Lenovo ThinkPad E580: recenze

9. 7. 2018 | 3

Notebooky s 15,6″ displejem a klávesnicí s vlastním numerickým blokem patří mezi nejoblíbenější skupinu na trhu. Jaký je ThinkPad E580?

Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad E580-20KSZ3PJUS

  • CPU: Intel Core i3-7130U (2×2,7 GHz, 3 MB Cache)
  • RAM: 4 GB DDR4
  • Displej: 15,6“, 1366×768 px, TN, 220 nits
  • Úložiště: 500 GB HDD (Toshiba MQ01ACF050, SATA II, 7200 RPM, 16 MB cache)
  • GPU: Intel HD Graphics 620
  • Konektivita: Wi-Fi (Intel Dual Band Wireless-AC 3165), Bluetooth
  • OS: Windows 10 Pro

Konstrukce, zpracování, design

Na první pohled notebook zaujme hezky zpracovaným víkem obrazovky. To je vyrobeno z broušeného hliníku a černý lak dává notebooku punc vyšší cenové kategorie. Působí opravdu hezky a reprezentativně, jedinou vadou na kráse je náchylnost na mastné otisky prstů. V době psaní článku jsou na českém trhu pouze modely v černé barvě, ale je možné, že modely ve stříbrné dorazí později. V jednom z rohů se nachází stříbrné logo ThinkPad, které vystupuje nad okolní povrch a má vroubkovaný finiš. Po otevření víka obrazovky se objeví materiály, které patří spíš do lepšího průměru. Speciálně plastový rámeček klávesnice je na povrchu hladký a spolu s víkem dobře tají poměrně nízkou cenovku testovaného modelu. Spodní vana je z typicky obyčejnějšího plastu, což nijak nevadí a je to standard ve své kategorii.

Zpracování je slušné, nikoliv však příkladné. Notebook poměrně dobře podpírá opřené dlaně a příliš se neprohýbá, rozhodně ale není stavěný na přenášení za roh atd. Jednotlivé díly jsou dobře slícované, na těle notebooku jsem nenašel žádnou ostrou hranu či spáru vzniklou špatným spojením dílů (což jsem kritizoval např. u mnohem dražšího ThinkPadu X270). Při pokusu o kroucení ale základna neklade příliš odporu. Tohle zkrátka není notebook do náročných terénních podmínek, které musí zvládat třeba ThinkPady řad T či X. Na běžné denní přenášení ale s trochou šetrnosti bez problémů postačí (žádné pohazování brašny/batohu na zem, bouchání o rohy v dopravních prostředcích atd.).

Panty se nachází po bocích zadní strany základny. Mají plynulý chod a sympaticky tuhý mechanismus. Displej notebooku nelze otevřít jednou rukou, opět lze ale namítnout, že to není v této cenové kategorii a tomto segmentu obecně běžné. Při jízdě rozmlácenými křápy vozové kategorie „B-class“ na některých úsecích české železnice ale panty neudrží displej ve své poloze skálopevně, a dochází tak k třepání obrazovky. Při otevírání obrazovky dochází k ohýbání nejzadnější části základny. To je (bohužel) vcelku standard tohoto segmentu trhu. Doporučuji mechanismus zbytečně nepřetěžovat hrubým zacházením.

Shrnuto: celkové zpracování je slušné, má ale své limity a záleží na způsobu používání. ThinkPad E580 určitě nedoporučím někomu, kdo hledá notebook na denní hrubé přenášení. Jeho přednosti jsou jinde.

Rozměry notebooku jsou 369x252x200 mm, hmotnost činí 2,1 kg.

Klávesnice, TrackPoint, touchpad

Šestiřadá klávesnice zabírá většinu šířky základny notebooku. Klasický ostrůvkový design modelů E se nijak nezapře. Rozložení zůstává již řadu let takřka beze změny a pakliže nepoužíváte speciální klávesy jako kontextová nabídka, Scroll lock či Pause/Break, budete spokojeni. Plusem jsou poměrně dobře oddělené kurzorové klávesy. Klávesy mají na dnešní poměry trochu vyšší zdvih (nejedná se o klávesnici se sníženým profilem, jako má např. model X1 Carbon či X280).

Testovaná konfigurace je snad ta nejlacinější, kterou lze v rámci modelu E580 celosvětově dostat. K tomu patří i použitá klávesnice. Testovaný model má povrch kláves v klasickém hrubším plastu: to znamená, že se klávesy brzy oleští. Mechanismus kláves má taky své mouchy: neklade příliš odporu, stisk je jakoby „kašovitý“. Dle všeho se ale takové konfigurace na českém trhu prodávat nebudou. Modely prodávané u nás by měly mít klávesy s hladkou povrchovou úpravou, daleko sympatičtějším mechanismem a podsvícením. Měl jsem možnost takovou klávesnici krátce ozkoušet a rozdíl je skutečně propastný. Testovaný kus tedy nelze brát jako objektivní vzorek notebooku na českém trhu.

Klávesnice má standardní režim FnLock, kterým lze rychle přepínat mezi funkčními klávesami a multimediálními zkratkami. Numerický blok v pravé části klávesnice je sympatický pro zadávání souvislých řad čísel, je ale třeba při nákupu mít na paměti, že je díky němu vlastní klávesnice společně s TrackPointem a touchpadem vyosená doleva. Osobně nemám toto řešení rád, protože se člověk musí u notebooku nezdravě natáčet vlevo, vlastní numerický blok má ale své hlasité zastánce a pro některé uživatele praktické opodstatnění.

TrackPoint se od minula příliš nezměnil, což je dobře. Nově je ještě více zapuštěný v klávesnici, vlastí čepička je velmi nízká. Spolu s tím trochu utrpěla citlivost mechanismu, stále se však jedná o geniální polohovací zařízení. Vlastní tlačítka TrackPointu jsou široká a mají dobře nastavený mechanismus stisku. Snad jen prostřední tlačítko je trochu moc vystouplé.

Touchpad má lehce hrubý povrch, což může a nemusí být výhoda. Práce s ním je velmi příjemná, reaguje prakticky okamžitě a bez zpoždění. Integrované tlačítko vydává při stisku tiché klapání a chová se velice kultivovaně. Nenapadá mě, co bych mu vytkl.

Displej

Zde narážíme na další limit testovaného kusu: model ThinkPad E580 na českém trhu s podobnou obrazovkou nekoupíte. A je to dobře.

Jedná se o klasický TN panel s HD rozlišením (1366×768 pixelů). Nevyniká prakticky žádným parametrem: má mizerné pozorovací úhly, vybledlé odstíny barev a nedostatečné rozlišení. Jeho jedinou výhodou je matná povrchová úprava, díky čemuž se stává jednookým králem mezi nejlevnějšími 15,6“ notebooky s lesklou obrazovkou, které kralují prodejním pultům řetězců s elektronikou. Síla podsvícení je dostačující na práci v běžně osvětlené místnosti, na nějaké pracování venku za denního světla ale rovnou zapomeňte.

Na českém trhu jsou naštěstí v prodeji pouze modely s displejem s Full HD rozlišením (1920×1080 pixelů) a IPS technologií obrazu. Ta značí výborné pozorovací úhly a věrné podání barev. Displeje s IPS technologií mají i o něco silnější podsvícení. Díky tomu tak nelze u ThinkPadu E580 šlápnout s obrazovkou vedle: ušetřit na displeji by se podle mě hrubě nevyplatilo, ať se na testovanou konfigurací dívám z jakéhokoliv úhlu pohledu.

Komponenty, výkon

Ani v tomto ohledu není testovaná konfigurace příkladem modelu, který by bylo možné koupit v ČR. A ani zde to nevadí.

Jak jsem již zmínil v nedávném prvním pohledu, základní hardwarová výbava je poměrně slušná a pokud sháníte notebook dostatečně hbitý na běžnou práci, notebook má k takovému použití dostatečný potenciál. Jádrem všeho je procesor Intel Core i3-7130U se dvěma jádry a maximálním taktem 2,8 GHz a 3 MB cache. Procesor neláme rekordy ve výpočetním výkonu, na běžnou práci či méně náročným uživatelům ho lze s klidem doporučit. Na českém trhu nicméně koupíte pouze modely s procesory Intel Core i5 a i7 (konkrétně novější „osmičkové“ modely s označením Coffee Lake). Tomu sekunduje operační paměť se 4 GB kapacity. To sice není moc, k dispozici je ale jeden volný slot (celkem má operační paměť dva sloty), maximálně lze notebook osadit až 32 GB RAM DDR4. Grafická karta Intel HD Graphics 620 postačí na streamování videa, na hry moc vhodná není (i v kombinaci s procesorem). Je ale integrovaná, díky čemuž přispívá k tichému chodu přístroje. K dispozici jsou ale také modely se silnější dedikovanou grafikou AMD Radeon RX 550.

Kámen úrazu testované konfigurace je použitý pevný disk. Jeho výkon nelze označit jinak než jako tragický. Notebook je s ním opravdu k uzoufání líný a každá operace vyžaduje pevné nervy. Jedná se o 500 GB HDD Toshiba (MQ01ACF050, SATA II, 7200 RPM, 16 MB cache). Odhaduji, že se jedná o jakousi daň snahy nabídnout konfiguraci s co možná nejnižší cenou. Těžko také říct, jak moc je na vině operační systém (osobně jsem ve správci úloh nepozoroval žádné náročné procesy), to ale není z pohledu uživatele až tak rozhodující. Notebook je po vybalení z krabice zkrátka opravdu pomalý. Na českém trhu naštěstí taková konfigurace k dispozici není, většina modelů je vybavena rychlými SSD disky (v M.2 či PCIe slotu). Díky nim je práce s počítačem zcela bezproblémová a notebook není pro uživatele brzdou. (Poznámka: ukázalo se, že notebook velkou měrou brzdil software Intel Management Engine Interface. Jeho odinstalování notebook poměrně zrychlilo.)

Výkon byl měřen obvyklou sadou benchmarků. Výsledky najdete v galerii níže.

Konektory, konektivita

  • Levý bok: nabíjecí konektor (typ USB-C), HDMI 1.4b, 2x USB 3.1 (jedno trvale napájené), 3,5 mm audio konektor
  • Pravý bok: čtečka paměťových karet microSD, 1x USB 2.0, ethernet, zámek kensington
  • Bezdrátová konektivita: Wi-Fi, Bluetooth (Intel Dual Band Wireless-AC 3165 1×1)

Rozložení konektorů po těle notebooku je logické a dává z uživatelského pohledu smysl. HDMI i ethernet se nachází blízko u obrazovky, díky čemuž jejich kabely nezabírají tolik místa na stole. Všechny konektory jsou umístěné v zadní části základny, což je obecně velmi příjemné. Čtečka paměťových karet bohužel nově pojme pouze formát micro SD. To je trochu škoda, plnohodnotné SD karty by se hodily více, v rámci trendů na trhu je to ale pořád „lepší než nic“. Dokovací konektor nemá ThinkPad E580 v žádné konfiguraci, stejně jako modul pro 4G sítě (notebook nemá ani předpřípravu v podobě antén). Velmi potěší plnohodnotný ethernet.

Reproduktory, webkamera, mikrofon

Dvojice reproduktorů se nachází v předních rozích základny a míří směrem „do stolu“. Jejich kvalita je průměrná a příliš od nich nečekejte. Trochu jim pomáhá softwarové rozšíření Dolby Audio (skrze aplikaci Lenovo Vantage). Umí hrát hodně nahlas, což se může hodit.

HD webkamera se nachází v plastovém rámečku nad obrazovkou. Její kvalita je průměrná, lze zde říct prakticky to samé jako u jiných notebooků: za dobrých světelných podmínek je kvalita záznamu poměrě slušná, s přibývající tmou jde ale kvalita záznamu rapidně dolů. Činnost kamery značí bílá LED dioda po jejím pravém boku. Na krytku ThinkShutter se nedostalo, ta zůstává devizou dražších modelů řad ThinkPad T či X. Webkameru obklopuje dvojice mikrofonů. Kvalita záznamu velmi dobrá.

Chlazení

Výdech chlazení ústí do škvíry mezi panty a obrazovkou. Testovaný notebook byl po většinu času velmi tichý, čemuž pomáhá méně výkonný procesor v kombinaci s integrovanou grafickou kartou. Větráček vydává spíše „fučivý“ zvuk, nesviští a nepíská. Díky tomu není větráček ani při vyšším zatížení otravný.

Vůči chlazení mám ale jednu významnou výtku. 2,5″ harddisk, umístěný v těle notebooku napravo od touchpadu citelně zahřívá palm rest. To je velmi nepříjemné, protože místo, kam si mnoho uživatelů pokládá ruku je trvale silně ohřáté. Řešením je nahradit 2,5″ harddisk rychlejším SSD diskem, popř. jej vyměnit za SSD v M.2 v slotu.

Baterie

Integrovaná baterie má kapacitu 45 Wh a výrobce s ní udává maximální výdrž až 12,5 hodiny. Takové hodnoty se mi v reálném provozu nedovedlo přiblížit, většinou se notebook hlásil o připojení nabíječky již po 5-6 hodinách. Údaj o 12,5hodinové výdrži je dle mého dost nadsazený a nedovedu si představit, že by ho šlo dosáhnout jinak než s minimálním jasem, vypnutou Wi-Fi a psaním do Wordu. Pokud si notebook kupujete i za takovým účelem, je možné, že bude výdrž delší než mnou naměřené hodnoty.

Nabíjení podporuje technologie Rapid Charge, díky které je možné notebook nabít cca za 1,5 hodiny (přičemž 80 % kapacity se nabije zhruba za hodinu). Dodávaný 45 W adaptér je pro použitý hardware dostačující, dražší modely s procesory i5 a i7 mají v balení silnější 65W variantu.

Servisovatelnost

Spodní plastová vana zespodu notebooku je přichycena 9 šroubky, po jejichž odmontování je možné vanu vycvakat a získat přístup k vnitřním komponentům. Mějte na paměti, že plastové díly jsou k sobě uchyceny řadou plastových zoubků, při demontáži je tedy třeba dbát zvýšené opatrnosti a díly od sebe odcvakávat s citem. V každém případě si přichystejte alespoň základní nástroje (viz fotografie). Pakliže vám vana nepůjde s citem vycvakat, děláte něco špatně a raději notebook svěřte do rukou profesionálovi. Určitě dodržujte rady v servisní příručce!

Přístup ke komponentům je jinak vcelku dobrý a není třeba notebook dál složitěji rozebírat. Určitě se ale nejedná o kalašnikov, jakým je třeba ThinkPad X220, a který dokáže i bez manuálu rozmontovat kde kdo.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky