(Únor 2018)

ThinkPad E520 po sedmi letech

8. 7. 2019 | 6

Notebooky se staly součástí každodenního života a pro skupinu lidí dokonce zcela nahradily stolní počítač. Stejně tak se tomu stalo i naší rodině v roce 2012. Náš starý počítač s Pentiem IV, 4 GB RAM a harddiskem o kapacitě 320 GB přestal stačit, a tak nastal čas na výměnu. Na radu známého jsme pořídili jednu z vyšších konfigurací notebooku ThinkPad E520. A tak jsem se poprvé dostal k ThinkPadu.

Konkrétně se jedná o modelové označení: 1143K4G s konfigurací:

  • Procesor: Intel i3 2330M
  • Grafická karta: AMD Radeon HD 4630M
  • RAM: 4 GB DDR3 (dva sloty (jeden volný), až 16 GB)
  • Disk: 500 GB HDD Toshiba
  • Displej: 15,6, matný, 1366×768
  • Konektory: 3x USB 2.0, USB+mSATA, HDMI, VGA, Ethernet, 3,5mm stereo audio jack, čtečka SD karet, slot na expresscard

Článek je členěn do dvou části. V první části popisuji moji zkušenost s ThinkPadem E520. Je to takové trochu vzpomínání na to, co bylo a jak to bylo. Dějově jsem se snažil shrnout celých 7 let života s tímto notebookem a popsal jsem ty události, na které jsem si vzpomněl. Kdo se chce rovnou dozvědět, jak takový levný ThinkPad vypadá po 7 letech aktivního života, můžete přeskočit celou první část, která je vlastně jen taková backstory k té druhé a podívat na shrnutí v druhé části
.

 

Příběh ThinkPadu E520

S tímto notebookem jsem odehrál mnoho desítek hodin, navštívil okolo 20 herních LAN párty, odpromítal nebo nazvučil několik set akcí, vypracoval stovky grafických prací a napsal tisíce a tisíce slov. Po sedmi letech aktivní služby se naše cesty rozcházejí, a zatímco ThinkPad E520 přechází k jinému majiteli (z domu ale nejde), tak já přecházím na nový stroj. I když jsme spolu zažili nepříjemné momenty, a především ke konci naší cesty už moc nestíhal splňovat má přání, tak mi tento stroj velmi přirostl k srdci a loučení s ním není přímo jednoduché.

Pojďme tedy zrekapitulovat naši společnou pouť, na které budu popisovat život tohoto počítače. Abychom začali úplně od začátku, tak se musíme vrátit do roku 2012. Starý, rodinný stolní počítač se velmi přiblížil k hraně použitelnosti (1 GB RAM, staré 156 GB HDD a prehistorický Celeron) a bylo potřeba pořídit něco lepšího. V té době jsem byl ještě základoškolák a mé obzory v oblasti informatiky a počítačů nebyly zrovna nejširší. Proto jsme dali na radu jednoho známého a pořídili jsme jednu ze silnějších konfigurací ThinkPadu E520. Investice okolo 15 000 Kč nebyla pro rodinný rozpočet likvidační, notebook naprosto splnil naše očekávání a dlouhé roky sloužil jako nejen primární, ale v podstatě jediný rodinný počítač. To v praxi znamenalo neustálé přenášení počítače z místnosti do místnosti v kombinaci s velmi dlouhým aktivním časem používání. Často se notebook používal od brzkých ranních hodin (někteří členové mé rodiny z pro mě nepochopitelných důvodů vstávají brzy ráno, a tak při té příležitosti projížděli videa a zprávy) až do pozdních nočních (kdy jsem zase já často pařil tanky, GTA či jinou hru nebo sjížděl nějaký seriál).

Od roku 2014 jsem občasně ozvučoval anebo promítal na různých akcích a notebook cestoval se mnou. Mnoho pátečních večerů tak zažil ThinkPad převážení v brašně na kole, poté položení mezi hromadu kabelů, nebo do prašného prostředí. Někdy na něj spadly kapesníky, někdy mikrofon… Někdy na něm byla položená propiska jindy sklenka s pitím. Většinou se mi podařilo ho položit přímo na stůl a tím pádem byl na rovné podložce. To se ale nepodařilo pokaždé, a tak někdy byl položen třeba na kabelech ,nebo někdy nebyl celou základnou položený na podložce vůbec a byl tak napůl ve vzduchu. Bylo to divoké, a především víko notebooku si to pamatuje moc dobře.

Při zmíněném cestování si taky ThinkPad prošel svým. Jednou se uvolnil popruh na tašce a počítač tak spadl na betonový chodník, chráněný pouze taškou za pár korun. Po tomto incidentu se nepatrně posunul klávesnicový blok (posunut zpátky při upgrade RAM), žádné jiné škody nebyly.

V roce 2015 přišel na scénu moderní operační systém Windows 10. Tento systém sliboval veliké divy i u starých zařízení. Po pár týdnech vyskakování upozornění na možnost bezplatného upgradu na W10 jsem podlehl a vyměnil jsem naprosto perfektně odladěné Windows 7 za zbrusu nové Windows 10. Tato změna na jednu stranu přinesla několik nových funkcí, a především moderní vzhled. Na druhou stranu to vedlo k několika nepříjemnostem. Od momentu instalace W10 zapomněla E520 že někdy uměla používat Bluetooth nebo některé funkční klávesy. Zpětně vidím, že tento počítač asi měl s Windows 7 i umřít, protože fungovalo všechno krásně. Na druhou stranu se tento systém postupně vylepšoval a již je také docela povedený a funkční. Nicméně pro E520 je již kvůli starému HW poměrně pozdě.

Postupem času se život pro naši E520 v něčem zjednodušil, v něčem ještě ztížil. Na jednu stranu doma přibylo pár nějakých použitelných zařízení, takže jsem se stal v podstatě jediným jeho uživatelem. Navíc se mi i trochu pročistily akce, na kterých jsem býval, a tak se notebook dočkal pokaždé trochu lepšího pracovního prostředí a jemnějšího zacházení. Na druhou stranu jsem se více začal zajímat o grafiku, takže jsem dělal první kroky v Blendru a Photoshopu. Všechno na tomto ThinkPadu. V kombinaci se srdcem hráče to znamenalo poměrně veliké požadavky a už okolo roku 2016 jsem se dostal na výkonnostní hranu stroje a musel jsem holt počítat se skromnějšími detaily, delší dobou zpracování a podobně. Po instalaci W10 jsem se také někdy potkal se známým strašákem – BSoD (Blue Screen of Death – Modrá obrazovka smrti).

V tomto roce také nastal první mechanický problém. Díky špatnému řešení pantů se ten levý zlomil. To vedlo k postupnému poškození zbytku krytu displeje. Raději jsem se vyhnul riziku zlomení displeje a pant jsem nechal opravit. Oprava neměla příliš dlouhého trvání a pant umřel za půl roku znovu. Protože se už tehdy jednalo o trochu postarší zařízení, tak bylo veliké váhání… Co s ním? Starý počítač, zlomený pant, už se docela seká a prostě už to není žádná sláva. Nakonec dostal druhou šanci a společně s novými panty z Ebaye dostal také rozšíření RAMek o 2 GB (takže celkově má 6 GB). Tento zákrok pomohl a notebook se opět stal použitelným. Provoz ale mírně znepříjemňovala skutečnost, že někdy trochu stávkovala čtečka SD karet. Někdy načetla hned, někdy napotřetí. Tento stav pokračoval do Vánoc roku 2018 kdy to čtečka vzdala definitivně a od té doby se mi nepodařilo již kartu nikdy načíst.

O zhruba další rok později (tedy někdy v roce 2017) potkala notebook první porucha, která byla opravdu závažná. Jednoho dne prostě umřela grafická karta od AMD. Tato nepříjemnost byla opravdu velmi nepříjemná, jelikož se tím notebook stal naprosto nevhodným na jakoukoliv grafickou práci a z her mi zůstal tak jedině můj milovaný WarCraft III: The Frozen Throne. Aby toho nebylo málo, tak se znovu ozvaly panty.

Po krátkém váhání a zvažování dostala E520 poslední šanci. Domácí oprava za pomocí vrtačky, flexy a spojovacích materiálů se postupem času ukázala jako funkční řešení. Opatrně jsme rozebrali horní, displejovou část notebooku. Tam, kde nevede žádná kabeláž jsme vyvrtali díru a protáhli šroub. Pomocí podložek jsme zvětšili plochu, kterou bude šroub tlačit na plastové části notebooku. Aby bylo možné notebook zavírat a přenášet, jsme museli pomocí flexy (brusky) vyfrézovat část základny, aby bylo místo pro šroub. Toto řešení protáhlo život počítače v podstatě do dnešního dne. Bohužel nedávno začalo praskat červené víko displeje a bylo potřeba jej nějakým způsobem udržet pohromadě. Jako nouzové řešení byla použita páska společně s lepidlem. Toto řešení jsem zvolil již v době, kdy bylo jasné, že ten aktivní život pro tento počítač končí a po zbytek svého života bude v podstatě jen sedět na stole.

Jak je to teď a co dál?

(Prosinec 2017) Jako jednu z prvních recenzí jsem psal o ThinkPadu E570 - tedy přímém nástupci mé E520.

(Prosinec 2017) Jako jednu z prvních recenzí jsem psal o ThinkPadu E570 – tedy přímém nástupci mé E520.

Před třemi týdny jsem se tímto notebookem rozloučil jako majitel a předal jsem v rodině dál. Při formátování harddisku mi toho bylo trochu líto. Nicméně časy se mění a je potřeba jít dál. Původně jsem plánoval pokračovat dál s dalším ThinkPadem ze série E. Velmi se mi zamlouval menší ThinkPad E490 (recenze je zde). Nakonec ale sehrály svou roli peníze, výkon a s ním spojená hráčská duše a s lítostí jsem se rozhodl pro jiný notebook.

Nabízí se otázka, jestli toho rozhodnutí lituji, nebo ne. Odpověď není tak jednoduchá, jak se zdá. Na jednu stranu nyní disponuji mnohem vyšším výkonem, než mi nabízela nejsilnější (a také nejdražší) verze E490. Na druhou stranu to prostě není ThinkPad. Co to znamená? Při psaní (což je mnohokrát denně) si vzpomenu na výbornou klávesnici na staré E520. Při přenášení působí můj notebook proti ThinkPadu velmi zranitelně. Často mi chybí TrackPoint, na který jsem si zvykl a většinou jsem jej používal více než touchpad. Tyto všechny drobnosti tvoří dohromady uživatelský komfort, který poskytne pouze ThinkPad. Takže ano, jsem spokojený ale příští notebook bude velmi pravděpodobně zpátky ThinkPad.

Náš původně rodinný ThinkPad žije spokojeně v penzi. Slouží jako psací stroj nebo pro přístup k YouTube. Po skončení služby u mě se jeho pracovní doba zmenšila z 10h denně na příjemnějších 5h. Většinu času tráví na jednom místě a z domu už necestuje.

I přes mnoho útrap ještě nezazněla hláška ze seriálu Game of Thrones: And his watch has ended.

 

ThinkPad E520

ThinkPad E520

ThinkPad E520 po 7 letech:

  • Notebook je nyní používán na kancelářskou práci, filmy a seriály.
  • Z původních nálepek zůstala pouze nálepka EnergyStar vlevo nahoře nad displejem. Všechny ostatní jsou již pryč.
  • Původně červené víko je již spíše růžové nebo bílé. Škrábance nemá smysl ani počítat.
  • Konstrukčně jsou vyměněny dvakrát panty a jednou jsou podomácku opraveny.
  • Displej neskryje svůj věk (především kvůli obstarožnímu rozlišení HD) ale pořád funguje v pořádku.
  • Klávesnice má všechny klávesy. Je mírně vyhlazená ale pořád je naprosto luxusní na psaní.
  • Baterie vydrží 2h běžného používání.
  • Stále výborný příjem WiFi. Běžné notebooky (,neThinkPad, Lenovo i jiné značky) mají v porovnání s ním problémy.

Co nefunguje:

  • Grafická karta od AMD
  • Bluetooth
  • Čtečka SD karet

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky