E490

ThinkPad E490: Notebook pro studenta? (recenze)

6. 5. 2019 | 3

Po prvním představení přichází plnotučná recenze na ThinkPad E490. Řada E zastupuje cenově dostupnou část nabídky notebooků ThinkPad. Cenově cílí na studenty a malé podnikatele s nižším rozpočtem.

Konfigurace

Testovaná

  • CPU: Intel core i7-8565U 4 jádra / 8 vláken 1,8-4,0 GHz
  • GPU: Intel UHD Graphics 620
  • RAM: 8 GB
  • Úložiště: 256 GB SSD SATA 6 Gb/s
  • Displej: 14″ s rozlišením 1920 x 1080, matný

Dostupné

  • CPU: 
    • Intel core i3-8145U
    • Intel core i5-8265U
    • Intel core i7-8565U
    • (v ČR pouze i5 a i7)
  • GPU:
    • Intel UHD Graphics 620
    • Intel UHD Graphic + AMD RX550X
  • RAM:
    •  8GB
    • 16GB
    • (DDR4, SO-DIMM, 2400MHz, max 32GB)
  • Úložiště:
    • 256 GB SSD
    • 512 GB SSD
    • 256GB SSD + 1TB HDD
    • (SATA 6GB/s, M.2 SSD/PCle NVMe, PCle 3.0 2x)
    • možnost 16GB intel Optane
  • Displej:
    • 14″ s rozlišením 1920 x 1080, matný, 250 nits, 600:1, 170°, IPS
    • 14″ s rozlišením 1366 x  768, matný 220 nits, 400:1, 90°, TN
    • (v ČR pouze lepší, IPS displej)
Co se týče cenové hladiny, tak se notebook v Česku pohybuje mezi 20 000 a 32 000 kč. Nejvyšší konfigurace se pohybuje již nad hranicí 30 000 kč, na druhou stranu ale poskytuje velmi lákavý výkonný procesor i7 8565U, grafickou kartu AMD RX550x, 16 GB RAM a kombinaci 256 GB rychlého SSD a 1 TB velikého HDD disku.

Zpracování a design

ThinkPad člověk pozná na první pohled. Jednoduchý černý design s nápisem ThinkPad a ikonická klávesnice. Jediné odlišnosti jsou v případě stříbrných variant, které mají své kouzlo. Dnes zde ale máme naprosto typického zástupce této řady. Malý, 14″ černý notebook s červeným „nesmyslem“ mezi klávesami GHB.

Co se týče designu, tak zde opravdu nelze očekávat žádnou velikou revoluci. Rámečky okolo displeje jsou po stranách průměrné. Jinde najdeme i menší, i větší. Nad displejem je rámeček možná trochu větší, než je zvykem, ale ničemu to nevadí a nevypadá to vyloženě špatně. Co je nezvyklé, je veliká brada pod displejem. Osobně v tom problém nevidím, jelikož je tak displej trochu výš a při používání zařízení se člověk dívá o pár stupňů výše než u ostatních notebooků. Ostatně Lenovo toto řešení používá u všech svých zařízení od řady IdeaPad, přes Yoga a Legion až po ThinkPad.

Když se dostaneme od displeje na základnu notebooku, tak narazíme na dva drobné problémy. Prvním je chlazení. Kdo sledoval předchozí generaci (E480 a E580) tak postřehl, že kvůli přehřívání konfigurací s dedikovanou grafickou kartou byl vydán update BIOSu, který snížil o pár procent výkon, aby se tomuto nežádoucímu jevu předešlo. Celý problém pramení se změnou systému chlazení. Na notebooku po stranách nenajdete žádný výdech chlazení. Ten je umístěn do mezery mezi pantem displeje a základnou. Další průduchy jsou pouze zespodu zařízení. Toto řešení sice udělalo více prostoru pro konektory a vypadá to elegantně, nicméně se ale ukázalo, že má vliv na efektivitu chlazení. Proč zmiňuji loňský model? No, protože E490 je pouze drobná evoluce E480 (to samé platí o E590/E580). Vzhledem k tomu, že jsem neměl na testování konfiguraci s dedikovanou grafickou kartou, tak jsem nemohl vyzkoušet, zda nedochází k přehřívání. Nicméně při plném vytížení notebooku (burn in test, benchmarky,…) i s obyčejnou integrovanou grafickou kartou se notebook v části u pantu výrazně zahříval. Zahřívání bylo bohužel znát i na horních dvou řadách kláves.

ThinkPady jsou mimo jiné známy díky své kvalitní konstrukci. To platí i o tomto 14″ zařízení. Všechno drží pevně, nic nevrže a notebook zvládá přenášení za roh zařízení bez kroucení. Panty displeje jsou dost pevné, takže se displej neklepe při psaní na kolenou. Výhodou je zde to, že sdílí konstrukci se svým větším sourozencem. Z toho plyne, že jestli konstrukce zvládá 15,6″ veliký displej, tak 14″ se stejnou konstrukcí musí být ještě o něco pevnější. Nemám přímé porovnání větší a menší verze, nicméně během testování mě tuhost konstrukce bez zbytečného kroucení velmi potěšila, a proto také pevnost a provedení hodnotím jako výborné.

Notebook má své místo na trhu díky tomu, že umožňuje komfortně pracovat kdekoliv. Na plnohodnotnou práci na počítači potřebujeme klávesnici a nějaké polohovadlo, E490 se pyšní legendární klávesnicí ThinkPad, touchpadem a trackpointem. Osobně považuji tuto klávesnici za absolutní špičku na poli notebooků. Chod kláves je jistý, ničím nerušený a jejich rozmístění a celkové provedení je velmi intuitivní a přirozené. O kvalitách vypovídá také fakt, že samotná klávesnice za posledních několik let prošla pouze malými změnami. Mezi tyto změny patří snížení zdvihu kláves nebo drobné změny v uspořádání multimediálních a funkčních kláves. Ne každému se tyto změny musí líbit a také bych v některých věcech zanechal stav minulý, nicméně z aktuální nabídky na trhu se opravdu jedná o špičku. Když se podíváme na polohovadla, tak objevíme typický touchpad s 5 klávesami. Oproti v dnešní době klasickému touchpadu má ThinkPad navíc trojici tlačítek nad touchpadem. Tato trojice tlačítek patří k trackpointu. TrackPoint je mezi uživateli taková trochu kontroverze. První skupina jej používá stále a využívá tak maximálně ergonomie celé klávesnice a druhá skupina jej za celou dobu, co vlastní ThinkPad, nepoužije. Za sebe mohu pouze doporučit dát tomuto způsobu ovládání šanci a pár dní to zkoušet. Clickpad pod klávesnicí patří opět mezi to lepší, co můžeme na trhu najít. Reaguje přesně, povrch je příjemný (ano, v porovnání s X1 Carbon vyjde poněkud laciněji, ale který touchpad ne).

Abych jenom nechválil, tak si musím postěžovat na spodní hranu základny. Trochu mi to připomíná problémy, které postihovaly řadu E kromě modelu E545 (která má spodní hranu mírně zaoblenou) snad pokaždé. Problém nastává kvůli tomu, že spodní hrana je poměrně ostrá a při delším používání jde cítit.

Výkon

V testovaném stroji tepe procesor Core i7 z dílen Intelu. Jedná se novější model revoluční 8. generace. Procesor disponuje 4 fyzickými jádry s 8 vlákny. Konkrétní model použitý v tomto případě je i7 8565.

Testovaná konfigurace má SSD disk o kapacitě 256 GB. Starty počítače jsou tedy velmi rychlé. Z režimu spánku dokáže notebook naběhnout během 3 vteřin. Z vypnutého stavu se bavíme o zhruba 10 vteřin. Nejvyšší konfigurace nabízí velmi lákovou kombinaci tohoto SSD disku a velikého 1TB HDD disku.

O grafické úlohy se v tomto případě stará integrovaný čip Intel UHD 620. Tento čip stačí na základní úkony, sledování filmů a občasné hraní ne úplně náročných her. Naštěstí již neplatí, že integrovaná grafická karta je nepoužitelná. Žádné veliké grafické zázraky ale čekat nemůžeme. Vyšší konfigurace mají v sobě dedikovaný grafickou kartu od AMD, konkrétně Radeon RX 550X. Jedná se o drobnou evoluci RX 550. S touto grafickou kartou se již dá dělat něco trochu náročnějšího, i když ani zdaleka nepatří mezi ty nejvýkonnější.

Notebook se v ČR prodává s procesory i5 a i7 (časem se možná objeví i3). RAM bude v každém případě buď 8 nebo 16 GB (pokaždé 2400 MHz DDR4). Co se týče displeje, tak se nechystá nic jiného než IPS FullHD.

Výkon je někde mezi pracovním notebookem a notebookem na hraní. Takže na starší hry nebo případné graficky náročnější programy notebook stačit bude (s dedikovanou grafickou kartou a 16 GB RAM samozřejmě lépe). Pracovní stanice s našlapaným výkonem z něj ale nebude.

Přikládám výsledky různých benchmarků (CPU-Z, GPU-Z, 3D Mark, Passmark) a výsledky burn-in-testu.

Baterie

V prvním pohledu jsem napsal, že Lenovo inzeruje až 13 hodin výdrže na jedno nabití. Jak to je ale doopravdy? Realita je bohužel poněkud horší než papírové hodnoty. Při běžné práci (chrome, kancelářské programy, hudba. Případně Audacity/ProTools) se výdrž pohybuje mezi 6 až 8 hodin. Tato výdrž je okolo poloviny slibované hodnoty. Nicméně se dá s počítačem s touto výdrží pracovat mimo nabíječku.

Když se člověk snaží a trochu se uskromní (úsporný režim, nějaké kancelářské programy), tak se výdrž protáhla k 9 hodinám. A pokud počítač naopak dostal zabrat (trochu náročnější programy, instalace, starší hry, apod.), baterie zvládla zhruba 4 hodiny provozu.

K papírovým 13 hodinám se můžeme přiblížit při vypnutí bezdrátového spojení, zapnutí úsporného režimu a snížení jasu na minimum. Je jasné, že používání takto nastaveného notebooku je značně omezené, ale rozdíl mezi napsanou výdrží a reálnou výdrží je u každého zařízení.

Displej

Použitý 14″panel je vybaven matnou povrchovou úpravou. Toto zajišťuje lepší čitelnost na slunci nebo přímém světle a zároveň na matném displeji nejdou tak moc vidět nečistoty. Rozlišení je v dnešní době už naštěstí standardních 1920 x 1080, tedy FullHD.

Pozorovací úhly a barevné podání je velmi pěkné. Trochu zamrzí nízký maximální jas. Minimální jas je ale na druhou stranu zase příjemně nízko.

Konektivita

USB 3.1 (2x)
USB 2.0
USB – C (včetně funkce display portu)
3,5 mm audio-jack
Ethernet RJ-45
MicroSD karty (čtečka)
HDMI

Z výčtu portů můžeme vidět, že je notebook poměrně pěkně vybavený. Někomu může trochu chybět Thunderbolt 3 (což je ale standard až vyšších řad) nebo čtečka na veliké SD karty. Jako pozitivní věc vidím 3 klasické USB porty. Je tedy možné připojit myš, klávesnici a ještě jedno další zařízení používající staré veliké USB.

Konektorovou výbavu hodnotím jako velmi dobrou. Netrpí na nedostatek portů pro stále nejrozšířenější USB 2.0/3.1, poskytuje možnost připojení monitoru pomocí HDMI nebo internetu pomocí RJ-45. Nabíjení už probíhá pomocí moderního USB-C konektoru. Jediné, co nám zde může chybět, je slot pro veliké SD karty.

Další poznatky k zařízení

Wi-Fi

U notebooku je docela podstatné jeho bezdrátové připojení, především WiFi. V případě E490 musím konstruktéry pochválit. Po dlouhé době jsem dostal na recenzi notebook s opravdu dobrým WiFi přijímačem. V porovnání s notebooky Legion Y530 nebo Yoga 730 jasně vyhrává ThinkPad. Signál Wifi v pořádku přijímal i v pokoji s nejhorším pokrytím (Yogy i Legion měli problém).

Zvuk

Normálně by nemělo moc smysl hodnotit zvuk u pracovního notebooku. Přeci jen se u většiny ThinkPadů počítá s tím, že zvuk nebude tak moc důležitý, a když už bude, tak se na jeho reprodukci použije nějaké externí zařízení. U řady E, která míří i na studenty a soukromé použití, se zvuku přeci jen trochu věnovat budu.

Hodnota 1,5 W jako RMS výkon pro stereo reproduktory není žádná sláva. Nicméně je zde ale použita technologie Dolby Advanced Audio. Jak se to projevuje v praxi? Zvuk je takový, jaký by člověk čekal. Slabší reprodukce basů, zbytek spektra je ale docela poslouchatelný. Velikou místnost ale notebook neozvučí. Zkreslení se při poslechu hudbu dostavuje někde nad 90% hlasitostí, což je také docela normální jev.

Celkově zvuk tedy hodnotím jako šedý průměr. Nijak moc nenadchne a nevystupuje z řady ale ani nějak výrazně neurazí. Jediné, co by mohlo dělat větší problém, je nižší úroveň maximální hlasitosti.

Chlazení

Předchozí generace tohoto notebooku (E480) trpěla přehříváním. Výrobce se pak rozhodl pro update BIOSu. Tady tímto mírně snížil výkon a zamezil tak přehřívání. V případě E490 byla použita velmi podobná konstrukce a toto se bohužel projevilo na účinnosti chlazení. Ohřátý vzduch je posílán pryč ze základny na zadní straně, kde ale zahřívá displej a celkově kvůli omezenému prostoru zde není zrovna nejlepší odvod ohřátého vzduchu. Notebook si s tím ale při testování dovedl poradit a CPU se dokázalo docela dobře chladit (BurnInTest byl spuštěn se základním nastavením). Co ale chladit dobře nedovedl byla základna notebooku. Při výkonnostní špičce docházelo k zahřívání nejen displeje (kde to není zase až takový problém) ale i horní části základny nad klávesnicí. Po delší zátěži se zvýšila také teplota horních řad klávesnice.

U chlazení má tedy tento notebook rezervy. A když přihlédneme k tomu, že se účinnost chlazení s postupem času díky postupnému zanášení prachem snižuje, tak může časem nastat problém s chlazením (především tedy u konfigurací s dedikovanou grafickou kartou).

Čtečka otisků prstu

Čtečky otisku prstu a celkově biometrické odemykání zařízení se stalo už docela běžnou záležitostí. ThinkPad E490 disponuje rychlou a přesnou čtečkou otisků prstu. Čtečka funguje dobře. Dalo by se spekulovat o tom, zda by nebylo lepší čtečku umístit někam ergonomičtěji, nicméně si myslím, že toto je již malicherný problém.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky