věci (alespoň některé) mohly posouvat tím správným směrem. Je určitě dobře, pokud budou existovat zařízení, jako jsou „slim“ modely (T550, T450s či X1 Carbon), ale rozhodně nejednoho uživatele potěší notebooky více po vzoru ThinkPadů P. Jen kdyby ještě existoval menší model…

ThinkPad Yoga 260 a 460 – moderní pracovní konvertibly

ThinkPad Yoga 260

  • Až Intel Core i7 Skylake
  • Windows 10
  • 12,5″, až Full HD (1 920 x 1 080)
  • Až 16 GB DDR4 DIMM
  • Až 512GB SSD
  • Integrovaná grafická karta
  • 2 x USB 3.0, Mini-DisplayPort, HDMI, OneLink+, čtečka karet, čtečka Smart Card
  • Barvy: černá, stříbrná
  • Váha: 1,3 kg

ThinkPad Yoga 460

  • Až Intel Core i7 Skylake
  • Windows 10
  • 14″, až WQHD (2 560 x 1 440)
  • Až 8 GB DDR4 DIMM
  • Až 1TB HDD, až 256GB SSD
  • Integrovaná grafická karta, nebo NVIDIA GeForce 940M (2 GB)
  • 3 x USB 3.0, Mini-DisplayPort, HDMI, OneLink+, čtečka karet 4v1
  • Barvy: černá, stříbrná
  • Váha: 1,77 kg

Paradox minulé generace se nám opakuje i nyní, jen naopak. 14″ model ThinkPadu Yoga (označovaný nově jako ThinkPad Yoga 460) zůstal shodný s modelem minulé generace (který přinesl nové šasi, nové panty i vylepšenou Lift’n’Lock klávesnici), jen dostal novou čtečku otisků prstů. Naopak 12″ model, který držel jen s obměnou procesoru dvě generace, dostal zcela nové provedení v podobě ThinkPadu Yoga 260, který se nese v duchu 14″ a 15″ modelů, je však samozřejmě lehčí, tenčí, podporuje nejmodernější technologie, jako je LTE připojení nebo procesory Skylake, ovšem s tím rozdílem, že tento „konvertibl“ zdědil některé prvky designu od ThinkPadů P. Předně je to indikace nabíjení, indikace Caps Locku, dioda FnLk v Escape, nová čtečka otisků prstů a klasická tlačítka TrackPointu s původním uchycením. Ještě zajímavější ale je, že se do malého 12″ ThinkPadu Yoga 260 vešel slot pro Smart Card, čtečka paměťových karet, nový dokovací konektor OneLink+ (je menší než původní OneLink, rovněž dokáže napájet zařízení a zároveň dokovat, nicméně nezabírá navíc napájecí konektor) a dva obrazové výstupy (HDMI a miniDP). V základně zařízení je pouzdro pro pero.

V ruce působí ThinkPad Yoga 260 velmi příjemně, díky novému designu je moderní, lehký, tenký a zahrnuje některé změny, které přináší ThinkPady P (a zřejmě přinesou také nové generace ThinkPadů), čímž se stává mnohem použitelnější. Vyloženě pozitivní je množství konektorů a možnosti připojení, zvlášť uvážíme-li, že se jedná o 12″ model.

ThinkCentre M900 Tiny – nový malý i s MIL-SPEC

 

Lenovo na prezentaci představovalo pouze „wow“ produkty, které nabízí snadno uchopitelné novinky nebo vylepšení, která jsou tak snadno komunikovatelná i běžným uživatelům (přeci jen jsme na IFA). Proto se kromě ThinkPadu Yoga 260 dostal před kamery také miniaturní počítač ThinkCentre Tiny. Kromě nového designu, který je na můj vkus možná trochu modernější, než bych od pracovního ThinkCentre Tiny očekával (možná to je tím červeným, lesklým proužkem), a moderních komponent je nový ThinkCentre Tiny lehčí než předchůdce (subjektivně velmi znatelně) a získal armádní certifikaci MIL-SPEC podobně jako ThinkPady. Asi si říkáte, na co je desktopu certifikace pro provoz v nehostinných podmínkách. Kromě speciálního určení a házení zařízením o zem na prezentacích to vidím jako praktický doplněk i do kanceláře – přiznejme si, jedná se o miniaturní desktop, který prostě může snadno upadnout, případně už jen pro případ „co kdyby náhodou“.

S MIL-SPEC certifikací jde ruku v ruce volitelný prachový filtr, v konfiguraci může Tiny mít také rychlý PCIe SSD disk, nechybí podpora pro Intel vPro, procesory Intel Core šesté generace (Skylake) a předinstalovaný Windows 10. Standardem je 6 USB portů (ano, v počítači s objemem 1 litr najdeme šestici USB portů). Spolu s ThinkVision monitorem, do kterého se ThinkCentre Tiny zasune, můžete vytvořit „falešné“ All-in-One, tzv. „Tiny-in-One“.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky