Dock lze snadno umístit např. pod monitor.

Lenovo Thunderbolt 3 Graphics Dock: první pohled

9. 4. 2020 | 0

Už nějaký pátek jsme se nepodívali na externí grafické karty. Proč nevytáhnout nějakou, co je přes dva roky stará?

Do rukou se mi dostalo zajímavé zařízení: externí grafická karta a dokování v jednom v podobě Lenovo Thunderbolt 3 Graphics Dock. Zařízení z konce roku 2017 jsme nikdy neměli možnost na blogu řádně otestovat. Právě věk je přitom faktor, který se docela projevil. V doku nalezneme dnes již relativně obstarožní grafiku NVIDIA GeForce GTX 1050 (bez přídomku Ti). Výkonem tedy právě neoslní, ve srovnání s dnešními desktopovými kartami už hraje druhé housle. Co si ale připojit „grafárnu“ k notebooku, který má sice relativně výkonný procesor s dostatkem paměti RAM, nicméně s integrovaným Intelem lze na hraní zapomenout?

Externí grafiky vzbudily zájem a znovu zmizely

Před několika lety se zdálo, že právě zařízení jako Lenovo Thunderbolt 3 Graphics Dock čeká zajímavá budoucnost na poli niche příslušenství. Myšlenka lehkého a tenkého notebooku s dlouhou výdrží na baterii, ke kterému si lze doma či v kanceláři ad-hoc připojit výkonnou grafickou kartu, je velmi lákavá. Jak můžeme dnes vidět, tento směr se neukázal dostatečně zajímavý.

Zdá se však, že se Lenovo k tomuto konceptu letos opět vrací – příkladem budiž na CESu představený tenký herní notebook Legion Y740s, ke kterému připojíte externí grafickou kartu (eGPU).

Dnešní první pohled tak směřujeme k zařízení, které si našlo svou cestu jen k největším nadšencům. Grafickou kartu a dokovací stanici v jednom totiž nepotřebuje každý, a tím méně lidí je ochotno za takový doplněk zaplatit částku blížící se k 10 000 Kč.

Zajímavé zařízení, které není pro každého

Celé zařízení je překvapivě hezky zpracované. Plastové tělo je pevné, dock působí, že snese i horší zacházení. Šedá barva je dostatečně decentní, jak se od dokovací stanice očekává. Vpředu, vzadu a po pravé straně nalezneme konektory, pravda, ne právě nejlogičtěji rozmístěné. Na přední straně je důležitá indikační dioda, která mění barvu (červená/oranžová/zelená) podle toho, zdali je zabudovaná grafika odpojená, připravená či v provozu.

Dok se připojuje prostřednictvím konektoru USB type-C s rozhraním Thunderbolt 3. Díky tomu dokáže nejen replikovat porty, ale také nabíjet notebook. S dodávaným 170W adaptérem má dostatek síly na nabití jakéhokoliv zařízení s nízkonapěťovým procesorem (ekvivalent notebooků s nabíječkou s 45 W). Ta pravá výhoda grafického doku s Thunderbolt 3 ale spočívá v tom, že lze výstup z grafické karty vracet zpět na displej notebooku! Není to samozřejmě zadarmo, hraní na integrovaném monitoru je vykoupeno jistým poklesem výkonu.

Jaký je herní výkon? NVIDIA GeForce GTX 1050 není dnes už opravdu žádné dělo. Ve srovnání s integrovanými grafikami Intel je ale výkon násobný (bavíme se o nárůstu ve stovkách procent). Pro méně náročné hraní s rozumně nastavenými detaily je ale dock stále dostatečně výkonný, a rozumných 50-60 FPS dokáže u mnoha her reálně udržet.

Naměřené výsledky ve hrách přineseme v blízké době v recenzi. Zajímá vás výkon u vaší oblíbené hry? Pokud máte k doku jakékoliv otázky, neváhejte je napsat do komentářů. Už nějaký pátek lze u nás na Lenovo Blogu komentovat i bez registrace!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky