Lenovo ThinkPad W700ds – profesionální notebook se dvěma monitory

29. 6. 2015 | 2

V dnešním retro článku se vrátíme do roku 2008, kdy se na pultech objevil laptop ThinkPad W700ds. Právě tajemná zkratka „ds“ v označení přístroje se stala symbolem pro pravděpodobně „nejthinkpadovější“ notebook, který kdy spatřil světlo světa. Se svými obřími rozměry, nekompromisní výbavou a unikátní druhou výsuvnou obrazovkou jde o notebook pro skutečné profesionály.

Testovaná konfigurace

Lenovo ThinkPad W700ds, type 2758-MYU

  • procesor: Intel Core 2 Quad Q9000 (4x 2.0 GHz, 45 W TDP)
  • RAM: 4 GB DDR3
  • grafická karta: NVIDIA Quadro FX 3700M (1024 MB)
  • displej: primární 17“ WUXGA (1920×1200 pixelů), sekundární 10,6“ WXGA (768×1280)
  • 320 GB harddisk, 7200 otáček / min.
  • Windows 7 Professional
  • digitizér Wacom, senzor pro kalibraci barev displeje
  • dobová cena: asi 110 000 Kč

Zpracování, konstrukce

Na první pohled každého zaskočí rozměry celého zařízení. 41 cm šířky a 31 mm délky by ještě nepředstavovalo nic monstrózního. Díky atypicky skosené zadní straně je ale markantní hlavně tloušťka: 5,1 cm je něco, s čím se v dnešní módě tenkých ultrabooků nesetkáme. Víko je tradičně pogumované, díky vnitřnímu rámu Rollcage také velmi pevné. Na horní straně víka se nachází ještě plastová lišta, která se ale na některých ThinkPadech ráda lámala. Tady nemám o její životnost strach, působí velice pevným dojmem a o její ulomení bych se vůbec nebál. Zařízení působí v ruce velice pevným dojmem, přirovnal bych jej k monolitu či cihle (ostatně, pokud vám ThinkPad W700ds upadne na nohu, výsledný efekt bude stejný). Víko je v zavřeném stavu jištěné mechanickým zámkem (žádné magnety). Notebook je možné otevřít jednou rukou, v 90° se ale začne základna zvedat a je nutné ji přidržet. Panty dovolují vyklopit víko do úhlu ca. 115° (omezení je dané velkou tloušťkou víka).

DSC_1040 DSC_1075 DSC_1076

Design tohoto notebooku naprosto koresponduje s dalšími zařízeními „nulté“ řady, jako například T400 a R400. Typické znaky jsou množství indikačních diod, poměrně malý touchpad, čistě černá tlačítka trackpointu a zavedení displejů s poměrem stran 16:10. Zpracování základny si s víkem nijak nezavdá – palmrest se prohýbá pouze minimálně, tradičně nejvíce na levé straně (v místě slotu expresscard). Pevnost je dána konstrukcí, na přiložených snímcích je jasně vidět ochranný rám Rollcage. Z konstrukčního hlediska musím vytknout pouze drnčící klávesnici (částečně jde vyřešit podlepením izolační páskou).

DSC_1052 DSC_1000 DSC_1066

Za zmínku rozhodně stojí velké množství různých indikátorů (wifi, bluetooth, nabíjení, baterie, caps lock, num lock, režim spánku či činnost disku), z nichž některé jsou rovněž na vnější straně víka. „Staromilci“ (sám mezi ně patřím) jistě ocení také vlastní tlačítka touchpadu.

DSC_1056 DSC_1057 DSC_1055

Nyní to asi nejzajímavější – druhý monitor. Ukrývá se v pravé straně víka. V zaklapnutém stavu je držen zámkem, uvolňuje se zmáčknutím a následným vysunutím (podobně jako klasická propiska). Je dokonce možné si jej natočit blíže k sobě (do úhlu ca. 20°). Pro práci s více okny je toto řešení přímo ideální.

DSC_1067 DSC_1065 DSC_1053

Celkový dojem z notebooku je jednoduchý: tuhle mašinu v batohu nosit prostě nebudete. U přístrojů této kategorie je zkrátka přenositelnost jakýsi bonus. Jde o velmi silný laptop, který dovede obstojně suplovat úlohu stolního počítače – na rozdíl od něj je ale víc mobilní, protože jej lze hodit do kufru auta a odvézt. Stolní počítač lze sice samozřejmě převážet také, ale… :)

Klávesnice, TrackPoint, touchpad

V notebooku se nachází klasická (geniální) sedmiřadá klávesnice. Její výhody jsou jasné: přítomnost všech potřebných kláves a nejlepší možné rozložení (komu by vadilo jiné umístění kláves ctrl a fn, může si je přes BIOS prohodit). Psaní na ní mi nedělalo žádný problém, za mnoho let byla dovedena téměř k dokonalosti. Oceňuji ideální tuhost, výšku zdvihu a měkký doraz. Klasickým znakem těchto klávesnic je ale mírně vyšší hlučnost psaní. V tiché místnosti nikdo vaše psaní na klávesnici nepřeslechne.

DSC_1062 DSC_1063

ThinkPad W700ds je (společně s pozdější modelem W701) jediným klasickým ThinkPadem, který po pravé straně obdržel také numerický blok. Ten velmi usnadňuje zadávání většího množství čísel, zhoršuje ale komfortnost ovládání notebooku jako takového (TrackPoint i touchpad jsou kvůli němu posunuty doleva). Pad s čísly přidává navíc zkratku ke kalkulačce, která je dostupná skrze Fn+NumLock. Celá klávesnice je samozřejmě odolná proti polití tekutinou, k jejímu odvodu má notebook hned tři odtokové kanálky (běžné ThinkPady mají dva).

Vzhledem ke stáří notebooku se musíme smířit s chybějícím podsvícením klávesnice. ThinkPady tento nedostatek dlouho řešily pomocí lampičky ThinkLight. Model W700ds je vybaven dokonce dvěma (jedna samotná by na osvětlení tak širokého zařízení nestačila). Oproti (dnes) běžnému spodnímu podsvícení umožňuje ThinkLight přisvětlit i další dokumenty na stole, v noci pak částečně zmírňuje namáhání očí. Zapnutý ThinkLight ale poměrně ruší okolí, které chce třeba už spát.

TrackPoint je klasika a není potřeba jej příliš rozvádět. Je precizní jako vždy, kurzor na obrazovce reaguje prakticky bez zpoždění. Práce s ním vyžaduje ale trochu cviku. Tlačítka myši zastupuje tradičně trojice kláves pod mezerníkem. Prostřední z nich pak nahrazuje kolečko myši, což řešení thinkpadího TrackPointu posouvá na špici.

Komu nesedí červená čepička TrackPointu, má k dispozici samozřejmě také touchpad. Touchpad je klasika – jednoduchá dotyková ploška se dvěma samostatnými hardwarovými tlačítky. Jeho povrch je hladký, při práci s ním se vám nesedře ukazováček. Nepodporuje žádná gesta, pouze po stranách má vyznačené zóny pro posouvání obrazu (lze vypnout). Být trochu větší, není mu vůbec co vytknout. Tlačítka pod touchpadem mají jasný stisk a neviděl jsem žádný ThinkPad, kde by se „vymačkala“.

DSC_1069 DSC_1071

Kombinace červeného TrackPointu a touchpadu byla u Lenova dlouho nazývaná jako UltraNav. Přes klávesovou zkratku Fn+F8 je přístupná spousta nastavení, např. vypnutí/zapnutí obou zařízení nezávisle na sobě atd. Dodavatelem softwaru je společnost samozřejmě společnost Synaptics.

Displej

ThinkPad W700ds je – jak jsem již výše zmínil – vybaven dvěma monitory. Primární má úhlopříčku 17“, rozlišení 1900×1200 (WUXGA) a poměr stran 16:10. Panel je vybaven LED podsvícením a nabízí velmi slušnou kvalitu. Po zkušenostech s jinými notebooky jsem nevěřil, že se dívám na panel s technologií TN. Černá zůstává černou, obraz nepůsobí ani přes matnou povrchovou úpravu rozmazaně. Barvy jsou světlejší, než je dnes zvykem, o to víc ale působí přirozeně a nikoliv přeexponovaně. Pozorovací úhly taktéž nejsou špatné, zde se ale projevují největší nevýhody právě TN panelů. Čitelnost na přímém slunci také není žádná sláva. Rozsah jasu taktéž není úplné terno: minimální jas by v noci mohl být ještě nižší, za slunného poledne bych pak uvítal i větší maximální jas. Z pohledu věrnosti obrazu jako takového ale není podle mě displeji moc co vytknout a rozhodně patří mezi to nejlepší, co lze ve starších ThinkPadech nalézt.

Některé konfigurace ThinkPadu W700(ds) šly ještě dál. Skuteční profesionálové mohli sáhnout i po modelech vybavených čidly pro automatickou kalibraci barev obrazovky (Huey PRO XRite). Testovaný kus je tímto zařízením vybaven také (viz. trojice čidel pod pravým altem).

DSC_1040 A B

Druhý z displejů má úhlopříčku 10,6“, rozlišení 1280×768 (XGA) a stejný poměr stran. Jeho kvalita je o poznání horší a spadá do horšího průměru mezi TN displeji. Vybledlé barvy, „zašedlé“ odstíny černé barvy a špatné pozorovací úhly jsou typickými znaky těchto panelů. Jeho funkce v tomto laptopu je spíše doplňková, to mu ale nic neubírá na užitečnosti. Na primární obrazovce můžete na celé ploše pracovat v AutoCADu, zatímco na druhém displeji mít otevřené další potřebné dokumenty.

Reproduktory, mikrofon, webkamera

Pod mřížkou nad klávesnicí se po stranách ukrývá dvojice reproduktorů. Kvalitou příliš neohromí, ale zároveň ani neurazí. Maximální hlasitost není kdovíjaká, přesto při ní reproduktory přestávají stíhat a objevuje se prskání a drnčení. Zvuk není vylepšován žádným programem (novější ThinkPady používají zvuková rozšíření IDT, Dolby či JBL). Tenhle počítač je zkrátka na práci, ne na filmy.

Ačkoliv to je v kontrastu s obřími rozměry celého zařízení trochu paradoxní, je notebook vybaven pouze jedním mikrofonem. Kvalita není špatná a druhá strana vás uslyší dobře.

Webkamera svými parametry odpovídá notebookům z přelomu desetiletí. Pracuje v poměru stran 4:3 a fotky pořizuje v maximálním rozlišení 1280×1024. Její kvalita je ale velmi slušná. V horších světelných podmínkách pak zaznamenává video trochu trhaně, nikoliv ale rozmazaně.

Připojitelnost, konektory

Dostáváme se k jedné z nejsilnějších stránek testovaného notebooku. V dnešní době neustále ztenčování notebooků tak působí konektorová výbava ThinkPadu W700ds jako dar z nebes. Mínusem je pak stáří stroje – na notebooku tedy nalezneme téměř všechny myslitelné porty, některé z nich už ale byly nahrazeny modernějšími ekvivalenty.

  • levá strana: 2x expresscard (54 a 34 mm), dvojice USB 2.0 a FireWire
  • zadní strana: DisplayPort, VGA, DVI, RJ-45 (ethernet) a nabíjecí konektor (nestandardní typ)
  • pravá strana: trojice USB 2.0, RJ-11 (modem), zdířka pro stylus, DVD mechanika (šachta Serial UltraBay Enhanced) a zdířku zámku kensington
  • přední strana: přepínač bezdrátových sítí, čtečka paměťových karet, 2x 3,5 mm jack
  • spodní strana: dokovací konektor

Povšimněte si, že konektory jsou chytře rozmístěné. Výstupy pro video a internetové připojení jsou na zadní straně, takže zbytečně nepřekáží na stole.

DSC_1045 DSC_1044 DSC_1043 DSC_1042

Notebook je osazen wifi kartou Intel WiFi Link 5300 AGN, příjem signálu zajišťuje trojice antén ve víku přístroje. Se sílou signálu jsem neměl žádné problémy. Bluetooth ve verzi 2.1 pak obstará komunikaci s jinými zařízeními.

DSC_1077 DSC_1078 DSC_1050

Méně nezvyklá je přítomnost dvou šachet pro 2,5“ HDD (SATA II). Pokud DVD mechaniku vyměníte za rámeček pevného disku, získáte tak notebook se třemi SATA HDD. Notebook je vybaven také dvojicí PCI Express slotů (jeden ve zmenšené „half“ verzi). V kombinaci s volitelnou dokovací stanicí je tak ThinkPad W700ds jedním z notebooků s nejlepší konektorovou výbavou vůbec. K dispozici je i možnost Blu-ray mechaniky (samozřejmě s možností vypalování).

DSC_1019 DSC_1018 DSC_1046

Zapomenout nesmíme ani na digitizér, kterou byly po vzoru testovaného modelu vybaveny některé vyšší konfigurace. Jeho dotyková plocha zabírá většinu pravé části palmrestu. Dodavatelem řešení je firma Wacom. Společně s dobrým displejem a slušnou grafickou kartou tak notebook tvoří vyšší základ pro profesionální využití, jako je práce grafikou, CADem atd. Digitizér lze samozřejmě ovládat pouze stylusem.

DSC_1058

Výkon

Vnitřní komponenty notebooku mají i na dnešní dobu slušné parametry. Základ tvoří procesor Intel Core 2 Quad Q9000 se čtyřmi fyzickými jádry a taktem 2.0 GHz. Tomu sekunduje DDR3 RAM (maximálně 8 GB ve dvou slotech) a grafická karta Nvidia Quadro FX 3700M s 1024 MB vlastní paměti.

cpu1 cpu2 cpu3 crystal

Bohužel, procesor není vybaven žádnými funkcemi pro dočasné zvýšení výkonu. Pokud tedy pracujete s aplikacemi, které dovedou využít pouze jedno jádro, jste omezeni poměrně slabým výkonem. Podpora TurboBoostu by se u některých starších aplikací občas hodila, bohužel. Výkon procesoru ale oceníte ve specializovaných aplikacích, kdy se vytíží všechna čtyři jádra. Ostatní notebooky své doby W700ds výkonem hravě překonává.

2015-06-20-21h18-CpuUsage-CPU Usage 2015-06-20-21h18-Temperature-Core #0 hwmonitor cinebench

8 GB RAM může být dnes pro leckoho limitující. Je škoda, že notebook neumožňuje osadit dvojnásobnou hodnotu. Zvýšila by se tím využitelnost při práci s náročnějšími programy.

Notebook je vybaven na svou dobu velmi výkonnou grafickou kartou. Nvidia Quadro 3700M s 1024 MB vlastní paměti. Výkonem dosahuje na špičku tehdejší nabídky. Certifikace pro CAD či různé grafické programy je samozřejmostí.

Chlazení

Masivní notebook má jednu nezpochybnitelnou výhodu: více prostoru pro vyřešení otázky chlazení komponent. V případě ThinkPadu W700ds nelze proti použitému řešení nic namítat, naopak. Procesor i grafická karta mají k dispozici samostatné chladící okruhy (vlastní pipe a větráčky). Výdechy chlazení se nacházejí na obou zadních rozích. Za dobu testování se nestalo, že by byl notebook nucen řešit vysoké teploty podtaktováním procesoru a tedy i snížením výkonu. Nic takového se nestalo ani během několikahodinového zátěžového testu ve FurMarku.

Při běžném nenáročném provozu teplota procesoru nepřesahuje 50 °C, při náročném zatížení (FurMark) nepřekračuje 85 °C. Klávesnice se nezahřívá ani při zatížení, mírně vyšší teploty lze cítit pouze v blocích kláves okolo Pause Insertu (poblíž grafické kartě). Věci jako zahřívající se palmrest a touchpad se u modelu W700ds nevyskytují.

DSC_1012 DSC_1014 DSC_1081

Větráčky mají snesitelný zvuk. Ačkoliv jsou oba během provozu spuštěné bez zastavení, při běžném zatížení (internetový prohlížeč, multimediální přehrávač či kancelářská práce) nijak neruší. Dají se poslouchat i při nejvyšší zátěži. Ačkoliv jsou v tu chvíli docela hlasité, nepískají (viz. model X220), ale hučí. Vůči chlazení nemám žádné výtky.

Zabezpečení

ThinkPad W700ds nezapomněl ani na nezbytné bezpečnostní prvky. Notebook je vybaven čtečkou otisku prstu, ta bohužel postrádá jakékoli indikátory. Funguje ale dobře a za dobu testování jsem se nesetkal s tím, že bych jí musel otírat atd. Tradičním prvkem výbavy je již od dob ThinkPadu T40 také systém Active Protection, který pomocí čidel zaznamenává pohyby s notebookem. Pokud program zaznamená prudší pohyb, zaparkuje hlavy pevných disků, aby nedošlo k poškození dat. Velké firmy mohou využít také Active Management Technology od Intelu, či TPM čip 1.2 pro šifrování bezpečnostních klíčů.

DSC_1064

Baterie a výdrž

Baterie se nachází poněkud netradičně zepředu na spodní straně notebooku. Testovaný kus byl vybaven devítičlánkovým akumulátorem od firmy Sanyo. Z původních 85 Wh udrží baterie po pěti letech provozu a 130 cyklech „pouhých“ 38 Wh. Taková kapacita pak stačí asi na jednu hodinu méně náročného provozu. U notebooku tohoto typu se zkrátka na výdrž v terénu moc nehraje, vysokou spotřebu tedy neberu jako mínus – čtyřjádrový procesor a výkonná grafická karta nejsou zrovna etalony nízké energetické náročnosti.

DSC_1047

Adaptér

„Pořádný notebook vyžaduje pořádné napájení,“dalo by se říci. ThinkPad W700ds tuto větu dovedl do extrému. 170 W napájecí adaptér lze (podobně jako notebook samotný) přirovnat k pěkné cihle. S rozměry zhruba čtyř standardních 90 W adaptérů a poměrně vysokou hmotností se nejedná zrovna o cestovní nabíječku (viz. obrázek).

Za zmínku stojí také koncovka, která se zapojuje do zadní strany notebooku – oproti standardním thinkpadím nabíječkám je totiž o něco užší. Adaptéry s menším výkonem by na napájení takhle silného stroje nemusely stačit, takže výrobce šel cestou speciálního typu nabíječky. Svou sbírku thinkpadích adaptérů tak u modelu W700ds neuplatníte.

DSC_1040 DSC_1041 DSC_1044

Dokovací stanice

U pracovní stanice samozřejmě nesmí chybět konektor k pro dokování. Pro modely W700 a W701 se vyráběly vlastní dokovací stanice pod označením W700 Mini Dock a W700 Mini Dock 2.0. Já jsem k testu obdržel druhou zmíněnou.

DSC_1082 DSC_1083 DSC_1089

Ke zpracování nelze říct křivého slova. Vzhledem k enormní hmotnosti vlastního notebooku je tak pevná konstrukce nutností. Všechno dobře lícuje, nic nevrže. Správné vsazení notebooku do doku není žádný problém. Notebook se pak vyjímá klasicky po zmáčknutí velkého tlačítka v levé horní straně. Vyjmutí je ale těžší. Zatímco jiné dokovací stanice mají mechanismus, který při vyjmutí notebook zespodu přizvedne, na této konkrétní to moc nefunguje. Na zadní straně stanice je navíc vysoký plastový výlisek, takže uchopit notebook na zadní straně není možné. Vyjmutí z doku tak vyžaduje trochu cviku.

DSC_1093 DSC_1088 DSC_1084

V těle dokovací stanice se nenachází žádné diody (novější doky mají např. podsvícená tlačítka pro zapnutí či vyjmutí laptopu). Odtokové kanálky v případě polití dok nemá a ani je nepotřebuje, tekutina z notebooku vyteče tak, že s ní dok nepřijde vůbec do kontaktu.

Konektorová výbava z větší části kopíruje zadní stranu laptopu. Nachází se zde 4x USB 2.0, eSATA, RJ-45 (ethernet), VGA, DVI, S/PDIF, DisplayPort a dvojice 3,5 mm jack.

DSC_1098 DSC_1096 DSC_1094

S audiovýstupem se pojí nepříjemná vlastnost mnohých dokovacích stanic: přenáší se přez něj statický šum. Na zvuk jsem poměrně citlivý a v případě trvale připojených reproduktorů mě šum doslova lezl na nervy. Řešením může být dokoupení zvukové karty do USB (záležitost několika dolarů). Pro korektnost ale dodávám, že podobným problémem trpí také drtivá většina dokovacích stanic i pro ostatní ThinkPady.

Notebook lze v kanceláři samozřejmě zabezpečit proti krádeži: přímo na doku se nachází zdířka pro zámek kensington, laptop lze pak v doku zamknout pomocí speciálních klíčů.

Závěr

ThinkPad W700ds je přístroj, který nemá příliš ústupků. V téměř každém aspektu je podřízen funkčnosti a praktičnosti, což jej v mých očí staví přesně tam, kde by ThinkPad měl být. Takřka monoliticky pevné zpracování ospravedlňuje enormní hmotnost. Na klávesnici se píše dobře, její rozložení nedělá kompromis ani jeden a není klávesa, kterou byste mohli postrádat. Oceňuji také kvalitní displej, který dokazuje, že ani TN nemusí být vůbec špatné. Z praktického hlediska musím vyzdvihnout chytré rozložení portů (nejtlustší kabely se připojují dozadu) a velmi povedené chlazení. Větráčky jsou sice zapnuté permanentně, jejich zvuk je ale dlouhodobě snesitelný a rozhodně neruší. Profesionálové ocení výhody čtyřjádrového procesoru, digitizéru Wacom, senzoru kalibrace barev displeje, druhého výsuvného displeje a obrovské množství stavových diod, díky kterým není problém mít aktivitu laptopu „stále na očích“. Výčet vlastností notebooku je takřka nekonečně dlouhý.

DSC03208

Na notebooku lze také najít určité nevýhody, ty jsou ale dané spíše stáří celé koncepce. Devízou procesoru určitě není výkon v jednovláknových programech, 8 GB RAM a absence USB 3.0dnes už také nikoho neohromí. Zklamala mě drnčející klávesnice, tento neduh je ale starším ThinkPadům blízký a dodnes nechápu, proč nebyl nikdy konstrukčně vyřešen přidáním jednoho či dvou šroubků. Rozsah jasu displeje by také mohl být větší.

Za laskavé zapůjčení notebooku Lenovo ThinkPad W700ds děkuji jménem Lenovo Blogu CZ internetovému obchodu www.laptox.cz. Testovaný kousek je pouze jedním z mnoha ThinkPadů, které na něm lze zakoupit.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky