Lenovo IdeaPad S10-3t – netbook, tablet, digitální televize… (první dojmy)

5. 7. 2010 | 0

Do nové generace netbooků IdeaPad patří i 10,1″ tablet S10-3t, o kterém se už dlouho před uvedením na trh mluvilo. Dostal se mi do ruky, a tak se nemůžu nepodělit o pár prvních poznatků z používání…

 

 

Přiznám se, že jsem se tohoto netbook tabletu původně bál – nebyl jsem si jistý, zda bude mít dostatečný výkon, jak bude citlivý displej, obecně jsem se bál zpracování otočného mechanizmu. Už když jsem se začal se zařízením sžívat, bylo jasné, že moje obavy byly veskrze zbytečné a celkem rychle zmizely.

 

Lenovo IdeaPad S10-3t je velice kvalitně zpracovaný konvertibilní netbook tablet s opravdu povedeným vzhledem (moje oblíbená černo-bílá kombinace), velmi povedenou, velkou klávesnicí, na které se příjemně píše, leč vydává cvakavé zvuky a v některých místech se prohýbá. Předinstalovaným systémem jsou plnokrevné Windows 7 Home Premium, a tak je jednojádrový Intel Atom N450 často silně vytížený, což poznáme příjemně šumivým, ovšem znatelným chodem ventilátoru a zahříváním. Procesoru pomáhají 2 GB operační paměti. Energii dodává masivní 8článková baterie, která z těla notebooku vyčnívá o dobré 3-4 cm, zato však netrpí vikláním, a tak je za ni možné notebook bez obav držet.

 

Otočný mechanizmus je dostatečně tuhý, víko displeje však přesto (nebo právě proto) trpí mírným houpáním, v základních polohách disponuje aretací. V zavřeném stavu či režimu tabletu je podpora víka displeje pryžovými podložkami dostatečná, ty boční displeji pomáhají zůstat na místě.

 

Pokud se nepletu, dotyková vrstva na displeji je kapacitního typu, a tak reaguje pouze na prsty, má výbornou citlivost, podporuje vícedotyková gesta. Systém většinu z příkazů interpretuje správně, a tak je používání netbooku v režimu tabletu velmi pohodlné. Jediným neduhem je vystupující rámeček kolem displeje, který do jisté míry znemožňuje používat dotykový displej v jeho krajích – tam je ovládání silně nepohodlné, přitom by stačilo rámeček displeje s dotykovou vrstvou spojit.

 

Další vlastnosti a poznatky už ve zkratce…

  • S10-3t podporuje více metod zabezpečení – kromě obligátního VeriFace to je i dotyková technologie VeriTouch.
  • Pevný disk je i v tomto případě chráněn systémem aktivní ochrany (Active Protection System), kterou známe z profesionálních ThinkPadů.
  • Netbook oplývá vestavěným digitálním DVB-T tunerem, v balení získáte kromě externí antény také redukce na běžné typy pro lepší kvalitu příjmu.
  • Rychlé uživatelské prostředí QuickStart ve verzi 2 bohužel nemá vlastní spouštěcí tlačítko, je nutné jej aktivovat v BIOSu, kde je možné nastavit také formu, jakou se bude spouštět – časovač, který čeká na vstup uživatele, automaticky apod.
  • Lenovo konečně přidalo vyhrazené tlačítko pro ztlumení zvuku.
  • Diodové ukazatele jsou všechny vestavěné v displeji tak, jak je známe z ThinkPadů – ty zásadní dokonce svítí také na rubu víka.
  • Změnu orientace displeje může uživatel buď provádět sám tlačítkem v rámečku displeje, nebo ji může přenechat na automatice pomocí gravitačního senzoru systému APS. Osobně mi vhodnější přišla manuální změna, automat byl příliš citlivý.
  • Touchpad dodává Synaptics, je vroubkovaný a má výbornou citlivost. Tlačítka jsou opět pro ušetření místa integrovaná do dotykové plošky, pravé je méně citlivé, proto se vám ho nepodaří úplně vždy správně stisknout.
  • Výborná výdrž na baterii – při reálném použití silně přes 7 hodin.
  • Klávesnice má jednořádkový enter.

Recenze

Živé fotografie

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky