Virtuální realita, rozšířená realita a nové brýle Lenovo pro smíšenou realitu Windows

2. 11. 2017 | 0

Pokud ve vás nedávný boom futuristicky vypadajících brýlí zanechal pocit zmatenosti nebo dojem, že jste zaspali dobu, nebojte se – nejste sami.
V roce 2017 jsme na pokraji zlatého věku virtuální a rozšířené reality a jen jedno je jasné: bude trvat dlouho dojít až do bodu, kdy na trhu bude 8 miliard brýlí. Pojďme se podívat na rychlý přehled toho, jak jsme se dostali až sem a jak může nový přístup k této technologii ovlivnit budoucnost.

Nejprve se objevila virtuální realita – digitální zážitek, v němž uživatelé nemohli vidět ani ovlivňovat fyzické prostředí kolem nich. Nástup virtuální reality dal hráčům nové možnosti, ale cesta k jejímu všeobecnému přijetí byla pomalá. Viděli jste někdy klip „Amazing“ od Aerosmith z roku 1993? Teď je to samozřejmě již úsměvné, ale je to také skvělá připomínka, že původní brýle pro virtuální realitu byla v podstatě televize na hlavě. Ta, která byla ve videu – Liquid Image MRG2 – byla v té době nejmodernější. Tak daleko jsme došli.

Pak je tu rozšířená realita, další technologie s kořeny v počátcích devadesátých let. Rozšířená realita spojuje digitální a interaktivní objekty do fyzického prostředí. Nejznámějším příkladem je aplikace Pokemon Go, která se stala v létě roku 2016 kulturním fenoménem. Dalším dobrým příkladem je smartphone Phab 2 Pro od společnosti Lenovo, který nabízí mimo jiné rozšířenou realitu založenou na technologii Tango s rozsáhlými aplikacemi pro vzdělávání a design.

A nyní přichází smíšená realita, nový druh virtuální reality, který spojuje fyzický a digitální svět a vytváří prostředí, ve kterém fyzické a holografické objekty koexistují a reagují na sebe v reálném čase. Smíšená realita Windows je platforma, na které jsou založena naše nové brýle Lenovo Explorer a je důkazem toho (slovy zástupců společnosti Microsoft), že „budoucnost výpočetní techniky přesahuje izolovaný virtuální svět“. Mohla by také poskytnout úrodnou půdu pro aplikace s virtuální realitou a to nejen pro hráče, ale i pro komerční a průmyslové využití.
S brýlemi s podporou smíšené reality Windows, jako jsou Lenovo Explorer, můžete cestovat po světě a plavat s delfíny. Pohybujete se v čase a prostoru. Užíváte si svou oblíbenou hru – ať už je to Minecraft nebo Halo – zcela novým způsobem. (Společnost Microsoft oznámila, že obsah pro Steam bude spuštěn s podporou brýlí pro smíšenou realitu Windows.)

Lenovo Explorer je navržen jako přirozené a dostupné rozšíření pro váš počítač. Můžete je použít pro online prohlížení webu nebo sledování představení ve virtuálním prostředí domácí kanceláře. Můžete sledovat nádherná 3D, 360° a 4K videa. (Dokonce se s nimi můžete připojovat k Microsoft Office.)
Takže, čím se Lenovo Explorer liší od již zavedených rivalů jako Oculus Rift a HTC Vive? Mají vynikat v pěti faktorech: hmotnost, cena, rozlišení, pohodlí a jednoduchost.
Pojďme rozebrat nejdřív jednoduchost. Brýle Lenovo Explorer nevyžadují žádné externí senzory – místo toho použijete jediný kabel, kterým je připojíte k počítači s operačním systémem Windows 10 (nebo, pokud je to třeba, i k počítači, který není od společnosti Lenovo) a můžete je hned začít používat.

Cena Lenovo Explorer (349$ za brýle a dalších 100$ za senzory pohybu) je také velmi atraktivní. Jejich rozlišení 2880×1440 je lepší než 2160×1200, které nabízejí Oculus a Vive. A s hmotností 380 gramů je Explorer značně lehčí než jeho rivalové (oba váží 470 gramů).
Menší hmotnost Lenovo Explorer přináší také větší pohodlí. Na začátku tohoto roku Lenovo uvedlo prototyp na veřejné akci. Jaká byla první věc, kterou většina lidí řekla, když je vyzkoušeli? „Jsou tak pohodlná.“ Proč? Prý za to může nízká hmotnost a také to, že designéři a inženýři kladli velký důraz na ergonomii a vyvážení, takže lze brýle používat celé hodiny a necítit přitom jakýkoliv nepříjemný tlak. Velmi se těšíme až si je vyzkoušíme na vlastní kůži a samozřejmě vám přineseme recenzi.

Zástupci společnosti Microsoft prohlásili, že smíšená realita Windows chce zpřístupnit virtuální realitu pro všechny. Možná si jednoho dne vzpomeneme na tento okamžik jako na začátek revoluce v používání brýlí. Doufejme, že Aerosmith budou stále existovat, aby to viděli také.
Další informace o Lenovo Explorer naleznete zde.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky