ThinkPad 2013: design, klávesnice a TrackPoint

29. 4. 2013 | 22

Rok 2013 přinese, podobně jako přelom let 2009 a 2010, nový design ThinkPad. Opět se nese ve znamení zjednodušení a sjednocení, ovšem také modernizace a většího důrazu na to, aby se notebooky líbily. Změn doznala také klávesnice, ovšem největší změnou je sloučení touchpadu a tlačítek TrackPointu…

Pomalu, ale jistě se začínají objevovat konkrétní a oficiální informace o nových produktech ThinkPad pro rok 2013 – ať už se jedná o tiskové zprávy, konference, obchodní prezentace, fotografie, nebo přímo uvedené produkty (viz. naše recenze unikátního ThinkPadu Helix). Ačkoliv toho o těch nejvýznamnějších, “nejklasičtějších” zástupcích rodiny ThinkPad, tedy řadě T, příliš nevíme, známe už letošní trendy a směr, kterým se Lenovo bude podle všeho ubírat. Pokud bych jej měl shrnout jedním slovem, pak by to byl výraz “modernizace”, a to ve všech různých významech toho slova (od pokroku, přes následování trendů, až po líbivost).

S tímto článkem jsem úmyslně čekal do chvíle, kdy budu mít příležitost si všechny změny osahat vlastníma rukama, nějakou dobu se s nimi sžívat, a vytvořit si vlastní názor. Pojďme se proto dnes podívat na tři nejvýznamnější aspekty nového ThinkPad designu 2013: vzhled, klávesnici a nový tzv. “TrackPad”.

ThinkPad design 2013

Po více než třech letech se Lenovo opět rozhodlo zasáhnout do designu notebooků ThinkPad. Je ovšem pravda, že se až nyní, poprvé jedná o výraznější změnu, protože v roce 2009, kdy se jako první s novým designem objevil špičkový ThinkPad T400s, nedošlo k žádným dramatickým změnám – notebooky byly pouze o něco “hladší” a odstraněn byl kovový plát RollCage ve víku displeje (nahradily jej plasty vyztužené vlákny a podpořily displeje s LED podsvícením). Letošní změna je přeci jenom o něco hlubší.

 T431s1-25255B6-25255D T431s2-25255B6-25255D

ThinkPad T431s

Průzkum zaměřený na design

Lenovo provedlo průzkum, kterého se zúčastnilo bezmála devět stovek respondentů z devíti zemí; třetinu tvořila “mládež” (tzv. “příští generace”), třetinu technologičtí odborníci nepoužívající Lenovo a poslední třetinu uživatelé ThinkPadů (předpokládám, že velké korporace). Úkolem respondentů bylo vyjádřit názor na design ThinkPadů. Z průzkumu (když to shrnu) vyplynulo, že uživatelé žádají:

  • Jednodušší, modernější vzhled s bohatší černou
  • Modernější displej a jeho rámeček
  • Zvýraznit touchpad oproti TrackPointu
  • Upřednostnit tenkost před konektory

Nový design ThinkPad 2013

Na výsledcích průzkumu Lenovo založilo nový design ThinkPad. Na první pohled znatelnou změnou je nová barva, tzv. “grafitová černá”, kterou jsem viděl jak na fotografiích, tak na ThinkPadu Helix. Jedná se o saténově matnou černou barvu s šedými odlesky – odpovídá názvu, jako tuha. Musím uznat, že vypadá skutečně výborně – notebook najednou dostane mnohem elegantnější nádech, podvědomě vnímáte posun od čistě funkčního vzhledu minulých generací.

 Lenovo-Thinkpad-011113-flat-25255B3-25255D P4011094-25255B3-25255D

ThinkPad T431s, ThinkPad Helix

Vzhled notebooků bude na pohled celkově mnohem jednodušší, čistší. Mohou za to nejenom celistvé, nerušené plochy (boků, ale i rubu, víka či líce základny) s jasně řezaným profilováním, ale také jednotná barva bez rušivých prvků (Lenovo podle všeho definitivně přechází na svou barevnou paletu černá-bílá-červená s upřednostněním černé), černé budou také všechny konektory (čili žádné modré USB 3.0) a výrazně by mělo ubýt diodových ukazatelů, notebooky mají dostat po vzoru rodiny Edge červenou diodu v logu ThinkPad. Reproduktory se skryjí (pravděpodobně do oblasti pantů po vzoru mnoha Ultrabooků), nebude tak docházet k usazování nečistot a jejich místo může využít např. čtečka otisků prstů nebo vypínač (viz. T431s).

 T431s_standard_04-252520copy-25255B9-25255D

Víko displeje T431s

V oblasti displeje a jeho víka nový design těží z principů použitých na ThinkPadu X1 Carbon: notebooky dostanou panty, které víko otevřou za základnu, nicméně stále budou masivní, kovové a nabídnou možnost otevřít displej do plných 180°. Úspěšně se tak skryje nevyužitý prostor pod displejem, ve kterém je elektronika a kabely obrazovky, což jedině prospěje novému provedení víka – rámeček displeje bude nově tenký, definitivně zahodí zámky s háčky, samozřejmostí bude jednolitý gumový lem pro měkké dosednutí obrazovky na základnu.

Můj názor

Nový design vnímám pozitivně. Poté, co jsem viděl T431s a měl možnost používat ThinkPad Helix, jsem se utvrdil v tom, že nový designový směr, kterým Lenovo hodlá rodinu ThinkPad ubírat, mi přijde jako povedený. Je dostatečně moderní (v podstatě vychází z ThinkPadu X1 Carbon, který osobně hodnotím na výbornou), nová barva je velmi elegantní, tenčí tělo nebo rámeček displeje vítám, přesto ThinkPad zachovává své dobré vlastnosti.

Přemýšlel jsem nad tím, zda mi něco nebude vyloženě vadit. Pokud bude méně konektorů, nejsem proti, přímo na notebooku mi totiž na cestách vždy stačí kombinace audio jacku, USB, čtečky SD karet a video výstupu. No a co úbytek diod? Už dávno nemám potřebu ani čas zkoumat, co svítí, bliká, nebo zhaslo. Nehledě na to, že Windows mi vše bez problému ukáže. Chtěl bych jen vědět, kdy se notebook nabíjí, aniž by byl zapnutý. Obávám se, že to ale možné nebude (ani Helix toto nenabízel, Edge jakbysmet).

ThinkPad klávesnice 2013

Loni byla představena nová ostrůvková klávesnice, která se u některých setkala s výtkami pouze v oblasti rozložení. Ve všech ostatních ohledech nabídla špičkové parametry i funkčnost a skutečně je radost na ní psát. Spíše než právoplatnou náhradou byla ta loňská v běžných modelech pouze ukázkou věcí budoucích (viz. zbytečný nevyužitý pruh nad klávesnicí v kontrastu s tvrzením Lenova, že se díky šesti řadám uspoří místo, přitom její plocha byla totožná s tou původní, aby se nemusela měnit konstrukce strojů). Až teď, když jsem viděl a používal novou klávesnici 2013 v notebooku, který s ní počítal již při návrhu, jsem pochopil souvislosti a její skutečný záměr.

Klávesnice 2013

Nová klávesnice nabídne stejnou mechaniku, tvar kláves i funkce jako ta stávající: má opět šest řad v provedení “chiclet” (ostrůvková), špičkovou mechaniku s jasnou odezvou, dostatečně hluboký stisk a možnost podsvícení pro práci za nízkého osvětlení. Ani rozložení jako takové nedoznalo žádných změn (jen to vypadá, že namísto klávesy Print Screen – bývalo menu – je druhá klávesa Windows; osobně si ale myslím, že je to jen chyba produktové fotografie, ale uvidíme, jak to nakonec bude, na předprodukčním Helixu to tak nebylo, ani na předprodukčních T431s).

 T431s_standard_04-252520copy-25255B4-25255D

Ukázka klávesnice z produktové fotky T431s

Zásadní změny se však udály v horní řadě a také ve spojitosti s klávesou Fn. Začneme ale popořadě – horní řada je konečně (opět po vzoru ThinkPadu X1 Carbon) rozdělena do bloků po čtyřech, jak bývá u profi strojů zvykem. Za F4, F8 a F12 je tak mezera. Dále v horní řadě najdeme konečně funkce specifické pro Windows 8, které se hodí – zobrazení nabídky nastavení, vyhledávání, přepínání aplikací a zobrazení všech nainstalovaných aplikací (to je jinak dostupné až na 3-4 kliknutí, čili toto je usnadnění). Následuje blok Home, End, Insert a klasické velké Delete s velkým Escape na levé straně. PgUp a PgDn jsou v bloku s kurzorovými šipkami, které jsou stále předsazené se speciálním tvarem pro pohodlnější ovládání.

 klavesnice-2013-F1-F12-25255B5-25255D

Další změnou v horní řadě je také fakt, že nově jsou upřednostněné vedlejší funkce (po vzoru prakticky všech notebooků s Windows 8) před F1-F12. Ty jsou dostupné jen s Fn. Nicméně díky nové funkci FnLk (čili zámek klávesy Fn) to nepředstavuje problém – stisknutím Fn a Escape aktivujete zámek klávesy Fn, a tak budou stále aktivní klávesy F1-F12, ty vedlejší ovládáte až držením Fn.

Klávesnice také nabídne hned tři indikační diody, které jsou všechny vítané. Kvůli přesunutí regulace hlasitosti do horní řady (tím bylo možné odstranit horní prázdné místo) bylo nutné do klávesy pro ztlumení zvuku a vypnutí mikrofonu integrovat klasickou oranžovou diodu (uvedeny v roce 2009 s T400s). Diodu, tentokrát zelenou, má nově i Fn, která svítí, je-li aktivní FnLk. Když už mluvíme o diodách, klávesnice má samozřejmě stále možnost podsvícení, to se reguluje pomocí Fn a mezerníku.

  P4011132-25255B3-25255D klavesnice-2013-diody-25255B3-25255D thinkpad-2013-25255B3-25255D

Obrázek 1 a 2: indikační diody, obrázek 3: využité místo po reproduktorech

Uchycení klávesnice se také změnilo. Zapomenout díky tomu naštěstí můžeme na doby, kdy klávesnici držely dva šrouby provrtané celým tělem notebooku z rubu, což byl stav téměř odnepaměti. Bylo to nepraktické také proto, že takové uchycení nezajistilo uchycení a přitisknutí klávesnice po celé ploše. Nově se klávesnice sundává samostatně, z lícní strany, bez nutnosti snímání rubových krytů – odsune se rámeček kolem kláves, čímž se odkryje šestice šroubků po celé šířce klávesnice. Díky tomu klávesnice lépe drží a je významně snížená možnost samovolného prohýbání a “drnčení”.

klavesnice-2013-odmontovani-25255B5-25255D

Umístění šroubků v klávesnici 14″ modelu

klavesnice-2013-odmontovani1-25255B4-25255D klavesnice-2013-odmontovani2-25255B4-25255D

Vlevo: odsunutí krytu klávesnice, vpravo: odšroubování uchycovacích šroubků

Můj názor

Vzhledem k tomu, že z klávesnice v X1 Carbon jsem byl nadšený, jen vítám použití prvků z ní vyplývajících. Nemám problém s upřednostněním funkcí před F1-F12 a každý, kro s tím problém má, jednoduše zapne magický FnLk a celý problém je vyřešen. Konečně také ubylo zbytečné volné místo nad klávesnicí, které existovalo pouze z historických důvodů. Nová klávesnice přesně zapadá do těla notebooku, je navíc snadněji servisovatelná a lépe drží. Já osobně nemám problém s Print Screenem namísto menu, protože tuto klávesu jednoduše nepoužívám, naopak často používám snímání obrazovky. Nebylo by ale špatné zachovat obě klávesy např. pomocí vedlejší funkce.

TrackPoint a touchpad

Drama (pro mnohé) však nastává v případě polohovacích zařízení, které se na základě požadavků uživatelské většiny (ano, skutečně je to tak, ThinkPady nepoužívají pouze zarytí technici, ti naopak tvoří menšinu) do jisté míry slučují a následují moderní trendy. Už na úvod musím říct, že si nemyslím, že je to chyba a s výsledkem jsem v podstatě spokojen, což je stav mnohonásobně převyšující má očekávání, protože jsem se velice bál.

Přivítejme TrackPad

Legendární (zlatý) TrackPoint jako takový, čili červený, na tlak reagující “joystick” s hnízdem mezi klávesami G, B a H, zůstal beze změn – ano, od dob X1 Carbon a nové klávesnice je o něco mělčí, nic to na jeho kvalitách však nemění. Transformaci doznal ovšem touchpad, který se proměnil na moderní clickpad ještě vyšších kvalit než ten v X1 Carbon, navíc do své velké plochy pojmul i tlačítka TrackPointu. Lenovo tak šalamounsky vyřešilo požadavek zákazníků na upřednostnění touchpadu před TrackPointem, aniž by obětovalo plnou funkčnost obou polohovacích zařízení, dotyková plocha je navíc téměř o polovinu větší než na minulé generaci ThinkPadů T.

 image-25255B12-25255D

Porovnání velikosti touchpadu: Edge 1. generace, Edge 2. generace, T431s

Tuto novou kombinaci Lenovo nazývá “TrackPad”, nabídne – stejně jako špičkový X1 Carbon – skleněný povrch, který je pro pohyb prstu skutečně to nejlepší, co můžete okusit, exceluje tak v odezvě i citlivosti, o pohodlí ani nemluvě. Ale na to jsme zvyklí už od Carbonu. Tlačítka TrackPointu musí však uživatel být nutně schopen fyzicky stisknout, což by se stávajícím clickpadem nešlo – ten totiž je možné stisknou pouze ve spodní polovině, horní strana je totiž připevněná.

 image-25255B20-25255D

Schéma nového TrackPadu

Nový “TrackPad” je tak možné stisknout po celé ploše. Dosaženo toho bylo tak, že Lenovo využilo technologii ze svých klávesnic: fyzické tlačítko se přesunulo doprostřed a pod celou dotykovou plochou je mechanizmus stejný jako na klávesnici – čtyři nůžkové mechanizmy, další čtyři gumové s pátým, hlavním uprostřed, umožňující jistý stisk plochy s pozitivní a hlavně rovnoměrnou odezvou.

 Lenovo-Thinkpad-011113-flat-25255B8-25255D P4011126-25255B3-25255D

Vlevo: ThinkPad T431s, vpravo: ThinkPad Helix

Na “TackPadu” najdeme pětici virtuálních tlačítek, ovšem s fyzickým stiskem: ve spodních rozích reaguje standardně jako levé a pravé tlačítko myši; horní část při stisku slouží jako tlačítka TrackPointu s hmatově zvýrazněným středem pro rolování s klasickými vroubky. Velikost ploch je možné nastavit v ovladači (bohužel ne přímo, pouze mezi “standardní” a “vetší”).

 image-25255B22-25255D

Můj názor

Jak jsem nastínil v úvodu tohoto oddílu, původně jsem se výsledku kombinace clickpadu a tlačítek TrackPointu velice obával, ale stále jsem čekal do doby, kdy si toto polohovadlo budu moci vyzkoušet na “vlastní kůži”. Samotný “TrackPad” je třeba rozdělit na dvě části – clickpad a tlačítka TrackPointu. Ohledně clickpadu není třeba se jakkoliv rozepisovat, funguje stejně dobře jako na X1 Carbon – povrch je špičkový (ačkoliv Edge samozřejmě skleněnou verzi nedostanou, tam bude plastový, ovšem s podobným povrchem), stisk je snazší, plocha je velká, vyloženě vhodná pro Windows 8 a jeho gesta.

Horní část s integrovanými tlačítky TrackPointu mě mile překvapila. Instinktivně jsem položil prostředníček na TrackPoint a palec nalevo od vroubků, no a vše se chovalo, jak jsem zvyklý, rozdíl byl jen v tom, že stisk je tužší. S levým tlačítkem není problém, prostřední je snadno nahmatatelné díky vroubkům, zvyknout si však je třeba na to pravé proto, že jej hmatově nerozlišíme. Pozoroval jsem, že je to problém jen zpočátku, pár dní, pak si ruka zvykne. Určitě bych ale ocenil, kdyby se dala v ovladači nastavit ručně velikost tlačítek, prostřední je totiž zbytečně široké. Neměl jsem ale k dispozici finální kus, je možné, že to do té doby Lenovo ještě vyladí.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky