Lenovo S580: vyvážených a dostupných pět palců

25. 2. 2015 | 0

S580 od Lenova je velice šikovným smartphonem, který nabízí vyváženou a velmi příznivou výbavu za ještě příznivější cenovku. I přes několik chyb mě mile překvapil!

Nějak s mi poslední dobou stává, že dostávám na test mobilní telefony (a jiná zařízení) s Androidem, který však příliš v oblibě nemám. Ačkoliv je to asi vhodný trénink na MWC 2015, který se příští týden koná v Barceloně. Stále mě však zařízení Lenovo mile překvapovala a i přes můj (snad až tvrdohlavý) odpor k zelenému robotovi jsem je celkem rád používal. Nejinak tomu bylo i tentokrát s telefonem Lenovo S580…

Technické údaje

  • Displej: 5″ HD (720 x 1 280 bodů) IPS
  • Čipová sada: Qualcomm Snapdragon 200, 4 jádra, 1,2 GHz
  • Operační paměť: 1 GB
  • Vnitřní paměť: 8 GB + až 32GB microSD karta
  • Kamery: 8MPx zadní s AF a bleskem, 2MPx přední
  • Baterie: 2 150 mAh Li-Pol
  • SIM: dual SIM, plná velikost
  • Bezdrátové připojení: Wi-Fi b/g/n/ac, Blueooth 4.0
  • Operační systém: Android 4.4 (KitKat)
  • Další: FM přijímač, A-GPS
  • Rozměry a váha: 139,8 x 69,9 x 8,1 mm, 129 g

Jak vyplývá z technické specifikace, S580 už rozhodně není žádné „ořezávátko“ – plnohodnotný 4jádrový procesor renomovaného výrobce Qualcomm s dostatečným 1 GB RAM a 8 GB vestavěné paměti si už poradí i s náročnějšími úkoly nebo nějakou i mírně náročnější hrou. Zcela v balancu je i 5″ displej s dostatečným HD rozlišením, ale hlavně IPS technologií zobrazení. Opět se setkáváme s dualSIM provedením a aktuálním Androidem 4.4.

Obsah balení

Znalce telefonů Lenovo jistě nepřekvapí vzhled ani obsah balení, protože je až na výjimky u všech telefonů výrobce velmi podobný – bílá krabička s fotkou telefonu, parametry a hologramem, který hlásá, že máte zajištěn servis.

Uvnitř pak kromě samotného telefonu najdete nabíječku, micro-USB kabel (pro nabíjení a/nebo spojení s počítačem), základní černá sluchátka – pecky a obligátní sadu příruček. Navíc se zde ukrývají hned dvě ochranné fólie na displej a čirý plastový ochranný kryt speciálně navržený pro S580.

Kromě toho, že je kryt ušitý na míru S580, a tak nabídne vykrojení pro tlačítka, fotoaparát nebo reproduktor a při prvních několika nasazování drží jako přibitý, přece nabídne jednu zvláštnost – výklopný podstavec. V režimu na šířku si tak telefon můžete položit např. na stůl a on bude opřený jako fotorámeček. Jakkoliv zajímavý nápad to je (a připomíná mi S660, kde však byl tento stojánek ještě praktičtější), má jednu mouchu (a to nemluvím o tom, že při prvním vyklápění jsem si mírně odtrhl nehet) – nevěřím mu, že dlouho vydrží. Jednoduše z něj nemám dobrý pocit a obávám se, že se po určité době určitě ulomí. Ale třeba ne.

Obsah balení je tedy i v tomto případě více než velkorysý, jak je ale u Lenova zvykem.

Vzhled a zpracování

Lenovo S580 už s cenovkou 4 500 Kč přeci jenom není úplně nejlevnější telefon, a tak je znát, že si – ačkoliv kvalitám designu řad Vibe nedosahuje a jasně vychází z nižších modelů řady A – na jeho návrhu dalo Lenovo o něco více záležet. Celkově je telefon velmi příjemně tenký a celkem lehký, ale ne až tak, abyste si mysleli, že v ruce nic nedržíte (pocitu tenkosti však poněkud uškodí připnutý ochranný kryt, takže je to, ostatně jako vždy, jen o jediném rozhodnutí).

Čelní stranu můžu (jako vlastně u většiny telefonů) popsat velmi rychle – jedná se o lesklou plochu, ve které najdeme v tomto případě 5″ displej, nad ním perforované sluchátko se senzory a kamerou, pod displejem zase tři senzorová tlačítka se stříbrnými piktogramy a ano, ani zde nejsou podsvícená (a i zde to vytýkám, ač jejich lesklé provedení alespoň částečně ulehčuje jejich viditelnost, zachytí-li odrazem nějaký zdroj světla; ve tmě to však bude zpaměti). Orámovaná je čelní strana kovově lesklým, tenkým rámečkem a velmi mě těší, že okolo displeje najdeme jen minimální okraje.

Zadní strana – tvořená jednolitým snímatelným krytem – má sice v principu naprosto stejný tvar jako v případě nižších modelů, kdy ve středu vrchní části najdeme vystouplou čočku kamery s bleskem a vedle ní reproduktor. Naštěstí však není lesklá, naopak je ozvláštněná velmi elegantním, jemně vroubkovaným povrchem v šedé barvě. Díky němu se telefon celkem příjemně drží v ruce a nezachytává tak snadno otisky prstů. (Nasadíte-li však plastový ochranný kryt z balení, i o tento elegantní prvek zcela přijdete, ani držení v ruce už nebude tak příjemné, leč zase telefon ochráníte.)

Na pravém boku se nachází veškerá fyzická tlačítka – jedná se o kolébku ovládání hlasitosti a tlačítko pro probuzení či uspání telefonu (tedy vypínač). Tlačítka šlo snadno nahmatat, mají jasný stisk – neměl jsem s nimi problém. Ani s nasazeným krytem není problém s jejich ovládáním.

Dodám jen komentář ke zpracování a konstrukci telefonu – ani v jednom ohledu jsem s S580 neměl sebemenší problém – telefon je i přes tenké tělo pevný a nevrže, ani jsem nepozoroval kroucení.

Výkon, baterie, operační systém

Na rozdíl od nižších modelů nabídne S580 už čipovou sadu od renomovaného výrobce Qualcomm, konkrétně se jedná o levnější čtyřjádrový čipset Snapdragon 200. V syntetických testech se držel na podobné úrovni jako levnější čtyřjárové MediaTeky v nižších modelech, v praxi jsem s ním z výkonnostního hlediska neměl sebemenší problém – systém byl svižný i při náročnějších činnostech či přepínání aplikací; při mých běžných činnostech (několik e-mailových účtů, kalendář, úkoly, web, sociální sítě a chaty) se choval příkladně z výpočetního i grafického hlediska. Syntetické testy AnTuTu a GeekBench najdete níže.

Syntetické testy naznačují, že se z hrubého výpočetního úhlu pohledu drží S580 na téměř přesném průměru výkonnostního žebříčku mobilních telefonů s Androidem, náročnější 3D hry však plynule nepoběží, nebo alespoň ne na vysoké detaily. Překvapením pro mě upřímně bylo, že AnTuTu ukázal celkově nižší skóre než u levnějšího MediaTeku.

Baterie

Výdrž na baterii neokouzlí (na rozdíl od S860 či P70), ale ani nezklame – i zde se držíme v trendu vyvážených parametrů. Při mírnějším použití dokáže S580 se svou uživatelsky vyměnitelnou 2 150mAh baterií vydržet zhruba dva plné dny. Ve vyšší zátěží vás telefon provede celým dnem až do večera a jakmile ulehnete do postele, mobil už bude pokukovat po nabíječce.

Operační systém

Kromě prémiových řad Vibe nabízí většina ostatních modelů smartphonů Lenovo méně rozsáhlou grafickou nadstavbu, což dost možná spoustě hlavně pokročilejších uživatelů přijde vhod. Podobně jako u nižších modelů i zde je systém Android překryt grafickou nadstavbou Lenovo jen v několika vrstvách a velmi brzy odhalí standardní rozhraní, které navrhl Google. Nicméně dominantou nadstavby je launcher (domovská obrazovka) s horní i spodní roletkou, sekunduje jí několik systémových aplikací, jako je kalendář, zprávy, kontakty nebo telefonní aplikace, no a ochuzen majitel telefonu nezůstane ani o sadu aplikací DOit, které jsou povětšinou mimochodem poměrně povedené, vyloženě kladně hodnotím SECUREit, SHAREit a REACHit. Více se o DOit aplikacích dočtete v našem samostatném článku.

Grafická nadstavba Lenovo není příliš agresivní, naopak je spíše lehčího charakteru a návyky oproti běžnému Androidu příliš nemění. Na jemnějším displeji je výrazně příjemnější se na ni dívat. Trošku pomalejší mi přijde práce s widgety a zástupci na ploše, ale především mi vadí absence samostatné obrazovky aplikací – rozhraní Lenovo všechny nainstalované aplikace umisťuje na plochu, což nevidím rád. Každopádně z Google Play si můžete stáhnout launcher dle libosti. Podrobněji se o grafickém rozhraní rozepsal Adam Ležák v recenzi S660.

Obraz, zvuk, fotoaparát

Vždy jsem byl zastáncem displejů příliš nepřesahujících 4″, až teprve nedávno jsem přešel na 4,3″, resp. 4,5″ v současnosti a více jsem nechtěl ani slyšet. Lenovo S580 mi však během společného sžívání ukázal, že 5″ obrazovka má své kouzlo (zvlášť když čím dál častěji používám vzdálenou plochu), ačkoliv telefon už nedám do kapsy. Rozlišení HD (720 x 1 280 bodů) je na dnešní poměry už spíše průměr, ale naprosto mi dostačovalo a žádný rastr displeje mě nerušil. Displej je podpořený IPS zobrazovací technologií, a tak nabídne celkem syté barvy a je více než použitelný i na slunci. Dokonce – světe div se – docela rozumně fungovala automatická regulace jasu, se kterou byl u Lenovo telefonů a tabletů tradičně problém. Takže zde „palec hore“!

Aby nebylo ale všechno růžové, má displej v S580 neduh v podobě pomalejší odezvy a nekonzistentní citlivosti. Někdy se tak stane, že dotyky či gesta nejsou rozpoznány správně, a tak občas (hlavně při rychlých pohybech) místo vysunutí horní roletky posunete některý z widgetů, případně během psaní budete muset prst podržen o nějaký ten zlomek sekundy na písmenku déle. Věřím, že zvyknete-li si na tempo displeje, nebudete mít problémy, S580 však není můj hlavní stroj, a tak jsem si nezvykl.

Zvuk

Reproduktor, jak jsem zmínil, najdeme vpravo od čočky zadního fotoaparátu a – pokud jej vyloženě nebudete dusit, což, uznávám, není příliš těžké – vydává víc než použitelný a hlasitý zvuk. Oproti levnějším modelům hraje S580 o poznání prokresleněji, jasněji a hlasitěji. Telefonní reproduktor (sluchátko) má dostatečně hlasitý a relativně čistý projev, mikrofon telefon nabídne jen jeden, na spodní straně, pokročilé funkce odstranění šumu během hovoru tedy nečekejte.

Fotoaparát

Telefon nabídne na přední straně 2MPx kameru především pro videohovory, nouzově se samozřejmě dá použít pro populární „selfie“, ale vzhledem k rozlišení to nedoporučuji. Zadní, 8MPx kamera již nabídne automatické ostření, diodový blesk (s jednou diodou) a i za mírně horších světelných podmínek je schopna fotit použitelné fotky. Jen fotografická aplikace by mohla být i u levnějšího telefonu, jako je S580, přeci jenom o trošku lepší, zvlášť základní nastavení, jako je režim blesku, by mohlo být lépe přístupné. Svou funkci však plní, zaostřuje stále i během náhledu a obličeje registruje celkem schopně.

Testovací fotografie

Testovací video

Telefon natáčí video v maximálním rozlišení 720p, Full HD k dispozici není. Za horších světelných podmínek je rozmazanější, ale za dobrého osvětlení pořizuje celkem obstojné záběry. Jak je však vidět na testovacím záznamu, zcela dobře nefunguje vyvážení bílé, a tak obloha zapříčinila poměrně tmavý nádech videa. Potěší ale plynulý záznam, kterému nechybí detaily.

Připojení, konektory

S580 mne nezklamal ani v případě příjmu mobilního signálu, Wi-Fi, Bluetooth či GPS. Telefonování bylo díky slušném sluchátku v pořádku, žádnou Wi-Fi telefon neodmítl a pracoval s ní dostatečně rychle. Z mobilních dat je k dispozici „pouze“ 3G, na LTE si musíme počkat až u vyšších modelů. Přepínání, sledování a práci s dvěma SIM zvládá telefon (Android) velmi dobře.

Telefon nabídne pouze dva konektory, oba na horní straně – jedná se o microUSB pro nabíjení a přenos dat a sdružený 3,5mm jack pro sluchátka s mikrofonem. Po sejmutí zadního krytu se dále zpřístupní da sloty pro plnohodnotné SIM karty a slot pro paměťovou kartu formátu microSD o kapacitě až 32 GB.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky