CES22 ThinkPad-NDA-Family 1x1

CES 2022: Ekologický, moderní a výkonný ThinkPad Z

4. 1. 2022 | 0

Je tu leden a tradičně můžeme nový technologický rok oslavit veletrhem spotřební elektroniky, CES, v Las Vegas. Proslulý veletrh se letos opět koná fyzicky, bohužel však bez Lenova, které na poslední chvíli kvůli covidové situaci účast na místě odřeklo a také letos se bude soustředit na online komunikaci. Tak snad příští rok!

Určitě to ale není důvod ke smutku, protože zajímavých nových produktů, které bude letos Lenovo představovat, je více než dost a všechny navíc budou obohaceny o bohatý online program včetně tiskových zpráv, obrázků, videí, specifikací a také virtuální prohlídky.

Neotálejme ale už a pojďme se podívat na první uvolněné novinky!

Nová řada ThinkPad Z pro novou generaci uživatelů

Úplnou novinkou, která mi upřímně v prosinci při tajné prezentaci tak trochu vyrazila dech, je nová řada pracovních notebooků ThinkPad Z. Lenovo se s ní snaží zaujmout novou generaci uživatelů, kteří hledají prémiový pracovní notebook s odvážnějším, moderním designem a zaměřením na současné trendy v čele s ekologií. V nabídce se tak objeví dva zajímavé a skutečně skvěle vybavené stroje – 13″ Z13 a 16″ Z16 postavené na nejnovější platformě AMD Ryzen, ve zcela nových barvách a materiálech.

Design ThinkPadů Z13 a Z16 podle Lenova odráží měnící se pohled na technologie. Nejenže přináší osobnější barevná provedení detailů, jako je bronzová nebo arktická šedá, nabízí také udržitelné materiály, jako je recyklovaný hliník nebo recyklovaná veganská kůže. Udržitelnost se ale promítla také do balení, jež tvoří ze sta procent kompostovatelné materiály jako bambus či cukrová třtina. Napájecí adaptér zase využívá z 90 % recyklované materiály.

ThinkPady Z13 a Z16 pohání procesory AMD Ryzen PRO nové generace obohacené o bezpečnostní čip Microsoft Pluton, který navrhl a aktualizuje Microsoft pro vyšší zabezpečení osobních údajů, dat a aplikací Windows 11 a v cloudu. Lenovo spolupracovalo s AMD, díky čemuž nabídne v ThinkPadu Z13 exkluzivní procesor Ryzen 7 PRO nové generace. Ten kromě vysokého výkonu a důrazu na výdrž baterie přináší vylepšení pro audio a video konference, jako jsou Teams nebo Zoom. Model ThinkPad Z16 zase nabídne volitelnou dedikovanou grafiku AMD Radeon pro tvorbu obsahu, ale také hraní her. Pár výpočetního a grafického procesoru AMD výborně spolupracuje a skrze technologie Smart Shift Max a Smart Shift Eco přinese zvýšený výkon, resp. prodlouženou výdrž na baterii.

Lenovo zahajuje oslavy 30. výročí notebooků ThinkPad. Také modely Z13 a Z16 jsou postavené na základech této rodiny s bohatou tradicí. Jedním z nich je minimalizmus, displeje s poměrem stran 16:10 mají miniaturní rámečky, v rodině ThinkPad nejmenší. Ve víku displeje najdeme vylepšenou Full HD webovou kameru s lepší světelností a větším snímačem. Velký 120mm touchpad s haptickou odezvou (ForcePad) je vestavěný v opěrkách zápěstí a integruje také tlačítka TrackPointu. Červená čepička zase nabídne novou funkci dvojitým poklepáním, kdy se zobrazí rychlá nabídka komunikace.

Přestože ThinkPady Z13 a Z16 vypadají jinak, stále se ve svém jádru jedná o ThinkPady, a tak i nové modely prošly klasickým testováním a armádní certifikací MIL-Spec 810H.

Introducing the ThinkPad Z Series – Z13 and Z16

ThinkPad is excited to announce two new products that are bringing some amazing innovations and technology to the portfolio. Learn more: https://lnv.gy/3eymyo9.

Klíčové vlastnosti:

  • Recyklované materiály zařízení i balení
  • Vylepšená Full HD webová kamera s větším snímačem, elektronická krytka kamery, dvoupásmové mikrofony
  • Nejvyšší poměr velikosti obrazovky k ploše těla notebooku v rodině ThinkPad
  • Větší 120mm haptický ForcePad
  • Úžasné displeje s volitelným dotykovým ovládáním včetně 2,8K OLED na Z13 a 4K OLED na Z16, podpora Dolby Vision a redukce modrého světla
  • Reproduktory s Dolby Atmos a technologie redukce hluku Dolby Voice
  • Nová funkce dvojitého poklepání na TrackPoint pro vyvolání nabídky komunikací
  • Z13 nabízí procesory AMD Ryzen PRO U nové generace, integrovanou grafickou kartu AMD Radeon a bezpečností čip Microsoft Pluton
  • Z16 nabízí procesory AMD Ryzen PRO H nové generace, volitelnou dedikovanou grafickou kartou AMD Radeon a bezpečnostní čip Microsoft Pluton
  • Pro připojení je k dispozici kombinace Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.2 Qualcomm FastConnect 6900 s podporou rychlého připojení Wi-Fi Dual Station ve Windows 11, které využívá dva dvoupásmové kanály současně
  • Předinstalovaný systém Windows 11
  • Čtečka otisků prstů vestavěná v klávesnici

ThinkPad Z13 bude k dispozici v létě za cenu začínající kolem 45 000 Kč s DPH.

ThinkPad Z16 bude také dostupný v létě za cenu začínající kolem 60 000 Kč s DPH.

Komentář

Přiznám se, že pro ThinkPady Z nejsem cílová skupina. Experimentování mi ale nevadí, protože se již dříve ukázalo jako užitečné (vždy si vzpomenu na první ThinkPad X1, jehož konstrukční prvky používají notebooky Lenovo – a nejen ThinkPad – dodnes). Design řady Z mi přijde vážně zajímavý, ale působí na mě málo originálně – jako bych ho už někde viděl; prostě z něj necítím Lenovo ani ThinkPad. To je podle mě problém (a nebo právě naopak není – opakuji, nejsem cílovka; je možné, že cílovou skupinu právě takový design osloví). Mrzí mě stísněná klávesnice v čele s namačkanými kurzorovými šipkami (všimli jste si taky prohození kláves Ctrl a Fn proti zažitému standardu ThinkPadů?), naopak zajímavý mi přijde nový ForcePad – že by konečně první konkurence jablečným notebookům ve stáji Windows? Protože, co si budeme povídat, touchpady na Windows noteboocích jsou odjakživa vážně tragické. Navíc se de facto vrací sdružený TrackPad z roku 2013, tentokrát se snad setká s pozitivnější odezvou, hodně zvědavý jsem na integrovaná tlačítka TrackPointu, která v roce 2013 sklízela největší kritiku. Chválím i důraz na ekologii a recyklaci, snad jen s výjimkou recyklované veganské kůže, což je opět jen plast a o její ekologičnosti můžeme hodně polemizovat.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky