Výběr telefonu pod stromeček

4. 12. 2017 | 0

Blíží se Vánoce a s nimi i dilema, co komu koupit. Měkké dárky nemá rád snad nikdo, zato elektronika dokáže udělat radost takřka každému. Pokud chcete vsadit na jistotu a dát svému nejbližšímu pod stromeček chytrý telefon, pomůže vám s výběrem tento článek.

Podle čeho vybírat?

Odpovědět na tuto otázku je celkem složité. Ihned na začátku bychom si měli uvědomit, k čemu bude zařízení sloužit.

Pokud hledáte zařízení s dlouhou výdrží baterie, je potřeba se podívat po modelu s velkou kapacitou. Ta je udávaná v mAh, její obvyklé hodnoty se pohybují kolem 3 000mAh, což zaručí celodenní chod. Některé modely disponují až 5 000mAh baterií a vydrží nabité i několik dní. Výdrž baterie však není závislá jen na kapacitě baterie, ale hlavně na komponentech, které ji vybíjí. Největší vliv na baterii má tedy displej a procesor. Čím je displej větší, tím je obvykle menší výdrž baterie. Čím je výkonnější procesor, tím baterii  vybijeme rychleji.

Jestliže nebude zařízení využíváno pouze k volání, je dobré se zaměřit na druhý parametr, a to na kapacitu paměti RAM. V dnešní době je pro brouzdání po webu minimum 2 GB RAM, pro hraní her pak 3 GB RAM. Čím více, tím lépe, zde nelze šlápnout vedle. Stejně je to i s interní pamětí. 16GB úložiště je naprosté minimum, optimální kapacita je 32 GB. Mějte na paměti, že většinu aplikací už nelze přesouvat do externí paměti, takže čím větší interní paměť, tím lépe.

S pamětí RAM jde ruku v ruce i procesor. Zde však není situace tak jednoduchá, jak se může zdát. Každý procesor je stavěn jinak, jsou jinak využívaná jeho jádra, a tak mnohdy i papírově méně výkonnější procesor může nabídnout větší výkon. Obvykle však platí, že výkon je cenově úměrný s cenou, proto pokud vybíráte výkonné zařízení, bude jeho cena vyšší.

A podobná je situace i s fotoaparáty. Dávno neplatí, že čím více megapixelů, tím lépe. Záleží na velikosti snímače, světelnosti, softwarové úpravě a výrobci snímače. Zde je vždy nejlepší podívat se na recenze a srovnat si již vytvořené fotografie, případně navštívit obchod a telefon vyzkoušet naživo.

A v neposlední řadě je zde i displej. Zde je potřeba se dívat na rozlišení displeje – jako naprosté minimum se dá považovat HD displej a technologie IPS. Čím lepší rozlišení, tím méně vás budou bolet oči, obraz bude ostřejší a zážitek z koukání na videa lepší.

Levný telefon se základními funkcemi na volání

První mnou doporučený smartphone je model spíše jen na volání, psaní zpráv a chatování. Jedná se o model Lenovo A Plus, který zaujme snad pouze nízkou cenou. Hodí se zejména pro nenáročné uživatele a malé děti, u kterých hrozí, že telefon snadněji rozbijí, nebo prostě pro ty, kdo volají, píší zprávy a občas se připojí na internet. Na hry a náročnější aplikace však tento základní smartphone není. Nelze od něj také očekávat nějaké speciální funkce nebo kvalitní fotoaparát. Na druhou stranu díky nenáročnému hardwaru nabídne relativně velkou výdrž baterie. Umím si představit, že bych jeden z těchto modelů koupil třeba své babičce.

Pokud se poohlížíte po levném smartphonu, vyplatí se si trochu připlatit a zakoupit jeden z modelů Motorola Moto C, nebo Motorola Moto E4. Hardware těchto modelů je opět pouze základní, avšak jsou o něco výkonnější, než předchozí zmiňovaný. Nicméně jsou vybaveny novějším čistým systémem Android 7 – tedy systémem bez zbytečných grafických nástaveb, což málo výkonnému hardwaru dost uleví.

Moto E4

Lenovo A Plus Moto E4 Moto C
Úhlopříčka 4,5“ 5“ 5“
Rozlišení 854 × 480 px HD 854 × 480 px
Procesor MediaTek MT6580 MediaTek MT6737 MediaTek MT6737m
RAM 1 GB 2 GB 1 GB
Úložiště 8 GB 16 GB 16 GB
Baterie 2000 mAh 2800 mAh 2350 mAh
Fotoaparát 5 Mpx 8 Mpx 5 Mpx
Více o modelu Motorola Moto E4 naleznete v naši recenzi.

Stylový telefon

Další telefon si již dle mého názoru zaslouží svého názvu, tedy označení „smart“. Tyto smartphony lze zakoupit zhruba za čtyři a půl tisíce korun. Od této ceny výše lze očekávat dostatečný výkon, ale i třeba lepší fotoaparát, displej a výdrž baterie. Tím nejlevnějším modelem je Lenovo K6 Power, což je malý pětipalcový model s osmijádrovým výkonným procesorem. Sám jej mohu vřele doporučit, za dobu, co jsem si jej zkoušel, jsem nepřišel na jediný větší nedostatek. Telefon na svou nízkou cenu nabídne dobrý fotoaparát, dostatečný výkon i pro běh her a plynulý operační systém. Navíc má čtečku otisků prstů, novější systém Android a hlavně pořádně velkou 4000 mAh baterii.

Ve stejné cenové relaci je aktuálně v prodeji ještě další stylový telefon – Moto M. Jeho přednostmi jsou lepší fotoaparáty, větší displej, výkonnější procesor, větší paměti a převážně pak celokovová konstrukce a novější operační systém Android.

K6 Power Moto M
Úhlopříčka 5“ 5,5“
Rozlišení FullHD FullHD
Procesor Snapdragon 430 Helio P10
RAM 2 GB 3 GB
Úložiště 16 GB 32 GB
Baterie 4000 mAh 3050 mAh
Fotoaparát 13 Mpx 16 Mpx
Recenzi modelu  K6 Power naleznete na našem blogu.

Telefon s dlouhou výdrží baterie

Někdy jsme nuceni být mimo civilizaci a zásuvky. Pak se hodí mít telefon, který vydrží déle, než jen jeden den. To je u moderních smartphonů celkem problém, proto je potřeba, aby takovéto telefony disponovaly velkou baterií. Jednoznačnými králi v této kategorii jsou modely Motorola Moto E4 Plus a Motorola Moto C Plus (ten je mimo jiné dostupný také ve verzi se 2GB RAM). Zatímco Motorola Moto C Plus je pouhý základ, Moto E4 Plus vyniká větší pamětí RAM, lepším fotoaparátem, čistým operačním systémem Android 7.1 a baterií s kapacitou 5000 mAh.

Moto E4 Plus Moto C Plus
Úhlopříčka 5,5“ 5“
Rozlišení HD HD
Procesor MediaTek MT6737 MediaTek MT6737
RAM 3 GB 1/2 GB
Úložiště 16 GB 16 GB
Baterie 5000 mAh 4000 mAh
Fotoaparát 13 Mpx 8 Mpx
Recenzi modelu Moto E4 Plus naleznete taktéž na našem blogu.

Telefon na perfektní fotografie

Pomalu ale jistě se dostáváme k vyšším modelům řady Motorola Moto. Určitě nešlápnete vedle, pokud zvolíte některý z modelů Motorola Moto G5, G5 Plus, G5s a G5s Plus. Jedná se o modely, které jsou velmi dobře zpracované a na svou cenu nabídnou celkem slušný výkon.

Modely páté generace řady G jsou vybaveny čtečkou otisků prstů, čistým operačním systémem Android a displeji s FullHD rozlišením. Avšak v různých úhlopříčkách a konfiguracích s rozdílnou pamětí, fotoaparáty a bateriemi, viz tabulka níže.

Moto G5 Moto G5 Plus Moto G5s Moto G5s Plus
Úhlopříčka 5“ 5,2“ 5,2“ 5,5“
Rozlišení FullHD FullHD FullHD FullHD
Procesor Snapdragon 430 Snapdragon 625 Snapdragon 430 Snapdragon 625
RAM 2 GB 3 GB 3 GB 4 GB
Úložiště 16 GB 32 GB 32 GB 32 GB
Baterie 2800 mAh 3000 mAh 3000 mAh 3000 mAh
Fotoaparát 13 Mpx f/2 12 Mpx f/1,8 16 Mpx 13 + 8 Mpx

Moto G5 je naprostý základ, oproti tomu Moto G5 Plus nabídne povedený fotoaparát, o jehož kvalitách je možné dočíst se v jedné z mých recenzí. Modely Moto G5s jsou pak vylepšené modely Moto G5. Nejvíce zaujme model Moto G5s Plus s duálním fotoaparátem, který vám dovolí upravovat hloubku ostrosti po vytvoření fotografie. Moto G5s vás pak dostane rozlišením fotoaparátu. Jak je na tom telefon v reálném provozu, se dočtete zde v recenzi od Matěje.

Tyto telefony se hodí pro ty, kdo chce za málo peněz získat smartphone, se kterým by se daly tvořit nádherné fotografie, hrát náročné hry, nebo mít jen povedenou designovou „stylovku“.

Z řady G jsme napsali recenzi k modelům Moto G5 Plus, Moto G5s a Moto G5s Plus.

Moto G5s Plus

Loňské modely za výprodejové ceny

Pokud nemusíte mít nutně to nejnovější, poohlédněte se po loňských modelech Moto Z a Moto Z play. Třeba takový loňský top model Moto Z Play s podporou Moto Mods a nejnovějším Androidem lze koupit za necelých osm tisíc. U operátora O2 dokonce ještě s JBL reproduktorem v ceně 3000 Kč zdarma. Tohle je nabídka, která se prostě neodmítá.

Za cenu kolem 14 tisíc je pak možné si koupit výkonnější Moto Z s QHD displejem. Samozřejmostí i zde je podpora Moto Mods.

Tyhle modely jsou pro ty nejnáročnější, proto bych je doporučil všem pařmenům a také těm, kdo se chce svým telefonem chlubit.

Moto Z Moto Z Play
Úhlopříčka 5,5“ 5,5“
Rozlišení a typ AMOLED, QHD Super AMOLED, FullHD
Procesor Snapdragon 820 Snapdragon 625
RAM 4 GB 3 GB
Úložiště 64 GB 32 GB
Baterie 2600 mAh, rychlonabíjení 3510 mAh, rychlonabíjení
Fotoaparát 13 Mpx f/1,8 16 Mpx f/2
Více o modelu Moto Z se dočtete v jeho recenzi.

Letošní TOP modely pro ty, co ani jednou nezlobili

Jsme na samotném konci a zde si představíme některé z letošních TOP modelů, které se vyplatí koupit. Jelikož se jedná o letošní žhavé modely, je jejich cena vyšší a proto si je zaslouží opravdu jen ti, kdo letos nezlobili. Anebo si s ním udělejte radost vy sami :)

Prvním z nich je Motorola Moto Z2 Play, tedy druhá generace Moto Z Play. Ten nabízí větší výkon, dokonalé fotoaparáty a opět nejnovější operační systém Android. Samozřejmostí i zde je podpora Moto Mods. Jak jde vidět v tabulce níže, parametry jsou oproti předchozí generaci lepší, telefon je tenčí a vyšperkovaný do posledního detailu. Ve zlaté barvě je tento model nádherný a určitě si najde místo v kabelce každé ženy. Model ve stříbrné zase v kapse pravého gentlemana.

Ten nejkrásnější z letošních smartphonů je ale Motorola Moto X4. Tento smartphone je z obou dvou stran tvořen odolným sklem Gorilla Glass, které je zasazeno do kovového rámečku. Je také odolný, splňuje certifikaci IP68, a přežije tak i náhodné ponoření do vody. Telefon je tvořen duálním fotoaparátem s technologií Dual Pixel. Podporuje také inteligentní ostření a jednoduchým posunutím posuvníku lze rozostřit pozadí.

Moto X4 Moto Z2 Play
Úhlopříčka 5,2“ 5,5“
Rozlišení a typ IPS, FullHD IPS, FullHD
Procesor Snapdragon 630 Snapdragon 626
RAM 3 GB 4 GB
Úložiště 32 GB 64 GB
Baterie 3000 mAh, rychlonabíjení 3000 mAh, rychlonabíjení
Fotoaparát 12 + 8 Mpx f/2 12 Mpx f/1,7

Doplňky Moto Mods

Pokud zvažujete koupi Moto Z, Z Play, nebo Z2 Play, nebo jeden z těchto modelů obdarovávaný už má, zvažte také pořízení některého z Moto Mods. Jedná se o doplňky, které lze pomocí silných neodymových magnetů připojit k zadní části telefonu. K dispozici jsou doplňky, které z telefonu udělají projektor, fotoaparát s desetinásobným zoomem, reproduktor od JBL a nově se bude také vyrábět Moto Mod od společnosti Polaroid, který zvládne vyvolávat fotografie. Vhod však přijde i powerbanka, která nově podporuje bezdrátové nabíjení, Moto GamePad, který přemění telefon v herní konzoli, nebo 360° fotoaparát.

Zajímá vás více o Moto Mods? I tyto doplňky neunikly našemu testování.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky