Lenovo S660: překvapivě dobrý

19. 12. 2014 | 0

Jak jsem už kdysi dávno avizoval, dnes si podrobně představíme nový smartphone od Lenova a sice Lenovo S660. Nečekal jsem od něj mnoho, zvlášť při pohledu na jeho cenovku, ale o to více překvapil. 

Chápu, že už je asi pozdě, ale kdyby náhodou jste chtěli někoho na Vánoce obdarovat ne moc drahým, ale přesto velmi slušným smartphone, tak S660 je kandidát, který stojí za zvážení a dnes si řekneme vlastně proč. Už dost řečí okolo a pojďme začít.

S660_1

Vzhled a zpracování

Telefon vám přijde v naprosto obyčejné papírové krabičce, jak jsme na to všichni zvyklí, tady není moc co řešit. Po rozbalení najdete klasické příslušenství typu napájecí adaptér, sluchátka, USB kabel a baterie. Nicméně se už zde schovává jedno překvapení navíc, a to sice „bumper“ od Lenova jako bonus. Nevím, jestli je to běžné příslušenství v ČR, ale rozhodně to není špatné příslušenství. Vrátíme se k němu později.

IMG_20141130_134505 IMG_20141130_134449 IMG_20141130_134419 IMG_20141130_134505 IMG_20141130_134530

Teď už opravdu ke vzhledu samotného zařízení. Předek telefonu je velmi elegantní a nenápadný. Je tvořen jen a pouze skleněnou plochou s celkem třemi senzorickými tlačítky, které bohužel nevyplňují celou třetinu prostoru a tak se do nich občas nelze trefit na první pokus. Čelní stranu naruší jen logo výrobce a malý reproduktor nad ním. Jako zajímavější část se jeví zadní strana telefonu. Je kompletně tvořena krytem z broušeného hliníku s logem výrobce. Na těchto zádech je dokonce cítit „vroubkování“ povrchu a působí elegantně. Jediné, čím si nejsem jistý, je odolnost tohoto krytu oproti škrábancům. Většinou se ochrana řeší jakousi fólií přes hliníkový povrch, ale ta se tu podle mě nekoná. Tento kryt, jak vidíte na fotkách, vypadá lehce „vybouleně“, což opticky zeštíhluje zařízení. Tou podstatnou zprávou však je, že i přes toto vyboulení se telefon nekolíbá na rovné podložce – například když máte telefon položen na stole a chcete vyťukat krátkou zprávu. Kryt jako takový také překvapivě netrpí na uplívání otisků prstů. Mimochodem se tento kryt jen velmi obtížně sundává bez použití nástrojů. Uživatel u toho má pocit, že si zlomí nehet.

IMG_20141130_134408 IMG_20141130_134355 IMG_20141130_134348 IMG_20141130_134337 IMG_20141130_134319 IMG_20141130_134311

 Jistě vás zaujal kryt, nebo „bumper“, který jste mohli vidět na fotografiích. Mě zaujal také už při prvním rozbalování telefonu. Nejsem si jistý, jestli se jedná o oficiální příslušenství dodávané s telefonem v ČR, ale minimálně na některých jiných trzích tomu tak je. Zkrátka se jedná o plastový ochranný rámeček v klasickém slova smyslu, který je však doplněn o geniálně jednoduchý stojánek/klips. Stojánek je tvořen prohnutým plechem, který když „zlomíte“, tak se „zkroutí“ a poslouží jako stojánek, jak klasicky na výšku, tak na šířku telefonu. Navíc v běžné poloze může posloužit jako klip pro nošení například za páskem, či kapsou. Vlastností je pak také to, že telefon se neklouže prakticky na žádném povrchu – ideální například pro fixní polohu v autě a podobně.

Co se týká mě, tak je to naprosto geniální nápad. Jediným jeho problémem je, že tento klips se dá poměrně snadno zdeformovat tak, že svou práci již neplní na 100%, což se mi také stalo. Kovový pásek se jednoduše „zvlní“ a pak už nemá tak dokonalý přechod mezi polohami. Věřím, že když si na toto dá majitel pozor, tak se to nemusí stát. Celkově ale „bumper“ hodnotím velmi kladně.

Celkově na mě zpracování působí příkladně. Nikde na tomto telefonu nic nevrže, tlačítka  na bocích mají naprosto příjemný a přirozený chod, který má zároveň zpětnou vazbu. Zkrátka, zpracování není co vytknout, protože je výborné. Skutečně.

Specifikace, výkon, baterie

Specifikace telefonu nejsou na dnešní dobu nijak ohromující, nicméně pokud se zamyslíte v kontextu a s přihlédnutím k ceně, tak nejsou vlastně vůbec špatné. Však posuďte sami:

  • CPU: čtyřjádrový 1,3GHz Cortex-A7
  • Chipset: MediaTek MT6582M
  • GPU: Mali-400MP2
  • RAM: 1 GB
  • ROM: 8 GB, rozšiřitelná o MicroSD karty
  • OS: Android 4.4.2
  • Displej: 4,7″ IPS, 960 x 540 px
  • Baterie: 3 000 mAh
  • Dual SIM

Hardware jako takový opravdu není nijak oslnivý, ale nějakým zázrakem to celé dohromady „nějak“ víc než dobře funguje. Za týden poměrně náročného používání jsem si ani jednou neměl důvod postěžovat na to, že telefon nestíhá, nebo něco podobného. Hardware jako takový je tedy opravdu naddimenzovaný více než dostatečně.

Co se týče baterie, tak to je (pod)kapitola sama pro sebe. Obecně by se dalo říci, že smartphony Lenovo často vynikají právě kapacitou baterie a v tomto případě tomu není jinak. Smartphone disponuje baterií o kapacitě 3 000 mAh, což je v této velikosti a třídě poměrně nadstandardní hodnota. Musím dodat, že je to velice příjemná vlastnost a osobně ji velmi oceňuji, protože na svém telefonu používám batterypack s kapacitou 7 500 mAh. S660 vydrží se svou baterií a v dual SIM provozu 2-5 dní v závislosti na využití, což je velmi příjemné.

IMG_20141130_134621 IMG_20141130_134650

Screenshot_2014-12-03-10-52-50

Operační systém, DUAL SIM

Telefon mi dorazil již zaktualizovaný s operačním systémem Android 4.4.2 – původně telefon vycházel s 4.2.2. Lenovo v tomto telefonu použilo relativně „čistý“ Android, což opravdu kvituji. Je to možná jeden z důvodů, proč je telefon tak svižný i s průměrným hardwarem. Lenovo v systému v zásadě jen upravilo nějaké designové záležitosti, jako například, že systém nepracuje s kombinací barev černá a světle modrá (výchozí barvy Androidu), ale bílá a oranžová. Což působí na první pohled sice fajn, ale má to i své chybky, protože některé aplikace s tím prostě nepočítají, což potom působí některé ergonomické přešlapy typu bílé písmo na světle šedém pozadí. Viz obrázek.

Screenshot_2014-12-03-11-08-35

Další věc, co mi na tomto launcheru velmi vadí, je, že zde neexistuje nějaké „menu aplikací“, jako ve výchozím launcheru od Google. Nebo jsem jej alespoň nenašel. Způsobuje to tu nemilou věc, že veškeré aplikace, které nainstalujete, vám skončí na „ploše“, tím se přidávají neustále nové plochy homescreenu a celkově to dělá zkrátka nepořádek. Asi to vyhovuje majitelům iPhone, ale mně rozhodně ne. Nenašel jsem způsob, jak tuto záležitost obejít (krom instalace jiného laucheru samozřejmě). V systému jsou předinstalovány nějaké aplikace od Lenova, ale nic, co by otravovalo uživatelům život, pokud to nechtějí používat, takže za mě v pořádku.

Nicméně ani zde se nevyhnu kritice za nepříliš podrobné nastavení telefonu. Jsem zvyklý většinu času používat v telefonu CyanogenMod, ve kterém je možné nastavit prakticky kde co, takže s tímto jsem měl trochu problém. Nejvíce mi chybělo nastavení citlivosti senzoru okolního osvětlení, protože to výchozí nastavení od Lenova je prostě špatné. Podsvícení je přes den buď nesmyslně nízké, nebo nesmyslně vysoké a citlivost na změnu je velmi špatná, až mizerná. Po velmi dlouhé době mě tato situace donutila nastavit si manuální podsvícení displeje, což je z mého pohledu opravdu velký ústupek, který jen velmi nerad podstupuji. Telefon mi pak dělal jednu věc a nevím, jestli za to může to manuální nastavení jasu – několikrát denně se rozsvítil displej bez mé vlastní interakce. Zajímavé chování. Další neduh nedetailnosti nastavení jsem viděl v nastavení klávesnice. Jsem zvyklý, že klávesnice má sekundární znaky. Tedy ty, které se objeví vteřinu potom, co klávesu držíte. Například otazník atp. S660 tuto záležitost ve výchozím stavu nemá a nikde v nastavení klávesnice jsem nenašel, jak tuto feature zapnout. Další vlastnost, která mi vadila, že nejde nastavit, je intenzita vibrací. Telefon totiž umí vibrovat pouze „hrubě“, což je sice fajn, když vám někdo volá, ale ta stejná intenzita vibrací se například používá při psaní na klávesnici (jen kratší impuls), což už mi fajn nepřišlo.

Co mě naopak překvapilo, byla velmi příjemná práce systému s dual SIM funkcí. V zásadě se dá říci, že se vývojáři tohoto úkolu zhostili s mottem „hlavně jednoduše“. Víte co? Ale ono to funguje velmi dobře. Zkrátka, vybírat, kterou použijete SIM kartu, potřebujete jen v určitých případech – typicky volání. Systém funguje tak, že když jste v aplikaci, ze které se volá, tak stáhnete horní notifikační lištu a v té máte na výběr, kterou SIM kartu zrovna použijete. Případně lze nastavit, že se vás telefon před každým hovorem má dotázat, kterou SIM chcete použít. SIM karty jsou také barevně rozlišeny, takže ve výpisu hovorů je jasně a zřetelně vidět, která SIM byla použita. Geniálně jednoduché. Dále mají SIM karty samozřejmě nějaké podrobnější nastavení, třeba která karta se používá pro přístup k Internetu atp.

Z poznámek, které jsem si napsal, bych ještě zmínil několik drobností. Jednou se mi stalo, že telefon přes noc úplně zamrzl a musel jsem ráno vytáhnout baterii, abych ho mohl znovu zapnout. Asi 3x se mi stalo, že jsem nebyl na Wi-Fi a potřeboval jsem na Internet (Wi-Fi hotspot, nebo normální připojení k Internetu) a musel jsem vypnout a zapnout SIM, kterou jsem používal pro mobilní data, aby Internet naskočil. Podle mě je to nějaký softwarový nedodělek a bude v dalších verzích software napraven. Doufám. Zařízení také nedisponuje digitálním kompasem. Chápu, že zařízení stojí velmi málo peněz, ale zrovna tohle je věc, kterou pokládám za téměř samozřejmou a navigace měla spolu s nepříliš citlivým příjímačem GPS někdy trochu problémy, které byly nepříjemné.

Fotoaparát

Telefon disponuje relativně obyčejným fotoaparátem, který má 8 MPx. Bohužel musím konstatovat, že je to prvek, kde se šetřilo a ušetřilo. Nicméně, podle mého názoru telefon za tuto cenu fotí slušně, a pokud si trochu pohlídáte, co a jak fotíte, mohou z toho vzejít ne tak špatné fotografie.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky