Lenovo Tab M10 Plus 3Gen-01

Lenovo Tab M10 Plus Gen 3 (první pohled)

2. 6. 2022 | 5

Zatímco já se stále ještě tabletům bráním (a ano, uznávám, že si možná šlapu po vlastním štěstí), spousta domácností je úspěšně a aktivně používá, zvláště ti mladší členové rodin na nich pak tráví spoustu času, ať už hraním her, sledováním videí nebo hledáním a komunikací. Lenovo mi zapůjčilo již třetí generaci svého univerzálního zábavního tabletu, který by neměl zklamat díky slušné výbavě, ale také atraktivní cenovce (zhruba 6 000 Kč) – to je v kostce Lenovo Tab M10 Plus Gen 3. Dnes se na něj v prvním pohledu podíváme…

Budu se opakovat, ale asi není překvapením, že nejsem fanoušek Androidu a už vůbec ne tabletů se zeleným robotem, a to především proto, že na nich dlouhodobě není nic, co by člověka uchvátilo. Zatímco u telefonů se různí výrobci snaží o zajímavá vylepšení konstrukce, provedení, materiálů, ale také technologických výstřelků či fotoaparátů, tablety jsou takovými chudými příbuznými – jejich úkol je poměrně prostý: nabídnout maximum toho, co lidé hledají, za co nejrozumnější cenu. Abych byl aspoň trochu fér, musím ihned jedním dechem dodat, že se jim to daří, často za hraničně nízké ceny, před čímž smekám. Pro mnoho rodin (a především dětí) pak jsou jedinou dostupnou cestou ke kouzlu internetu (jen ty děti ale trochu kontrolujte a, pokud možno, v používání internetu vzdělávejte).

Vybalení

Lenovo Tab M10 Plus (3 Gen) je 10″ všeuměl střední třídy, který sází na kvalitní zpracování a design, solidní obraz a zvuk a rozumný výkon. To ostatně poznáte už z kompaktní, ale barevné krabičky, která na drobka uvnitř hned na přední straně prozradí všechny podstatné vlastnosti. V krabičce pak najdeme už jen tablet a USB-C nabíječku. Tablet se pyšní (pro Lenovo nyní typickým) dvoutónovým provedením zad, kdy je horní čtvrtina matná a zbytek pololesklý – tělo tabletu je z kombinace kovu a plastu a vypadá opravdu elegantně. Líc, podobně jako u de facto všech tabletů na světě – nijak zajímavý není, překrývá ho totiž sklo a pod ním dotykový displej. V ruce působí tablet příjemně, je útlý, nepříliš těžký… Jen držení ztěžují úzké rámečky.

První zapnutí

Když tablet zapnete vypínačem na levé straně, rozzáří se na vás jeho 10,6″ 2K (2 000 × 1 200 bodů) displej s technologií IPS a solidním jasem 400 nitů. Líbí se mi, že splývá s tělem více než loni díky zaobleným rohům. Rozlišení je dostatečně jemné, celkové podání barev spíše příjemné, ač trochu studené. Displej není zrovna nejrychlejší, takže rychlé pohyby doprovází menší duchy.

Zvuk drží krok, čtveřice reproduktorů (po dvou na každé straně) hraje hlasitě a díky rozšíření Dolby Atmos také prokresleně – na sledování seriálů, videí nebo hudbu v pozadí se určitě hodí. Já osobně jsem jej rád používal na sledování seriálů na Netflixu a videií na YouTube v letadle a v posteli na hotelovém pokoji.

Dojmy z používání

Tablet pohání osmijádrový čip MediaTek Helio G80, zapůjčený model disponoval 4 GB RAM a 64GB úložištěm. První dojmy z používání jsou veskrze pozitivní – tablet vás nenechá na nic zbytečně čekat, nesetkal jsem se s žádným zasekáváním, ačkoliv zcela bez zaváhání používání není. Na druhou stranu ve své kategorii a za dané peníze dostanete solidní zařízení.

Potěšila mě výdrž baterie – Lenovo uvádí až 14 aktivních hodin, čemuž má zkušenost vážně odpovídá; nejste-li náruživý uživatel, budete tablet nabíjet jednou za několik dní. Navíc zde najdeme podporu 20W rychlého nabíjení, takže šťávu na další sérií oblíbeného seriálů doplníte rychle.

Dokonce ani nezklamal fotoaparát, což je na tablet skoro zjevení – jasně, stále je to tablet, ale fotky z hlavní 8MPx kamery byly ostré a poměrně prokreslené, bez slévání i za horšího osvětlení. Přední kamera už je jiná písnička, ale tu stejně využijete hlavně na videohovory, na něž je víc než dostatečně kvalitní.

To je z prvního pohledu vše, recenze již brzy. Zajímá vás něco konkrétního, na co bych se měl zaměřit? Piště do komentářů!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky