ThinkBook 15p IMH 01

ThinkBook 15p IMH: Výkonný, elegantní pracant (recenze)

8. 2. 2021 | 0

Po dvou týdnech testování přichází na řadu recenze pracovně-tvůrčího notebooku ThinkBook 15p IMH. Lenovo u něj slibuje kvalitní provedení, pohodlí na práci, zabezpečení, ale taky vysoký výkon pro kreativní práci. Jak si v těchto kategoriích notebook vede?

ThinkBooky jsou pořád ještě relativně nová značka v nabídce Lenovo a výrobce stále zkouší, kterými všemi směry by se tyto notebooky mohly vydat. Ve svém jádru je ThinkBook pracovní notebook, ale bez korporátního zaměření (kam míří ThinkPad). To znamená, že zajímat by tato řada měla malé firmy, podnikatele, nebo prostě jednotlivce, kteří mají notebook hlavně na práci, ale ThinkPad je pro ně moc usedlý. V nabídce ThinkBooků máme velmi dostupné modely kolem 15 tisíc převážně z plastu, ale taky kovové zástupce za trojnásobek.

Dnes testovaný ThinkBook 15p IMH patří spíše do té druhé kategorie, ačkoliv se jedná o nižší z možných konfigurací. A protože má tento ThinkBook podobné zaměření jako Yoga Creator 7, kterou jsem shodou okolností taky testoval, tyto dva notebooky si taky trochu porovnáme.

Pojďme na to!

Vzhled a provedení

ThinkBook 15p nijak nevybočuje z designové palety rodiny ThinkBook, jen ji Lenovo opět trochu vylepšilo. Vzhledu dominuje kovově stříbrná, hliníková barva a svažující se, ostře řezané linky, které jsou na víku ještě vyšperkované do lesku vybroušenou hranou obepínající celou plochu – ta působí stylově i elegantně. Pomyslnou třešničkou na dortu je pak dvoutónové provedení víka s velkým logem ThinkBook. Dodám ještě, že potěší poměrně útlé rámečky kolem displeje a – když už chybí jiné řešení – zkosené předsazení horní hrany víka, aby se snadněji otevíralo.

Lenovo ve svých datových listech tvrdí, že je ThinkBook 15p kompletně z kovu. Není to ale tak úplně pravda – vana základny a víko displeje jsou skutečně hliníkové, tedy hlavní nosné prvky konstrukce, ale líc základny, tedy okolí klávesnice a opěrky rukou, jsou plastové.

Konstrukce je tuhá, jen velmi málo poddajná, notebook se nekroutí a tlak na víko displeje nezapříčiní deformaci obrazu displeje. Přestože je víko poměrně tenké, slušně odolává tlaku i zkrutu. Ačkoliv ThinkBook 15p váží necelé dva kilogramy (1,9 kg), subjektivně se zdá jeho hmotnost mnohem vyšší a v ruce se opravdu pronese. Dodám ještě, že rozměry notebooku jsou 359 × 249,5 × 19,9 mm.

Porovnání s Yoga Creator 7

Jak si vede v oblasti konstrukce a provedení oproti Yoze Creator 7? ThinkBook prohrává. Když pominu barevné provedení, které je subjektivní, konstrukčně není ThinkBook 15p na rozdíl od Yogy kompletně kovový a má ve všech směrech pár milimetrů navíc, váha je také maličko vyšší.

Obraz a zvuk

Lenovo osazuje ThinkBooky 15p IMH dvěma displeji – základem je 15,6″ 16:9 Full HD IPS panel s matnou povrchovou úpravou, svítivostí 300 nit, udávaným kontrastním poměrem 1 200:1 a 100% pokrytím gamutu sRGB. To už je samo o sobě solidní základ pro tvůrčí činnosti. Druhou variantou je pak parametry výborný 4K IPS displej se svítivostí úctyhodných 600 nit (takže podporuje HDR400), vyšším kontrastním poměrem 1 500:1, ale hlavně 100% pokrytím barevného prostoru Adobe RGB a kalibrací už z výroby.

V testované konfiguraci jsem našel – bohužel – ten nižší ze dvou, přesto si na jeho kvality ale nemohu stěžovat. Subjektivně je obraz bez výrazných odchylek – žádná barva vyloženě „nevyčnívá“, kontrast je slušný, stěžovat si nemohu ani na výraznou nerovnoměrnost podsvícení. Díky nadstandardnímu jasu a matné povrchové úpravě lze s notebookem pracovat i za slunného dne, pozorovací úhly jsou díky použité technologii široké. Panty, které jsou v „multimediálním“ designu, kdy se jako jeden dlouhý válec zakusují do základny, mají příjemně plynulý chod, přičemž drží poměrně pevně. Díky hmotnosti základny víko otevřete jednou rukou a – co ještě potěší – lze otevřít do plných 180°.

V relativně tenkém rámečku nad obrazovkou najdeme webovou kameru s krytkou a dvojici mikrofonů pro audio a videohovory. Jedná se o snímač s rozlišením 720p a tradičně slušnou kvalitou obrazu, která určitě pokryje požadavky online konferencí (za horších světelných podmínek je jen obraz měkčí, bez detailů, zřejmě kvůli redukci šumu). Záznam zvuku je také v pořádku, dokonce se notebook díky inteligentním vylepšením poměrně úspěšně snaží o zachytávání zvuku ze všech stran kolem notebooku.

Jak notebook zní? Díky dvojici 2W reproduktorů Harman podpořených rozšířením Dolby, které najdeme v rozích spodní strany, až překvapivě dobře! Hlasitost je poměrně vysoká na to, aby ozvučila menší místnost, zvuk je dostatečně prokreslený.

Porovnání s Yoga Creator 7

V konfiguraci, kterou jsme měli na test, ThinkBook 15p kvalit Yogy Creator 7 těsně nedosahuje – obrazovka má stejné parametry jako ta v Yoze (ovšem Yoga nabídne navíc už z výroby kalibraci), reproduktory má díky 2.1 konfiguraci Yoga také lepší. Ovšem ThinkBook 15p nabízí volitelně 4K panel s plným pokrytím Adobe RGB, který Yoga nabídnou nemůže.

Klávesnice a polohovadla

Budu se opakovat, protože všechny notebooky Lenovo, kromě herních Legionů a business ThinkPadů, nabízí zcela totožnou šestiřadou ostrůvkovou klávesnici s nízkým zdvihem, redukovaným klenutím, tvarem kláves, který redukuje překlepy, ale také velmi příjemnou mechanikou s jistým stiskem. Klávesnice má ale také zcela shodné ergonomické neduhy v podobě namačkaných kurzorových šipek, které od ostatních kláves (a často ani jednu od druhé) neodlišíte, nebo rovněž namačkaný numerický blok bez jasného oddělení od zbytku klávesnice. Ten navíc tradičně odsunul touchpad a vaše zápěstí doleva, což není příliš komfortní. Celkově se ale na klávesnici píše velmi dobře.

Diodové indikátory má klávesnice jen dva – NumLock a FnLock, oba vestavěné v příslušných klávesách. Ostatní indikátory jsou dostupné už pouze skrze informace na obrazovce při jejich stisknutí. Dodám ještě, že klávesnice disponuje bílým podsvícením ve dvou stupních.

Pozn.: Nový ThinkBook 16p, který teprve přijde na trh, již klávesnici změnil, takže takové šipky se už dočkaly plného oddělení, a dokonce také odsazení podobně, jako to mají ThinkPady nebo Legiony.

Velkoryse velký touchpad (resp. clickpad) s podporou vícedotykových gest najdeme pod mezerníkem, má pololesklý plastový (mylarový) povrch. Jeho citlivost je příkladná, stejně jako odezva a rozpoznávání všech základních gest včetně rolování.

Porovnání s Yoga Creator 7

Klávesnice mají oba notebooky – tedy ThinkBook 15p a Yoga Creator 7 – zcela totožné. Co se polohovacího zařízení ale vítězí s mírným náskokem Yoga díky skleněnému clickpadu (namísto plastu u ThinkBooku).

Připojení a konektory

Z fyzických konektorů nabízí ThinkBook 15p asi vše podstatné a vyloženě vás o nic nepřipraví, ale pokroková výbava také není. Pojďme si ale konektory projít popořadě, jak se na notebooku nachází.

Levý bok odzadu zabírá napájecí konektor („kostička“ Lenovo SlimTip s diodovou indikací), následuje výklopný gigabitový ethernet (LAN) plné velikosti Realtek, HDMI 2.0 výstup plné velikosti (4K při 60 Hz), USB 3.1, USB-C 3.2 (pouze data, nepodporuje napájení), sdružený 3,5mm audio jack, tlačítko Novo pro obnovení zařízení a indikátor napájení. Napravo pak najdeme vedle výdechu chlazení už jen zámek Kensington, USB 3.2 a čtečku paměťových karet.

Dokázal bych si představit alespoň jeden port Thunderbolt 3 pro lepší obrazový výstup a bylo by fajn, kdyby byl notebook napájení pomocí USB-C, jinak asi nemám zásadních námitek.

Bezdrátovou konektivitu zajišťuje sdružená karta Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.1 Intel AX201 (režim 2×2), se kterou jsem nezaznamenal naprosto žádné problémy.

Porovnání s Yoga Creator 7

Konektorová výbava obou strojů se příliš neliší, ale Yoga má navrch díky portu Thunderbolt 3, což je něco, co bych od notebooku, který výrobce cílí na částečnou kreativu, očekával.

Výkon, chlazení, baterie

Testovaná konfigurace ThinkBooku 15p IMH, jak jsem již zmínil, nabídla v podstatě základ toho, co tato platforma umožňuje. O výpočty se tak staral čtyřjádrový procesor Intel Core i5-10300H (volitelně až osmijádrový Intel Core i7-10870H), doplněný byl o 16 GB DDR4 RAM (na desce jsou dva SO-DIMM paměťové sloty pod kovovou krytkou, takže paměť lze kdykoliv rozšířit) a dvojici grafických čipů – integrovaný Intel UHD a dedikovaný nVIDIA GeForce GTX 1650 Max-Q se 4 GB vlastní GDDR6 paměti (volitelně lze ThinkBook 15p vybavit i berzí Titanium). Přísun dat pak zajišťuje 512GB M.2 SSD NVMe úložiště od Samsungu.

Co tato konfigurace znamená v praxi? Výpočetně vás určitě brzdit nebude – čtyřjádrový procesor s osmi vlákny má síly na rozdávání, 16 GB RAM bude nějakou dobu stačit (i když pozdější rozšíření na 32 GB bych doporučil) a grafický čip nVIDIA GeForce GTX 1650 Max-Q (což je verze s mírně sníženým výkonem pro lepší výdrž na baterii) bohatě stačí na práci s videem a 2D grafikou, dobrou službu udělá i při 3D modelování. Ani hraní není problém – nové hry spustíte v nativním rozlišení vestavěného displeje (Full HD) při 60 FPS na střední či vysoké detaily (např. Gears 5 běží na low při 102 FPS, vyšší medium na 60 FPS a na ultra při 37 FPS; Forza Horizon 4 s dynamickým nastavením ultra vytáhne snímky na stabilních 60 FPS). Výsledky syntetických testů můžete vidět níže.

Chlazení musím pochválit – v notebooku najdeme chladicí systém s dvěma velkými heatpipe, dvěma radiátory a dvěma ventilátory (vydechují dozadu a doprava), který ani po 20 minutách plné zátěže procesoru a grafiky nepolevil, za silnějšího šumění udržel plné takty a teplotu 75°C na CPU a 70°C na GPU, přičemž povrch notebooku nepřesáhl 42°C (klávesnice dokonce do 40°C). Líbí se mi zkratka Fn+Q, která přepíná režimy chlazení a výkonu – na výběr máte úsporný režim, vyvážený a maximální výkon. Nastavený režim se přímo projeví na intenzitě chlazení a výkonu notebooku.

Notebook napájí 57Wh Li-Pol baterie s podporou rychlého nabíjení (80 % za hodinu) dodávaným 135W adaptérem. V závislosti na zatížení jej udrží při životě zhruba 3,5 (vysoký výkon) až 7 hodin (vyšší jas, Wi-Fi, běžné kancelářské činnosti).

Porovnání s Yoga Creator 7

Yoga Creator 7 nabídla v podstatě shodný výkon díky shodné konfiguraci, o něco rychlejší SSD a díky větší baterii delší výdrž (zhruba o 40 %). Velkým ALE u Yogy však je paměť – ta je součástí desky a už ji nerozšíříte, zatímco u ThinkBooku díky dvěma uživateli přístupným slotům ano.

Zabezpečení a záruky

ThinkBook 15p IMH nabídne standardně ve vypínacím tlačítku vestavěný snímač otisků prstů včetně diodové indikace (zelené nepřerušované světlo značí, že můžete přiložit prst; zelené blikání znamená rozpoznaný prst; oranžové světlo naopak chybu nebo nerozpoznaný prst). Funguje velmi rychle, poměrně spolehlivě a po zapnutí notebooku vás čtečka přímo přihlásí do Windows, protože už při zapínání rozpozná váš prst.

Velkou výhodou řady ThinkBook jsou záruky – řada sdílí záruční možnosti (oprava v kterémkoliv servisu Lenovo) a rozšíření záruk s řadou ThinkPad E, takže můžete základní záruku rozšířit až na 5 let s opravou u zákazníka doma výjezdním technikem a ponecháním pevného disku.

Porovnání s Yoga Creator 7

V oblasti zabezpečení a záruk už ThinkBook dominuje – ostatně bylo by asi něco špatně, kdyby tomu tak nebylo. ThinkBook nabídne čtečku otisků prstů a stejné možnosti pokročilých záruk jako ThinkPady.

Zdroj fotografie základní desky: web podpory Lenovo

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky