Lenovo ThinkPad Edge E580: první dojmy

30. 6. 2018 | 1

15,6palcová obrazovka, numerický blok a matná obrazovka. Přinášíme první pohledna oblíbený notebook do práce i domů!

Konečně jsme se dostali k letošním ThinkPadům Edge a je nutno říct, že se letošní line-up povedl. Dnes si představíme jeden z nejžádanějších modelů, 15,6palcový klasik s numerickou klávesnicí, ThinkPad Edge E580.

Design prošel změnou na první pohled. Vždy spíše zakulacené linie prošly narovnáním a celkově vzhled daleko více připomíná hranaté ThinkPady vyšších řad. Osobně to vnímám jako plus, notebook působí elegantním dojmem. Víko obrazovky je z broušeného hliníku, které moc hezky vypadá a přidává notebooku trochu víc puncu, než je u notebooků střední třídy běžné. Základna je kompletně plastová, díl okolo klávesnice má povrch příjemný na dotek s hladkým finišem a jemnou texturou. Notebook působí solidně, na nošení za roh ale základna stavěná není.

Klávesnice se moc nezměnila, což není vůbec špatně. Píše se na ní výborně, notebook bude tedy dobrým společníkem jak na zápisky, tak na Facebook. TrackPoint funguje perfektně, jeho přidružená tlačítka jsou dostatečně veliká a mají jasný stisk. I díky vynikajícímu TrackPointu jsou ThinkPady Edge ve své kategorii tak populární: kdo červené čepičce jednou propadne, nechce už v notebooku nic jiného. Touchpad je dostatečně rozměrný, integrované tlačítko je při stisku kultivované a nevydává žádné pazvuky.

Testovaná konfigurace patří na chvost nabídky, a je to dost znát. Předesílám, že v ČR není na volném trhu podobná konfigurace k dispozici. Koupíte tedy jen lépe vybavené modely, což je dobře. Testovaný kus je totiž osazen dost špatnou obrazovkou, která se vyznačuje mizernými pozorovacími úhly a vybledlými barvami, navíc pouze v HD (nikoliv full HD) rozlišení. Pakliže by se na trh snad dostal model s podobnou obrazovkou, důsledně apeluji na všechny zájemce, aby si připlatili za model s full HD IPS displejem a konfigurace s tímto panelem poslali mimo rozhodovací proces, kam také patří. Ušetřený peníz se skutečně nevyplatí. Notebook sice obsahuje důstojný HW nižší střední třídy, jmenovitě dvoujádrový procesor Intel Core i3-7130U a 4 GB RAM, která sice není zázračně veliká, lze ale rozšířit. Veškerý pracovní potenciál ale zcela zabíjí líný plotový pevný disk, se kterým je testovaný notebook tak k uzoufání pomalý, že snad budu finální recenzi psát radši na své X230. Tuto šílenost lze naštěstí nahradit/doplnit vlastním SSD diskem, který pomalý notebook přemění na dobře použitelný nástroj na jakoukoliv běžnou práci.

Celkové první dojmy jsou slušné. Konfigurace kterou jsem obdržel ale poukazuje na to, jak moc mohou použité komponenty ovlivnit konečné hodnocení zákazníka. Již po několika dnech lze tedy bezpečně konstatovat, že ThinkPad E580 může být příjemný a cenově přijatelný společník (s IPS obrazovkou a SSD diskem).

Podrobněji si notebook rozebereme již brzy v chystané recenzi.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky