Celek-2

ThinkPad X13 Yoga Gen 2 (recenze)

5. 7. 2021 | 0

Poslední dobou se na trhu objevilo dost konvertibilních zařízení, která – díky své konstrukci – zastoupí jak tablet, tak i notebook. Mnoho z nich se dodává i se stylusem; jedním z nich je ThinkPad Yoga X13, který cílí na náročné zákazníky. Jak ustojí v mé recenzi?

Konfigurace

Testovaná konfigurace byla vybavena procesorem Intel Core i5 1135G7 s integrovanou grafikou Intel Iris Xe, pro multitasking jsem měl k dispozici 16 GB RAM a svá data jsem ukládal na 512GB SSD disk, jehož reálná kapacita činila ~477 GB.

Celek-3

Je to již nějaký pátek, kdy Intel zavedl označení Ultrabook. Dnes již tento název u nových zařízení nenajdete – místo něj nastupuje Intel Evo. Stejně jako u předchozího označení, tak i Evo zaručuje, že zařízení splní určitá kritéria:

  • Zařízení musí být poháněno procesory Core i5 / i7 11. generace s grafikou Irix Xe (nebo novější), musí disponovat více než 8 GB RAM a větším než 256GB SSD;
  • Zařízení se musí okamžitě probudit z režimu spánku (za méně než 1 sekundu);
  • Zařízení musí poskytovat více než devět hodin reálné výdrže na baterii (u zařízení s Full HD displejem) a musí být podporovat rychlé nabíjení přes USB-C;
  • Zařízení musí nabízet moderní možnosti připojení: Wi-Fi 6, USB-C s rozhraním Thunderbolt 4, volitelně LTE;
  • Zařízení musí obsahovat biometrii (IR nebo snímač otisků prstů), Precision touchpad, podsvícenou klávesnici, úzké rámečky kolem displeje, dobré reproduktory;
  • … a pár dalších aspektů.

Intel-Evo-Fact-Sheet

Displej

13,3″ IPS displej s celkem atypickým poměrem stran 16:10 a WQXGA rozlišením (2560 × 1600 bodů) mě nijak nezklamal, ale ani nepřekvapil. Má skvělé pozorovací úhly, subjektivně dobrou barevnou věrnost a dobrý rozsah jasu. Někoho by mohly překvapit na dnešní dobu subjektivně tlusté rámečky, ale po pár hodinách používání si zvyknete.

Obrazovka

Jak již to tak u řady Yoga bývá, displeje těchto zařízení jsou vybaveny dotykovou vrstvou, a X13 není výjimkou – panel zvládne až deset dotyků najednou. Dotyková vrstva funguje tak, jak byste očekávali. Za dobu testování jsem se nesetkal s žádným zaváháním nebo zamrznutím.

Pokud bych měl displeji něco vytknout, byla by to absence antireflexní úpravy (displej je lesklý) a fakt, že na něm ulpívají otisky prstů. Budete jej tedy často leštit.

A když už jsme u čištění, Lenovo na tomto počítači dodává předinstalovanou aplikaci s názvem Lenovo Quick Clean. Když jsem na ni narazil poprvé, myslel jsem si, že to bude něco jen další rádoby „zrychlovač“ systému, nicméně nenechte se zmýlit!
Tato aplikace po vámi zvolený čas vypne veškerá vstupní zařízení (touchpad, klávesnici, bude ignorovat i dotyky na displej), abyste mohli své zařízení vyčistit. Pokud potřebujete režim čištění ukončit dříve, stačí stisknout klávesovou zkratku Fn+Pravý Shift. Přijde mi to jako zajímavá utilita, díky které nemusíte pro čištění vypínat svůj počítač.

Lenovo-Quick-Clean

Pero

Notebook má v zařízení integrováno pero, které výrobce označuje jednoduše – Lenovo Integrated Pen. Dokování v zařízení má své výhody: dramaticky se snižuje šance ztráty pera a není třeba měnit žádné baterie, protože se jeho integrovaná baterie dobíjí v zařízení. Nevýhodu vidím ve sníženém komfortu psaní / kreslení. Mně osobně se mnohem lépe drží Lenovo Active Pen, a to z důvodu větší tloušťky.

Pero-na-displeji

Pero funguje tak, jako byste očekávali – jeho reakce je rychlá, dobře reaguje na tlak, chování tlačítek si můžete nastavit v předinstalovaném softwaru.

Konektory

Zařízení je po stránce konektorové výbavy vybaveno na budoucnost a nebude vám chybět prakticky nic, nepočítám-li D-Sub (VGA), který v zasedacích sálech pomalu ale jistě doumírá.

Nalevo nalezneme 2× USB-C s rozhraním Thunderbolt 4, HDMI 2.0, USB-A 3.1 Gen 2.

Konektory-vlevo

Vpravo se nachází slot pro zámek Kensington, USB-A 3.1 Gen 2, slot pro nanoSIM (za příplatek) a 3,5mm jack.

Konektory-vpravo

Na horní straně touchpadu je zabudováno NFC, nicméně se mi nepodařilo nastavit tak, aby přes něj šlo přeposílat data.

Co se bezdrátové konektivity týká, nechybí Wi-Fi 6 (802.11ax), ani Bluetooth ve verzi 5.2. Bezdrátovou komunikaci obstarává čip Intel Wi-Fi 6 AX201. LTE modem nese označení Quectel EM120R-GL. Potěšila mě podpora eSIM.

Konstrukce, klávesnice, dojmy

Testovaný kus měl modrošedou barvu, která se, alespoň mně osobně, zamlouvala víc než obyčejná černá barevná varianta. Nezdálo se mi, že by na ni nějak výrazněji ulpívaly otisky prstů. Nikde nic nevrže, ani se nic neprohýbá, zpracování je na velice slušné úrovni.

Díky nízké váze (zhruba 1,2 kg) se zařízení velmi dobře přenáší a na dlouhých cestách se vám v baťohu či tašce nepronese.

Samolepky

Co je celkem zajímavá funkcionalita, je HPD – zkratka pro Human Presence Detection. Počítač pozná, zda jste u něj a pokud ne, automaticky po určité době ztlumí jas displeje a poté se uspí. Pokud k němu zase přijdete, automaticky se probudí ze spánku, připojí se k síti, vy jej odemknete a ocitnete se tam, kde jste naposled přestali.

Musím přiznat, že mě tato funkce zezačátku dost otravovala, ale po prvním nastavení jsem si na ni zvykl a nevadila mi. Škoda jen, že nastavení je celkem strohé; není možné definovat přesnou dobu, kdy se zařízení uspí, ani kdy ztlumí displej – dobu je možné nastavit jen na krátkou, střední a dlouhou.

Lenovo-HPD

V době homeofficů mi funkce nepřijde tak užitečná (pochybuji, že by se vám někdo z rodiny jen tak, po vašem odchodu, začal hrabat v počítači), ale dokážu si ji představit v kancelářském prostředí.

Očekával bych, že pokud bude systém v režimu spánku, konektivita bude zachována – tzn., že se notebook neodpojí od sítě a bude mě informovat o příchozích e-mailech apod., nicméně tato funkcionalita (tzv. Modern Standby) na testovaném zařízení nefungovala, a nemohl jsem si ani zvolit, zda notebook zůstane připojený k síti, nebo zda nikoliv. Nefungovalo ani zapnutí „natvrdo“ skrz příkazový řádek.

Celek-2

Mezi další bezpečnostní prvky spadá biometrie – na testovaném kusu se jednalo o čtečku otisků prstu integrovanou v zapínacím tlačítku a webkameru s IR a krytkou ThinkShutter.

Čtečka otisků prstů funguje stejně jako u notebooků řady ThinkBook. To znamená, že při zapnutí počítače naskenuje váš otisk, nabootuje do OS a ten už vás rovnou přihlásí – není třeba se napájecího tlačítka dotýkat dvakrát. Pokud počítač uzamknete manuálně, pak se bude čtečka chovat jako každá jiná = bez toho, abyste se jí dotknuli, se do systému nedostanete.

Ostrůvková klávesnice má poměrně nízký zdvih, nicméně po zvyknutí si na rozložení (zejména na menší funkční klávesy) a její odezvu na ní lze psát rychle a bez zbytečných překlepů. Nechybí dvouúrovňové bílé podsvícení, které potěší všechny noční pracanty.

Klávesnice

I touchpad hodnotím kladně. Při troše snahy lze jeho zapuštěné tlačítko stisknout i v horní polovině plochy a není nijak hlučné. Podpora multidotykových gest je samozřejmostí. Jak již bylo zmíněno, na jeho horní straně se nachází NFC.

Webkamera s mikrofonem spadají do průměru, nicméně na online hovory bohatě postačí. Druhá strana neměla ke kvalitě videa a audia žádné připomínky. „Webka“ disponuje krytkou ThinkShutter.

A tím se dostáváme k reproduktorům. Je škoda, že Lenovo tento notebook, jehož cena (v době psaní tohoto článku) začíná na 40 000 Kč, nevybavilo takovými reproduktory, jako má například ThinkPad X1 Carbon osmé generace.

Počítejte tedy s průměrným zvukem, s výraznými středy a výškami, s minimálním až žádným náznakem basové složky. Pochválit mohu podání stereoprostoru, které je velice dobré i s vypnutými Dolby „pomocníky“.

Výkon

Po stránce výkonu nemám jedinou výtku. Procesorový i grafický výkon mi zcela dostačoval, díky 16 GB RAM jsem mohl mít spuštěných několik desítek záložek ve Chromu a k tomu pár programů na pozadí. Notebook se nepřehříval, a pokud bylo třeba, klidně si spustil ventilátor ihned po spuštění, který tiše ševelil (to se stávalo zejména v letních dnech, jinak se dokázal uchladit zcela pasivně). Při náročnější procesorové zátěži se jednalo o hlasitější ševelení.

Výsledky PCMarku v PDF všech mnou testovaných notebooků si můžete stáhnout zde.

Baterie

Při běžném kancelářském použití (jas 75 %, zapnutá Wi-Fi a Bluetooth) jsem se pohyboval kolem šesti až sedmi hodin, při náročnější procesorové činnosti počítejte se třemi až dvěma hodinami.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky