Yoga Tab Series

IFA 2015: tablet Yoga Tab 3 Pro a nové Moto 360

17. 9. 2015 | 2

Vedle ThinkPad zařízení a herních strojů se na berlínském veletrhu IFA 2015 představilo i několik spotřebitelských novinek. Tablety, smartphony, novinka s o kousek větší úhlopříčkou „do kapsy“ a oblíbené kulaté chytré hodinky firmy Motorola. Všechna zařízení, po kterých sáhne většina běžné populace. Pojďme se zlehka podívat, co si na předvánoční trh Lenovo letos připravilo.

Tablet Yoga 3 Pro

Populárními mobilními hračkami pro konzumaci obsahu jsou v dnešní době tablety. Lenovo si to uvědomuje a také uvádí tuto řadu Yoga tabletů pro nepříliš pohodlné pracovní účely. Model Yoga Tab Pro druhé generace s projektorem prošel kvalitním vývojem a přinesl realizaci výtek uživatelů. Čočku projektoru Lenovo lépe umístilo na otočný podstavec tabletu, což umožňuje až 180° nastavení úhlu a promítnutí plochy o 70″. Takto posazený projektor konečně najde vhodné využití. Yoga Tab 3 Pro je první tablet s technologií Dolby Atmos, zvukovou aparaturou JBL s intenzivním a dynamickým zvukem. Výdrž na baterii je při 10,1″ úhlopříčce s QHD rozlišením udávaná pro 18 hodinovou kapacitu. Během prohlížení produktů po prezentaci Lenova v Berlíně nás tablet Yoga Tab 3 Pro zaujal, málem jsme na něj zapomněli ve výčtu novinek ve videu, avšak svým zpracováním, velikostí méně než 13 palců a užitečným doplňkem projektoru oproti levnějším verzím si svou pozornost zaslouží. Pokud se budete poohlížet po modelech s 8 nebo 10,1 palcovým displejem, vysokou 20hodinovou výdrží a možností připojení na rychlá LTE data, můžete sáhnout také po Yoga Tab 3 bez přídomku Pro. O jejich dostupnosti a cenách se dočtete v závěru shrnutí.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Nové smartphony řady VIBE a phablet PHAB

Lenovo Launch se přehoupl do části mobilních telefonů. Na pozvánce k akci bylo zmíněno, že se seznámíme s více jak 80 modely produktů, nyní to tak skutečně vypadalo. Řada VIBE je nově rozšířena o smartphone VIBE P1 s velkou baterií 5 000 mAh. Běží na osmijádrovém 64bitovém procesoru Qualcomm Snapdragon, vybaven je Near Field technologií a čtečkou otisků prstů pro větší zabezpečení. K pořádné baterii je přibalena také rychlonabíječka, která vás snadno zachrání v nejhorších situacích. Bude se hodit, největším žroutem kapacity baterie bude pravděpodobně displej o velikosti 5,5“ technologie IPS.

Menší bratr VIBE P1m téměř dohání svého kolegu s 5“ displejem, 4 000 mAh baterií a slabším procesorem čtyřjádrovým – 64bitový MediaTek MT6735P. Obecně se podle mého vzhledově ve velké konkurenci modely Lenovo příliš neliší. Svědčil o tom průběžný zájem novinářů na prezentaci Lenovo Launch. Podíváme se, ale nežasneme.

Menší evolucí by mohla být fanouškům selfie duální čočka fotoaparátu na přední straně modelu VIBE S1. Rozlišení bude 8 Mpx u primární a 2 Mpx u sekundární čočky. Dual umožňuje následné úpravy fotografie a něco lepší ostrost než při současné technologii. Praxi však ukáže samostatný test, který naši reakci jistě brzy čeká.

Lenovo Phab Plus

Sami si odpovězte na otázku, kolik času věnujete na mobilu telefonování? Grafika na obrázku se nám po několikáté a již z mnoha stran výrobců snaží naznačit, že minoritní skupina (7 % času denně) jako jsou telefonní hovory, což je jistě pravda, si žádá větší displeje a zařízení stylu phablet. Takové hybridy mezi smartphony a tablety. Snažil se s nimi prorazit kde kdo a nyní se přidává také Lenovo. Phone + Tablet = Lenovo Phab Plus. Kombinuje z obou zařízení to nejlepší a nabízí alternativu mezi drahými smartphony. Snad žádanou alternativu, dodal bych. Během pár let se možná s běžnými smartphony dostaneme také na úhlopříčku 6,8“, kterou Phab má dnes. Nabízí FHD displej, zvuk s Dolby Atmos a dlouhou výdrží baterie, přičemž z mobilní oblasti si vzal podporu dvou SIM a LTE (4G) připojení.

Hodinky Moto 360 2. generace

Vítaným, řekl bych na poslední chvíli nečekaným, překvapením bylo uvedení hodinek značky Motorola Moto 360 v Berlíně. Několik dní před akcí se ve schránkách po celém světě začala objevovat pozvánka do Číny na následující týden s náznakem uvedení 2. generace kulatých smartwatch. Téměř jsme nedoufali, o to větší byla radost.

Změn po roce hodinky Motoroly zaznamenaly více než dost. Po koupi firmou Lenovo si ponechaly vlastní cestu a například oproti pokusům hodinek s logem Lenova, které jsme na veletrhu v Berlíně také mohli vidět, je toto střídmý produkt hodný koupě. Druhá generace se rozdělila na dvojí velikost dámských a pánských ciferníků, 42 mm a 46 mm v průměru, z čehož dále vychází i odlišná šířka pásku. Zde podotknu, že už při předobjednávce si pánové mohou zvolit pro sebe menší verzi hodinek v jejich designu. Nejedná se tak o striktní genderové rozlišení. Rozlišení displeje stouplo na 360 x 325 px s jemností 263 DPI (větší verze má rozlišení 360 x 330 px a jemnost 233 DPI). Důsledek toho je velikost baterie, která by snad mohla dosahovat téměř dvoudenní výdrže o hodnotách 300 mAh, respektive 400 mAh pro větší variantu.

Užitečnou vlastností se stane snadná výměna pásků a jejich jednoduchá variabilita dle priorit a módy. Od kovových přes kožené. Také s variantou pryžových, avšak v této možnosti nevyměnitelných pásků sportovní verze Moto 360 Sport. Ta se dočkala oficiálního uvedení teprve nedávno. Doplňuje klasické hodinky o spokojenost uživatelů při aktivním životě, běhání apod. Pryžový náramek je lépe odolný proti pocení, hodinky jsou odolné proti dešti a svým majitelům podávají informace o aktivitě díky GPS, mnoha senzorům atd. Stojí za to vyzkoušet.

Na náš trh do České republiky se oficiální cestou Lenovo zastoupení prozatím nedostane ani druhá generace Moto 360. Dostupnost během listopadu bude v USA, později také ostatní země, kde byla Moto 360 už k dostání. Nejblíže k nám Německo. Cena začíná na $299 respektive 299 euro. Některé varianty pásků už jsou vyprodané.

Ceny a dostupnost

Nejdříve se na náš trh dostane phablet PHAB během září za cenu 7 999 Kč včetně DPH.

Tablety Yoga TAB 3 ve verzích 8 a 10 palců budou k dostání začátkem října s konečnou cenovkou startující na 4 999 Kč. Dostupnost modelu s novým projektorem Yoga TAB 3 Pro je stanovena na listopad, avšak zatím bez ceny.

Smartphony Vibe P1m a Vibe P1 seženete v prodejnách během října respektive listopadu za cenu 5 499 Kč včetně DPH u menšího modelu a velmi těsně pod deset tisíc korun za nejvýkonnější smartphone společnosti Lenovo P1.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky