Lenovo Tab 2 A10-30 – nejlevnější desetipalcový tablet s LTE

7. 11. 2016 | 5

Tablety Lenovo Tab2 A10 nejsou nejnovější, představeny byly už na MWC v roce 2015, přičemž samotný prodej u nás začal letos v lednu. Nyní se ke mně dostal model Lenovo TAB 2 A10-30, který mimo jiné disponoval také LTE konektivitou. Na našem trhu se cena za tento model aktuálně pohybuje kolem pěti tisíc korun, což z něj dělá nejlevnější desetipalcový tablet s podporou LTE, který zde lze zakoupit. Model bez LTE pak zakoupíte ještě o tisícikorunu levněji.

Hardware

  • Displej: 10,1″, IPS, WXGA (1280 x 800 px) s jemností 149,5 pixelů na palec
  • Procesor: čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 210 MSM890 s frekvencí 1,1GHz
  • GPU: Adreno 304
  • Paměť: 1 GB RAM, 16 GB vnitřní úložiště s možností rozšíření o paměťovou kartu s kapacitou až 32 GB
  • Fotoaparáty: 
    • Přední: 2Mpx s pevným ohniskem
    • Zadní: 5Mpx s automatickým ostřením
  • Baterie: 7 000mAh, uživatelsky nevyměnitelná
  • Konektivita: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, LTE, GPS
  • Operační systém: Android 5.0
  • Rozměry: 171 x 247 x 8,95 mm
  • Hmotnost: 525 g

Obsah balení

Obsah balení byl relativně strohý. Naleznete zde tablet, nabíječku s plochým USB kabelem a několik příruček. V balení nebyl kryt a ani fólie na displej, což v tomto případě příliš nevadí, protože takové příslušenství Lenovo prodává zvlášť. Lenovo Tab2 A10-30 Folio Case and Film, jak se příslušenství pro tento model nazývá, lze zakoupit zhruba za čtyři sta korun a kupujete si tím jak fólii, tak i kryt.

 

Vzhled a zpracování

Na první pohled mě tablet ničím nezaujal. Ostatně na přední straně, kde se nachází displej, není co vymýšlet. Displej je ohraničen rámečky, které jsou tak akorát široké, aby se tak velký tablet dal pohodlně držet v ruce. Na horní části se nachází logo výrobce a webkamera.

Zadní strana je o něco zajímavější. Ta je vybavena reproduktorem, který se táhne přes celou šířku vrchní části tabletu, do které je v přesném středu vsazen zadní fotoaparát. Děrování reproduktoru je po stranách vynecháváno, až zmizí „do ztracena“. Mimo fotoaparátu je do reproduktoru vsazeno i logo Dolby, neb reproduktory disponují technologií Dolby Atmos. Velkou nevýhodou je povrch, z jakého je zadní část tvořena, respektive barva na něm. Celá záda jsou plastová s matnou úpravou, na které bohužel zůstávají vidět otisky prstů a mastnota. Těchto nečistot se lze dobře zbavit pouze navlhčeným hadříkem.

Levá strana nabídne tlačítko pro zapnutí a vypnutí obrazovky, jednolité tlačítko pro úpravu hlasitosti, microUSB konektor a schovanou šachtu pro vložení SIM a paměťové karty. Pravá strana pak disponuje pouze 3,5 mm jack konektorem.

 

Tablet byl prodáván s operačním systémem Android 4.4.4, který následně získal aktualizaci na Android 5.0. Ten v tabletu vydržel až doposud a dá se předpokládat, že na vyšší verzi systému Android aktualizován nebude. Systém je postaven na čistém Androidu. Je zde tedy standardní prostředí s menu a netknutě vypadá také nabídka s nastavením spolu s dalšími prvky. Ani čistý systém však nezaručí to, že se tablet nezasekne, což bylo při mém testování celkem časté.

Hardware a výkon

Z hlediska hardwarové výbavy je tablet tak trochu archaický. O výkon se stará čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 210 s jádry taktovanými na frekvenci 1,1 GHz. Ten doprovází i malá RAM paměť, která čítá pouhý 1 GB. Součástí čipu od Qualcommu je i grafické jádro Adreno 304. Výkonově se jedná o naprostý low end.

To zrovna není nic, čím by tablet oslnil, mějme však na paměti, že se jedná o více než rok staré zařízení, kdy tyto komponenty mohly být více atraktivní i za o něco vyšší cenu. Rozumná je alespoň interní paměť, která má kapacitu 16 GB a lze ji rozšířit o paměťovou kartu až o dalších 32 GB.

Pokud si tento tablet pořídíte, určitě to nebude na hry, i když i ty tablet zvládá. Hra však musí běžet na co nejmenší detaily, jako například hra Dead Trigger 2, kterou jsem na tabletu hrál. Pokud vše bylo na minimu, hra běžela obstojně, problémy však nastaly po přepnutí na vyšší detaily. Grafická karta podporuje OpenGL ES 3.0, ale není přímo dělaná pro hraní 3D her. Spíše než na hry tablet využijete pro kancelářské práce, sledování filmů nebo poslouchání hudby. Každopádně vzhledem k menšímu výkonu počítejte s tím, že ne všechny aplikace pojedou plynule. Hodnota z benchmarků, jako je Antutu, zde nic o výkonu neřeknou, vzhledem k nízké kvalitě grafického čipu.

Baterie

Na druhou stranu mě však příjemně překvapila baterie. Ta má kapacitu 7 000mAh, je nevyměnitelná, ale navíc díky méně výkonnému procesoru a menšímu rozlišení displeje nabídne mnohem větší výdrž, než jiné tablety se stejnou kapacitou. Pokud se rozhodnete přehrávat HD video z YouTube při maximálním jasu, s polovičním zvukem (a samozřejmě se zapnutou WiFi), vybije se tablet zhruba po šesti a čtvrt hodině.

Pokud snížíte jas zhruba na polovinu, odpojíte se od WiFi, LTE a Bluetooth, není problém se přiblížit až k 12 hodinám výdrže baterie na jedno nabití.

Displej

Displej má, jak jsem se v předchozím odstavci zmínil, menší rozlišení. 10,1palcová IPS matice tedy disponuje rozlišením 1200×800 pixelů. Souhlasím, že FullHD displej by tabletu slušel více, ale takto má tablet alespoň větší výdrž baterie. Bídná je také hustota pixelů na palec, která činí 149 a půl pixelu.

Samotný IPS panel však není vůbec špatný. Displej nabízí dokonalý poměr jasu a kontrastu, barvy jsou živé a realistické. Skvělé jsou také pozorovací úhly. Barva se při pohledu z různých úhlů neměnila.Pozitivně hodnotím také hodnotu minimálního a maximálního jasu. V noci tablet příliš neoslňoval a ve dne na něm šlo všechno snadno vidět.

Tablet není vybaven oleofobní vrstvou, takže na něm celkem snadno zůstávají otisky prstů a prst po displeji neklouže tak dobře, jak bych si představoval. Toho si lze všimnout například při psaní textů na swype klávesnici.

 

Zvuk

Dva reproduktory v zadní části disponují technologií od Dolby Atmos. To zaručuje, že tablet i přes svou nízkou cenu nabídne dokonalý zvuk. A opravdu, zvuk je velice kvalitní, je čistý i při vyšší hlasitosti. Jen basy trochu pokulhávají.

Fotoaparáty

Přední fotoaparát, nebo chcete-li webkamera, nabídne pouze základní 2Mpx rozlišení. Její reálné využití je maximálně na skype, na nějaké krásné selfie snímky zapomeňte.

Zadní fotoaparát je na tom o něco lépe, ovšem taky moc neoslní. Rozlišení 5 Mpx napovídá, že jeho určení je spíše na momentky za opravdu dobrého světla. Nechybí však automatické ostření. Kvalita výsledných fotografií je ale, vzhledem k nízké ceně, relativně dobrá.

Konektivita

S tabletem je možno připojit se k nejrychlejší LTE síti, stejně tak k WiFi. WiFi zde disponuje standardem 802.11 b/g/n, podpora 5GHz pásma bohužel chybí. S příjmem signálu neměl tablet problém, pouze občas jsem v bytě narazil na několik míst, kde jsem mou WiFi síť neviděl. Jakmile jsem se však k síti připojil v jiném místě a následně se přesunul do místa, kde se původně signál nenacházel, tablet si jej udržel.

LTE pak tablet přijímá na frekvencích 2600 MHz, 2100 MHz, 1800 MHz, 900 MHz a 800 MHz.

Samozřejmostí je také Bluetooth 4.0 a podpora GPS. GPS fungovala v rámci možností dobře, fixace byla rychlá a signál přesný.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky