Recenze: Moto Mods – složte si svůj telefon

19. 1. 2017 | 1

Doplňky Moto, originálně zvané Moto mods, asi nemusím nějak moc představovat, protože věřím, že každý pravidelný návštěvník Lenovoblogu ví, o co se jedná, ale pro jistotu. Jedná se o přídavná zařízení, která se pomocí pinů na zadní straně telefonů (aktuálně pouze Moto Z a Moto Z Play) připojí k telefonu a rozšíří jeho možnosti. V současné době jsou v České republice dostupné pouze 4 doplňky Moto, ale toto číslo by nemělo být konečně.

Přídavná baterie Incipio offGRID

Jednoduchá přídavná baterie s kapacitou 2 220 mAh, která by vám měla přidat až 22 hodin provozu vašeho telefonu. Tuto informaci můžu s čistým svědomím potvrdit, dokonce bych řekl, že pokud nebudete používat internet, tak doba provozu může být i více než 22 hodin. Tento doplněk má z vnitřní strany tlačítko, které indikuje nabití/vybití doplňku bez potřeby připojení k telefonu. Telefon sám o sobě v horní liště hezky ukazuje stav jak baterie telefonu, tak právě přídavné baterie, takže hned víte, kolik energie vám zbývá. V nastavení je také možnost zvolit klasický nebo úsporný režim. V klasickém přídavná baterie drží baterii telefonu na 100% nabití, v úsporném režimu ji drží na 80%, a tak by se měla zajistit větší výdrž baterie.

dav19700101_012458

Co mě trochu zaskočilo je fakt, že doplněk nelze nabíjet samostatně. Nabíjí se pouze tak, že připojíte přídavnou baterii k telefonu a ten připojíte k nabíječce. V balení kromě modulu a návodu k použití nic jiného nenajdete. Doplněk samotný je poměrně příjemně zaoblen, takže i přes to, že není nijak tenký, nemáte pocit, že by telefonu přidával do šířky tolik jako ostatní doplňky.

Hmotnost: 85 g
Šířka: 7 mm

Cena: 2 299,-

Reproduktory JBL Soundboost

Tyto přídavné stereo reproduktory k telefonu hrají nejen nahlas, ale i velmi kvalitně a prostorově. Nedokážu si představit, že by měly ozvučit velkou party, ale určitě by zvládly nějakou klasickou zahradní party o 8 až 10 lidech. Výhodou je, že nemusíte tahat velké a neforemné reproduktory. Doplněk má v sobě integrovanou baterii s kapacitou 1 000 mAh, která by měla zajistit provoz reproduktorů po dobu 10 hodin. Sám musím říct, že mi doplněk vydržel něco mezi 8 a 9 hodinami hraní, ale určitě také záleží na hlasitosti přehrávané hudby. Indikaci baterie najdete opět jak na vnitřní straně doplňku, tak ve stavové liště telefonu. Na rozdíl od přídavné baterie má tento doplněk na vnitřní straně integrovaný konektor USB C, pomocí kterého se baterie modulu nabíjí.

19700101_012341img_20170108_145211146

img_20170108_145107420

Největší nevýhodou jsou pravděpodobně rozměry doplňku, protože telefonu přidává hodně nejenom do šířky, ale také do hmotnosti. Co bych naopak ocenil je vzhled. Je vidět, že autoři se kromě zvuku zaměřili také na vzhled, který se povedl. Také bych ocenil nožičku, která vám umožní telefon postavit, a nemusíte ho tím pádem pokládat displejem dolů.

Hmotnost: 146 g
Šířka: 12 mm

Cena: 3 199,-

Fotoaparát Hasselblad True Zoom

Přídavný fotoaparát, který nahrazuje ten integrovaný. Mezi jeho největší přednosti patří 10x optický zoom, ukládání fotek ve formátu RAW a xenonový blesk. Jako příležitostný fotograf jsem nejvíce ocenil právě optický zoom. Lidé, kteří si rádi upravují fotky v počítači, ocení právě zmiňovaný RAW formát. Mezi další vlastnosti patří například světelnost f3,5–6,5 a ohnisková vzdálenost 4,5–45 mm (odpovídající 25–250 mm u 35mm objektivu). S fotoaparátem samozřejmě můžete natáčet i videa, ale pouze ve 30 snímcích za sekundu.

19700101_012428img_20170108_145428285

Fotoaparát je plně napájen z telefonu a vzhledem k tomu, že nemá velkou spotřebu baterie, tak nemá integrovanou baterii. Po připojení doplňku vypadá telefon jako fotoaparát a velice dobře se drží, protože modul je dobře tvarovaný. Nepřidává ani tolik v šířce, ale poměrně dost na hmotnosti. V balení najdeme kromě samotného doplňku a manuálu také pevnou kapsičku s poutkem na ruku, která by měla sloužil na přenášení ať už pouze doplňku, nebo telefonu s připnutým modulem.

Protože se ve fotoaparátech moc nevyznám, rozhodl jsem se zajít do specializovaného obchodu, kde jsem se zeptal, jak drahý fotoaparát se dá s tímto doplňkem srovnávat. Zjistil sem, že kompakt za cenu mezi čtyřmi až pěti tisíci bude fotit podobně, naopak kompakt za devět tisíc bude fotit znatelné lépe.

Hmotnost: 144 g
Šířka: 18 mm (šířka v místě optiky)

Cena: 8 999,-

Projektor Insta-Share

Jediný doplněk, který není označen jinou značkou než logem Moto. Jedná se o přídavný projektor, který vám umožní vytvořit si domácí kino, kdekoliv se vám zlíbí. Dokonce není ani potřeba absolutní tma v místnosti, stačí jen šero a obraz vypadá pěkně. Samozřejmě čím větší tma, tím hezčí a výraznější je obraz. Projektor obsahuje vlastní integrovanou baterii s kapacitou 1 100 mAh, která vydrží napájet projektor zhruba hodinu, ale po vybití baterie se bude projektor dále napájet z baterie telefonu a vy ani nic nepoznáte. Indikace baterie je opět jak ve stavové liště, tak na vnější straně doplňku. Baterie napájí pomocí integrovaného USB C konektoru.

Ovládání projektoru je velice jednoduché. Podržením zapínacího tlačítka modul zapnete. Pomocí integrované nožičky ho nastavíte do polohy, která vám vyhovuje, a poté pomocí kolečka doostříte obraz. Protože na rozdíl od klasických projektorů se počítá s tím, že tento projektor nebude vždy promítat pod úhlem 90 stupňů, integrovalo Lenovo velice chytrý software, který zajistí to, že i pod nekolmým úhlem bude výsledný obraz obdélníkový. Součástí softwaru je také nastavení, při kterém vás nebudou rušit notifikace při promítání.

20161221_200554

Drobnou nevýhodou je aktivní chlazení, které se po čase spustí a je slyšet. Pokud se na to ale nezaměříte, pravděpodobně si toho přes zvuky promítaného filmu nebo seriálu ani nevšimnete. Součástí balení je kromě samotného doplňku také měkká látková kapsička, do které můžete schovat modul i s telefonem.

Sám jsem projektor používal na vzdálenost 2-3 metrů a obraz byl velký 100 x 200 cm respektive 200 x 300 cm. Promítání funguje dobře i na zdi, které nemají bílou barvu, ale na bílé je efekt vždy nejlepší.

Hmotnost: 124 g
Šířka: 11 mm

Cena: 8 999,-

Na stránkách Lenovo najdeme také doplněk, který se zatím neprodává, ale můžeme ho pravděpodobně brzy očekávat. Jedná se o Incipio vehicle dock, takže jak už název napovídá, jde o doplněk, který nám umožní připnout telefon na větrací mřížku automobilu.

incipio-moto-z-vehicle-dock-black-b_v2_1

Na závěr si dovolím zamyšlení nad cenou těchto doplňků, která mi přijde poměrně vysoká. Sami se můžete podívat, kolik stojí klasické power banky nebo reproduktory. Jasně, ty nepřipnete jednoduše k mobilu, na druhou stranu, nejsem si jistý, jestli to v případě reproduktorů vůbec chcete. Osobně musím říct, že jediný doplněk, který má podle mě dobrý poměr cena/výkon, je právě projektor. Může to být také způsobeno tím, že je to jediný doplněk, který si vyrobilo Lenovo samo, a tak tam neplatíte za „značku“.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky