ThinkVision P27h-10 titulni

ThinkVision P27h-10: monitor místo dokovací stanice (recenze)

25. 5. 2020 | 3

Elegantní 27″ pracovní monitor s rozumným rozlišením, pěkným obrazem, USB-C připojením včetně napájení a USB rozbočovače – k notebooku ideál! Kde je ale háček?

Když člověk během karantény pracuje z domova, má najednou možnost testovat produkty, na které předtím neměl pomyšlení. Jednou takovou kategorií jsou monitory. Poté, co jsem si vyzkoušel základní 27″ monitor Lenovo C27-20, jsem měl jasno v tom, co se mi líbí a co naopak ne. Proto jsem moc rád otestoval produkt z trochu jiné kategorie – profesionální ThinkVision ve stejné úhlopříčce, hodně podobném designu, ale tentokrát s výrazně lepším panelem (99% pokrytí sRGB, 350 nit), ale hlavně smysluplnějším rozlišením 1440p.

Jenže ThinkVision P27h-10 má ještě jednu pozitivní a pro mě překvapivou vlastnost, kterou jsem dopředu neověřoval – nabízí připojení skrze USB-C včetně podpory Power Delivery a nechybí ani vestavěný USB rozbočovač i s jedním stále napájeným portem. To znamená, že – máte-li vhodné zařízení, jako je třeba aktuální ThinkPad – jedním kabelem připojíte obraz, data, až čtyři USB zařízení a svůj notebook ještě nabíjíte. To vše jediným kabelem. Ideální k notebooku na doma, řeknete si (když nechcete investovat do monitoru a dokovací stanice zároveň)!

Dodám ještě, že existuje monitor P27h-20, který nabídne stejný panel, ale k tomu také vestavěné reproduktory, tenčí rámečky a o poznání více možností připojení spolu se stojánkem na telefon.

Specifikace:

  • Panel: 27″ IPS panel s bílým LED podsvícením, matný povrch
  • Rozměry panelu: 596,74 × 335,66 mm
  • Rozteč pixelů: 0,233 mm, 108 bodů na palec
  • Poměr stran: 16:9
  • Rozlišení: 2 560 × 1 440 bodů (WQHD), 60 Hz
  • Pozorovací úhly: 178°/ 178°
  • Svítivost: 350 nit
  • Odezva: 4 ms (režim Extreme)
  • Kontrast běžný/dynamický: 1 000:1 / 3 000 000:1
  • Pokrytí barev: 99 % sRGB
  • Spotřeba typická/maximální: 38 W / 140 W
  • Konektory: 2× HDMI 1.4, USB-C, DisplayPort 1.2, DisplayPort výstup, 3,5mm audio výstup, 4× USB 3.0 (jeden stále napájený)
  • Rozměry a váha se stojanem: 611,6 × 269,8 × 513 mm, 7 kg
  • VESA úchyt: ano, 100 ×100 mm
  • Polohování: náklon dozadu 30°, dopředu 5°, nastavení výsky 110 mm, otáčení, režim na výšku

Kompletní specifikace zde.

Balení, vzhled, zpracování

S ThinkVisionem P27h-10 se vám do rukou dostává produkt z profesionální řady Lenovo, takže má i trochu jinak koncipované balení. Krabice (opravdu velká a těžká) je z recyklovaného, hnědého kartonu s velkým nápisem ThinkVision, uvnitř nečekejte polystyrén ani plasty, ale opět papírové, recyklované vystýlky a netkanou textilii. Základní stojan by taky v žádném případě nestačil, a tak najdete v balení profesionálnější variantu s kompletní škálou polohování, ale o tom až dále. V krabici se kromě monitoru a stojánku ukrývá už jen napájecí kabel a USB-C kabel. Ano, velmi minimalistické balení (v USA jsou zde i HDMI a DisplayPort kabely).

Design monitoru odpovídá tomu, co dnes jak Lenovo, tak většina ostatních výrobců nabízí, ale oproti levnějším modelům a řadám zde máme trochu toho dražšího, business šmrncu (přecijen toto už není monitor za 3 000 Kč, ale za trojnásobek) – obrazovka je překrytá jednolitým matným průhledným plastem, takže monitor zdánlivě nemá žádné rámečky (až na asi 2cm bradu s plastickým logem ThinkVision a ovládacími tlačítky), po vzoru rodiny Think je monitor samozřejmě celý černý a jeho tvar je zcela nekomplikovaný – prostě placka, ze které vzadu vystupuje elektronika, úchyt stojanu (s VESA otvory) a veškeré konektory – dolů směřují vstupy a výstupy, na boku je USB hub. Stojánek je útlý s červenou sponou na kabeláž.

Ke zpracování monitoru nemám co dodat – samozřejmě je vše plastové, ale nezaznamenal jsem problémy s kvalitou konstrukce, vše drží, jak má. Ostatně monitor váží téměř dvakrát víc než minule testovaný, levný C27-20, což o něčem také svědčí. Stojan je i přes plastové provedení dostatečně stabilní a s 27″ velikánem si poradí se ctí, jen při polohování pruží a dává najevo vůli.

Polohování, konektory

Jak jsem zmínil, do krabice Lenovo přibalilo pokročilý stojan, který je k monitoru připevněný rychloupínáním jen na posunutí západky. Když stojan odepnete, najdete pod ním VESA závity se 100mm roztečí pro připevnění třeba na pohyblivé rameno. Dodávaný stojánek nabídne i přes své celkem útlé provedení veškeré potřebné možnosti polohování, které očekáváme od profesionálního monitoru – výškové nastavení (110 mm), náklon (-5°/+30°), otáčení a také režim na výšku (tzv. pivot).

Konektorová výbava monitoru mě – protože jsem si o něm dopředu nic zásadního nezjišťoval – mile překvapila. Konektory jsou rozumně rozmístěné tak, že napájení a obraz směřuje dolů, zatímco USB do strany (z čelního pohledu vlevo). Dolů tedy směřuje vedle napájecího konektoru (3 kolíky) dvojice HDMI 1.4 vstupů, DisplayPort 1.2 vstup, USB-C (s funkcí PD 45 W), ale také jeden DisplayPort výstup pro řetězení (pokud má váš počítač pouze jeden obrazový výstup, ale podporuje řetězení, připojíte jej do DisplayPort vstupu a druhý monitor vyvedete z DisplayPort výstupu na P27h-10). Na levoboku pak máme 3,5mm audio výstup a trojici USB 3.0 portů včetně jednoho určeného pro napájení zařízení (např. pro nabíjení telefonu).

Dodám ještě, že monitor – podobně jako ostatní ThinkVision modely – nabízí na své spodní hraně západky pro oficiální soundbar (pokud byste měli zájem o jednolité řešení i se zvukem), u nichž je také slot pro zámek Kensington.

Ovládání, nastavení a vlastnosti obrazovky

Díky tomu, že ovládací prvky monitoru jsou na čelní straně a směřují k uživateli, nebudete v ovládání tápat jako u monitorů, které mají tlačítka na boku či vzadu (zdravím C27-20!). Nabídka nastavení je pak shodná s jinými monitory Lenovo a je k dispozici pouze v několika světových jazycích (mezi kterými češtinu samozřejmě nenajdeme):

  • Nastavení jasu, kontrastu a dynamického kontrastu (DCR)
  • Nastavení obrazu
    • Barvy (přednastavené a vlastní)
    • Vstupy
    • Škálování
    • Over Drive (vypnuto, běžný, extrémní pro 4ms odezvu)
    • Aktivace redukce modrého světla
  • Volby
    • Informace
    • Jazyk
    • Pozice menu
    • Reset nastavení

IPS panel, který je instalován v ThinkVisionu P27h-10, má úhlopříčku 27″, 8bitovou barevnou hloubku a rozlišení WQHD (2 560 × 1 440 bodů), které bez škálování obrazu považuji na této úhlopříčce za ideální – body jsou dostatečně malé, obraz ostrý a stále se s ním dá reálně pracovat bez zvětšení zobrazení ve Windows. Díky 99% pokrytí sRGB a svítivosti 350 nitů slibuje panel také solidní kvality obrazu. Za samozřejmost považuji matnou povrchovou úpravu. 60Hz obnovovací frekvence dech nevyrazí, ale nemyslím si, že by více bylo potřeba. Je tak jasné, že zapomenout můžeme taky na hráčské technologie, jako je AMD FreeSync. Běžná odezva 16 ms (s režimem Extreme už 4 ms) plně dostačuje pro kancelářské či obecně pracovní použití.

Zkušenosti a hodnocení obrazu

Jak jsem zmínil v úvodu, konektorová výbava mě nadchla především proto, že USB-C port podporuje data, obraz i se zvukem a k tomu ještě napájení až 45 Watty. ThinkVision P27h-10 by tak mohl být ideálním monitorem, pokud domů přijdete s notebookem a nemáte dokovací stanici – jedním kabelem připojíte notebook a o víc se nestaráte, protože v tu chvíli nabíjíte, získáte obrazový výstup a ještě máte periferie připojené v USB hubu v monitoru. Jenže to má háček…

Testoval jsem tento režim jak s ThinkPadem X1 Carbon (6. generace), tak X280, a to jak přes klasický USB-C port, tak Thunderbolt. A výsledky byly polovičaté. Obrazový výstup byl bez problému – zde panuje spokojenost. Nabíjení fungovalo a zvládlo napájet oba notebooky (ačkoliv zde doporučím dávat pozor – nikde se přesná hodnota neuvádí, ale podle všeho je schopen monitor po USB-C posílat 45 W, což pro úsporný notebook stačí, ale potřebujete-li více – např. u strojů s dedikovanými grafikami a silnějšími procesory – už si nevystačíte; pak by mohl přijít vhod model P27h-20 s 90 Watty), ale monitoru neskutečně silně „hrála“ (pískala, šuměla) napájecí elektronika! A nejsem jediný, kdo si na tento problém stěžuje, stačí projít diskuse na internetu. (Na druhou stranu máme z jiných stran informace, že na nic takového monitory netrpí, takže je možné, že se jedná pouze o omezené dodávky s tímto problémem.) Dále USB hub byl bohužel nepoužitelný – kurzor připojené myši se trhal, zvuk sluchátek také. Jen klávesnice fungovala dobře. (Je možné, že jsou to omezení daných notebooků, ale nic moc lepšího než ThinkPad X1 Carbon od Lenova nekoupíte, takže sem bych vinu nesvaloval.) Nakonec jsem proto USB-C používal jen na obraz a napájení, USB zařízení jsem připojoval přes běžný USB rozbočovač za pár korun. To je zklamání. Předpokládám, že kdyby měl monitor rozhraní Thunderbolt, výsledky by byly lepší, ale cenovka výrazně jiná (násobně jiná).

To nejdůležitější je však displej. Jak jej hodnotím? Zmínil jsem, že na 27″ mi přijde 1440p jako ideální a za tím si stojím – obraz je dostatečně ostrý a jemný, přičemž rozlišení není příliš vysoké, takže nemáte potřebu zvyšovat škálování obrazu ve Windows (a o nativní rozlišení se tak de facto připravovat). 1440p je zároveň pro práci velmi vhodné rozlišení, protože jste schopni pohodlně pracovat se dvěma aplikacemi vedle sebe (není problém mí spuštěný Word a PowerPoint, případně OneNote či Word spolu s meetingem na Skypu či Teams a pořád mít přehled). Pravda, pro samotný Outlook je 1440p (tedy hlavně 2 560 bodů na šířku) už hodně a na půlku obrazovky se úplně nevejdete. Zpět ale ke kvalitám panelu – jeho barvy jsou poměrně výrazné, červená skoro až pálí, je to ale celkem příjemná změna oproti unylým eIPS panelům. Jas 350 nitů také potěší, ale na maximální hodnotě monitor asi často provozovat nebudete (leda byste měli opravdu hodně jasnou kancelář a okno za zády).

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky