Omezení provozu blogu: stěhujeme se! (živě aktualizováno)

14. 2. 2015 | 2

V současných dnech se web Lenovo Blog CZ stěhuje na nový hardware, aby již nedocházelo k pomalým reakcím nebo výpadkům blogu. Neobejde se to ale bez omezení provozu.

Pomalý blog

Jistě jste si všimli, že již od doby, kdy jsme v září spustili Lenovo Blog CZ v novém kabátě, se potýkáme s technickými problémy, kdy je blog často pomalý, má velmi dlouhou odezvu nebo určitou dobu (typicky několik desítek minut či hodinu, dvě) nereaguje vůbec. Je to způsobeno tím, že blog běží na hostingovém serveru, který bohužel nebyl stavěný na zátěž, jako je tento blog (mezi námi děvčaty: blog má s mnoha dotazy na databázi pravděpodobně výrazně vyšší nároky než všechny ostatní služby, které na tom samém serveru běží, dohromady). Server v současnosti nedostačuje především diskovým výkonem.

server-down

Konečně se nám podařilo zajistit přesun na jiné „železo“, které právě výrazně vyšší diskový výkon zajistí. Kromě rychlosti budeme mít násobně vyšší kapacitu a v brzké budoucnosti se samozřejmě budeme věnovat optimalizaci webu i databáze, abychom server nezatěžovali vyloženě zbytečně, i když budeme mít dostatečný výkon.

Čekají nás omezení a odstávky!

Proč o tom všem píšeme? Včera ve večerních hodinách začal přesun na nový server. Nepřesouváme se samozřejmě jen my, ale i ostatní služby na hostingu, přesunout (resp. synchronizovat) stovky gigabajtů samozřejmě není hned a při současné „rychlosti“ serveru už vůbec ne.

Proto bychom chtěli upozornit, že v následujících dnech se určitě budeme potýkat s pomalejší odezvou nebo úplnými výpadky (jako teď v noci mezi 22. a 5. ranní), které vyústí ve finální výpadek pravděpodobně v řádu desítek minut až hodiny. Ten očekáváme některý den zhruba v druhé půlce týdne, budeme se snažit, aby finální výpadek proběhl v nočních hodinách.

Aktuální stav

13. 2. 2015:  Ve večerních hodinách zahájena úvodní fáze migrace dat.

15. 2. 2015: Úvodní fáze migrace dat v ranních hodinách dokončena.

16. 2. 2015: V noci došlo k výraznému výpadku. Snížena zátěž dočasným zakázáním některých widgetů na úvodní stránce.

18. 2. 2015: Plánovaný výpadek blogu od 20:00, další fáze migrace.

19. 2. 2015: Plánovaný výpadek trval pouze 50 minut, druhá fáze migrace byla dokončena. Nyní hledáme termín finální fáze, po které již blog poběží „v novém“.

20. 2. 2015: Finální fáze migrace je naplánována na neděli 22. 2. 2015 mezi 14.-17. hodinou. V tuto dobu blog nebude dostupný.

22. 2. 2015: Stěhování blogu dokončeno, nyní jsme ve fázi testování, zda všechny služby správně fungují.

23. 2. 2015: Po zevrubném otestování se vše zdá v pořádku. Nyní můžeme začít pracovat na optimalizaci.

23. 2. 2015: Dnes se v ostré zátěži ukázalo, že diskový výkon už je bez problému, ale „nestíhá“ RAM a CPU.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky