Coil whine na ThinkPadu.

Léčíme otravný coil whine notebooku „alternativní medicínou“

30. 5. 2019 | 2

Otravné pronikavé pískání či bzčení komponent z útrob notebooku rve uši nejednomu uživateli. Co s tím?

Do začátku se sluší definovat několik vstupních parametrů. Coil whine (dnes přesněji capacitor whine) je bzučivé pískání z útrob notebooku (popř. jiného zařízení). Zvukový projev se může lišit: zatímco některé notebooky vydávají zvuk připomínající modem k vytáčenému internetovému připojení z druhé poloviny 90. let, jiné vydávají pronikavý zvuk, pod kterým si mnoho z nás představí útok mimozemšťanů za pomoci nějaké dosud neznámé technologie. Některé desky pískají méně (tzn. zvuky jsou slyšitelné pouze v absolutním tichu a při přiložení ucha k tělu zařízení), jiné pískají natolik vytrvale a hlasitě, že vás budou iritovat i v běžně hlučné místnosti metr od zařízení. A samozřejmě: zatímco někomu takové pískání nevadí, jinému dlouhodobý poslech přináší hněv v různých intenzitách.

Bavme se tedy nyní o tom, že pískání je skutečně natolik otravné, abychom měli chuť s ním zkusit něco udělat.

Je důležité pokusit se identifikovat zdroj otravného pazvuku:

  • Zdá se, že drtivá většina „pískání notebooků“ bezprostředně souvisí s napájením procesoru. To lze prověřit tím, že v biosu zakážete technologii Intel Speedstep Technology a necháte notebook nabootovat. Pokud máte notebook vybavený procesorem AMD, je možné, že v biosu najdete alternativu i pro procesory tohoto výrobce.
  • Pískají často grafické karty. S tím se bohužel nedá dělat asi vůbec nic.
  • Pískat mohou i jiné komponenty, např. SSD disky. Výhodou je, že otravnou komponentu lze snadno vyměnit.

Z mé dosavadní recenzentské zkušenosti vyplývá, že pískání komponent zpravidla neodhalíte po prvním vybalení notebooku z krabice. Se stolním počítačem už nějakou dobu nepracuji, u notebooků se ale obvyklý poločas začátku pískání pohybuje v řádu několika týdnů. Navíc se mi zdá, že vzniku pískání velmi pomáhá aktivní přenášení notebooku v botohu či brašně. Samozřejmě nemám statistiku, už ale podezřele často jsem pískání zaregistroval poté, když se mnou notebook několik dní cestoval.

Otravné bzučení a pištění komponent na základní desce bohužel postihlo i můj ThinkPad 25 (neboli výrobcem modifikovaný ThinkPad T470), a to hned dvojitě:

  • Nejprve jsem zaregistroval bzučení (připomínající z dálky zvuk čmeláka) tehdy, když je aktivní dedikovaná grafická karta Nvidia. Tam to ale tolik nevadí, bzučení není zas tolik hlasité, jeho zvuk nižší frekvence je snesitelný a obvykle je brzy přehlušen fučením větráčku, navíc při hraní her často používám sluchátka. Grafická karta Nvidia je pro mě příjemný bonus, ale v zásadě ji nepoužívám, takže je mi to jedno.
  • Po nějaké době se ale objevilo jiné pískání, s velmi vysokou frekvencí a natolik otravné a hlasité, že jsem vážně začal uvažovat o tom, že notebook pošlu dál do oběhu. Nutno říct, že to bych udělal jen opravdu nerad, rozložení sedmiřadé klávesnice mi naprosto vyhovuje. Ukázalo se, že pištění souvisí s napájením procesoru.

Uživatel YouTube s přezdívkou Nic měl se svým ThinkPadem 25 velmi podobný problém:

Řešením se v mém případě stal sled nastavení v biosu, který bzučení nejprve nakrátko, a nyní již na několik dní v kuse zcela odstranil. Výhoda je, že jeho vyzkoušení nezabere víc než pár minut, a ani nemusíte volat ihned naše telefonistky.

  1. V biosu > internals > CPU zakažte režim Intel Speedstep Technology. Právě nekvalitně provedené napájení je častým zdrojem pískání základních desek notebooků (a bohužel se zcela náhodně týká notebooků všech značek a cenových kategorií). Zakázáním režimu Intel Speedstep Technology procesoru napevno přidělíte jeho výchozí frekvenci. To má za následek omezení výkonu (procesor se nebude moci dočasně přetaktovat, tzn. TurboBoost) a zároveň utrpí výdrž baterie, protože procesor poběží ve stejné frekvenci i v nečinnosti.
  2. Notebook nechte klasicky zapnout. Pokud je zdroj pískání způsobený napájením procesoru, všimněte si, že by měl být notebook zcela tichý. Nyní nechte notebook pár hodin běžet. Je tedy dobré zakázat automatický přechod do režimu spánku atd. Ideálně jej takto nechte běžet v obýváku přes noc.
  3. Omezený výkon i zkrátcená výdrž na baterii jsou nepříjemné faktory, proto se zkuste vrátit do biosu a znovu polovit režim Intel Speedstep Technology. Uložte nastavení a nechte notebook zapnout. Třeba budete mít stejné štěstí jako já, a váš notebook zůstane zcela tichý, nebo alespoň tišší.

Je mi záhadou, proč právě tahle alchymie ztišila můj upískaný ThinkPad. Jaké máte zkušenosti s pištěním komponent vy?

P.S.: Někteří uživatelé berou pískání komponent svých notebooků sportovně. Jedním z nich je uživatel YouTube s přezdívkou msntfs, který nedávno nahrál video se svým ThinkPadem T550. Msntfs si dal tu práci, aby rozklíčoval tóny, které jeho ThinkPad vydává při konkrétním zatížení procesoru, a změnami napájení ve správném sledu se mu povedlo bzučení ovládnout tak, že ThinkPad nechal „zahrát“ legendární Imperial March z Hvězdných válek. Patří mu náš palec nahoru.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky