Lenovo IdeaPad 710S: lehoučký společník na cestování

13. 11. 2017 | 3

Lenovo IdeaPad 710S zaujme především nízkou hmotností, štíhlým a bytelným tělem, kvalitním displejem a slušným výkonem. Jak na nás zapůsobil? Přinášíme recenzi!

Testovaná konfigurace: Lenovo IdeaPad 710S-13IKB

  • CPU: Intel Core i7-7500U (Kaby Lake, 2 jádra/4 vlákna, 2,7 GHz
  • RAM: 8 GB LPDDR3 (součást základní desky, nerozšířitelná)
  • GPU: Intel HD Graphics 620
  • SSD: Samsung MZVLV265, 256 GB, M.2
  • Konektivita: Wi-Fi, Bluetooth (Qualcomm Atheros QCA61x4A)
  • Displej: full HD, matný, IPS, 13,3″ (Sharp)
  • rozměry (v/š/d): 13,9 x 307 x 217 mm
  • hmotnost: 1,16 kg

Design, konstrukce, zpracování

Notebook na první pohled zaujme svými rozměry. Jedná se o vcelku nenápadného zástupce notebooků vyšší střední třídy s 13palcovou obrazovkou. Má decentní design, není přehnaně vyzývavý. Testovaná zlatá barevná varianta mě moc neoslovila, což se ale nedá říct o přítelkyni či spolužačkách, které se mě na notebook samy zvědavě ptaly. Asi nemusím dodávat, že něco takového se mi s ThinkPadem nikdy nestalo. Mě samotného zaujaly spíše celkové proporce přístroje. Notebook má velmi sympatické rozměry, díky tenkým rámečkům displeje působí velmi kompaktním dojmem. Rozhodně si mě ale získal svou hmotností: svými 1,16 kg působí notebook v ruce skutečně velmi sympaticky. Tohle je notebook, který bych doporučil i do lehčího dámského batůžku, jeho rozměry a především hmotnost ho přímo předurčují do školních lavic či jako elegantní pracovní doplněk, který ale neutrhne rameno.

Zpracování působí bytelně a zanechalo ve mně velmi dobrý pocit. Vnější strana víka je kovová, zároveň ale dostatečně pevná: víko se mírně prohýbá až při větším zatlačení, a ani tak nedochází k vlnění obrazu na displeji. Rámeček obrazovky má po stranách gumový proužek, který tlumí dosed obrazovky na základnu.

Samotná základna je tvořena dvojicí dílů. Rámeček okolo klávesnice je kovový, spodní vana je pak opět plastová. Základna nabízí příkladnou pevnost, notebook svým zpracováním míří na špičku ve své kategorii. Byl jsem také spokojený se slícováním jednotlivých dílů.

Jediný široký pant se nachází v zadní části základny, jak je u dnešních consumer notebooků zvykem. Má plynulý chod, tuhost mechanismu je nastavena přesně akorát. Při otřesech dochází jen k mírnému klepání víka obrazovky. Panty dovolují vyklopit obrazovku notebooku v rozmezí 180°.

Asi jsem rozmazlený z jiných notebooků, ale už při vybalení mě překvapilo, že notebook neobsahuje čtečku otistku prstu. To je trochu škoda, přinejmenším v této cenové relaci. Je otázkou, zdali se do notebooku prostě nevešla, nebo ji Lenovo vynechalo z jiného důvodu.

Klávesnice, trackpad

Na těle notebooku najdeme klasickou šestiřadou ostrůvkovou klávesnici. Vyznačuje se nízkým zdvihem, poměrně tichým mechanismem a velmi sympatickou mechanikou. Klávesnice patří spíš mezi trochu tužší, s měkkým dorazem. Psaní je velmi příjemné, díky jasným mezerám mezi klávesami jsem neměl prakticky žádné potíže s překlepy.

Rozložení klávesnice odpovídá standardu ve své kategorii. Klávesy home, end a page up/down jsou sloučeny s kurozorovými klávesami a kombinaci klávesy Fn, Enter a backspace jsou trochu užší, než je zvykem u 14 a 15palcových notebooků. Je to ale jen věc zvyku a za chvíli se budete cítit jako doma. Horní řada kláves je primárně nastavená na rychlé zkratky (ovládání hlasitosti, jasu atd.). Pokud preferujete spíše funkční klávesy (F4, F5 atd.), lze nastavení změnit v biosu, popř. přímo ve Windows skrze aplikaci Lenovo Settings. Trochu mi pilo krev umístění pravého shiftu, který se nachází až úplně vpravo až za „šipkou nahoru“. Právě tu jsem místo něj často omylem zmáčkl. Bude to ale věc zvyku, i když ne úplně ergonomická.

Novinkou poslední generace notebooků IdeaPad je zapínací tlačítko umístněné do pravého horního rohu klávesnice: tedy tam, kde jsme v této kategorii notebooků zvyklí vídat spíše klávesu delete. Tuto změnu moc nechápu, zapínací tlačítko nemáčkám zase tak často, abych ho musel mít integrované přímo v hlavním bloku klávesnice, dost ale úvah. Jeho umístění je čistě věc zvyku. Není se třeba bát, že byste si notebook uspali při náhodném stisknutí: tlačítko má při stisku prodlevu asi dvě vteřiny, během které se nic neděje.

Klávesnice je samozřejmě vybavena podsvícením. To je regulovatelné ve dvou stupních intenzity. Popisky kláves propouští pouze mírnou část světla, svit prosvítající skrze klávesy má příjemný, pocitově matný nádech. Lenovo bohužel stále nevyřešilo přímé prosvítání světla skrze okraje kláves, pokud se na notebook díváte z většího úhlu.

Trackpad je sympatický zejména svými rozměry: není problém přejet napříč celou obrazovku jen jedním posunem prstu. Má dokonale hladký povrch, takže po něm nedrhne bříško prstu. Reaguje okamžitě a velmi přesně. Integrované tlačítko má poměrně velkou tuhost, a při stisku hlasitě kliká. To je trochu škoda. Pokud ale na trackpad pouze „ťukáte“, tužší tlačítko nejspíš ani nezaznamenáte.

Displej

Testovaný model je vybavený 13,3“ obrazovkou s rozlišením 1920×1080 pixelů (full HD), poměr stran je samozřejmě 16:9. Panel využívá technologii IPS, výrobce panelu je Sharp (SHP1447). Snad i díky tomu je panel zcela prost jakéhokoliv „lcd bleedingu“ (prosvítání podsvícení), které bylo po dlouhá léta typické pro velkou část notebooků Lenovo s IPS obrazovkou. Výborně!

Panel má dobré pozorovací úhly a slušné podání barev, na můj vkus je panel trochu moc laděný do modra. Samozřejmě má matnou povrchovou úpravu, takže se z jeho plochy nestává zrcadlo a magnet na nečistoty. Nabízí slušný rozsah jasu, panel je čitelný i za slunného dne.

Výkon

Lehoučký IdeaPad 710S není jen tak nějaký notebook se základními komponenty, jak by se mohlo s jeho nízkými rozměry zdát. Testovanou konfiguraci pohání procesor Intel Core i7-7500U (architektura Kaby Lake). Dvoujádrový procesor vyniká velmi slušným výkonem (vzhledem k zaměření přístroje) a také nízkou spotřebou, udávané TDP je 15 W. Zároveň jde o nejlépe vybavenou konfiguraci na našem trhu. Druhá prodávaná varianta se odlišuje pouze použitím o generaci starší varianty, i7-6500U a stříbrnou barvou. Zde bych se osobně rozhodoval čistě na základě estetického dojmu, rozdíl ve výkonu bude v reálných podmínkách zcela zanedbatelný. Procesor je dostatečně rychlý na jakoukoliv dnešní práci či středně náročné programy.

Procesoru supluje 8 GB operační paměti RAM (DDR3). Ta je součástí základní desky a je nevýměnná, tudíž ji nelze ani případně rozšířit. Není to mnoho, na normální práci je to ale dostačující hodnota.

Grafická karta Intel HD Graphics 620 je integrovaná přímo v pouzdře procesoru. Její výkon je plně dostačující na přehrávání videa (4K) a i na práci s externím monitorem. Určitě od ní ale nečekejte vysoké výkony v 3D aplikacích. Staré hry budou samozřejmě hratelné, počítejte ale s nízkým rozlišením a sníženými detaily. Hraní her není devizou tohoto notebooku, notebook vede v jiných bodech.

Datovým úložištěm je 256 GB SSD Samsung (MZVLV256). Poskytuje slušný výkon a rozhodně nebude brzdou ani uživatele, ani systému. Klasický SATA slot bychom pak v notebooku kvůli nízké tloušťce hledali marně.

Konektory, připojitelnost

  • Levá strana: nabíjecí konektor, USB 3.0, 3,5mm jack, tlačítko Novo
  • Pravá strana: sdružená čtečka paměťových karet, USB 3.0 (trvale napájené), mini HDMI
  • Bezdrátová konektivita: Wi-Fi (Qualcomm Atheros QCA61x4A), Bluetooth (Qualcomm Atheros QCA61x4)

Notebook nevybočuje z řady tenkých notebooků. Dvojice USB není mnoho, vzhledem k zaměření tohoto notebooku ale stačí. Tlačítko Novo na levé straně přístroje se mačká pomocí jehly či špendlíku (podobně jako se vysouvá slot SIM u dnešních smartphonů) a slouží pro přístup do biosu z vypnutého notebooku. Mini HDMI na pravém boku je daní za tenké tělo notebooku, kam by se plnohodnotné HDMI zkrátka nevešlo. Zároveň je to ale určitá výhoda, protože z notebooku nebude vyčuhovat nepoddajný tlustý kabel. Oceňuji umístění mini HDMI u displeje, kdy kabel nebude překážet na pracovním stole.

Je trochu škoda, že Lenovo přechází na nové čtečky paměťových karet, do kterých se paměťová karta nevejde celá. Je třeba být opatrný, aby si člověk omylem nepoškodil jak vyčnívající kartu, tak slot.

Reproduktory, mikrofon, webkamera

Dvojice reproduktorů se nachází na spodní straně notebooku, míří směrem „do stolu“. Vynikají slušnou hlasitostí a docela dobrým zvukem. Reproduktory se honosí značkou JBL a jsou doplněny softwarovým rozšířením Dolby Audio. V tom si lze pohrát s nastavením zvuku podle vlastní chuti (obecně mi nejvíce sedí profil „Hudba“).

Dvojice mikrofonů je umístěna nad displejem. Zaznamenávaný zvuk má nadprůměrnou kvalitu, mikrofony dobře filtrují přebytečný šum. Při videohovoru byl zaznamenaný zvuk hodnocen jako velmi dobrý.

HD webkamera podává průměrné výkony. Za denního světla má slušný obraz a dobré barevné podání, v horším osvětlení ale rychle ztrácí a objevuje se spousta šumu. Její činnost indikuje LED dioda po pravé straně.

Chlazení

Notebook je chlazen větráčkem, který ústí do otvoru mezi základnou a pantem notebooku. Díky tomu nevyfukuje teplý vzduch z boku notebooku, takže nebude ohřívat ruku levákům ani pravákům. Vzhledem k tenkému profilu notebooku ale nelze říct, že by bylo chlazení úplně efektivní. Notebook větráček nikdy nevypíná ani při vyloženě nenáročné práci (MS Word a jeden panel Firefoxu). Sací otvor pro vzduch se nachází na spodní straně přístroje. IdeaPad 710S rozhodně není notebook do peřiny, v každém případě je nutné mít pod notebookem rovnou podložku, aby mohl notebook „dýchat“.

Zvuk větráčku je v nízkých otáčkách snesitelný, téměř o něm nevíte. Zvuk má spíše charakter vzdáleného foukání, postrádá typický svištivý (a tolik otravný) tón. Při jakémkoliv větším zatížení procesoru se ale nemilosrdně roztáčí do vyšších otáček, přičemž na nejvyšší rychlost už dělá pěkně fučivý rámus. Někdy dokonce stačí, že počítač z pohledu uživatele vlastně nic nedělá, třeba běží jen nějaký proces na pozadí: notebook ale fučí, a to opravdu hodně. To je bohužel daň za výkonný procesor a štíhlé tělo přístroje. Při běžném brouzdání po internetu (tím nemám na mysli mít otevřených 50 panelů v prohlížeči) a práci s kancelářskými dokumenty, popř. sledování videa je ale větráček spíš v nižších otáčkách a neruší.

Baterie

Integrovaná baterie je pevně zabudovaná v těle notebooku, a je uživatelsky nevýměnná, natož rozšířitelná. Její čtyři články mají dohromady kapacitu celých 46 Wh, což je na velmi tenký (a především lehký) notebook opravdu slušná kapacita – osobně jsem kapacitu odhadoval minimálně o 10 Wh méně).

Notebook zvládne pohánět asi 6 hodin v závislosti na práci. Pakliže budete pracovat s nejvyšším jasem a aktivně procházet internet, očekávejte výdrž okolo 5 hodin (za předpokladu, že nechcete baterii vybít až do dna, což rozhodně nedoporučuji). Při šetrném nastavení (nízký jas, režim nízké spotřeby a psaní poznámek) lze dosáhnout i něco přes 7 hodin výdrže. Notebook tak nabízí spíše průměrnou výdrž, rekordman kategorie to není. Plné nabití notebooku trvá asi hodinu a půl.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky