TB14IML-rozevreny-notebook

ThinkBook 14-IML: recenze

17. 2. 2020 | 1

Elegantní společník, který zvládne jakoukoliv kancelářskou práci bez problémů a překvapí kvalitou zpracování, displejem, výdrží na baterii a příjemnou velikostí, která jej předurčuje k častému nošení.

Testovaný model ThinkBook 14-IML:

  • Procesor: Intel Core i5-10210U „Comet Lake“, 4 jádra / 8 vláken, 14nm, 1,6-4,2 GHz
  • Paměť RAM: 12 GB DDR4-2666 (1 600 MHz)
  • Úložiště: SSD Samsung 256 GB
  • Grafická karta: integrovaná Intel UHD Graphics 620
  • Displej: 14″ 1 920 x 1 080 bodů, 157 bodů na palec, IPS, matný displej s poměrem stran 16:9
  • Rozměry: 325 x 20 x 230 mm
Upozornění: Testovali jsme předprodukční mezinárodní verzi, finální kusy z volného trhu se proto mohou od toho testovaného v některých ohledech lišit. Finální české kusy samozřejmě nabídnou české rozložení klávesnice.

Vzhled, konstrukce, zpracování

Notebok už na první pohled dává najevo, že je kvalitní a něco vydrží – hliníkové tělo působí velmi kvalitním dojmem. Tento dojem umocní váha notebooku, která zarazí mnohého uživatele. Pokud notebook vezmete do ruky, tak poznáte, že je to (takříkajíc) „kus železa“. Nicméně rozměry nasvědčují, že se jedná o velmi přenosné zařízení. Provedení notebooku je v stříbrno-šedé barvě a vypadá opravdu luxusně. Na horním víku se nachází decentní logo Lenovo a v protilehlém rohu pak ozančení rodiny ThinkBook; loga jsou nijak nenarušují vzled. Vespod pak najdeme průduchy ventilátoru, výdechy reproduktorů a gumové nožičky, aby notebook neležel rovnou na pracovní desce stolu. Odvod teplého vzduchu z okolí chladiče je pak vyveden ze zadní hrany, kterou také okupuje pant víka displeje. Umístění výdechů chlazení se mi líbí určitě víc, než kdyby byly vyvedeny někde na boku a ohřívaly vám ruku při práci.

Klávesnice, trackpoint, touchpad

Po otevření víka displeje na vás vykoukne šedivá podsvícená klávesnice. Jedná se o šestiřadou klávesnici bez numerického bloku, což je v dané úhlopříčce pochopitelné. Podsvícení má tři režimy: vypnuto a pak dvě úrovně svícení. Rozložení je příjemné a musím zhodnotit, že se mi na ní psalo vcelku dobře, jen jsem zvyklý na větší klávesu Enter, tak se mi často stávalo, že jsem se uklepl (toto je však způsobené zmíněnou mezinárodní klávesnicí; české kusy mají Enter dvouřadý). Klávesy nijak nevyčnívají a mají nízký a příjemý zdvih a poskytují dostatečnou odezvu po stisku klávesy.

Pod klávesnicí je dále touchpad, který má příjemný povrch a je situovaný doprostřed mezerníku, takže se na něm pracuje velmi dobře. Disponuje klasickými multidotykovými funkcemi tak, jak bývá už dnes standardem v této kategorii notebooků. Osobně raději požívám připojenou myš, ale v případě, že jste s notebookem na cestách, tak není potřeba vytahovat myš z brašny a touchpad vám nebude nijak ztěžovat práci.

Displej

V testované konfiguraci byl matný IPS displej, který má úhlopříčku 14″ a rozlišení Full HD (1 920 x 1 080 pixelů). Nechybí zde kvalitní povrchová úprava, která v kombinaci s kvalitním panelem dává vyniknout těm nejmenším detailům a barevným kombinacím. Barevné podání a ostrost mě až překvapila, pozorovací úhly jsou perfektní a, ač jsem se notebook snažil všemožně naklánět a natáčet, podání barev a čitelnost se neměnily nijak zásadně. Panel neodrážel žádné odlesky a vše bylo krásně ostré a pěkně viditelné. Kladně hodnotím i minimalistický rámeček kolem displeje, takže vše působí opravdu tak, že je to povedené zařízení.

Výkon a komponenty

Srdcem testovaného ThinkBooku 14 je procesor Intel Core i5-10210U „Comet Lake“ se čtyřmi jádry a nominálním taktem 1,6 GHz, který s TurboBoostem naroste až na 4,2 GHz. Tento procesor nabízí dostatečný výkon na běžnou práci a na méně náročné hry. Myslím, že zvládne s přehledem i tvorbu jakéhokoliv multimediálního obsahu. Ve výkonu mu pomáhá samozřejmě paměť, které je zde 12 GB (DDR4) a vše podtrhuje SSD disk o kapacitě 256 GB z dílny Samsungu, což naznačuje, že se v tomto modelu nešetřilo.

Konektorová výbava, konektivita

Na levé straně se nachází celkem šest konektorů, jedno tlačítko pro resetování a pak dvě diody. Hned jako první se zde nachází konektor RJ-45 pro připojení počítačové sítě (LAN). Konektor je vyklápěcí, takže pokud není připojený kabel, tak z něj není žádná nevzhledná díra. Další port je klasický HDMI pro připojení dalšího monitoru, televize nebo projektoru. Dále se zde nachází 1x klasický USB 3.2 port a hned vedle dva porty USB-C a pak kombinovaný audio jack pro připojení sluchátek s mikrofonem. Hned vedle je škvíra pro resetování notebooku do továrního nastavení. Na levé straně už pak zbývají jen dioda signalizující aktivitu disku a LEDka pro signalizaci připojeného napájecího zdroje.

Pravá strana má o poznání méně konektorů. Hned první je zde konektor napájecího zdroje, který bohužel není USB-C, ale je to klasický obdélník (Slim Tip), který je zpravidla použitý i v řadě IdeaPad. Dále je zde druhý USB 3.2 port a hned vedle se nachází slot pro SD kartu. Pak je zde ale záhadná krytka, která po odepnutí skrývá velké překvapení v podobě dalšího USB 2.0 portu. Tato vychytávka slouží na to, aby se zde zapojil reciver USB bezdrátové myšky (či jiný malý dongle). Takto zapojený receiver pak nijak nevyčnívá z notebooku a nehrozí, že si jej někde ulomíte nebo zarazíte.

O datové připojení se zde stará adaptér Intel AC 9560 se standardem Wi-Fi 802.11ac, klasický gigabitový adaptér sítě LAN a také Bluetooth verze 5.0 Připojení bylo bezproblémové, příjem Wi-Fi signálu, řekl bych, standardní, signál nevypadával a vše fungovalo perfektně.

Další příjemnou vychytávkou pro mě byla čtečka otisků prstů, která je zabudovaná v tlačítku pro zapnutí. Zapínací tlačítko má po obvodu led osvětlení, které se v případě, že čtečka očekává vaši akci přiložením prstu, rozsvítí zeleně. Čtečka funguje perfektně a pokaždé reagovala velmi rychle.

Webkamera, mikrofon, reproduktory

ThinkBook 14 disponuje webkamerou s rozlišením 720p, není to nic moc, ale na běžný přenos obrazu ve video hovoru to postačí. Zde nelze očekávat žádné zázraky, ale spíše horší průměr. Výhodou je, že tato kamera jde zavřít pomocí krytky ThinkShutter, a tak získáte pocit soukromí, a i kdyby se kamera aktivovala bez vašeho přičinění, nemusíte mít strach, že by vás natáčela. Hned vedle kamery jsou otvory mikrofonů, aby byl váš hlas kvalitně snímán a hovor netrpěl žádným rušením. Reproduktory mají zvukové otvory na bocích notebooku, nabízí vyvážený zvuk, i když klasický notebookový a mírně plechový, hlasitost reproduktorů je úměrná tomu, že se jedná o kompaktní notebook, nelze tak očekávat HiFi zvukový výkon. Na běžné nebo občasné použití však dostačuje a řekl bych, že jde spíše o lepší průměr.

Napájení, baterie, chlazení

Notebook je vybaven vestavěnou tříčlánkvou baterií, která zaručuje díky speciálnímu režimu až 12,5 hodiny výdrže. Výdrž baterie mě zaujala hned na začátku testu, a tak jsem se to rozhodl otestovat. Dvanáct hodin jsem notebook zatěžoval surfováním po internetu a pouštěním videa, případně jsem jej jen tak nechal běžet s najetými stránkami – výdrž mě velmi mile překvapila! O napájení se stará 65W napájecí zdroj.

Chlazení je celkem tiché a ani při zátěži nijak neobtěžovalo nadměrným hlukem, toto hodnotím velice pozitivně, protože to dnes u jiných značek není samozřejmostí. Nasávání vzduchu je situováno na spodní části notebooku a výdechy směřují do pantu ve spodní hraně displeje, což mi přijde jako dobrá volba, aby teplý vzduch neohříval okolí notebooku.

Přístupnost k pamětím, k HDD a komfort rozšíření

U tohoto notebooku se bez menšího křížového šroubováku neobejdete. Veškeré věci jsou přístupné pod víkem a určitě nedoporučuji zkoušet něco rozebírat, pokud s tím nemáte dostatečné zkušenosti, jednak byste tím mohli přijít o záruku, ale hlavně byste si mohli zařízení nenávratně poškodit.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky