Upgrade na Windows 10: vše, co potřebujete vědět

2. 7. 2015 | 29

Už za necelý měsíc (29. 7.) Microsoft oficiálně vydá Windows 10 najednou, po celém světě. Dnes se podíváme, jak aktualizaci na Windows 10 provést, kdo na ni má nárok a která zařízení Lenovo dostanou pro Windows 10 oficiální podporu.

Ačkoliv se očekávalo, že Microsoft svůj nový operační systém (a dle vyjádření představitelů Microsoftu také poslední verzi Windows, jak je známe) dokončí během léta a dá jej tradičně k dispozici výrobcům, stalo se něco docela jiného – Microsoft tentokrát převzal iniciativu a do jisté míry také odpovědnost a rozhodl se vydat nové Windows kompletně pod vlastními křídly, a to navíc ještě dříve, než bylo zvykem. Namísto klasické situace, kdy nové Windows vyjdou na podzim a během léta se dají k dispozici výrobcům, aby je předinstalovali do svých nových zařízení, to vzal softwarový gigant z Redmondu za jiný konec – nové Windows 10 dá (ihned po dokončení) k dispozici na konci července. Systém bude k dispozici najednou v obrovské paletě jazykových mutací. Ale ani tím to nekončí – právoplatní uživatelé Windows 7, Windows 8 a Windows 8.1 s podporovanými stroji dostanou během prvního roku (tedy požádají-li do července 2016) aktualizaci na Windows 10 odpovídající edice zcela zdarma a zůstane jim napořád. Již byla rozdistribuována aktualizace, která zajistí rezervaci licence, abyste hned v den vydání Windows 10 byli připraveni na upgrade.

Windows-10

Asi nemusím zdůrazňovat, že tím vzniklo téměř davové šílenství. Windows 10 totiž Microsoft vyvíjel v těsné spolupráci s uživateli, aby se neopakovalo (mírně řečeno) vlažné přijetí Windows 8 a rychlá náprava v podobě Windows 8.1. Nové Windows 10 jsou opět plně přizpůsobené pro dotyková zařízení, nicméně stejně tak pro ovládání pomocí klávesnice a myši, to vše díky dvěma režimům, ve kterých jsou schopny pracovat – v režimu pro dotyková zařízení (tablety, mobilní telefony) a klasické počítače. A vrací se také klasická nabídka Start, jak ji známe z Windows 7, obohacená však o inteligentní funkce z Windows 8 v podobě živých dlaždic. Ani nemluvě o spoustě dalších vylepšení, jako jsou virtuální plochy (známé z jiných operačních systémů), zabudovaná asistentka Cortana spolu s inteligentním vyhledáváním, dlaždicové aplikace v oknech nebo opět vylepšená podpora displejů s vysokým rozlišením (doufám, že dostatečně vylepšená…).

To je spousta důvodů, proč se na nový operační systém těšit. Jak jej ale získat? Která zařízení Lenovo jsou podporovaná? Nebo jen hledáte odpovědi na palčivé úvodní otázky? Více už níže!

Co je třeba bezpodmínečně udělat před upgrade na Windows 10

Před aktualizací na Windows 10 bezpodmínečně doporučujeme provést následující kroky:

  1. Aktualizovat stávající Windows na nejnovější verzi (nainstalovat především veškeré dostupné Service Packy a Updaty).
  2. Stáhnout a nainstalovat aktualizace Lenovo – buď ručně z webu podpory Lenovo, nebo automaticky pomocí Lenovo System Update.
  3. Vytvořte si obnovovací disky (Windows 7: návod zde a zde, Windows 8/8.1: návod zde). Je pravděpodobné, že aktualizace Windows 10 přepíše nebo zcela smaže oddíl pro obnovení, přišli byste tak o zálohu původního systému!

Vyhrazená stránka podpory Lenovo pro Windows 10

Podobně jako při příchodu předchozích nových Windows spustilo Lenovo na svém webu podpory vyhrazenou stránku pro Windows 10. Dozvíte se na ní – sice v angličtině – spoustu potřebných informací, naleznete zde odkazy na užitečné zdroje ať už přímo od Lenova, nebo od Microsoftu. Stránku naleznete zde.

Podporovaná zařízení Lenovo

lenovo-logo

Vydání operačního systému je jedna věc, ale bez patřičných ovladačů, ale také podpory samotného hardware, která se často opírá nejenom o komponenty samotné, ale také jejich firmware a/nebo BIOS, je takový nový systém jen velmi neochotným a omezeně funkčním sluhou (či společníkem, chcete-li). Lenovo na webu podpory v sekci o Windows 10 publikovalo průběžně aktualizovanou stránku, která jasně a jednoduše dává vědět, který hardware a která konkrétní zařízení Lenovo jsou podporovaná. Asi nepřekvapí, že z aktuálních generací je podporováno takřka vše, starší generace jsou na tom také více než dobře, ale automaticky bohužel neplatí, že váš notebook či počítač dostane plnou podporu. Samozřejmě můžete Windows 10 provozovat i na ne plně podporovaném zařízení, riskujete však problém s ovladači, z toho vyplývající nestabilitou nebo omezenou funkčností.

Hned na úvod je potřeba říct, že pro následující hardware nebudou dostupné ovladače, nebo budou pouze omezené:

  • Intel Intel Core procesory 2. generace (Sandy Bridge)
  • Intel Intel Core procesory 4. generace (Haswell) na 32bitových Windows
  • Intel Intel Core procesory 5. generace (Broadwell) na 32bitových Windows
  • Procesory Intel Atom
  • Čtečka otisků prstů AuthenTec (notebooky ThinkPad generace ’30 a starší)
  • Intel WiMAX 6250 s procesory Intel Core 3. generace (Ivy Bridge) v zařízeních: ThinkPad T430, T430s, X230, X230 Tablet, L430, L540, Twist
  • Modem Ericsson F5521gw v zařízení: ThinkPad X230 Tablet

Lenovo bude stránku kompatibilních zařízení a hardware průběžně aktualizovat, již nyní na ní najdete stovky strojů, ovladače pro Windows 10 budou vycházet v průběhu června a července (již můžete sledovat první vlaštovky, jako je třeba nový BIOS pro X1 Carbon přidávající podporu Windows 10).

Stránku se seznamem kompatibilních zařízení najdete zde.

Časté otázky ohledně aktualizace na Windows 10

FAQ_beschnibbelt21

Microsoft vydal stránku s častými dotazy (FAQ) ohledně Windows 10 a aktualizace na Windows 10. Stránka je k dispozici v češtině a odpoví na mnoho zásadních otázek a nejasností. Stránku s častými dotazy ohledně Windows 10 najdete zde v českém jazyce. Výběr několika zásadních najdete níže:

Co znamená rezervace bezplatného upgradu na Windows 10?

Oprávněná zařízení s Windows 7 SP1, Windows 8.1 Update a Windows Phone 8.1 mají v omezeném období nárok na bezplatný upgrade na Windows 10. Využijte výhodu této bezplatné nabídky a buďte mezi prvními, kteří využijí výhod Windows 10 hned, jak bude tenhle systém uvedený. Rezervujte si ještě dnes bezplatný upgrade v aplikaci Získat Windows 10.

Jak si můžu rezervovat bezplatný upgrade?

Bezplatný upgrade si rezervujete v aplikaci Získat Windows 10. Přístup k aplikaci:

  • Klikněte na malou ikonu Windows úplně vpravo na hlavním panelu.
  • Klikněte v okně aplikace na „Rezervovat si bezplatný upgrade“.
  • Jestli chcete dostat potvrzení o rezervaci, zadejte svůj e-mail.
  • Vše je hotové. Nevznikly vám žádné povinnosti a svoji rezervaci můžete kdykoli zrušit. Až bude Windows 10 později tento rok dostupný k instalaci, automaticky vás na to upozorníme.

Musím si upgrade rezervovat na každém oprávněném zařízení?

Ano, rezervace se přidruží k zařízení, a ne k uživateli. Jestli si tedy chcete zadarmo rezervovat upgrade pro každé svoje zařízení, budete muset dokončit proces u každého z nich. Informace o postupu pro telefony najdete tady.

Kterou verzi Windows 10 po upgradu získám?

Informace o tom, která verze Windows 10 se nainstaluje z původní edice Windows 7 nebo Windows 8, najdete v tabulce níže. Seznam funkcí ve Windows 10 Home a Windows 10 Pro vám před upgradem zpřístupníme na webu windows.com.

Windows 7

Windows 7 Starter, Home Basic, Home Premium -> Windows 10 Home

Windows 7 Professional, Ultimate -> Windows 10 Pro

Windows 8

Windows 8.1 -> Windows 10 Home

Windows 8.1 Pro, Pro Student, Pro WMC -> Windows 10 Pro

Windows Phone 8.1 -> Windows 10 Mobile

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky