X380 Yoga 1 20180813

ThinkPad X380 Yoga: aktivní podnikatel (recenze)

20. 8. 2018 | 4

X380 Yoga přichází s novým názvem, ale jedná se o refresh loňské Yogy 370 s novými procesory. Jak tomuto pracovnímu konvertiblu prospěla architektua Coffee Lake? A jak se se zařízením cestuje? O tom už v recenzi!

ThinkPady Yoga se mi, až na krátké seznámení s luxusním X1 Yoga, celkem úspěšně vyhýbaly. Vlastně od původního ThinkPadu Yoga jsem neměl možnost pracovní vícerežimové zařízení od Lenova doopravdy vyzkoušet. No a tak když byla možnost vyzkoušet aktuální generaci, která se po vzoru nového pojmenovávání produktů Lenovo (pokolikáté že už?) přesunula z řady „Yoga“ do řady X, což ale – popravdě – dává smysl. Nový název zařízení tak je ThinkPad X380 Yoga a v klasických modelech řady X zastává roli konvertibilního protipólu pro standardní X280.

Objektivně sice není X380 Yoga příliš zajímavým produktem (možná se před tuhle větu býval slušel „spoiler alert“), protože se jedná o pouhý refresh loňské Yogy 370, po které zdědil de facto vše kromě platformy (tělo, vzhled i výbava jsou shodné), pro mě se ale jedná o zajímavý test, protože jsem si po dlouhé době mohl vyzkoušet kromě již zmíněné pracovní Yogy taky s tím související aktivní pero. Yogu jsem také vzal na letiště a do letadla, pracoval na ní, ale používal ji taky jako domácí multimediální centrum, čili mám docela dobrou představu o jejích silných a slabých stránkách.

To už by ale na úvod stačilo, pusťme se do klasických odstavců recenze!

Upozornění: Testovaná konfigurace nebyla určena pro český trh, a tak disponovala mezinárodní, anglickou klávesnicí bez českých popisků. Konfigurace prodávané na českém trhu samozřejmě české popisky i dvouřadý Enter mají.

Vzhled a zpracování

Kus, který jsem obdržel na test, byl v tradičním saténově černém provedení, které samozřejmě naprosto přesně zapadá do rodiny ThinkPad (osobně bych nevybral jinak). Nicméně je také volitelně k dispozici stříbrná varianta, která může být pro některé zajímavou volbou. Naživo jsem ji však neviděl, X1 Yoga ve stříbrné ale vypadá dobře.

Jak jsem zmínil, X380 Yoga zdědila tělo po předchozí generaci, jedná se tak o kompaktní 13″ zařízení, které příliš neplýtvá místem a disponuje mírně zaoblenými křivkami, přičemž nejvíce patrné jsou na opticky plynule zkosené vaně základny připomínající mušli. Výrazným vzhledovým prvkem X380 jsou však tradičně masivní, kovové Yoga panty s 360° úhlem rozevření, které se zakusují jak do základny, tak do víka displeje.

Oproti minulé generaci došlo pouze k několika drobným změnám designových detailů po vzoru aktuální generace ThinkPadů, patří mezi ně odstranění loga Lenovo z víka displeje (to nyní najdeme jen pod displejem po jeho otevření) nebo přechod na pouze bílé indikační diody (s výjimkou napájení, která si drží svou oranžovou, když se baterie nabíjí).

Samotná konstrukce je – dle oficiální specifikace Lenovo – vyztužena karbonovými vlákny, což se pozitivně podepisuje jak na tuhosti základny i víka. Z obou mám tak velmi dobrý pocit – víko i základna jsou pevné (tedy za předpokladu, že notebook před vámi někdo nerozebírá a nezapomene dotáhnout šroubky…).

Závěrem této sekce doplním fyzické parametry zařízení – rozměry: 313,5 × 222,2 × 18,2 mm, váha: 1,413 kg (je ale pravda, že disk byl poloprázdný a baterie nenabitá).

Obraz a zvuk

Jak již z názvu zařízení vypovídá, ThinkPad X380 Yoga nabízí 13,3″ displej. Ten je zasazený v poměrně tenkém víku, překrytý tvrzeným sklem (s antireflexní úpravou a také povrchem redukujícím čmouhy), přičemž rámeček se dá zařadit spíše do kategorie těch útlých, jen pod displejem je místa trochu víc, což však vzhledem k přívětivějšímu umístění displeje nevidím jako problém.

V testovaném kousku jsem našel obrazovku BOE NV133FHM-N5A, jedná se o Full HD (1 920 x 1 080 bodů) IPS panel celkově standardních kvalit – pozorovací úhly jsou tradičně široké, udává se maximální jas 300 nit, což je pro konvertibilní zařízení, které může sloužit také jako tablet, vhodné minimum, kontrastní poměr 800:1, což je rovněž základní hodnota, podání barev bylo také bez problémů a překvapivě jsem si nevšiml žádného prosvítání nebo nerovnoměrnosti podsvícení. Mé laické pozorování ostatně potvrzuje hodnocení totožného panelu v jiném notebooku ze serveru NotebookCheck.net. Povšechně je to solidní displej, ale určitě by v cenové kategorii 35 000+ bylo zajímavé vidět také nějaký panel s vyšším rozlišením. Případně, pokud budete mít štěstí, natrefíte na panel od IVO, který je ve všech ohledech lepší a nabízí téměř dvakrát lepší kontrast.

ThinkPad X380 Yoga je konvertibilní zařízení, které dokáže pracovat ve tradičních čtyřech Yoga režimech provozu, jež jsou umožněny právě speciálními Yoga panty umožňujícími překlopení displeje o 360° až na rub základny. Z toho důvodu displej přirozeně nabízí kapacitní dotykovou vrstvu pro až 10 prstů najednou, kterými lze tvořit dotyková gesta. X380 Yoga je ale především ThinkPad, a tak v jejím těle najdeme napravo schované aktivní pero ThinkPad Pen Pro, které se zasunutím nejenom uklidí, ale také nabíjí. Pero nabízí dvě konfigurovatelná tlačítka a podporuje 2 048 úrovní přítlaku, je samozřejmě velmi přesné a celkem příjemně se s ním pracuje. Vzpomínám jen na časy, kdy byly notebooky tlustší a vešlo se tak do nich pero většího průměru – to je ostatně jediný problém, který s moderními stylusy mám – nepracuje se s nimi kvůli zmenšené velikosti tak pohodlně jako dříve; pera jsou kratší i tenčí.

Pomocí pera můžete nejenom kreslit, zaznamenávat poznámky nebo používat vestavěnou funkci Windows 10, Windows Ink (včetně pravítka, úhloměru apod.). Už i balík Office od Microsoftu podporuje pero velmi široce, takže vedle OneNote pera využijete i v takovém Wordu. Samozřejmostí je převod rukou psaného písma na text, který funguje poměrně dobře, zvlášť když si dáte tu námahu a naučíte Windows poznávat vaše osobní písmo skrze padesát frází, které musíte opsat.

Díky gyroskopu se obraz na displeji samozřejmě automaticky otáčí dle polohy a držení zařízení (lze zamknout, ale už jen softwarově, tlačítko na to Yoga už nemá). Senzor okolního osvětlení zase dokáže automaticky regulovat jas displeje i podsvícení klávesnice.

Nad displejem najdeme HD (720p) webovou kameru s dvojicí mikrofonů. Obraz je standardní kvality, mikrofony rovněž – tentokrát se žádné milé, ale ani nemilé překvapení nekoná. Aktivaci kamery dává najevo bílá indikační dioda. Dodám, že X380 Yoga může být také vybavena IR kamerou pro rozpoznávání obličeje, ale to je spíše okrajová záležitost.

Celkem chytře jsou umístěné reproduktory – na hraně základny mezi displejem a klávesnicí, takže nejsou blokované v žádném z režimů použití. Jenže to je jediné pozitivum, které o nich lze říct – nehrají ani moc nahlas, ani moc dobře (zvuk je plechový). Dokonce jsem si myslel, že je vypnuté rozšíření Dolby, nicméně nebylo (po jeho deaktivaci je zvuk zcela neposlouchatelný). Čili na systémové zvuky a YouTube videa dobré, ještě se nouzově dají použít na seriály, als na hudbu či film potřebujete jednoznačně externí bedničky nebo sluchátka.

Klávesnice a polohovadla

Rozložením a mechanikou se v zařízení hrdě ukazuje standardní ThinkPad klávesnice notebooků menších úhlopříček. Jakkoliv obyčejně tato věta zní, je myšlena v tom nejlepším slova smyslu – klávesnice je samozřejmě šestiřadá, přičemž horní řada primárně nabízí vedlejší funkce a po stisku klávesy Fn zpřístupní F1-F12. Díky FnLocku (na klávese Escape) lze toto chování samozřejmě přepnout a v nastavení (Lenovo Vantage) dále konfigurovat více do detailu. Horní řada má kvůli úhlopříčce o jednu klávesu méně, a tak kombinuje End s Insertem; Lenovo naštěstí již opravilo problém, kdy v režimu FnLock byl aktivní Insert namísto Endu. Nechybí předsazené šipky s PgUp a PgDn, ergonomické klenutí ostrůvkových kláves, dvouúrovňové podsvícení (zde volitelně řízené světelným senzorem – nechal jsem jej aktivní, ale přijde mi, že senzor zapíná podsvícení příliš často; ale to je podobné jako se senzorem světla a deště v autě – ne každému se trefí do vkusu) a legendární mechanika. ThinkPad klávesnice v Yoze je maličko gumovější než ta v standardních noteboocích, pořád se ale jedná o vynikající klávesnici, na které se příjemně, rychle a přesně píše, přičemž vydává jen kultivované, hluboké zvuky.

Specialitou ThinkPadů Yoga už od samotného začátku je ale mechanické zablokování klávesnice, když překlopíte displej o více než 180° – zatímco u konzumních konvertiblů se klávesnice a touchpad „jen“ vypnou (ale pořád jsou nahmatatelné a mačkáte je), ThinkPad Yoga jednotlivé klávesy ještě navíc fyzicky zamkne a zvedne rámeček kolem nich, takže vznikne – téměř – jednolitá, zarovnaná plocha. K tomu se ještě kolem klávesnice vysune čtveřice gumových nožiček – to když chcete notebook položit do režimu stojánku. Šikovné!

Nicméně jak jsem chválil klávesnici, u polohovadel musím s chválou šetřit, bohužel. Inu, máme před sebou ThinkPad, takže zde najdeme jak touchpad (clickpad), tak TrackPoint. Clickpad je relativně velký, nabízí matný mylarový povrch, po kterém se celkem příjemně posunuje prstem. Funkčností i citlivostí je vše, řekl bych, v pořádku (touchpad nepoužívám, takže toto tvrzení berte s rezervou). Avšak stisk je poměrně tuhý, hluboký a vydává zbytečně hlasitý zvuk. Podobného ražení jsou i tlačítka TrackPointu, která působí až bakelitovým, hlučnějším dojmem. TrackPoint jako takový je povedený, ale funkce rolování je značně nedotažená (v některých aplikacích není problém, v jiných je málo citlivá – třeba Fotky, v některých je zase citlivá až přespříliš – Microsoft Edge). Byl jsem z toho docela překvapený, než jsem si v Ovládacích panelech všiml, že polohovadla pro X380 Yoga nedodává špičkový Synaptics, ale levnější ELAN. Přitom bude problém jen v ovladači, jenže ten byl naposledy aktualizován v únoru…

Konektivita

Z konektorů ani síťových rozhraní nechybí ThinkPadu X380 Yoga v podstatě nic. Levobok nabídne klasický hranatý napájecí konektor včetně indikační diody (bílá = nabito, oranžová = nabíjení), dále moderní Thunderbolt 3, který lze použít pro data, obraz, ale i nabíjení, miniaturní ethernet (pro který je nutná redukce, jíž jsem v balení nenašel), stále napájené USB 3.0 a čtečka čipových karet SmartCard (modely s NFC ji nenabídnou a naopak). Pravobok pak pojal zdířku pro zámek Kensington, HDMI (verze 1.4, podporuje 4K rozlišení při 30 Hz; chcete-li 60 Hz, musíte použít Thunderbolt), druhý USB 3.0 konektor, MicroSD slot kombinovaný s šuplátkem pro nano SIM (je-li nakonfigurován LTE modem), kombinovaný 3,5mm audio jack a nakonec jen slot pro aktivní pero a vypínač.

Konektorová výbava je ostatně důvod, proč se ThinkPad X380 Yoga stále nedá brát jako korporátní notebook – chybí dokování. Předpokládám, že to přijde v další generaci s novým tělem, ale je to škoda a pro tuto Yogu promarněná (firemní) šance.

Z bezdrátových sítí je standardně k dispozici modul Intel kombinující dvoupásmovou Wi-Fi AC a Bluetooth 4.1 (hardware podporuje 4.2). Jak jsem zmínil, volitelně lze pak pořídit konfiguraci s LTE modemem, doplnit jej však nelze – antény vyvedené nejsou.

Zabezpečení

Dotyková čtečka otisků prstů funguje dobře a dostatečně rychle, nabízí diodovou indikaci, jen oproti té starší, „přetahovací“, mi dělá problém se napoprvé trefit – není zde žádný „vodící“ bod. Standardně notebook nabízí vyhrazený TPM 2.0 čip a v naší konfiguraci čtečku čipových karet. Hesla BIOSu, po spuštění nebo pevného disku jsou u ThinkPadů standardem. Testovaná konfigurace nenabídla centrální správu a zabezpečení Intel vPro, ale zařízení je obecně podporuje (se správným procesorem a síťovou kartou).

ThinkPad X380 Yoga

ThinkPad X380 Yoga

Výkon, chlazení, baterie

Tou změnou, kterou oproti svému předchůdci, Yoze 370, zařízení doznalo, je platforma – X380 dostal aktuální SoC s kódovým označením Coffee Lake, tedy procesory Intel Core osmé generace, které nabízí celkem dramatický skok ve výkonu díky standardně dvojnásobnému množství jader, tedy i (téměř) dvojnásobnému výkonu. Přesto dokáží být procesory úsporné.

Testovaný model byl osazený druhým nejvyšším procesorem v nabídce – Intel Core i7-8550U se čtyřmi jádry a nominální frekvencí 1,8 GHz, která dokáže skokově narůst až na 4 GHz, stejně tak se ale dokáže „šourat“ na 800 MHz – to když nic neděláte. Procesor doplnilo 8 GB RAM (v dvoukanálovém zapojení), integrovaná grafika Intel UHD a svižnost v odezvách dodává 256GB NVMe SSD disk, díky kterému jsou starty, vypínání, ale i probouzení takřka okamžité.

Pozitivně hodnotím jednoduchý přístup ke komponentám, kdy stačí sejmout spodní kryt vany základny a naskytne se nám pohled na veškerý hardware. Radujete se však zbytečně, RAM je součástí základní desky, a tak pozor při případném nákupu – tak, jak Yogu koupíte, v takové konfiguraci, až na disk, bude už navždy.

Testovaná konfigurace:

  • CPU: Intel Core i7-8550U Coffee Lake (4 jádra/8 vláken, 1,8-4,0 GHz)
  • RAM: 8 GB DDR4-2400 (Dual-Channel, součástí základní desky, žádné sloty)
  • GPU: Intel UHD Graphics 620
  • HDD: 256GB NVMe SSD Toshiba

Při reálném použití (práce, web, multimédia) si uživatel prostě nemůže stěžovat na nic – výkonu je přebytek, odezvy jsou díky moderní architektuře a velmi rychlému SSD disku skutečně bleskové. Procesor má výkonu dost i na výpočetně náročné operace – tam svá 4 jádra (a 8 vláken) velmi dobře využije, nicméně v principu na dlouhodobou zátěž zařízení stavěné není, což je ostatně znát v další kapitole o chlazení.

Ze syntetických testů je patrné, že se výkon X380 Yoga drží pod potenciálem, kterého je hardware samotný schopen dosáhnout (protože X1 Carbon s de facto totožnou konfigurací dosahoval znatelně vyšších výsledků). Zdá se, že má zařízení jinak laděný výkonnostní profil, který se nesnaží dosáhnout plného výkonu za všech okolností, ale naopak balancuje různé parametry (násobiče, frekvence, rozložení jader) tak, aby dosáhl optimálního výkonu s ohledem na spotřebu energie a vyzařované teplo. Také jsem měl pocit, že notebook dosahoval o něco nižšího výkonu při napájení Thunderbolt portem oproti klasickému napájecímu konektoru, ale možná to byla jen špatná konstelace hvězd.

Při běžném použití se projev chlazení zásadně liší podle toho, zda zařízení pracuje na baterii, nebo s externím napájením. Při provozu na baterii dokáže X380 Yoga pracovat povětšinu času pasivně chlazená, a tak se stane hrobově tichým společníkem (jakkoliv morbidně to zní). To až po připojení k nabíječce se začne projevovat, chlazení, podobně jako u jiných testovaných ThinkPadů s osmou generací Intel Core, takříkajíc chytne na první našlápnutí a okamžitě a přímo reaguje na (byť sebemenší) zatížení procesoru. Ventilátor má vyšší, mírně svištivý projev, ale není vyloženě nepříjemný ani hlučný. Vydechuje v prostoru zadní hrany základny, jak je u Yoga zařízení zvykem.

Právě díky tomu, že zařízení balancuje výkon, se hlučnost ventilátoru nijak zásadně nezvyšuje ani za vysoké zátěže, což je naopak pozitivní zjištění. Ani teploty čipů se nevyhoupnou tak rychle, i po 10 minutách plné zátěže procesoru do 90°C chybělo stále několik stupňů, přičemž takty se držely nad nominální hodnotou. A za další, díky umístění chlazení a jeho výdechu uprostřed zadní hrany, opěrky i touchpad jsou chladné a většina klávesnice není nijak výrazně zahřátá (ač okolí ventilátoru je samozřejmě horké). Ačkoliv mě to původně překvapilo, nakonec se přikláním k názoru, že je to správně navržený profil (který by prospěl i letošnímu Carbonu).

Notebook drží při životě 51Wh Li-Ion baterie (Simplo), která podporuje rychlé nabíjení Rapid Charge (80 % baterie nabité za hodinu). Pro nabíjení je možné použít 45W i 65W nabíječku, a to jak s klasickou, tak USB-C koncovkou. Rychlé nabíjení je ale podporováno pouze se silnějším 65W adaptérem. Reálně zařízení v běžném provozu, kdy se nebudete příliš omezovat snižováním jasu displeje nebo přílišným škrcením taktu procesoru, vydrží v rozmezí 5-9 hodin dle použití, já jsem se běžnou prací (Office, web) dostával na zhruba 8 hodin.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky