ThinkPad strojem času?

25. 6. 2015 | 3

Na trhu vyspělých technologií, kterému dominují rychlé a časté změny, je směr účelné evoluce, kterým se ubírá design ThinkPad, nevídaným jevem. Tento směr v automobilovém průmyslu úspěšně aplikuje Porsche, ale kromě Lenova se marně snažím vzpomenout si na jinou počítačovou společnost, která si tak dlouho udržela svůj směr. Žádný z našich konkurentů nenabízí podobně bohaté dědictví s takovou tradicí a rodokmenem. Pamatujete na šílenství kolem průhledných počítačů v roce 1999? Já se na ně snažím zapomenou dodnes. Pokud si dnes koupíte ThinkPad, uvidíte v něm jasné spojení s původním konceptem, který v roce 1992 uvedl Richard Sapper. Jednoduchá černá krabička, kterou vymyslel, sloužila dobře.

Během více než dvou dekád vývoje designu ThinkPad jsme do původního základu 700c z roku 1992 zakomponovali na stovky úprav. A jako je to s každou změnou, našli se tací, kteří ji uvítali, a další, kteří by byli raději bez ní. Nemyslím si, že by dnes někdo stál o ThinkPad, který by jako 700c nabídl tloušťku 56 mm, ale některým příznivcům schází 7řadá klávesnice. Design ThinkPad se však musí dále vyvíjet, aby zaujal nové zákazníky a odpovídal dynamice měnícího se trhu. Designem nelze uspokojit každého. Nebo ano?

Barevné logo je silně spojené s dědictvím ThinkPad

Barevné logo je silně spojené s dědictvím ThinkPad

Už nějakou dobu pracuji s myšlenkou uvedení jedinečného modelu ThinkPad. Představte si ThinkPad, který ztělesňuje nejnovější technologický pokrok, zároveň však používá prvky původního designu, jak jen to je možné. Nazývám tento koncept „retro ThinkPad“. Představte si modrou klávesu Enter, 7řadou klasickou klávesnici, displej s poměrem stan 16:10, barevné logo ThinkPad, samostatná tlačítka ovládání hlasitosti, pogumovaný povrch, neskrývané šroubky, spoustu stavových LED diod a mnoho dalšího. Přemýšlejte nad tím jako nad strojem času, který vás přenese do roku 1992, ale bude vybavený dnešními technologiemi. Ač nebude pro každého, jsem si jistý, že se najde skupina lidí, kteří by na tak jedinečný ThinkPad stáli frontu.

Je toto ThinkPad, který by si vybral znalec designu, nebo je moc zpátečnický?

Je toto ThinkPad, který by si vybral znalec designu, nebo je moc zpátečnický?

Zhruba 18 mm tenký a připravený do akce

Zhruba 18 mm tenký a připravený do akce

Jsou dvě lampičky ThinkLight lepší než jedna?

Jsou dvě lampičky ThinkLight lepší než jedna?

Design jasně vychází z milníku X300

Design jasně vychází z milníku X300

Dle mého názoru opravdu neexistuje jiná počítačová společnost, která má design tak hluboce zakořeněný a s takovou tradicí, aby byla schopna toto dokázat. Na toto téma si zde můžete přečíst knihu, kterou jsem napsal a navrhl. Kdo by si koupil zplihle vypadající průhledný počítač v ovocných barvách? Nosit s sebou neoznačený notebook ze světle šedého plastu s trackballem je sice retro, ale od radosti to má daleko. Design inspirovaný historií funguje jen tehdy, když má původní design sílu lidi zaujmout. Musí zde existovat určité citové pouto, které se znovuzrozením daného designu opět probudí. Podobný designový přístup fungoval pro Ford Mustang, Dodge Challenger, Fiat 500 a Mini Cooper, proč by nemohl fungovat pro ThinkPad?

ThinkPad

Tento blogový příspěvek s rendery konceptu retro ThinkPadu jsem napsal hned z několika důvodů. Chtěl bych zjistit, zda výroba ThinkPadu inspirovaného historickým designem bude mít odezvu u potenciálních zákazníků, ale také očekávám zpětnou vazbu vůči designu jako takovému, který pomůže vyvíjet nové generace ThinkPadů. Vezměte, prosím, v potaz, že uvést na trh ThinkPad inspirovaný retro designem by vyžadovalo velké objemy prodeje, které by ospravedlnily náklady na vývoj a výrobu. V tuto chvíli proto nedokážu nic slíbit, je to zatím jen nápad.

Vstupte se mnou do stroje času ThinkPad designu. Připoutejte se, pohodlně se usaďte a sdílejte své myšlenky. Pomozte mi pochopit příležitosti, které se skrývají v retro ThinkPadu, ale také mi pomozte tvořit budoucnost ThinkPadů. Pokud si myslíte, že by Lenovo mělo vyrobit ThinkPad inspirovaný retro designem, nebo máte návrhy, jak jej vylepšit, napište komentář. Nasloucháme.

David Hill

Komentáře pište přímo pod původní článek Davida Hilla, který najdete zde.
Kdo je David Hill? David Hill je již po téměř dvě dekády hlavním designerem ThinkPadů, v současnosti zastává oficiálně pozici viceprezidenta korporátní identity a designu Lenovo. Více o Davidovi na jeho webu.

Přeloženo, zdroj: Lenovo Blog

Související příspěvky