Rozložení kláves se nezměnilo.

Lenovo ThinkPad X280: první dojmy

19. 5. 2018 | 5

Lenovo se čtyřech letech rozhodlo kompletně překopat svůj tradiční 12,5palcový subnotebook ThinkPad X. Nový model je výrazně tenčí a lehčí, to ale není všechno.

Notebook jsem vybaloval pln očekávání. Vždyť poslední zásadní proměnou prošly ThinkPady X v roce 2014 s příchodem lehce kontroverzního modelu X240. Ten se ocitl terčem kritiky především kvůli nepovedenému trackpadu, Lenovo proto hned s další generací přineslo klasický trackpad s oddělenými tlačítky TrackPointu. Model X260 přišel o VGA konektor („vinou“ Intelu, který jej u některých procesorů přestal podporovat) a X270 dostal do vínku menší „céčkové“ USB. V zásadě pouze drobné změny. ThinkPad X280 je tak po letech zase z gruntu nový notebook.

Sbohem, grafitová!

Notebook je oproti předchozí generaci o něco tenčí a lehčí, což je velmi příjemné. Působí hodně kompaktním dojmem a je z něj znát, že patří do špičky nabídky. Základna je nyní kombinací hliníku a magnezitu, což nahradilo dříve použitý plast zesílený skelnými vlákny. Ačkoliv jsem ani u předchozího modelu neměl pocit, že by byl křehký či málo odolný, pevnost základny ThinkPadu X280 je na tak tenké tělo docela obdivuhodná. Tělo drží i při snaze jej ohnout klade rukám značný odpor. V tomto ohledu snese tělo bez problémů srovnání s mnohem masivnějšími modely X220/X230. Notebook je po letech vyvedený v klasickém černému odstínu, Lenovo tak konečně zanechalo šedé, která se v ThinkPadu poprvé objevila v rámci experimentálního modelu T431s.

Klávesnice a polohovadla: drobné inovace

Šestiřadá klávesnice v novém modelu má mírně lehce změněnou mechaniku. Zachovává si vynikající hmatovou orientaci a jasný stisk, má ale poněkud tuhé dorazy. Možná je to o zvyku. Pokud jste doufali v návrat sedmiřadé klávesnice ala ThinkPad 25, čekali jste marně. Rozložení klávesnice se oproti dřívějším modelům v ničem nezměnilo, což je škoda. Jedinou významnou úpravou je lepší oddělení kláves Page Up a Page Down. Na oddělené ovladače hlasitosti, klávesu kontextové nabídky či vlastní Insert ale stále čekáme marně.

Touchpad se moc nezměnil, je ale o trochu vetší a pokud bych nebyl zvyklý na TrackPoint, určitě bych si neměl moc nač stěžovat. Právě TrackPoint ovšem dostal zvětšená tlačítka, díky kterým se s ním pracuje o lépe než u modelu X270. Výborně!

Pod kapotou poprvé čtyřjádro

Významnou novinkou jsou použité komponenty. Řada ThinkPad konečně nabíhá na procesory Intel Core osmé generace, které jsou na poli notebookových procesorů takovou malou revolucí. ThinkPad X280 je tak prvním modelem v řadě X, který dostal čtyřjádrový procesor (i7-8550U). Jsem zvědavý, jak si notebook povede v testech. Operační paměť (16 GB) je tentokrát již pevně připájená k základní desce, na cenově dostupné upgrady paměti tedy můžeme zapomenout. Alespoň je zapojena v režimu dual channel, což o něco pomůže především integrované grafické kartě.

Radikální změnou prošlo rozložení konektorů po stranách přístroje. Na nový design se pravák může dívat ze dvou pohledů: na pravé straně nebudou zavazet žádné kabely (většina se přesunula na levý bok), větráček ale nyní fouká všechno teplo tam, kde má většina z nás položenou myš. Budu upřímný, toto řešení mě zatím dost štve. Uvidíme, jestli nové rozložení ocením v průběhu testování.

Nově tu máme nabíjení čistě přes konektor USB Type-C, starší nabíječku tedy nevyužijete. Je zde také Thunderbolt 3 a HDMI, které nahradilo DisplayPort. Ethernetový kabel byl nahrazen proprietárním čímsi, čemuž vůbec nerozumím (proč nepoužít vyklápěcí konektor tak, jako u některých předchozích modelů?).

Notebook jsem hned první den hodil do batohu a vzal ho s sebou na výlet. Na celodenní nošení se ihned dobře osvědčil. Tenký a ještě lehčí přístroj nezabírá v batohu moc místa a na zádech o něm nevíte. Na tom má svůj podíl smutný fakt, že Lenovo odstranilo uživatelsky výměnnou baterii. Systém Power Bridge, kdy šla měnit baterie za chodu, je tedy minulostí. Výdrž zatím moc nepřekvapila (hodina a půl streamování 480p filmu na YouTube spotřebuje asi 20 % kapacity), je ale možné, že výrobce notebook se salvou aktualizací ještě doladí. Baterie s kapacitou 48 Wh ale pravděpodobně nepřekoná výdrž ThinkPadu X270, který s největší výměnnou baterií nabídl téměř dvojnásobnou kapacitu.

Více se dozvíte v chystané recenzi.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky