Lenovo Tab P11 Pro foto 01

Lenovo Tab P11 Pro: první pohled

1. 6. 2021 | 0

V posledních měsících (a vlastně letech) jsem začal propadat mírné depresi z toho, že trh s „prémiovými“ Android tablety vzal za své a žádné nebudou. Že se snad výrobci tohoto segmentu trhu úplně vzdali, cílí jen na tu nejnižší cenovou kategorii a cokoliv přes deset tisíc je snad neprodejné. Ačkoliv velký přítel Androidu nejsem, v oblasti tabletů udělal Google velký krok vpřed díky podpoře klávesnic, myší a pracovního režimu, díky kterým se schopné Android tablety dají do jisté míry použít jako pracovní nástroje na cesty.

Měl jsem štěstí, protože mi Lenovo poslalo svou „výkladní skříň“ Tab P11 Pro – prémiový, kovový tablet s oddělitelnou klávesnicí, perem a skvělým OLED displejem. Na lidovou cenu sice můžeme zapomenout, ale 18 tisíc s DPH (případně o tisícovku víc s LTE modemem) není nic hrozného, uvážíme-li obsah balení.

Provedení a vzhled – na první pohled

Už balení tabletu vám napoví, že se nejedná o levné zařízení – krabička je chytře navržená, vše je úhledně rozložené. Když vybalíme tablet samotný z igelitového obalu, jsme spokojení – v ruce držíme moderně působící, tmavě kovový přístroj s ostře řezanými křivkami, ale oblými rohy, dvoutónovými zády (podobně jako ThinkBooky) a minimem rušivých výstupků. Design je úhledný a působí profesionálně; trochu zamrzí barva, kterou se Lenovu nějak „daří“ ladit mírně do fialova, což – předpokládám – není záměr, naopak by tělo mělo být kovově tmavě šedé. Na dotyk se zdá zpracování velmi pevné, konstrukce podle všeho něco vydrží.

Displej, zvuk a výkon

Velmi milým překvapením je povedený 11,5″ 16:10 OLED panel se zaoblenými rohy, 108% pokrytím barevného prostoru NTSC, a celkem jemným rozlišením 2 560 x 1 600 bodů. Panel nabídne podporu HDR včetně Dolby Vision. Obraz na mě působil velmi příjemně díky (samozřejmě) špičkovému kontrastu a pěknému, sytému podání barev. Přestože se jedná o OLED displej nižší specifikace (papírová svítivost je jen 350 nit, což není na OLED panel žádná průlomová hodnota), v dané cenovce mne jeho použití přesto mile překvapilo.

Už od pohledu se zdá, že by měl Tab P11 Pro nabídnout solidní zvuk, protože disponuje čtyřmi mřížkami reproduktorů – na obou kratších hranách dvěma. Ve zkratce jen napíšu, že tablet hraje skutečně velmi obstojně, nahlas a bez zkreslení i při maximální hlasitosti.

Dodám jen zmínku o výkonu – Lenovo ani zde příliš nešetřilo, a tak se můžeme spolehnout na osmijádrovou čipovou sadu vyšší třídy Qualcomm Snapdragon 730G, 6 GB RAM a 128GB vnitřní úložiště. Nechybí ani možnost rozšíření o SD kartu nebo vestavěný LTE modem.

Příslušenství v balení

V krabičce nenajdeme ale jen samotný tablet, Lenovo přibalilo – celkem velkoryse – také zadní kryt se stojánkem a přídavnou klávesnici s touchpadem. Obojí se s tabletem spojí magneticky a lze jej tak – i díky aktuálnímu systému Android – používat do jisté míry jako tablet. Více se o tomto použití rozepíšu v kompletní recenzi, ale všeobecně musím napsat, že se s tabletem takto dá docela úspěšně fungovat, určitá omezení a nepříjemnosti tam jsou (pořád pracujeme s Android tabletem, ne s plnohodnotným notebookem).

Nejen kryt a klávesnici, ale taky přesné pero se objevilo v krabičce s tabletem. S tím jsem zatím příliš nepracoval, takže na nějaké závěry či první zkušenosti je ještě brzy. Dodám jen, že jeho design kopíruje tužku včetně šestihranného tvaru. Pero je aktivní a má vestavěnou nabíjecí baterii, nabíjí se pomocí USB-C kabelu.

Více v recenzi

Více informací a zkušeností bude následovat v plnohodnotné recenzi. Pokud vás přeci jen zajímá něco konkrétního, nebojte se napsat do komentářů pod článkem!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky