ThinkPad X1: Živé představení (foto, video, testy odolnosti)

20. 6. 2011 | 0

Není to dlouho, co Lenovo oficiálně v České republice představilo nejtenčí ThinkPad v historii, X1, který je do velké míry unikátním notebookem a v mnoha směrech vybočuje z rodiny klasických ThinkPadů, přestože mezi ně formálně patří. Nejenom proto byla X1 zahraničními, ale i českými médii poměrně ostře sledovaná. Účelem dnešního příspěvku není pouze notebook živě představit (podíváme se na první finální český kus v naší krásné vlasti a rozhodně ho nebudeme šetřit), ale také si ujasnit, co ThinkPad X1 je a co není. 

Co X1 není? A co X1 vlastně je?

Dlouho se diskutovalo na téma, zda je X1 nástupcem X301 – ačkoliv se jedná taky o 13″ notebook a design je vzdáleně podobný, není tomu tak. Roli po X301 přebírají z mého úhlu pohledu spíš “slim” modely T (které navíc konstrukčně z řady X vycházejí), naopak X1 je zcela nový produkt, určený především pro náročné uživatele pracovních notebooků, kteří nemohou najít, co hledají – touží po korporátním notebooku s plným výkonem, zabezpečením, zárukami a kvalitní konstrukcí (možná by chtěli právě ThinkPad, protože je celá společnost používá a jsou na něj zvyklí), ale zároveň by chtěli něco neotřelého, s modernějším vzhledem, ale hlavně něco lehoučkého a tenkého. Něco, co na trhu minimálně v České republice není (můžete namítat a nacházet alternativy – sám jsem jich schopen několik vymyslet – ale z mého úhlu pohledu přímou konkurenci nenajdete).

Základní představení

ThinkPad X1 je nejnovějším 13″ zástupcem řady X rodiny ThinkPad Classic, ve které se vždy objevovaly ultrapřenosné notebooky. X1 tuto definici jednoznačně naplňuje, ovšem posouvá ji ještě o kus dál, protože se jedná v nejtenčím místě o 16 mm tenký notebook, jehož tloušťka (uznávám, že toto slovo je vyloženě protimluv, tak mi snad prominete) je v zavřeném stavu shodná s tloušťkou základny T420s, hmotnost je těsně na hranici 1,7 kg. Pouze půdorysné rozměry nejsou příliš lichotivé, a tak než mezi 13″ notebooky pošilhává X1 v tomto směru spíš mezi 14″ kolegy.

 DSC06981-25255B5-25255D DSC06989-25255B5-25255D

Druhou charakteristikou řady X je určení pro náročné podnikové uživatele, čemuž X1 vychází vstříc kvalitní konstrukcí, která tradičně kombinuje hořčíkovou slitinu se speciálními plasty a od kolegů z rodiny X se neliší – vana základny je z hořčíku, stejně jako vnější strana víka displeje, kovová jsou i uložení pantů, displej je překrytý speciálním druhem skla Gorilla glass (viz. náš článek); klávesnice je nepromokavá s poměrně velkorysými odtokovými kanálky.

Dalším nezbytným faktorem pro náročné firemní uživatele je zabezpečení a centrální správa. K dispozici je čtečka otisků prstů s diodovou signalizací (notebook umí i zapnout) a TPM čipem, díky platformě Intel možnosti osazení 3G modemu si notebook rozumí s technologií Intel Anti Theft a tedy také Computrace, centrální správa díky Intel vPro je samozřejmostí.

Nová generace ThinkPadů X už nepoužívá nízkonapěťové procesory, naopak srdcem těchto strojů je dnes už bez výjimky plnokrevný dvoujádrový procesor Intel Core druhé generace (Sandy Bridge), který si své místo našel i v nejtenčí X1. V tomto případě jsou k dispozici čipy i5 a i7. Běžnou součástí výbavy je také SSD disk, obvykle ve 128GB, případně 160GB verzi.

Konfigurace, které jsme měli k dispozici:

  • Produkční český kus:
    • Intel Core i5-2520M
    • 4 GB RAM
    • Intel HD 3000
    • 128 GB SSD (2,5″,       7 mm, Toshiba)
    • WWAN ready
  • Předprodukční anglický kus:
    • Intel Core i5-2520M
    • 4 GB RAM
    • Intel HD 3000
    • 80 GB SSD (mSATA,       Intel) + 320 GB HDD (2,5″, 7 mm, Hitachi)

V čem se X1 liší?

Zatím by se příliš nezdálo, že by X1 vybočovala z řady, ale rozdíly oproti zbytku klasických ThinkPadů najdeme. Při otevírání notebooku narazíme na první – víko displeje nemá mechanické zámky, naopak je drženo klasicky magnety (leč v řadě X se už dnes nejedná o novinku); jednou rukou jde díky plynulému chodu pantů při troše cviku otevřít. Toto nevnímám jako problém – víko se nemá tendenci otvírat, háčky zámků by navíc nepůsobily příliš atraktivně, zbytečně by zabíraly místo a u malých notebooků (mimo konvertibilní tablety) mi takové řešení nevadí.

 P6080793-25255B4-25255D P6080802-25255B4-25255D

V tuto chvíli narazíme na další 3 rozdíly, z nichž dva jsou poměrně výrazné. Předně se jedná o lesklý překryv displeje Gorilla glass, který vyniká svou odolností a víko ještě zpevňuje, logickým negativem je ovšem skutečně vysoká odrazivost, kvůli níž je práce venku za jasného dne velmi omezená, ačkoliv je osazen displej s vyšší svítivostí (350 nit). Dodám ještě, že rámeček displeje není zrovna nejtenčí. O kousek níž je pak šestiřadá chiclet klávesnice, která částečně vychází z klávesnic na ThinkPadech Edge, má však pevnější a jistější stisk a kvůli absenci lampičky ThinkLight je podsvícená. Posledním rozdílem je beztlačítkový touchpad (clickpad), který samozřejmě stále nedosahuje kvalit a pohodlí kolegů s tlačítky, ovšem v této podobě se jednoznačně jedná o ten nejlepší clickpad, se kterým jsem pracoval (lepší implementace než v případě ThinkPadů X220 nebo Edge), ačkoliv spokojen kvůli prakticky nemožnému označování pravým tlačítkem nejsem. Tradičně výborný TrackPoint je však přítomen stále, zamrzí jeho hlučnější klávesy.

 P6090822-25255B4-25255D P6131037-25255B4-25255D

Kvůli rozměrům byla omezena konektorová výbava – standardní dokovací konektor by se do X1 nevešel, a tak bylo doplněno USB 3.0, prostřednictvím kterého je možné vyvést USB replikátor portů (díky DisplayLinku včetně možnosti vyvést obraz). Obětován musel být také analogový VGA výstup, který supluje mini DiplayPort, doplněný je navíc o HDMI. Logická je také absence optické mechaniky, což je nutnost kvůli rozměrům, ovšem toto rozhodnutí vítám – ve 13″ notebooku mechaniku nehledám, už vůbec ne v tak tenkém.

Vestavěná baterie s 3letou zárukou, nabíjení za půl hodiny, ale slabá výdrž

Šestičlánková Li-Pol baterie s kapacitou 38 Wh v ThinkPadu X1 je vestavěná a uživatelsky nevyměnitelná – zabírá celý prostor opěrek zápěstí. Kdo by zoufal nad slabou výdrží, dlouhým a častým nabíjením a nemožností baterii standardní metodou vyměnit, problémy za něj vyřešilo buď už samo Lenovo, nebo je může vyřešit sám – notebook je vybaven konektorem pro přídavnou Slice baterii, která se připne zespodu notebooku a výdrž zdvojnásobí. Druhý problém vlastně problémem není – díky technologii Rapid Charge (při použití 90W adaptéru) se baterie dobije na 80 % své kapacity za pouhých 30 minut a musím potvrdit, že to skutečně funguje. Dále je možné dokoupit servisní balíček, který rozšíří záruku na baterii z 1 roku na 3 roky a kromě výměny baterie zahrnuje také práci servisního technika.

Reálná výdrž na vestavěnou baterii se pohybuje kolem 4 hodin při běžné práci s Wi-Fi. V konfiguraci dvou baterií (vestavěná + Slice) se můžeme dostat až na 8 hodin reálné výdrže.

 X1_inside_battery-25255B4-25255D

Chlazení, hlučnost

Lenovo se chlubí, že X1 vybavilo speciálním mnohalopatkovým ventilátorem s vylepšeným tvarem lopatek (inspirace sovími křídly), který má mít vyšší účinnost chlazení a zároveň nižší hlučnost. S chlazením jako takovým problém není – od tenoučkého těla v kombinaci s plnokrevným procesorem samozřejmě nemůžeme čekat absolutní chlad, a tak se rub trochu zahřívá, nicméně i přes okolní vedra v jen rozumných mezích, a tak práce na klíně není problém; na líc se teplo nepřenáší. Při běžné práci je notebook naprosto tichý, ačkoliv ventilátor v mírných otáčkách pracuje stále – slyšet však vůbec není. Když se občas roztočí na vyšší rychlost, má pištivý zvuk (jako fén v dálce), ačkoliv hlučný není.

 X1_fan-25255B4-25255D

Kvalita konstrukce, zpracování

Byl by hřích, kdyby prémiový ThinkPad X1 pokulhával v kvalitě zpracování a konstrukce, naštěstí se problém nekoná – notebook navzdory své minimální tloušťce působí velice robustním dojmem, základna je naprosto příkladně pevná, k prohýbání nedochází. Pouhých několik milimetrů tenké víko displeje je dostatečně odolné, aby vydrželo zvedání za své rohy v otevřeném stavu bez újmy. Při silném tlaku ovšem vady v obraze pozorujeme, víko v zavřeném stavu tlačí na klávesnici, přesto díky Gorilla glass k problémům nedochází (nebo je tam “gorillí” sklo právě proto?). Veškeré klasické testy (prohyb, zvedání, …) uvidíte na přiloženém videu. O odolnosti Gorilla glass si můžete přečíst v předchozím článku.

 P6121008-25255B4-25255D P6120996-25255B4-25255D

X1_under_keyboard-25255B4-25255D

Videopředstavení Lenovo Blogu


ThinkPad X1 navíc na jedné zahraniční prezentaci házeli z 9 metrů na zem a vše bez újmy přežil (viz. přiložené video níže). A tak jsme se i my odhodlali a vyzkoušeli alespoň základní test – notebook jsme využili místo osobní váhy. Přestože já osobně jsem v přežití notebooku nevěřil, veškeré váhové kategorie, které jsme měli k dispozici, snesl bez úhony (i všechny možné kombinace pokrývek nohou), a tak jsme na destrukci rezignovali a notebook v pořádku zase vrátili a testovali “normálně”.

 DSCF9185-25255B4-25255D DSCF9188-25255B4-25255D

DSCF9189-25255B5-25255D DSCF9190-25255B4-25255D

Dodám jen, že z pohledu ergonomie funguje stání na notebooku stejně jako na běžné digitální osobní váze. Je vhodné nejprve rozkročit nohy zhruba na šířku pánve, chodidla směřují rovnoběžně kupředu. Poté postupně jednou a druhou nohou nastoupíme na černou hořčíkovou platformu. Jen žádné číslo se neukáže – což je možná dobře, člověk si svou váhu nemusí pořád připomínat. Pro zpestření se můžeme na notebooku i trochu pohoupat z pat na špičky (ano, i to jsme zkoušeli). Mimochodem, vzpomínáte na zlomený ThinkPad T410s?

Shoz z 9 metrů


Závěrečné myšlenky v bodech

  • Notebook má velice kvalitní a plynulý záznam webové kamery i za velmi špatných světelných podmínek.
  • Podsvícení klávesnice je možné regulovat ve dvou krocích.
  • Na klávesnici jsem si zpočátku musel zvykat, ale je skutečně velmi dobrá a po několika dnech používání jsem si na ni natolik zvykl, že mi přijde stejně dobrá jako ta na mé R400, včetně shodné hlučnosti, která je mírně vyšší. Přestože klávesnice vychází z ThinkPadů Edge, o trochu dospěla – psaní je preciznější (pokud je možné použít toto slovo), přesnější.
  • Při práci na klíně mohou v některých polohách vadit ostré hrany a rohy opěrek zápěstí, při práci na stole jsem ale na problém kupodivu nenarazil.
  • Na levé straně jsou dva konektory (USB a sdružené audio) za gumovou krytkou, která vyloženě překáží, leč notebook s ní prostě lépe vypadá.
  • Miniaturní reproduktory směřují dolů, štěrbiny mají i po bocích; hrají překvapivě celkem slušně. K dispozici je Dolby Home Theater, funkci je však nutné doinstalovat např. pomocí ThinkVantage System Update.
  • Většina konektorů je umístěná na zadní hraně, dále pak vlevo, což je velmi rozumné z hlediska ergonomie.
  • Displej v ThinkPadu X1 má úhlopříčku 13,3″, rozlišení 1 366 x 768 bodů (z mého úhlu pohledu pro tuto úhlopříčku ideální). Svítivost je skutečně nadstandardní a jasně vyniká nad běžnými displeji, ovšem přesto je v exteriéru špatně čitelný, čemuž lesklé Gorilla glass nepomáhá – nejedná se o displej ryze do exteriéru. Kvalita zobrazení je průměrná, bílá je lehounce dožluta; prémiovému X1 by určitě slušel IPS panel.
  • Notebook je těžší, než na kolik vypadá, zato působí v ruce kompaktním, solidním dojmem.
  • Hardwarový přepínač bezdrátových připojení má tradičně velmi tuhý chod, ale jako u jiných ThinkPadů se samozřejmě časem ochodí.

Kdy, za kolik a v jaké výbavě?

Podle všeho by měl ThinkPad X1 přijít na trh zhruba v druhé polovině července v níže uvedené konfiguraci. Vzhledem k předpokládanému malému objemu prodeje, tradičně vyšší cenové hladině ThinkPadů a puncu exkluzivity se předpokládá cena kolem 36 990 Kč bez DPH. Informace ohledně dostupnosti a ceny ale berte s rezervou – jsou velmi předběžné.

  • Intel Core i5-2520M
  • 4 GB RAM
  • Intel HD 3000
  • 160 GB SSD
  • WWAN ready
  • Windows 7 Professional 64bit
  • 3 roky záruka carry-in

Recenze

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky