L580 otevreny

Thinkpad L580: Nenápadný dříč pro náročnější

5. 6. 2019 | 2

Notebook je určen pro kancelářskou práci a s přehledem zvládne i náročnější úkoly. Nečekejte od něj herní výkon, ale občasné hraní při rozumném nastavením zvládne bez ztráty kytičky. Řada ThinkPad napovídá, že se jedná spíše o manažerský notebook s dražší cenovkou oproti konkurenci. Ale pokud člověk hledá kvalitu a příjemný poměr ceny a výkonu, je tento notebook správná volba.

Vzhled, kvalita zpracování

Vzhled je klasicky černý, což je společný jmenovatel většiny zařízení z řady ThinkPad. Tento černý vzhled ve mě budí jistou dávku exkluzivity, jistoty a elegance. Někdo by to možná nazval konzervativním vzhledem, ale mám rád tradice a tady to platí beze zbytku. Víko a celý notebook je vyroben z plastu, který má perfektní lehce zdrsněnou povrchovou úpravu, která na mě zprvu působila lacině, ale po velmi krátké době jsem podlehl kouzlu doteku a precizní konstrukce. Jeho výjimečně vyladěná konstrukce, která prošla testováním dle náročných armádních standardů MIL-SPEC, je opravdu znát, a tak budete při práci cítit, že máte v ruce opravdu kvalitní kousek. Nic nevrže nic se neprohýbá všechno přesně lícuje.

L580 otevreny

Otevřený L580

Klávesnice, Touchpad, TrackPoint

Klávesnice je klasická v provedení chiclet, tlačítka mají nízký zdvih a není nijak hlučná při psaní. K dispozici jsou dvě úrovně podsvícení, což je příjemné, pokud jste zvyklí pracovat i po nocích nebo v šeru. Pak tuto funkci určitě přivítáte. Podsvícení je rovnoměrné a není nijak rušivé. Klávesnice disponuje i blokem numerické klávesnice, jejíž zapnutí detekuje kontrolka v rohu klávesy Num Lock. Pro ovládání kurzoru myši se uprostřed klávesnice nachází ovladač trackpointu, který reaguje přesně a pohotově. Dále se pod klávesnicí nachází touchpad, který je také z velmi příjemného povrchu.

Obraz, zvuk, konektory, připojení

Notebook má kvalitní displej s úhlopříčkou 15,6″. Díky jemnému rozlišení FullHD uvidíte každý detail a technologie IPS zaručuje věrné podání barev s širokými pozorovacími úhly. Podání barev je dle mého názoru průměrné, ale od notebooku do kanceláře nelze čekat displej jako na monitoru pro grafiku. Pozorovací úhly bych hodnotil také jako průměrné, ale to myslím v kanceláři nebude překážkou.

Zvuk vycházející se z reproduktorů, které jsou umístěny vespod, mě mile překvapil. Z otvorů za černou mřížkou směřující dolu na pracovní desku stolu se line ucházející zvuk, kde bylo slyšet i nějaké vyšší frekvence. Basové frekvence trošku pokulhávají, takže je celkový zvukový výstup tak trošku plechový, ale ne nijak výrazně. Na občasný poslech bude zvuk dostatečný a pokud někdo lpí na kvalitním zvuku, tak nebude váhat a připojí si bedničky, nebo aparaturu dle libosti či finančních možností.

Co se týče konektorů je notebook vybaven skvěle. Na levé straně se nachází jen audio zdířka pro sluchátka s mikrofonem, dále pak jeden USB port a poté už jen vstup na zámek Kensington pro případ, že si budete chtít svůj notebook zabezpečit proti krádeži. Na levé straně se ještě nachází žebrovaný výdech chlazení. Umístění výdechu na levou stranu beru jako dobrý nápad, protože vám teplo odváděné z notebooku neohřívá ruku s myškou, teda pokud nejste leváci a nedržíte myšku v levé ruce. Na druhé straně je toho trošku více a tak zde nalezneme USB-C vstup, přes který se notebook nabíjí, a hned vedle něj se nachází speciální konektor pro připojení dokovací stanice což vám dává velikou možnost doplnění jiných chybějících konektorů, nebo pokud chcete notebook připojovat pouze jedním kabelem ke všem perifériím. Hned vedle se nachází USB a port konektor HDMI, dále pak slot pro micro SD kartu a nad ním překvapení v podobě slotu na SIM kartu. Tento slot vám dává svobodu v připojení, pokud si pořídíte sim kartu s datovým tarifem. Dále je na pravé straně konektor pro připojení k síti RJ-45 a slot na kartu Smard Card, kterou můžete využít na zabezpečení přístupu k různým aplikacím.

Výkon

Výkon při běžných činnostech byl více než dostatečný, bez zaváhání zvládal notebook běžnou kancelářskou práci, při které se ani moc nezapotil. Musím říct, že notebook výkonnostně překvapil a zvládal toho dost. Testoval jsem jej při hraní online her a musím říct, že se s touto úlohou celkem popral. Dodaný procesor Intel Core I7 8550U s taktem 1.8 GHz toho dokázal zvládnout hodně, a i když uvnitř tepala pouze integrovaná grafická karta Intel UHD Graphics 620, tak si myslím, že se konfigurace nemusí vůbec stydět a určitě zvládne takřka cokoliv. SSD disk o kapacitě 512 GB byl v uvedené konfiguraci dobrá volba, a když pominu kapacitu, tak kladně hodnotím i rychlost, což je vidět v následujících výsledcích testu CrystalDiskMark.

Testovaná konfigurace byla následující: ThinkPad L580 – 20LW0010MC
CPU: Intel Core i7-8550U – 2000 MHz
VGA: Integrovaná – Intel UHD Graphics 620 (Kaby Lake R U GT2)
RAM: 16 GB DDR4
HDD: SSD-512 GB INTEL SSDPEKKF512G8L

15.6“ IPS displej s Full HD rozlišením 1920 x 1080 bodů,  2x USB 3.0/3.1 Gen 1 Typ A , USB Type-C 3.1 Gen 1, HDMI, WiFi ac, Bluetooth, HD kamera, čtečka otisků prstů, čtečka čipových karet, čtečka paměťových karet, dokovací konektor, podsvícená klávesnice, operační systém Windows 10 Profesional.

Chlazení

Větrák ventilátoru se při běžných úkonech, jako bylo psaní ve wordu a rozjetí několika záložek v prohlížeči, vůbec nerozjel. Co jej rozhýbalo, bylo až hraní online her. A vzhledem k tomu, že tento notebook není z kategorie herních, tak i tuto roli zvládl bez problémů. Ale ventilátor se roztočil naplno a přestal až po nějaké době, kdy jsem hraní přerušil. Je to asi logické, protože se jedná o kancelářský notebook, který ale zvládne i kousek víc, takže je na to hrdě připraven dobrým chlazením. Výdechy ventilátoru se nacházejí na levé straně a nasávací otvory jsou vespod notebooku.

Výdrž na baterii, napájení

Notebook je vybaven baterií, která je vestavěná a tím pádem ji nelze vyměňovat, tento trend je v této době čím dál častější, ale osobně mi nepřijde moc praktický.

O napájení se stará adaptér s USB-C koncovkou, takže ji nemůžete nijak zaměnit a myslím ani poškodit. Škoda jen, že pokud notebook napájíte tak nelze využít USB-C port na cokoliv jiného. Výhodu pak může být pokud zapojíte dock na rozšíření portů, to vám port zůstane volný k dalším potřebným perifériím.

Výdrž na baterii v případě plného zatížení hraní her byla maximálně tři hodiny, na práci a při troše šetření už to bylo 10 hodin. Tyto hodnoty se sice liší od výrobcem udávaných 12 hodin, ale tak to prostě je. Nijak jsem notebook nešetřil, a proto se hodnoty výdrže liší.  Nabíjení mě mile překvapilo, protože bylo celkem rychlé a během hodiny a půl až dvou hodin se baterie doplnila na 100 %. Výrobce udává, že prvních 80 % je nabito do hodiny což opravdu můžu potvrdit a mile mě to překvapilo.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky