Externí displeje na ThinkPad Pro nebo Ultra Docku pouze problikávají: řešení

15. 8. 2014 | 0

Nedávno jsme se setkali se zvláštním problémem – uživatel připojil k ThinkPad Ultra Docku s T440p dva 27″ EIZO displeje přes DisplayPort. Obrazovky pouze problikávaly a nebyly schopny zobrazit obraz, ani notebook obraz nezobrazoval. Problém může být ve firmware, ale i v jednoduchém nastavení…

Popis problému

Umím si představit to zklamání, když si za ThinkPad T420 pořídíte novou generaci ThinkPadu T440p v nejvyšší dostupné výbavě (se čtyřjádrovým Core i7, hromadou operační paměti, dedikovanou grafikou nVIDIA, SSD diskem a krásným Full HD IPS displejem), stejně tako předchozí T420 zadokujete i T440p do ThinkPad Ultra Docku, připojíte své impozantní 27″ panely Eizo FlexScan 2762W a namísto špičkového obrazu vidíte jen blikající tmu. Co s tím?

Existují hned dvě řešení, resp. dva postupy, které mohou vést k úspěšnému výsledku. Tento návod však můžete brát také jako obecné kroky k nápravě problémů s (DisplayPort) monitory, pokud nezobrazují správně nebo je notebook z jakéhokoliv důvodu nechce detekovat.

Řešení

Jak jsem zmínil, existují v podstatě dvě řešení, resp. řešení problému se skládá ze dvou kroků.

1) Aktualizace firmware DisplayPortu na docku

Předně, pokud připojujete monitory přes DisplayPort a setkáváte se s problémem, kdy zařízení nechce displeje detekovat, případně jen problikává obraz nebo se displeje připojí, ale během používání obraz problikává či chvílemi zčerná a již se nevrátí, v první řadě zkontrolujte, zda je vaše dokovací stanice vybavena aktuální verzí firmware DisplayPort konektorů, tedy verzí 2.17. Pokud ne, proveďte jeho aktualizaci pomocí nástroje, který je ke stažení zde.

Postup

  1. Stáhněte aktualizaci firmware DisplayPort hubu fwdphb01.exe.
  2. Vložte notebook do dokovací stanice ThinkPad Pro Dock nebo ThinkPad Ultra Dock a připojte alespoň jeden monitor přes DisplayPort.
  3. Make sure your system is docked to the ThinkPad Pro Dock or Ultra Dock with at least one external monitor connected.
  4. Zavřete všechny ostatní aplikace.
  5. Spusťte stažený soubor fwdphb01.exe.
  6. Na obrazovce se zobrazí aktuální verze firmware. Pokud je starší než 2.17.000, klikněte na “Update firmware”.
  7. Po aktualizaci restartujte dokovací stanici vytažením napájecího adaptéru na alespoň 5 sekund.
  8. Pokud je vaše dokovací stanice již aktuální, klikněte na “Cancel Update”.

2) Manuální výběr vstupu monitoru

Aktualizace firmware na výše popsaný problém (notebook nedetekuje dva DisplayPort EIZO monitory) nezabrala a systém stále nebyl schopen monitory detekovat, avšak bylo znát, že se snaží, protože jsme Windows pravidelně slyšeli opakovat zvuk nalezení nového připojeného zařízení.

Řešení bylo mnohem prozaičtější a jednodušší – stačilo na displejích ručně, napevno nastavit vstup DisplayPort a zakázat displejům automatickou detekci. Zdá se totiž, že některé displeje (nebo alespoň tyto konkrétní Eizo FlexScan 2762W, ale problém se zajisté netýká jen jich) při automatické detekci dávají příliš málo času grafické kartě monitor detekovat a než se stihne detekce dokončit, displej již přepne na jiný vstup a tak pořád dokola.

Při problémech s detekcí monitorů, zvláště těch s vysokým rozlišením nad Full HD/WUXGA, tedy jednoznačně doporučuji ručně vybrat na monitoru požadovaný vstup a zakázat automatickou detekci. Tím zaručíte, že nebude docházet k přepínání ve chvíli, kdy notebook teprve detekuje monitor (což může u velkých monitorů s vysokým rozlišením také pár vteřin trvat).

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky