Lenovo mění značení svých produktů.

Lenovo mění názvosloví produktů: ThinkPad T14 Gen 1 Intel

16. 1. 2020 | 0

Nová logika označování notebooků a stolních PC asi kde koho může zaskočit. Jak se v nabídce zorientovat?

Letos nastala věc, kterou jsme všichni již nějaký čas očekávali. Již vloni jsme s kolegy v rámci uvedení ThinkPadů T490, X290 apod. interně diskutovali, jak asi bude vypadat nový způsob označování produktů. Starou číselnou řadu už víceméně nebylo kam natahovat a bylo jasné, že Lenovo bude muset logiku značení změnit. A změna to není právě fádní, koneckonců stávající způsob značení tu je s námi od ThinkPadů T400 či X200, což jsou modely z roku 2008! Schválně si zkuste vzpomenout, kolik výrobců spotřební elektroniky drží deset let označení produktu bez zbytečného marketingového obměňování?

Lenovo věc vzalo, jak se říká, od podlahy, a společně s novými názvy pro jednotlivé řady zařízení Think mění i označení consumer zařízení (IdeaPad, Yoga). Dnes si stručně popíšeme, co jednotlivé řady znamenají.

Nové značení pracovních zařízení

Asi nejdůležitější změnou je již zmíněná změna názvosloví u zařízení Think. Řady jsou nadále děleny podle počátečních písmen (T, X, P, A, L, E), číselné označení je zkráceno na dvojčíslí podle úhlopříčky obrazovky v palcích. Zachovány budou přídomky (s, p, Yoga), na konci názvu bude doplněné číslo generace a výrobce procesoru (v případě, že je daný model k dispozici s procesory Intel i AMD).

V případě řady ThinkPad X1 je nově přidán pouze přídomek označující danou generaci zařízení.

Značení notebooků ThinkPad

Značení notebooků ThinkPad

Uměle vytvořené příklady nových produktů tak mohou být např. ThinkPad T14 Gen 1 Intel (14palcový notebook s procesorem Intel), ThinkPad T15p Gen 2 AMD (výkonný notebook s 15palcovou obrazovkou a procesorem AMD), ThinkPad E14 Gen 1 Intel (dostupný ThinkPad se 14palcovou obrazovkou) nebo ThinkPad X1 Extreme Gen 3.

Podobný styl značení ponesou i komerční stolní počítače ThinkCentre. Název produktu bude sestávat z písmene na začátku, první číslice značí pozici v brandu (vyšší číslice = vyšší řada), druhá číslice označuje variantu procesoru (0 = Intel, 5 = AMD). Na konci nechybí písmenko označující provedení zařízení (t = tower, q = tiny atd.) a údaj o generaci zařízení.

ThinkCentre značení

ThinkCentre značení

Příkladem by mohl být např. ThinkCentre M70t Gen 2, což by byl klasický tower s procesorem Intel v druhé generaci.

U dostupnějších modelů ThinkBook bude situace beze změny, tedy např. ThinkBook 15 Gen 2 (15″ notebook druhé generace).

Notebooky IdeaPad, Yoga a Legion

Lenovo bude nově nazývat i produkty, které kupují spíše než firmy právě koneční spotřebitelé, a i my si na nové názvy budeme muset chvíli zvykat.

Tradiční IdeaPady budou mít v označení písmenko (L pro klasickou konstrukci, Flex pro konvertibly, Duet pro oddělitelná zařízení), výjimkou budou tenká zařízení, která budou bez písmenného označení. Následovat bude číslo (1, 3 nebo 5, přičemž 5 bude patřit dražším a lépe zpracovaným modelům). Modely s procesorem Intel budou označeny přídomkem „i“, u modelů s OS Chrome nalezneme ještě přídomek Chromebook. Na konci názvu bude úhlopříčka obrazovky v palcích a označení generace.

Idea notebooky nové značení

Idea notebooky nové značení

Pod tím si lze představit Lenovo IdeaPad L3i (15″, 05) pro dostupný IdeaPad s procesorem Intel a úhlopříčkou 15,6″ palců, nebo např. Lenovo IdeaPad 5 (13″, 05) pro variantu s kvalitnější konstrukcí, procesorem AMD a úhlopříčkou 13 palců.

Prémiová zařízení Lenovo Yoga budou značena podobně. Budou se dělit na Slim (tenké notebooky klasické konstrukce), Duet (oddělitelná obrazovka), Book (zařízení s druhým displejem s elektronickým inkoustem). Konvertibilní notebooky s otočnou obrazovkou budou bez slovního označení. Následovat bude číselné označení (6, 7, 8 nebo 9 pro vrcholné modely), opět volitelné „i“ pro procesory Intel, a na konci úhlopříčka obrazovky v palcích a číslo generace.

Můžeme si tak teoreticky představit Lenovo Yoga 9i (13″, 05) pro vrcholný model v konvertibilním provedení, s procesorem Intel a 13palcovou obrazovkou.

Změny se dotknou i herních zařízení Lenovo Legion, systém značení bude vycházet z výše uvedených. Tenčí herní notebooky budou od těch klasických odlišeny označením Slim. Číslo 5 a 7 bude značit cenovou hladinu produktu (7 pro dražší modely, výkonnější varianty budou značené jako 5P). Zbytek je stejný jako u zařízení IdeaPad a Yoga.

Výkonný herní notebook s procesorem AMD a 15,6palcovou obrazovkou bychom tedy značili jako Lenovo Legion 7P (15″, 05).

Desktopy, herní PC a All-In-One

Nová jména budou mít i zařízení určená čistě na pracovní stůl. Řada IdeaCentre si zachová klasické desktopy, jejich zmenšené varianty (IdeaCentre Mini) a all-in-one (IdeaCentre AIO). Čísly 3 a 5 se budou lišit varianty (5 pro dražší a lépe vybavené modely), „i“ bude značit modely s procesorem Intel. Na konci se bude nacházet objem zařízení v litrech či úhlopříčka displeje a označení generace.

Desktopy Idea nové značení

Desktopy Idea nové značení

IdeaCentre 3i (7L, 05) by mohl být dostupný stolní počítač s procesorem Intel o velikosti cca 7 litrů, zatímco IdeaCentre AIO 5 (23″, 05) by byl dražší all-in-one s procesorem AMD a 23palcovou obrazovkou.

Herní desktopy se budou nadále odlišovat jako Tower (klasická skříň) a Cube (kompaktnější provedení), číslicemi 5 a 7 se bude odlišovat varianta produktu. Zbytek bude stejný jako u výše uvedených.

Můžeme si tedy představit Lenovo Legion Tower 7i (28L, 05) pro výkonný herní PC s procesorem Intel či levnější variantu Lenovo Legion 5 (28L, 05) s procesorem AMD.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky