10-year-cake

Lenovo Blog CZ slaví 10 let!

10. 6. 2019 | 0

Je to až k nevíře, ale dnes, 10. 6. 2019, slaví Lenovo Blog CZ desáté výročí! Pojďme si uplynulé roky krátce připomenout a zhodnotit!

Jakkoliv paradoxně to může znít, ale fakt, že se blíží desáté výročí Lenovo Blogu CZ jsem si v podstatě náhodou uvědomil ve chvíli, když jsem psal recenzi na ThinkPad X1 Carbon 6. generace – krátce jsem v ní vzpomínal na historii této řady (včetně šlapání po notebooku každým, kdo okolo osudné zasedačky zrovna šel, mimochodem vrchol tomu nasadil autor, Honzyk, se svými ohromnými botami – při pohledu na ně bych se bál i o 15″ ThinkPad s hořčíkovou RollCage, natož o útlého stžízlíka X1). Zpět tedy k recenzi – při jejím psaní jsem si začal uvědomovat, že se něco jako výročí blíží, pak jsem na něj zase na čas zapomněl a myšlenky se ve mně vzkřísily teď na jaře, když začala diskuse nad redesignem blogu.

Blog 1.0

10. června roku 2009 vyšel na Lenovo Blogu CZ první článek – docela příhodně o tom, kterak Lenovo chtělo „zabít“ ThinkVantage System Update, aby jej obratem na základě silné nevole uživatelů vrátilo zpět. To byly ještě časy, kdy měl – po vzoru tehdejších barev – blog modrý, poměrně spartánský design a běžel na technologii Blogger od Google. Blog založili dva lidé, kteří měli k Lenovu blízko – Honzyk a Pavel. Díky tomu, že měli vhled do dění takříkajíc za oponou, no a taky díky tomu, že v té době bylo všechno ještě trochu volnější než dnes, často blog „teasoval“ novinky, které přijdou (ačkoliv pohledem spekulací a „leaků“).

Já jsem se k blogu připojil až o měsíc později, v červenci 2009.

Pod novým vedením

Následně se směřování blogu poněkud změnilo, protože původní „otcové zakladatelé“ se od projektu začali odpoutávat (Honzyk se dokonce začal odpoutávat i od naší republiky), takže přišel čas na nový přístup, ale hlavně nové „vedení“, které bylo (pokud si pamatuju dobře) v roce 2011 nabídnuto a předáno mně. Výhodou, která se s tím pojila, byla aktivnější a bližší spolupráce s českým zastoupením společnosti Lenovo, které blog také zařadilo mezi své zdroje, na které odkazovalo i ve svých propagačních materiálech. Díky přímému kontaktu na marketingové oddělní Lenova a její PR společnost se navíc dařilo zajišťovat stálý přísun informací a produktů na testování.

Zlatá éra

„Zlatá“ éra blogu byla (v té úvodní desetiletce) zhruba mezi roky 2012 až 2015, kdy se blogu dařilo výrazně růst – rok od roku jsme slavili zvyšující se návštěvnost. Bylo to také období, kdy byl poměrně dlouho docela stálý tým autorů, ze kterého dnes již bohužel mnoho dinosaurů nezbylo – ze školáků se stávali zaměstnanci, manželé, tátové… a na blog už samozřejmě nezbýval čas.

Nová krev

Nyní začíná nová éra blogu a je to i docela příhodné při pohledu na okolnosti – na konci roku 2018 proběhl „nábor“ nových autorů, díky kterému se nám podařilo vytvořit nový tým Lenovo Blogu CZ, který má docela slušně nakročeno. Tak doufejme, že vydrží a bude se mu dařit aspoň tak dlouho a dobře jako za zmíněné „zlaté“ éry! Moc bych si to přál… Já ovšem zatím stále zůstávám ve své čestné funkci blogového maskota (jelikož mě ti noví, skvělí k ničemu jinému už nepustí)!

Jenže co by byl platný tým (byť skvělých) autorů, kdyby nebyli čtenáři? Právě těm – vám – patří největší dík, že na blog po celých těch dlouhých 10 let chodíte. My můžeme jen doufat, že si vaši důvěru ještě chvíli udržíme a do další desetiletky vykročíme spolu s vámi úspěšně!

Asi se ptáte na redesign blogu, který tak dlouho slibujeme… Ano, odhalili jste nás, pořád ještě není na světě, ale věřte nám, určitě bude! A bude skvělý (alespoň my si to myslíme; ale to jsme si mysleli i o dotykové šesté řadě klávesnice na ThinkPadu X1 Carbon druhé generace, takže… i mistr tesař se někdy utne).

Pár statistik na závěr

Abych vás neodbyl jen příběhem z historie blogu, přidám ještě pár statistik…

  • Na blogu dodnes (včetně tohoto) vyšlo 1 260 článků.
  • 409 z nich jsou recenze zařízení.
  • 380 ze všech článků je o zařízeních Think.
  • Za historii blogu se v něm vystřídalo 38 aktivních autorů.
  • Nejaktivnějším autorem je moje maličkost (434 článků).
  • Historicky nejvyšší návštěvnost měl blog v prosinci 2015 s více než 52 000 unikátními uživateli.
  • Za svých 10 let na blog přišlo téměř dva a čtvrt milionu návštěvníků.
  • Nejvíc návštěv je samozřejmě z Čech a ze Slovenska.
  • Téměř 70 % uživatelů navštěvuje blog z počítače, méně než 30 % pak z mobilu.
  • Historicky zdaleka nejčtenějším článkem je vstup do BIOSu a menu obnovení.

Závěrem…

Na závěr bych ještě jednou rád poděkoval našim čtenářům – i nadále se budeme snažit přinášet vám zajímavý a kvalitní obsah, dokud to jen bude v našich silách a možnostech! Poděkovat bych ale chtěl i všem aktuálním i minulým autorům blogu – bez vás by se nic takového nikdy nemohlo podařit a moc si vážím času, který jste blogu věnovali! No a úplně na závěr patří naše poděkování také českému zastoupení společnosti Lenovo, které nás stále zásobuje nejenom informacemi, ale také produkty, které máme možnost testovat! Díky!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky