IdeaPad G510: Dostupný univerzál pro každého

19. 8. 2013 | 0

 Na náš trh dorazil nový zástupce základní a zároveň univerzální řady notebooků IdeaPad, G510, který nabízí – jak je pro řadu G již roky zvykem – kvalitní konstrukci, dobrou výbavu a příznivou cenu. Pojďme se na notebook podívat v podrobnějším testu.

Vzhled, konstrukce

Nový IdeaPad G510 je v otázkách vzhledu a konstrukce v podstatě ze staré školy. Vzhledem od G580 mnoho nevybočuje. Notebook je tak spíše elegantní a nenápadný, přičemž majoritním materiálem je plast, zbytek dotváří trocha hliníku.

Zevnějšek notebooku je prakticky tvořen jen matným plastem, který má úpravu do jakéhosi vroubkovaného vzoru. Tato úprava mi udělala opravdu radost, hlavně z důvodu, že na levných a multimediálních noteboocích se často setkávám s lesklými plasty, na kterých je vidět každý otisk prstu. G510 na žádné otisky a běžné nečistoty netrpí, a to hlavně díky použití tohoto vroubkovaného povrchu. Další jeho výhodou je, že na něm nejsou vidět škrábance, což po dvou letech provozu určitě potěší. Vnější konstrukci tedy nemám co vytknout. Vnitřní už tak bezchybná není.

Když notebook otevřeme, na první pohled nás zaujme jediná lesklá plocha na notebooku – rámeček okolo displeje. Je to škoda, že se G510 neobešla bez lesklých částí typických otisky a odlesky. Z mého pohledu je ale největší chyba snaha trochu okořenit vzhled použitím hliníku na palmrestu (část, kde si pokládáme ruce) v kombinaci s pevným diskem pod jeho levou částí. Hliník na sebe váže teplo vyzařované pevným diskem při zátěži a pod levé zápěstí opravdu nepříjemně zatápí. Jinak palmrest ještě volně přechází v hliníkový rámeček okolo klávesnice, kde je jeho úloha pouze dekorativní a neubírá na ergonomii. Nad klávesnicí se nachází perforace, která skrývá reproduktory notebooku.

Maximální úhel otevření displeje je nadstandardní

G510 má běžné multimediální panty, které se dají otevřít v poměrně nadstandardně velkém úhlu asi 150 stupňů, což je určitě dobrá hodnota. Notebook má na svou kategorii a určení rozumnou tloušťku a váhu. Tělo notebooku je koncipováno jako žiletka, kdy je jeho přední část tenčí, než ta zadní a stejně tak to platí pro displej. I když se notebook ve zkrutu poměrně vlní, tak jsou všechny díly slícovány příkladně a nikde nic nevrzne, jedině u mechaniky lze vyvolat křupavý zvuk, což bych vzhledem k zakomponování mechaniky v notebooku nepovažoval za chybu. Přikládám ještě tabulku fyzických proporcí notebooku:

  • Rozměry: 380 x 345 x 34,3 mm
  • Váha: 2,6 kg

Klávesnice, touchpad

G510 má novou generaci šestiřadé chiclet klávesnice, která je ovšem jen a pouze evolucí předchůdce a změny se týkají především optimalizace pro Windows 8. Určitá změna se stala v horní řadě kláves, kde jsou upřednostněné funkce notebooku a sekundární funkční klávesy (F1, F2, …). Do primárních funkcí se také přesunulo ovládání jasu a zvuku, který měla G580 na kurzorových šipkách.

Klávesnice je subjektivně velmi dobrá, píše tiše a jasně. Na druhou stranu klávesnice se trochu prohýbá a co mi určitě nevyhovuje, je integrace kurzorových šipek do numerického bloku, je to občas matoucí. Touto integrací je také způsobeno, že má klávesnice malý levý shift, což je věc, na kterou si také nemohu zvyknout. Velmi vhodnou volbou je použití matného podkladu klávesnice, kde nejsou vidět otisky prstů.

Na touchpadu se také mnoho nezměnilo, což je dobře. Jedná se stále o dvoutlačítkový matný touchpad s texturou, který je ozdobený stříbrným výbrusem do okolního hliníkového palmrestu. Jeho povrch je příjemně matný, prst po něm klouže poměrně snadno. Možná bych touchpadu vyknul, že jsou jeho tlačítka trochu hlučnější, než by mohla být. Za nestandardní taktéž považuji, že ve výchozím stavu je multitouch scrollování nastaveno obráceně, tedy táhnete-li prsty po touchpadu dolu, stránka roluje nahoru (výchozí nastavení ve Windows 8 – viz náš článek). Klasické boční scrollování se dá v ovladačích nastavit. Touchpad je značky Elan.

Displej, zvuk

G510 je jako zástupce základní třídy vybaven displejem kvalitativně na úrovni nižší třídy, jedná se tedy o klasický 15,6″ TFT LCD s LED podsvícením v lesklém provedení, rozlišení je obligátních 1 366 x 768. Jeho barvy jsou spíše studenější, kontrast nižší, rozmezí maximálního a minimálního jasu je dostatečné, nicméně odlesky od displeje jsou znát, takže je displej vhodnější pro používání spíše v místnosti, nežli venku.

Nad displejem je malá webkamera s 0,3 MPx, která umí pomocí technologie VeriFace přihlásit uživatele k operačnímu systému na základě ověření podoby. Kvalitativně je kamerka taková, aby to běžným uživatelům stačilo pro hovor přes Skype.

Notebook je vybaven softwarovým vylepšením Dolby Advanced Audio, které zvuk opravdu citelně vylepšuje. Pokud si nastavíme profil hudba, tak je zvuk poměrně pěkný, s náznakem hlubších tónů, nicméně se zvyšující se hlasitostí přes 50% (to už je výstup opravdu hlasitý, vhodný spíše pro klidné ozvučení místnosti) zvuk degraduje do více plechového. Reproduktory jsou oproti minulé generaci G580 umístěny mezi klávesnicí a displejem, což je lepší místo s menším rušením a navíc si notebook můžete vzít do postele, aniž byste zacpali reproduktory.

Výkon, konektory

V současné době je na trhu dostupná pouze jediná konfigurace, ta nejvyšší. Levnější konfigurace by však měly v brzké době následovat. Nejvyšší konfigurace se pyšní následujícími parametry:

  • Intel Core i7-4700MQ, 2,4 GHz (Turbo Boost až 3,4 Ghz)
  • 8 GB DDR3 RAM (obsazeny 2 sloty ze dvou slotů)
  • 1TB pevný disk 5400rpm
  • AMD Radeon HD8750 se 2GB vlastní paměti + Intel HD 4600

Z mého pohledu má notebook výkonu opravdu na rozdávání, například CPU je o fous silnější než první generace desktopového i7, což je opravdu famózní a kdo by to tenkrát vlastně řekl. I z tohoto důvodu se domnívám, že v kombinaci s touto grafickou kartou by stačil výkonnější dvoujádrový i7. Překvapila mě i svižnost pevného disku. Přikládám obrázky z některých benchmarků a nástrojů.

Grafická karta sice není rozpoznána, ale benchmark opravdu měřil HD8750M

Přední strana

Zde se nachází pouze čtečka SD karet a indikátory stavu notebooku, činnosti baterie a zapnutého CapsLocku. Na notebooku úplně chybí dioda pro činnost pevného disku.

Levá strana

Zde najdeme postupně od kloubu displeje Kensington zámek, výdech chlazení, VGA výstup, Ethernet, HDMI, 2x USB 3.0 a kombinovaný 3,5mm jak na sluchátka s mikrofonem.

Zadní strana

Zde se nachází pouze akumulátor, který je dostupný, pokud je notebook zavřen.

Pravá strana

Na této straně nalezneme DVD+RW mechaniku, další USB a nový napájecí konektor.

Spodní strana

Na spodní straně už zbývá jen servisní kryt, který skrývá komponenty, určené ke snadné výměně. Oproti současnému trendu, kdy notebooky nemají přístupné prakticky žádné komponenty, ani baterie, je to opět překvapení.

Chlazení, zahřívání, napájení

G510 má na svém těle nálepku „Silent fan“, takže její chlazení by na tom mělo být dobře a já to musím potvrdit. Při nečinnosti o ventilátoru nemáte šanci se dozvědět, při standardní nenáročné práci (web, fotky, maily, hudba, …) ventilátor slyšet není, nebo si jen tak tiše foukne, což nepoznáte, pokud se na to nebudete soustředit. Při zátěži na 100 % ventilátor sice fouká hodně silně, ale stále jen šumí. Toto chlazení je opravdu povedené. Kazí jej jen zmíněné přehřívání palmrestu. Teploty pevného disku se taktéž pohybují v přijatelných mezích.

Napájení je realizováno baterií s dnes již podprůměrnou kapacitou 48 Wh, která při běžném používání udrží notebook při životě po dobu 3,5-4 hodin. Maximální výdrž v idle stavu a s nejnižším podsvícením je asi 7 hodin. Je ale třeba vzít v potaz, že v notebooku najdeme výkonné čtyřjádro a dedikovanou grafiku.

Baterie je při použití 120W adaptéru nabitá za 2 hodiny. Notebook je vybaven novým napájecím konektorem, který se aplikuje především proto, že je tenký. Očekávám, že tento konektor dostane velké množství notebooků Lenovo. Napájecí adaptér zůstal stejný, jen se mění konektor.

Zhodnocení

IdeaPad G510 je jen evolucí řady G, která kombinuje kvalitní materiály a zpracování spíše s méně výkonnými parametry, nicméně v této vrcholné variantě představuje poměrně slušný základ pro hraní her, či jako náhradu stolního počítače. Notebook je opravdu kvalitně zpracován, a proto je podle mě ideálním univerzálním notebookem prakticky pro jakékoliv použití především v domácnosti, na mobilní použití se příliš nehodí kvůli velikosti, váze a lesklému displeji.

 

+ Kvalitní konstrukce, materiály

+ Příjemná klávesnice

+ Vysoký výkon/dobrá cena

+ Celý povrch notebooku s texturou proti otiskům a poškrábání

– Hřející levá část palmrestu

– Lesklý displej s průměrným podáním barev s lesklým rámečkem okolo

– Malá kapacita baterie

– Chybějící indikace činnosti pevného disku

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky