Lenovo ThinkPad

ThinkPad T480s: Elegantní pracant (Recenze)

15. 10. 2018 | 6

Není tomu tak dlouho, co vyšel první pohled na zařízení ThinkPad T480s. V dnešním článku se podíváme na praktické postřehy z používání a praxe s tímto strojem. V předchozím článku jsem ukázal jeho vlastnosti tak, jak je prezentuje technická specifikace a co nám prozradily první minuty s ním. Pojďme se tedy podívat na testovaný ThinkPad.

Pro začátek zopakuji konkrétní testovanou konfiguraci (jedná se o nejvyšší dostupnou):

  • Procesor: Intel i7 8650U
  • Grafická karta: nVidia MX150
  • Operační paměť: 16GB RAM, 2x 8GB DDR4, 2400MHz
  • Úložiště: Samsung SSD PM981 MZVLB512HAJQ, 512 GB, 2280 M.2, PCIe 3.0 x4 NVMe
  • Displej: matný, WQHD, IPS, 300 nitů
Informace: Konfigurace s grafickou kartou nVIDIA MX150 bohužel nebudou v regionu EMEA (tedy ani v ČR a SR) dostupné.

Notebook je také nabízen se slabšími komponenty začínajícími s:

  • Procesor: Intel i5 7300U
  • Grafická karta: Intel 620UHD
  • Operační paměť: 8GB RAM, DDR4
  • Úložiště: 256GB SSD M.2 PCIe NVMe Opal2
  • Displej: matný, FullHD, 250 nitů

Vzhled a zpracování

Notebooky ThinkPad se vyskytují téměř výhradně ve dvou barevných provedeních (stříbrná a černá). Jak jste si zajisté všimli, testovaný kousek se ke mně dostal v elegantním stříbrném kabátu.

T480s je zástupcem klasického, pracovního ThinkPadu. 14 palců veliká a matná obrazovka, klávesnice bez numerického bloku, precizní touchpad, ikonický trackpoint, konzervativní design, typická klávesnice a slavné jméno. Co tedy nabízí konkrétně tento notebook?

Zpracování nezklame. Notebook drží tvar bez vrzání  i při uchopení za roh zařízení, všechno lícuje a pocitově je všechno jak má být. Notebook ještě trochu zhubl a je o něco tenčí. Celková hmotnost klesla na hodnotu 1,375 kg  a to dělá v kombinaci s kompaktními rozměry vhodného společníka na cesty.

Jako negativum ale vidím zvláštní provedení víka a pantů. Respektive konstrukční řešení, které způsobuje odírání zadní části víka displeje při otevření víka do určitého úhlu. Počítač se v určitém bodě díky tomuto nešťastnému řešení zvedne a stojí na zadní části víka. Při dlouhodobém používání bude nejspíše docházet k postupnému odírání a otravnému pošoupávání s notebookem.

Jako další věc bych rád zmínil přihlašování do tohoto zařízení. Přesněji řečeno možnosti zabezpečení. Heslo složené ze znaků v dnešní době už nikoho nějak dvakrát neoslní. Čtečka otisků prstů je už o něco zajímavější. IR kamera snímající obličej je už ale něco, co v dnešní době prostě letí.

Osobně jsem byl původně docela skeptický. Na notebooku jsem rád viděl čtečku otisků, kterou jsem okamžitě nastavil. A když jsem byl u toho, tak jsem zrovna zkusil i ten obličej. K mému nemalému překvapení, jsem čtečku otisků použil pouze párkrát. Jinak jsem si velmi rychle zvykl na čtečku obličeje. Čtečka funguje opravdu bravurně. Odemykání v noci není díky zvolené technologii žádný problém a notebook byl po otevření krytu odemčený většinou ještě dřív, než jsem položil prsty na klávesnici.

Nicméně, pro konzervativnější jedince je připravena stále alternativa v podobně kvalitní a přesné čtečky otisků prstů, ke které není moc co psát. Prostě funguje jak má.

Bohužel ale kvůli instalaci dvou IR kamer nevyšlo místo na ThinkShutter (posuvná krytka, která chrání vaše soukromí před webkamerou). Kryt ThinkShutter se nachází pouze na modelech bez IR kamery.

Došlo také k mírné změně uspořádání konektorů a umístění výdechu chlazení. Konektorové výbavě se budu věnovat v kapitole níž, rád bych ale zmínil nové umístění výdechu chlazení. To se přesunulo na pravou stranu zařízení. Toto není moc dobrá zpráva pro praváky, používající externí myš. Výdech se naštěstí nachází v zadní části základny počítače, takže horký vzduch není hnaný přímo na ruku. Nicméně toto řešení není zrovna šťastné.

Displej a baterie

U mobilních telefonů jsme se dostali do doby, kde se stalo rozlišení FullHD (1920 x 1080) standardem pro obrazovky o uhlopříčce okolo 6 palců. Bohužel se v oblasti počítačů stále vyskytuje rozlišení HD (1366 x 768) a rozlišení FullHD není leaderem trhu zase až tak dlouho. 

Proto považuji použité rozlišení WQHD (2560 x 1440) za vhodně zvolené. Notebooku by větší rozlišení neuškodilo ale pořád se jedná o příjemnou podívanou. Matnou úpravu, nebo veliké pozorovací úhly považuji za standard a v nejvyšším segmentu notebooků za povinnost. Při práci potěšil široký rozsah jasu (a jeho automatická regulace) a živé a věrné barvy. Velikost 14 palců je ideálním kompromisem pro časté cestování a příležitostnou práci doma.

Mimochodem, notebook se na některých zahraničních trzích dodává také s dotykovou obrazovkou. Do Česka se ale oficiálně tato varianta nedostala.

Baterie se v poslední době velmi posunuly. Doba, kdy byl notebook zařízení na 2 hodiny bez zásuvky a pak honem hledat kabel, je dávno pryč. Notebooky se staly výkonnější a tak i mnohem mobilnější. 

T480s jde v rámci tohoto trendu. Nižší hmotnost, tenčí tělo, ale delší výdrž. I přesto, že se jedná o nejvyšší konfiguraci, zvládá notebook dlouhodobé pracovní nasazení. Standardně mi vydržel na jedno nabití 9-11 hodin práce na internetu v kombinaci s kancelářskou prací a YouTube v pozadí. V případě práce s náročnějším programem (3D výpočty a modelování akustiky místnosti, nebo třeba případná běžná hra) klesla výdrž na stále použitelných 4-7 hodiny. Nabíjení probíhá poměrně svižně. Z 10% na 100% se notebook dostal za necelé 2 hodiny zároveň s prací.

Klávesnice, touchpad a trackpoint

Klávesnice je už pár let kromě kosmetických detailů stejná. Rozložení, vzhled a pocit se mezigeneračně liší pouze v detailech. Pro uživatele ThinkPadu není potřeba vysvětlovat, pro nováčky můžu vyzdvihnout návykovost na rozložení a pohodlí při psaní, nebo naopak vypíchnout pár nezvyklostí, jako je třeba prohození kláves CTRL a Fn (což je možné v programu Vantage změnit), nebo veliký Enter. Na všechno se dá velmi rychle zvyknout a za krátký časový úsek je člověk jako doma. Na druhou stranu na mě působila u testovaného kusu klávesnice jako trochu hlučnější, než jsem u notebooků ThinkPad zvyklý. Navíc mi trochu chyběla automatická regulace úrovně podsvícení.

Touchpad a trackpoint zde patří neodmyslitelně k sobě. Ani jedno polohovadlo se už dlouho nezměnilo. Jedná se o stálice, u kterých prostě člověk ví, co čekat. Všechno reaguje jak má. Na TrackPoint si spousta lidí nikdy nezvykne a spousta se bojí si zvykat, nicméně kdo jednou propadne jeho kouzlu, tak pak nechce jinak. TouchPad  není obludně veliký ale drží si svou racionální velikost. Provedení je clickpadové – tlačítka myši jsou nahrazeny stiskem levého nebo pravého spodního rohu touchpadu.

 

 

Výkon

Pod pomyslnou kapotou tepe ultrabookový procesor i7 8600U. Tento procesor obsahuje 4 jádra a podporuje hyperthreading (zpracování 8 vláken). Jeho maximální takt je 4,2 GHz v turbo režimu. Při základním je to pak 1,9 GHz. Procesoru sekunduje 16 GB RAM DDR4 o frekvenci 2400 MHz. O grafické úkony se stará pracovní grafická karta nVidia MX150. Notebook tedy nabízí slušný pracovní výkon sbalený na cesty.

 

Úložiště a konektivita

Uživatelská data jsou uložena na rychlý SSD disk od Samsungu, který nabízí až 500GB místa. Moderní technologie disku se postarala o okamžité starty zařízení. V kombinaci s již zmíněnou IR kamerou se tak počítač z režimu spánku po otevření víka dal během pár vteřin okamžitě používat. Navíc v případě menšího vytížení nemusel běžet chladící ventilátor, a notebook tak byl naprosto tichý.

Konektorová výbava je na dobu odebírání a rušení zajetých standardů docela bohatá. Nabízí dva USB-C, jeden s podporou Thunderbolt 3, USB 3.0 (2x), Ethernet, HDMI, Audio jack, čtečku SD karet a slot na SIM. Jako bonus přidává poměrně ojedinělý ExpressCard.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky