lenovo main

Test Lenovo V330 aneb Když Linux válcuje Windows

6. 3. 2019 | 2

“Když notebook, tak jedině s Windows!”. Takto při výběru nového notebooku uvažuje téměř každý. Co když ale existuje jiné, lepší řešení? Podívejme se spolu na test notebooku Lenovo V330, jenž v kombinaci s Linuxem pracuje o poznání lépe.

Lenovo V330 – ideální pracovní pomocník

V první řadě je třeba říci, že Lenovo V330 je primárně určen pro tzv. small business segment (SMB), jelikož za opravdu příznivou cenu přináší skvělý pracovní notebook, který ocení každý náročnější uživatel.

Hlavní výhodou je pak On-Site záruka, kterou oceníte právě v pracovním prostředí.

V případě notebooku Lenovo V330 se pak jedná o skvělého pomocníka především pro linuxáře, kteří díky němu získají opravdu dobrý a odolný notebook za velice příznivou cenu.

Než se však plně vrhneme na linuxový test, seznámím vás nejprve jak s hardwarovou výbavou, tak se zajímavými vlastnostmi, které tento notebook nabízí.

Nízká hmotnost, precizní provedení

Přestože si již delší dobu záměrně vybírám 14″ notebooky (kvůli velikosti a hmotnost), testovaný 15,6″ model Lenovo V330 mě velice příjemně překvapil. Nejen že nebyl nijak výrazně těžší, ale především se s ním velice dobře manipulovalo.

Na 15,6″ obrazovku se samozřejmě také o něco lépe dívá, takže jsem opět začal uvažovat nad návratem k o něco větším notebookům.

Precizní zpracování notebooku pak působí elegantním dojmem mnohem dražšího modelu.

lenovo v330

Rychlost, to je to, oč tu běží

Běh notebooku zajišťuje procesor Intel i5 8. generace a v mém případě s 8 GB RAM a 256 GB SSD diskem, což je běžná pracovní konfigurace. Společnosti Lenovo se však tento model podařilo vyladit tak, aby vše běželo bez sebemenších problémů a doslova bez sekání. Dokonce ani Windows se mi tentokrát nepodařilo pořádně potrápit, což mě velice příjemně překvapilo.

Příjemná podsvícená klávesnice

U pracovního notebooku je velice důležité, aby vám klávesnice co nejvíce vyhovovala. Na této klávesnici se mi osobně velice dobře pracovalo, jen bych možná ocenil trochu vyšší úroveň odporu při stisku kláves.

Co je však třeba pochválit, je podsvícení, které má několik úrovní a díky němuž se na notebooku velice dobře pracuje také v noci.

V případě klávesnice mám však také jednu zcela zásadní výtku – jelikož je notebook určen pro SMB sféru, není dle mého názoru vhodné, aby klávesy F1-F12 fungovaly primárně jako funkční klávesy (ovládání hlasitosti, jasu, uspávání ..). Stále je spousta programů (např. účetní softwary), které tyto klávesy běžně používají a uživatelé tak musí používat kombinaci Fn + F1-F12. Vrchní řadu kláves však lze snadno přepnout zpět na Fklávesy v programu Vantage.

Společnost Lenovo také uvádí, že je klávesnice odolná proti vylití vody. Přiznám se, že jsem neměl odvahu to osobně vyzkoušet, přesto se jedná o skvělou vlastnost, kterou se nemohou pyšnit běžné notebooky.

Upřímně, komu se v práci ještě nikdy nepodařilo polít notebook vodou či jiným nápojem?

Klávesnice Lenova V330

Mechanický kryt webkamery

Mechanický kryt webkamery by měl být standardním vybavením každého notebooku a jsem velmi rád, že Lenovo tento model mechanickým krytem vybavilo. Nemusíte tak již webkameru přelepovat. Za toto si Lenovo ode mne zaslouží obrovskou pochvalu.

8 hodin zábavy na 2 baterie

Lenovo V330 je standardně vybaven DVD mechanikou, jenž však můžete vyměnit za přídavnou baterii, díky čemuž zdvojnásobíte výdrž notebooku. Osobně jsem se s řešením pomocí více baterií ještě nesetkal, takže mě velice zajímalo, jak to bude v praxi fungovat.

lenovo v330 windows baterie

Stav baterií ve Windows

Technicky to funguje velice jednoduše – jakmile se vybije první baterie, notebook plynule přejde na druhou. Notebook tak vydrží v provozu více jak 8 hodin. V tomto případě mě překvapil také fakt, že 8 hodin výdrže je při vysokém zatížení, při běžné práci v úspornějším režimu to může být ještě o něco více.

V případě Windows 10 však nastal první problém. Operační systém sice správně detekoval obě baterie, ale nedokázal správně spočítat čas výdrže. Windows počítal výdrž pouze na jednu baterii. Zde se vyšvihnul Linux, jenž s oběma bateriemi pracoval zcela korektně.

Naplno s Linuxem

Mít možnost otestovat Linux na Lenovo V330 byla výzva, za kterou opravdu moc děkuji. Ne všichni výrobci se k Linuxu staví kladně a často je systém doslova uzamčen pouze pro Windows, takže uživatel jinou možnost v podstatě nemá.

V případě Lenovo V330 však šlo vše jako po másle. Pro test jsem zvolil poslední LTS verzi Ubuntu, a to právě kvůli velkému rozšíření Ubuntu v České republice.

Lenovo s Ubuntu fungovalo zcela bez problémů, na plný výkon a navíc i správně ukazovalo výdrž baterie. V případě baterie pak také častěji aktualizovalo informace o výdrži. Jediným prvkem, jenž nefungoval, byla čtečka otisků prstů. Pokud byste ale chvíli hledali, funkční řešení by se zřejmě našlo.

Díky nižším hardwarovým nárokům Linuxu jsem se opět nijak nekrotil a kromě spousty aplikací jsem spustil také náročnější vývojářské nástroje a prostředí. Přesto měl notebook stále dostatek prostředků na další.

I když jsem se snažil, tak ani při náročnější práci jsem Lenovo V330 nijak zvlášť nepotrápil.

V čem konkrétně Linux porazil Windows?

Na závěr malé shrnutí. Linux již dlouhá léta v pracovním prostředí skvěle konkuruje Windows. Díky obecně nižším nárokům jej lze provozovat i na starších počítačích, což s Windows 10 nelze.

V případě testu Lenovo V330 jsou oba operační systémy srovnatelné. Linux i zde nechává více prostředků jak pro uživatele (Linux vám na disku zabere jen malé procento oproti Windows), tak pro aplikace (Linux má menší nároky na RAM). Při práci si však rozdílů díky skvělé odladěnosti Lenovo V330 nevšimnete.

Jediným podstatným rozdílem pak zůstává práce s baterií, kde Windows pohořel a se dvěma bateriemi si neporadil zcela korektně.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky