Průvodce notebooky Lenovo

10. 11. 2011 | 2

Dnešní příspěvek by měl sloužit jako pomoc všem, kteří se chtějí zorientovat v nabídce notebooků Lenovo. Představíme si základní dělení na notebooky pro práci a také zábavu, chybět nebude podrobnější „rozbor“ jednotlivých větví a řad.

Základní značení

Pro lepší orientaci na úvod ještě krátce nastíním, jak u Lenova funguje již delší dobu standardizované značení notebooků. Obecný vzorec u všech řad a větví je XABCd. X značí řadu (B, G, V, S, Z, U, Y, SL, L, T, X, W), A značí úhlopříčku (1 = 11″, 2 = 12″, 3 = 13″, 4 = 14″, 5 = 15″, 7 = 17″), B generaci (např. 0/5 = Montevina,1/6 = Calpella, 2/7 = Huron River), C odlišuje modely s komponentami Intel a AMD (0 = Intel, 5 = AMD) a u některých modelů se setkáme i s dodatkem (ve vzorci “d”), u kterého “s” = ztenčená, odlehčená, případně stylovější verze, “t” = provedení tablet, “p” = zvýšený výkon.

X A B C d
Řada Úhlopříčka Generace Intel/AMD Dodatek
Názorné příklady:
  • IdeaPad U165 – U = řada, 1 = 11″, 6 = generace (tzn. Intel Calpella, nebo AMD Neo), 5 = AMD verze.
  • ThinkPad X220t – X = řada, 2 = 12″, 2 = generace (Intel Huron River, nebo AMD Fusion), 0 = Intel verze, t = provedení tablet

Pozn.: Výjimkou ve značení jsou klasické netbooky (řada S s dvouciferným značením), kde S = řada, číslo = úhlopříčka (9 = 9″, 10 = 10″, 12 = 12″), číslo za pomlčkou je generace. Příkladem budiž IdeaPad S10-3 = třetí generace 10″ netbooku.

Pracovní notebooky

S pracovními notebooky to není u Lenova tak jednoduché. Přestože vás jistě okamžitě napadnou jako první legendární ThinkPady (které letos slaví 19. narozeniny), ani zdaleka se nejedná o jediné zástupce v této kategorii. Nabídka je v tomto směru mnohem pestřejší a zahrnuje notebooky na všech úrovních cenového spektra i použití.

ThinkPad Classic

Začneme dlouhodobým etalonem kategorie, zároveň dědictvím, které předalo IBM Lenovu. Není pochyb o tom, že ThinkPad je už dlouhou dobu synonymem pro pracovní notebook a už téměř 20 let se s tímto unikátním černým designem setkáváme. Jedná se o notebooky pro nejnáročnější pracovní využití, s důrazem na spolehlivost, bezpečnost a ergonomii, výrazné úspěchy slaví ve velkých korporacích, z nichž některé je tradičně používají dlouhé roky a pouze obměňují modely.

Tip: Zajímavé představení ThinkPadů Classic z ženského pohledu.

lenovo-thinkpad-laptop-logo-25255B5-25255D

Zásadní informací u všech ThinkPadů je fakt, že těmto notebookům můžeme rozšiřovat záruku nejenom ve smyslu její délky, ale také záručních podmínek a poskytovaných služeb (volně pro koncové uživatele je k dispozici až 5letá s odezvou servisu následující pracovní den, opravou u zákazníka doma a pokrytím také náhodného poškození např. tekutinou, pádem a podobně). Servisní střediska jsou navíc ve všech větších městech. Viz. náš článek o NBD on-site záruce.

 Lenovo-ThinkPad-T420s-25255B6-25255D

ThinkPady se dělí na několik základních řad dle určení:
  • SL je nejnižší třídou, jejíž zásoby se doprodávají a která je nahrazována ThinkPady Edge – určením a funkcemi se s Edge prakticky překrývá. Jedná se o notebooky s klasickým ThinkPad designem i ergonomickými prvky, ovšem ochuzené jsou např. o 7řadou klávesnici, hořčíkovou kostru Roll Cage (konstrukce je tak plastová) nebo lampičku ThinkLight, dokovací konektor a bezpečnostní TPM čip. K dispozici jsou 14 a 15″ modely, poslední generace je založená na architektuře Intel Montevina.
  • L vychází z SL, používá ale hrubou povrchovou úpravu plastů a přináší další vlastnosti bližší profesionálním ThinkPadům, mezi které patří především možnost dokování, pokročilé možnosti zabezpečení pomocí čtečky otisků prstů s TPM čipem a displeje s vyšším rozlišením. Opět k dispozici v úhlopříčách 14 a 15″.
  • T jsou plnokrevné a také nejklasičtější ThinkPady Classic s vnitřní kovovou kostrou Roll Cage, speciálními plasty vyztuženými uhlíkovými a skelnými vlákny, profesionálním zabezpečením s čtečkou otisků prstů s TPM čipem a diodovou indikací, voděodolnou sedmiřadou klávesnicí s odtokovými kanálky, lampičkou klávesnice ThinkLight a dalšími nezbytnostmi. Nechybí podpora pro přídavné baterie Slice a univerzální šachta UltraBay. Běžné modely T dnes v podstatě nahrazují dříve existující R. I zde existují varianty ve 14 a 15″.
  • T s přídomkem „s“ jsou ztenčené, ultramobilní notebooky vycházející konstrukčně z původního konceptu X (prvně použit na X300) – vana základny je kovová, včetně výztuh lícní strany, zbytek pokrývá Roll Cage nové generace převážně z vyztužených plastů. Výsadou je minimální hmotnost a kompaktní rozměry, ovšem se zachováním kovové konstrukce, tedy špičkové odolnosti. Ostatní vlastnosti se shodují s běžnými modely T, pouze namísto Slice baterií jsou zachovány baterie do UltraBay. Tradičně je k dispozici pouze 14″ model (T400s, T410s, T420s).
  • W je řada mobilních pracovních stanic pro profesionály (fotografy, designery, režiséry, konstruktéry, návrháře, architekty) vybavená nejvýkonnějším mobilním hardware (procesory Intel Extreme Edition, certifikované grafické karty pro návrhářský a modelovací software), kvalitními RGB LED displeji s 95% pokrytím barevného rozsahu, vestavěnou sondou pro kalibraci barev, konstrukčně vycházející z T a dalšími vlastnostmi shodnými s T. Přestože byly dříve k dispozici i 17″ modely, dnes už Lenovo vyrábí pouze 15″ W520.
  • X jsou ultramobilní notebooky určené pro náročné přenášení, vyznačující se malými rozměry, nízkou hmotností, avšak plnou výbavou. 11″ modely X mají plastovou konstrukci shodnou např. s SL nebo Edge, ovšem 12″ už přichází s klasickou hořčíkovou Roll Cage a vyztuženými plasty, samozřejmě také dokováním a přídavnými bateriemi. Existují tradičně verze v podobě konvertibilního tabletu. Výsadou 12″ modelů řady X jsou také displeje IPS s vyšším jasem a širokými pozorovacími úhly. Nejnovějším přírůstkem je celkem unikátní, tenký, 13″ X1.

ThinkPad Edge

ThinkPady Edge představují řadu, která má některé shodné rysy s profesionálními ThinkPady Classic, ale zároveň svými vlastnostmi vychází vstříc i domácímu použití – jedná se tak o typické notebooky pro živnostníky a malé podnikatele (široce se dají zařadit do kategorie malých a středních podniků, případně domácích kanceláří). U ThinkPadů Edge tak můžeme hledat jak rozumný výkon (dedikované grafické karty střední třídy), tak díky zařazení pod značku ThinkPad kvalitní klávesnice (v tomto případě ostrůvkové chiclet) s polohovacím systémem UltraNav (touchpad a TrackPoint) a lepší záruční podmínky stejné jako u klasických ThinkPadů. Edge ovšem nepodporují nativní dokovací stanice a přídavné baterie.

 

 e220s_progressive-25255B5-25255D

ThinkPady Edge se dělí na základní modely E (k dispozici v úhlopříčkách od 11 do 15″ – naše představení E120/125 a E320/325, představení E525), které jsou konstrukčně v podstatě shodné s ThinkPady SL (pouze mají logicky jiný design, který více dbá na vzhled) a potom luxusnější a stylově vytříbenější, ač stále decentní a profesionálně působící E s přídomkem „s“, které se liší především nižší hmotností a kompletně kovovou konstrukcí. Ty jsou momentálně k dispozici v 12 a 14″ verzi (představení E220s a E420s)

IdeaPad B/V

Přestože si brzy řekneme, že produktová linie Idea cílí především na zábavu, stejně jako ThinkPady Edge přesahují z pracovní třídy do konzumu, přesahují IdeaPady B a V do business segmentu. Dodám jen, že se u těchto notebooků můžete setkat s označením „Essential“, české Lenovo tyto stroje ale souhrnně řadí do rodiny IdeaPad, proto je tak značí také e-shopy.

lenovo-v370-25255B4-25255D

Stejně jako ThinkPady Edge cílí IdeaPady B a V především na živnostníky a drobné podnikatele. Základem je o něco lepší konstrukce oproti běžným konzumním strojům, ačkoliv stále z velké části plastová, přítomnost základních forem zabezpečení (čtečka otisků prstů) a možnost rozšíření záruky na nejvyšší tříletou, která pokrývá i náhodné poškození, varianty NBD on-site ale k dispozici nejsou – IdeaPady se opravují v centrálním servisu, kam je nutné notebook poslat.

Mezi IdeaPady B a V najdeme notebooky v úhlopříčkách 13, 14 a 15″. Více např. v našem představení V370, V570 či B560.

Notebooky na doma a pro zábavu

Druhou hlavní linií, kterou už jsme částečně nakousli, jsou notebooky na doma a pro zábavu, tedy takové, které uživatelé a potenciální zákazníci nejčastěji vyhledávají. České Lenovo zde nabídku nedělí, najdeme tu proto pouze IdeaPady, které pokrývají cílový trh nejenom funkčně, ale i cenově. Všechny níže uvedené notebooky jsou od října 2011 opět servisovány v centrálním středisku v Polsku.

IdeaPad

Rodina klasických notebooků pro všeobecné použití se nazývá IdeaPad a zastřešuje veškeré konzumní stroje pro běžné uživatele, kteří se chtějí především bavit, kladou důraz na design a styl. Počítá se tak s vyšším výkonem, výborným zvukem a vzhledem obohaceným o výrazné barvy, speciální povrchy a v neposlední řadě různé světelné efekty. Součástí rodiny jsou ale také netbooky, ultrapřenosné minibooky, konvertibilní tablety, klasické tablety, nově také ultrabooky, trochu mimo stojí řada G.

 1219235_100930234814_ideapad_logo_b-25255B5-25255D

Mezi společné vlastnosti IdeaPadů patří především kvalitní touchpady a nově také ostrůvkové chiclet klávesnice AccuType, které mezi konzumními notebooky hledají konkurenci jen velmi těžko, zvlášť v malých úhlopříčkách. Dodám, že všechny IdeaPady se, jak již bylo zmíněno, opravují v centrálním servisním středisku, kam notebook zdarma odveze dopravce objednaný prostřednictvím linky technické podpory.

 Lenovo_IdeaPad_Z570_Z470_Z370_1-25255B4-25255D

Hierarchicky je poměrně složité IdeaPady seřadit, a tak si jednotlivé řady uvedeme výhradně dle určení:
  • S zahrnuje miniaturní přenosné počítače, především netbooky tradičně osazované procesory Intel Atom. Typickou úhlopříčkou je 10″. Exkurzem mezi konzumní konvertibilní tablety byl pro Lenovo model S10-3t. Dle vzoru 11,6″ IdeaPadu S205 s úspornou architekturou AMD se dá usuzovat, že se řada S do budoucna posouví spíše k levným minibookům na architekturách AMD.
  • U jsou ultrapřenosné notebooky, minibooky a nově také ultrabooky, s obvykle tenkým profilem. V dnešní době se řada soustředí především na 11-14″ stroje s nízkonapěťovými procesory Intel, mezi něž patří i unikátní U260. Nejnovějším přírůstkem jsou pak již zmíněné ultrabooky v podobě U300s (což je také nástupce U260) a 14″ U400 s celokovovým šasi.
  • G bývají, podobně jako IdeaPady B a V, označovány za základní „Essential“ notebooky. Cílem je nabídnout levné notebooky na domácí použití, případně základní multimédia, ovšem při co nejnižší ceně; zástupci řady mají střídmější vzhled. V nabídce jsou dnes modely ve 14 i 15″, nově přibyla 17″ varianta. Viz. naše představení G770.
  • Z si klade za cíl uspokojit poptávku po nejklasičtějších multimediálních noteboocích – přináší nápadité, barevné provedení, základní výkon, přepínatelné grafické karty a celkem příjemnou cenu. Výhodou je také dostupnost úhlopříček od 13 do 15″. Viz. naše představení Z570.
  • Y je nejvýkonnější řadou IdeaPad. Přestože Lenovo přímo neaspiruje na boje mezi ryze herními notebooky, řada Y přináší i pro toto použití rozumný výkon díky grafickým kartám vyšší střední třídy a čtyřjádrovým procesorům. Tradičně modely Y přináší také nadstandardní reproduktory, dnes od JBL. U nás je k dispozici pouze 15″ varianta. Viz. naše představení Y570.

Základem článku se stal můj obdobný příspěvek, který vyšel na serveru ExtraNotebook.cz.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky