Lenovo ThinkPad X270: mírně inovovaný cestovatel

20. 6. 2017 | 2

Kompaktní ultrabook Lenovo ThinkPad X270 je ideální společník na cesty. Nízká hmotnost, kvalitní zpracování, dlouhá výdrž na nabití. Recenze je konečně zde!

Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad X270 (type 20HNZ2Z6US)

  • CPU: Intel Core i7-7600U (ULV, 2x 2,8 Ghz)
  • RAM: 16 GB DDR4
  • GPU: Intel HD Graphics 620
  • Úložiště: 1 TB SSD (SAMSUNG MZVLW1T0HMLH-000L7)
  • Displej: 12,5“ full HD IPS, matný
  • Operační systém: Windows 10 Pro (Signature Edition)

Design, konstrukce, zpracování

Letošní zástupce ThinkPad řady X doznal od minula (vlastně už od modelu X240) velmi málo změn, co se designu týče. Přiznám se, že je docela těžké hodnotit „tu samou věc“ stále znovu a znovu.

ThinkPad X270 je na první pohled malé zařízení, jehož rozměry ho řadí do kategorie tzv. subnotebooků. Díky své kompaktnosti se bez problémů schová se i do menšího batohu. Pokud hledáte notebook s úhlopříčkou displeje do 13“, model X270 byste rozhodně měli brát v potaz.

Jak jsem již zmínil, tělo doznalo pouze minimálních změn (pokud vůbec nějakých). Máme zde tedy notebook vyrobený převážně z kompozitních materiálů (vana a svrchní část víka). Ty mají podle výrobce kombinovat nižší hmotnost a zároveň zvyšovat odolnost proti mechanickému poškození. Rámeček displeje a kryt okolo klávesnice pak jsou klasicky plastové. Někomu se může zvolený materiál zdát nehodnotný, plast má ale oproti hliníku určité výhody (lépe zvládá nárazy, v létě se tolik nerozpaluje atd.). Výrobce mohl přesto použít plast s hezčí povrchovou úpravou.

Základna notebooku je pevná, při snaze o kroucení drží, nedovolí notebooku se příliš pohybovat. Víko s displejem je naopak docela pružné. Při zatlačení uprostřed víka nedochází k vlnění barev na displeji. Pokud ale budete notebook nosit v napěchovaném batohu, připravte se, že se na displeji mohou objevit otlaky od mezerníku. Jednoznačně kritický musím být k absenci jakýchkoliv gumových nožiček okolo displeje. Zatímco ThinkPad T470 má po obvodu rámečku displeje jakýsi silikonový polštářek, testovaný model jakoukoliv podobnou věc postrádá. Výsledkem jsou zbytečně oleštěné a otlačené plasty v místech, kde dochází k rámečku displeje se základnou. U tak drahého displeje by mělo být gumové „podložení“ víka naprostým standardem.

Slícování dílů je tradičně velmi dobré, přesto se ale najdou určité nedostatky. Testovaný kus měl trochu hůř secvaknutý plast v místech vpravo nad klávesnicí. Pokud si notebook kupujete přímo pro sebe a jste (podobně jako já) pedanti i na zbytečné drobnosti, notebook si při koupi zkontrolujte.

Lenovo postupně (přesněji řečeno velmi zvolna) přechází u ThinkPadů na původní černé barevné provedení. ThinkPad X270 (podobně jako třeba L470) tato změna ještě nezasáhla, což je trochu škoda. Grafitový odstín, jak Lenovo zvolenou šedočernou barvu nazývá je sice elegantní (blíží se k hnědé, která je dnes docela v módě), černá by ale notebooku slušela mnohem víc.

Kovové panty působí solidně a udrží displej ve své pozici, aniž by docházelo ke klepání víka. To je velmi příjemné např. při cestování vlakem. Při otevírání či zavírání displeje nedochází ke kroucení základny v místě, kde jsou panty ukotveny. O panty není důvod se bát, problémy s nimi nemají ani předchozí modely (X240). Displej lze samozřejmě otevřít až do úhlu 180°, práce ve stísněných podmínkách (dopravní prostředek) tedy není problém.

Notebook má pouze několik základních indikačních diod jako ztišení reproduktoru a mikrofonu, aktivace funkce FnLock a zapnutí přístroje, který slouží i jako signalizace úsporného režimu a nabíjení (vedle klávesnice i na vnější straně víka). Diody činnosti disku, Wi-Fi atd. bohužel chybí. Většina uživatelů si toho nejspíš nevšimne.

Klávesnice, TrackPoint, trackpad

Notebook je vybaven šestiřadou ostrůvkovou klávesnicí. Vyznačuje se tichým chodem (i když najdete na trhu i tišší), středně vysokým stiskem a takřka ideální tuhostí. Píše se na ní velmi pohodlně, díky jasně odděleným klávesám subjektivně dochází k méně překlepům. Klávesy jsou zmatněné a příjemné na dotek. Počítejte ale s tím, že se klávesy brzy oleští. Testovaný model byl určený pro americký trh, má proto anglické rozložení klávesnice. V ČR bude k dostání samozřejmě varianta s českým rozložením kláves.

Klávesnice má volitelný režim FnLock, který přehodí horní řadu kláves z multimediálních na funkční (např. ze ztlumení mikrofonu udělá F4). To je velmi příjemné, jelikož při sledování filmu klávesy „F“ nepotřebujete, v Excelu naopak nevyužijete ztlumení mikrofonu.

Lampičku ThinkLight na notebooku nehledejte, ThinkPady mají již dávno podsvícené klávesnice. Světlo zpoza kláves má příjemný zmatněný odstín, ze kterého nebolí oči. Jas je regulovatelný ve dvou stupních intenzity. Vlastní diody jsou umístěné a směřované tak, že k prosvítání diod dochází až tehdy, když máte notebook docela daleko před sebou. S podsvícením jsem byl spokojen.

Pokud potřebujete ke své práci některé chybějící klávesy (např. break či scroll lock), tyto klávesy jsou dostupné v kombinaci s klávesou Fn (viz obrázek).

Klávesnice bohužel nemá ochranu proti polití, notebook nemá žádné odtokové kanálky.

Červená čepička uprostřed klávesnice není nic jiného než klasická poznávací značka ThinkPadu. Tak jako vždy i zde jde o technologii společnosti Synaptics. Kdo je na tento způsob ovládání zvyklý, ten ví, že lepší řešení v notebooku neexistuje. TrackPoint je velmi přesný, reaguje i na nejmenší dotek. Nastavení citlivosti je řešené aplikací Lenovo Settings (Windows 10).

Komu není TrackPoint po chuti (doporučuji dát mu pár dní šanci!), bude pracovat s dotykovým trackpadem pod klávesnicí. Díky velkým rozměrům není problém přejet kurzorem z jedné strany obrazovky na druhou, stejně tak používat vícedotyková gesta. Vezmeme-li v potaz, že ThinkPad X270 je opravdu malý notebook, je trackpad skutečně rozměrný. Trackpad má matný povrch, přesto se s ním pracuje příjemně. Reaguje okamžitě a přesně. Integrované tlačítko pod dotykovou ploškou má tužší stisk a je poměrně hlučné.

Displej

Testovaný kus je vybaven 12,5“ full HD displejem (1920×1080 pixelů). Ten využívá technologii IPS, díky čemuž má výborné barevné podání a velmi dobré pozorovací úhly (minimálně ve srovnání s klasickými TN panely). Díky matné povrchové úpravě se dá s notebookem pracovat i v prosvětlené místnosti či za oknem, aniž by se z obrazovky stalo pouhé nečitelné zrcadlo. Výrobcem displeje je firma LG. Jas je dostatečný pro práci v prosvětlené místnosti, lze ho ale i snížit tak, že v noci displej neoslňuje.

Tak jako v recenzi ThinkPadu L470, i zde důrazně doporučuji vyhnout se všem konfiguracím se základním TN displejem. Ten má kromě velmi nízkého HD rozlišení (1366×768 pixelů) zejména neporovnatelně horší kvalitu obrazu. Pokud to rozpočet dovolí, určitě bych si připlatil za jakýkoliv model s IPS displejem.

Výkon, komponenty

Notebook je vybaven sedmou generací procesorů Intel Core i7-7600U. Dvoujádrový procesor je taktovaný na frekvenci 2,8 GHz a je tím nejsilnějším, který Lenovo pro tento model nabízí. Ačkoliv nepřináší žádnou výkonovou revoluci, poskytuje lehkému a vysoce mobilnímu notebooku dostatek výpočetní síly. Díky nízkému TDP (15 W) a pokročilé výrobní technologii (14 nm) navíc dovede dobře a efektivně šetřit energii. Výkonem tedy odpovídá 45W procesorům předchozích generací, power management má ale výrazně dál.

Operační paměť má kapacitu 16 GB a jde o maximální hodnotu, kterou v notebooku můžete mít. Jedná se o paměti typu DDR4 taktované na 2400 MHz. Notebook má bohužel pouze jeden slot, takže nelze využít zapojení dual channel pro zvýšení výkonu grafické karty. Operační paměť je výměnná, čili není pevnou součástí základní desky.

Grafická karta Intel HD Graphics 620 se nachází v jednom pouzdře společně s procesorem, jde tedy o integrované řešení. Nabízí dostatek výkonu pro jakoukoliv práci či multimédia. Lze na ní celkem obstojně hrát i relativně nové hry, musíte se ale smířit s nízkými detaily a sníženým rozlišením (ideálně 1366×768 pixelů).

Testovaná konfigurace je vybavena 1TB SSD diskem (SAMSUNG MZVLW1T0HMLH-000L7). Tím odpadá stará bolístka SSD disků v podobě jejich malé úložné kapacity. Objednávat si ThinkPad X270 s klasickým plotnovým diskem tak podle mě ztrácí význam.

Konektivita

  • Levá strana: nabíjecí konektor, USB-C, HDMI, USB 3.0
  • Pravá strana: ethernet (RJ-45), slot na miro SIM kartu, slot paměťové karty, USB 3.0 (trvale napájené), sdružený 3,5 mm jack pro sluchátka i mikrofon, kensington
  • Spodní strana: konektor pro připojení dokovací stanice
  • Bezdrátová připojení: Wi-Fi (Intel Dual Band Wireless AC 8265), Bluetooth 4.1, NFC

U profesionálního notebooku, kterým ThinkPad X270 bazesporu je, mě překvapila přítomnost pouze dvou standardních USB. Zmenšené USB-C je sice forma investice do budoucna, přesto bych na notebooku daleko radši viděl standardní „velké“ USB.

Lenovo se rozhodlo do notebooku umístit HDMI místo firemně rozšířenějšího mini Display Portu. To potěší ty, kteří s notebookem často prezentují, protože HDMI je bezesporu rozšířenější standard.

Reproduktory, mikrofon, webkamera

Dvojice reproduktorů je umístěna na spodní straně notebooku v předních rozích, jsou tedy orientovány „do stolu“. Zvukové podání je slušné, zařízení od Realteku je doladěné softwarovým ekvalizérem Dolby. Na plnou hlasitost hraje notebook opravdu hodně nahlas, počítejte ale s typickým snížením kvality reprodukce.

Dvojice mikrofonů je umístěná uprostřed rámečku nad displejem. Nahrávaný zvuk je tradičně perfektní. Navíc jsou umístěné poměrně daleko od klávesnice, takže se dá při telefonování i docela dobře psát, aniž by to druhou stranu víc rušilo.

HD webkamera patří do vyššího průměru. Za denního světla nahrává dostatečně dobrý a kvalitní obraz, s horšími světelnými podmínkami jde ale kvalita rychle dolů.

Chlazení, výdrž baterie

Výdech chlazení se nachází na levém boku notebooku. Samotný větráček nijak nevybočuje ze zvyklostí ThinkPadů řady X. Notebook se v konstantní zátěži nepřehřívá. S notebookem jde bez problému pracovat na klíně, aniž by si člověk popálil kolena. Při náročné práci ale počítejte, že notebook do nohou prostě hřeje, zejména v okolí výdechu chlazení.

Při nízkém vytížení (Word, sledování filmu, nenáročné webové stránky) se větráček točí na nejnižší otáčky a není o něm vůbec vědět. S přibývajícím výkonem větráček rychle nabírá otáčky a už ho nepřeslechnete. Větráček má typicky svištivý zvuk, je ale fér zmínit, že to je pro podobné malé notebooky docela běžné. Při nejvyšším zatížení je točící se větráček hodně hlasitý.

Notebook je vybaven tzv. technologií Power Bridge. Ta znamená, že má notebook kromě klasické uživatelsky výměnné baterie (ThinkPad 68, 23 Wh) ještě druhou (23 Wh), která je zabudovaná v místech pod palmrestem, a je vyměnitelná pouze po rozebrání celého přístroje. Baterie mají dohromady kapacitu 46 Wh. Notebook si zachovává také velmi sympatickou hmotnost. Baterie notebook udrží v provozu okolo 6-7 hodin běžné práce (třetinový až poloviční jas, nenáročné webové stránky, MS Office). Pokud Wi-Fi vypnete, ztlumíte jas a nebudete používat výpočetně náročné programy, lze se přiblížit i k 10 hodinám práce. V plném zatížení není problém notebook vybít do čtyř hodin. Vyměnitelná baterie se vždy vybíjí jako první.

Při práci na baterii nedoporučuji zapínat aplikace z Windows Store (či Windows Apps obecně). Zdálo se mi, že mají tendenci vybíjet baterii rychleji, než je zdrávo.

Výdrž lze dále prodloužit zakoupením větší výměnné baterie (ThinkPad 68+), která má celých 72 Wh kapacity. Ta ale přizvedává notebook od stolu (je tlustčí) a docela zvýší hmotnost přístroje.

Nabíjecí adaptér má výkon 45 W. Notebook dobije na cca 2/3 kapacity asi za 45 minut, plné nabití trvá přes hodinu a půl (notebook zhruba posledních 20 % baterie nabíjí pomaleji). Pomocí aplikace Lenovo Settings si lze nastavit vlastní prahy nabíjení baterie (např. aby se notebook nenabíjel víc než na 80 %).

Zabezpečení

ThinkPad X270 je vybavený modernějším typem čtečky otisku prstu. Prst se na čtecí plošku pouze přikládá podobně jako u dnešních smartphonů. To je docela příjemné, uživatelé mívali problémy se starším typem, po kterém se prstem přejíždělo (ne každý se dovedl vždy správně „strefit“ prostředkem bříška prstu). Čtečka je umístěna dobře, při práci si do ní nebudete šťourat dlaní ruky. Čtečka má vlastní indikační diody, které jsou umístěné ve žlábku nad ní. Svítí buď zeleně či oranžově podle toho, zdali se podařilo rozpoznat uživatelův otisk.

Notebook má integrovaný NFC modul, který se nachází zhruba uprostřed levé strany palmrestu. Dá se využít například jako jeden krok z vícefázového ověření při přihlašování. Bohužel nepodporuje službu pro přenos objektů.

Notebook je samožejmě vybavený TPM čipem, korporát má k dispozici řešení Intel vPro pro vzdálenou správu.

Operační systém

Notebook je standardně dodáván s licencí k operačnímu systému Microsoft Windows 10 Pro. Systém samotný je předehraný ve verzi „Signature Edition“. To znamená, že tovární instalace operačnímu systému je ušetřená spousty nechtěného softwaru, tzv. bloatwaru. To je velmi příjemné.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky