ThinkPad-3-rady-klavesnice-titulka

APRÍL: Lenovo opět mění klávesnice v ThinkPadech

1. 4. 2021 | 0

Je tomu už bezmála osm let, kdy Lenovo skrze svou řadu x30 výraznějším způsobem zasáhlo do klávesnice pracovních notebooků ThinkPad a změnilo tak status quo. Řada x40 tuto změnu pak dokonala značnou změnou designu i ovládacích prvků těchto legendárních strojů. Nyní přichází další vlna změn, tu největší poznáme na klávesnici.

Před osmi lety…

Když se změnou před osmi lety Lenovo přicházelo, společnost ji podpořila řadou vědeckých a uživatelských studií, které v kostce říkaly, že notebooky ThinkPad jsou pro běžného uživatele prostě příliš složité – mnoho ovládacích prvků, mnoho barev (zelené indikátory, které někdy svítí oranžově; bílá klávesnice s některými modrými prvky, Enter dokonce celý v modré; sedm řad kláves, z nichž většinu běžný uživatel ani nezná; červenomodrá tlačítka TrackPointu, ani nemluvě o rudém kousku pryže uprostřed klávesnice). Výsledkem bylo snížení počtu řad kláves na standardních šest (tedy s výjimkou ThinkPadu X1 Carbon druhé generace, který jich měl de facto jen pět), kompletní odstranění modrých prvků nebo integrace tlačítek TrackPointu do touchpadu.

Osmiletky Lenovo

Zdálo by se, že Lenovo se změnami přichází, když v dané době uzná za vhodné. Nyní je ale jasné, že je to úplně jinak. Lenovo totiž zcela evidentně plánuje v osmiletých obdobích (v domovské Čínské lidové republice jim neřeknou jinak než „osmiletky“ – to je ostatně další důkaz pokroku; zatímco dříve byly pětiletky, protože na delší období ani ten nejzkušenější prognostický ústav s nejpřesnějšími křišťálovými koulemi předpovídat nedovedl, dnes to soudruzi z Číny protáhli na let osm; údajně by to šlo ještě dál, ale na něco takového ještě svět není připravený).

Od nejmenovaných asistentů dalších nejmenovaných asistentů osob blízkých nejmenovaným vysoce postaveným manažerům Lenovo totiž víme, že když v roce 2005 Lenovo přebíralo divizi počítačů IBM, mělo jasný plán do následujících šesti osmiletek (to je s mou skromnou znalostí matematiky celých 48 let dopředu). Na první dvě již plán známe (2005 až 2013, 2013 až 2021), na tu další se nám nyní odkrývá…

Co COVID ukázal

COVID neukázal jenom soudržnost lidí, v nichž se probudily netušené vlohy a touha pro šití a galanterii. COVID spoustu lidí odkázal na práci či výuku z domova. Lenovo pečlivě sbíralo telemetrii z milionů a milionů svých zařízení, na kterých se pracovalo na „houm ofisu“, provedlo nespočet průzkumů a studií (podobně jako ty, které se dělaly na účinnost Ivermectinu proti koronaviru, jenže studie Lenova – zdá se – někdo i bere vážně) a došlo k šokujícím závěrům.

Ten první asi nepřekvapí – klávesnice v noteboocích ThinkPad jsou pořád příliš složité. Kromě toho, že některá písmena abecedy již začínají být značně přežitá a nemoderní (ano, dívám se na tebe, písmeno „e“!), se ukázalo, že spoustu kláves uživatelé již vůbec nepoužívají! Není se ale čemu divit – poté, co člověk ráno přečte nová vládní nařízení, která – jak se zdá – platí retroaktivně, pak nachystá a nakrmí děti, užije si svou placenou dovolenou (která se sestává z 10-14 hodin práce, protože dělá za dva kolegy, které propustili – každý si tu dovolenou holt představuje trochu jinak, že, pane Dlouhý), během které se o ty děti musí zase postarat (protože už vyčmáraly všechny pastelky a papíry a nové koupit nemůže) a krmit je, večer zajde do obchodu na nákup (ale běda, kdyby si chtěl koupit blok nebo pastelky!) a po návratu už jen bezvládně padne na postel, už těch písmenek na klávesnici moc nepotřebuje. Slovní zásoba se značně zúží, vyjadřovací schopnosti zredukují a komunikace se stane výrazně jednodušší. Ani nemluvě o tom, jak to člověka ovlivní po roce v kuse.

Jaké jsou tedy změny?

Nebudeme už chodit kolem horké kaše, pojďme rovnou k věci…

Na ThinkPadí klávesnici zůstanou pouze tři řady kláves – horní dvě budou odstraněny úplně (F-klávesy stejně nikdo nepoužívá, číslice se dají opsat slovy a znaky s diakritikou už nejsou populární). Sbohem budeme muset dát i spodní řadě kláves s mezerníkem – po odstranění F-kláves není Fn již k ničemu, Ctrl a Alt jsou přežité a namísto klávesy Windows je ikona v levém rohu obrazovky. Pokud budete namítat, že mezerník by se přeci jen hodil, zapomeňte na to – nehodil. Většina lidí ho, zvlášť ve Wordu a Outlooku, beztak používá jen ke zbytečnému odsazování textu, které se dá udělat tabulátorem.

Ale i ve zbylých třech řadách proběhla čistka. Caps Lock lidi také mate, byl odstraněn (včetně kláves Shift) a bude vždy aktivní. Psát se tedy bude jen velkými. Tato změna má vyjít vstříc komentujícím na Novinkách. Enter je nově považován za nebezpečnou klávesu, a tak – ano, hádáte správně, byla odebrána taky (kdo jste si omylem Enterem neodeslal, nepotvrdil nebo nespustil něco, co jste nechtěli). Závorky, uvozovky, interpunkční znaménka – pryč, beztak jsou na různých klávesnicích jen pomíchaná a nikdo je nepotřebuje!

Zbyl nám tak jen hezký a úhledný ostrůvek uprostřed zařízení, v jehož ohnisku svítí rudý TrackPoint coby zasloužená dominanta ThinkPadu. Klávesnice má jen základní znaky, takže se pro celý svět bude vyrábět jen jediná, což sníží náklady na výrobu, sníží to ale také uhlíkovou stopu. Díky odstranění spodní řady kláves může být touchpad zase o mnoho větší, nově proto bude podporovat gesta ne dvěma, ne třemi, ne čtyřmi, ale hned všemi deseti prsty (a po aktivaci tajné funkce v BIOSu bude možné chybějící znaky kreslit prstem na touchpadu). Odstraněním horních dvou řad kláves zase přibylo místo pro dvojici masivních reproduktorů, které svým 600W výkonem překřičí i zlobící děti a v případě potřeby se dají použít jako tlampače protivládních hesel.

Jen ta klávesa „E“ pořád zůstala…

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky