Lenovo C27-20 foto 05

Lenovo C27-20: 27″ základní monitor na hry (recenze)

13. 4. 2020 | 0

Během práce na „home office“ jsem se nechal přesvědčit a otestoval základní 27″ (herní) monitor. Jaká je „sedmadvacítka“ s Full HD a FreeSync?

Na blogu málokdy testujeme příslušenství Lenovo. Má to mnoho důvodů, jedním z nich je ale také historický problém s cenotvorbou na volném trhu – Lenovo umí navrhnout a vyrobit velmi zajímavé doplňky, ovšem na volném trhu v Čechách tradičně mívaly velmi vysoké ceny. A tak připlácet si na myš, klávesnici či monitor 50-100 % jen proto, že na sobě má značku Lenovo (byť může být sebepovedenější), dává smysl jen málokomu (pozn.: mně to smysl jednu dobu dávalo) Ale jak zpívá Bob Dylan, časy se mění. Už nějakou dobu se tak Lenovo docela intenzivně snaží být konkurenceschopné i na místním trhu s příslušenstvím, přičemž mám pocit, že právě na monitorech to je vidět asi nejvíc – jistě, Lenovo se nesnaží cenou porážet prvovýrobce, jako je LG, ale pravdou je, že už se i jejich cenovkám velmi přibližuje, a tak není vůbec žádnou výjimkou, že je jen o pár stovek nad nimi.

Protože už několik týdnů pracuji kvůli aktuální pandemii z domova, řekl jsem si, že je vhodný čas půjčit si jeden z nových monitorů Lenovo, konkrétně typ C27-20, což je základní 27″ monitor s IPS panelem, Full HD rozlišením a několika zajímavými vylepšeními, které jdou vstříc hráčům. Cenovka se aktuálně pohybuje kolem 3 500 Kč s DPH. Nejsem ale ani profi hráč, ani grafik, takže mé hodnocení bude převážně subjektivní, z pohledu (víceméně) běžného uživatele.

Specifikace:

  • Panel: 27″ IPS panel s bílým LED podsvícením, matný povrch
  • Rozměry panelu: 597,888 × 336,312 mm
  • Rozteč pixelů: 0,311 × 0,311 mm
  • Poměr stran: 16:9
  • Rozlišení: 1 920 ×1 080 bodů (Full HD), 75 Hz, podpora AMD FreeSync
  • Pozorovací úhly: 178°/ 178°
  • Svítivost: 250 nit
  • Odezva: 4 ms (režim Extreme)
  • Kontrast běžný/dynamický: 1 000:1 / 3 000 000:1
  • Pokrytí barev: 72 % NTSC
  • Spotřeba typická/maximální: 21 W / 25 W
  • Konektory: HDMI 1.4, VGA, 3,5mm audio výstup
  • Rozměry a váha se stojanem: 230,8 × 444,5 × 612,2 mm, 4,82 kg
  • VESA úchyt: ano, 100 ×100 mm
  • Polohování: náklon dozadu 22°, dopředu 5°

Kompletní specifikace zde.

Balení, vzhled, zpracování

Lenovo C27-20 vám dorazí v běžné kartonové krabici vystlané (neoblíbeným) polystyrenem a najdete v ní vše potřebné k tomu, abyste mohli monitor začít okamžitě používat, a to (kromě panelu samotného) také rychlé příručky, snadno odnímatelný, základní stojan (připevní se základna a stojan se nacvakne na monitor) s náznakem správy kabeláže (otvor na kraji podstavce, kterým lze provést kabely), napájecí a HDMI kabel. Na zádech obrazovky najdete ale také čtveřici 100mm VESA závitů pro připevnění na vlastní stojan či rameno.

Vzhled monitoru je poměrně snadné hodnotit – černý, matný, poměrně tenký, ladně tvarovaný a ničím příliš zajímavý panel v moderním provedení, kdy je obrazovka překrytá jednolitým matným plastem od kraje ke kraji, ze kterého vystupuje jen asi 2cm brada, na jejíž spodní hraně je stavová dioda. Na bradě pak najdeme už jen logo Lenovo, jehož větší verze se nachází i na rubu. A nebýt právě (pouze barvou naneseného) loga, nepoznali byste, kdo je producentem tohoto poměrně velkého monitoru. Zmíním perličku – Lenovo se kasá tím, že má obrazovka jen 2mm rámečky. To je a není pravda – Lenovo je počítá nad rámec jednolitého překryvu panelu. Panel ale nesahá od kraje ke kraji, takže ač jsou rámečky opravdu tenké, dosahují reálně spíše 5 mm.

Zpracování monitoru i podstavce je v pořádku – žádná vyloženě slabá místa nenajdete, podstavec je pevně uchycený k panelu a neprodukuje žádný zásadní kyv (vyjma běžného pružení, jelikož je plastový).

Polohování, konektory

Základní monitor přináší také základní možnosti polohování a připojení. Dodávaný stojánek se připevňuje ve spodní části zad a je pevný kromě sklonu dopředu a dozadu – výškové nastavení, pivot nebo otáčení zde nehledejte, pokud vám na tomto záleží, budete muset pořídit nějaký dodatečný VESA držák či rameno. Dodám jen, že dodávaný stojánek podporuje úhel sklonu od -5° (směrem k uživateli) do 22° (směrem od uživatele). Na zadní straně najdeme ještě zdířku pro zámek Kensington.

Konektorová výbava je obdobně jednoduchá, ale nemyslím si, že by byla potřeba širší – pro všechny případy je zde analogový VGA vstup, dále digitální HDMI 1.4 (který budete asi používat nejčastěji), spolu s ním souvisí 3,5mm audio výstup, kdybyste k monitoru chtěli připojit reproduktory či sluchátka, no a samozřejmostí je pak klasický vstup pro napájení (zdroj je vestavěný, takže vstupem je běžný počítačový trojkolík). Všechny konektory naštěstí směřují dolů.

Ovládání, nastavení a vlastnosti obrazovky

Ovládání je řešeno, podobně jako u jiných panelů podobné cenové kategorie, nepohodlně zezadu. Není to tak hrozné, protože pětice ovládacích tlačítek je umístěna (z pohledu uživatele) u pravé hrany zad ve spodní části, takže stačí tlačítka jen rukou nahmatat, tu opřít o pravou hranu monitoru a můžete vesele ovládat, menu vám již pozici tlačítek napoví (jen si pamatujte, že to poslední je vypínač, na to ale rychle přijdete…).

Nabídka (menu) je rozdělena do čtyř sekcí – obraz, barvy, vstup a nastavení.

  • Obraz nabídne úpravu jasu, kontrastu (pokud není aktivní herní režim), aktivaci dynamického kontrastu, režimu zobrazení (EnergyStar, hra, web, film, grafika), nastavení škálování (při nižším než nativním rozlišení) a OverDrive (vypnuto/normální/extrémní).
  • Barvy jsou asi všeříkající – nabídka umožňuje nastavit barevné podání monitoru, ať už z přednastavených možností, nebo ručního mixu. Tyto volby jsou u herního režimu neaktivní. Poslední možností je režim snížení modrého světla, který přepne barvy hodně do tepla.
  • Vstup pouze přepíná HDMI a VGA zdroj obrazu. Rychle se k němu dostanete také prvním tlačítkem.
  • Nastavení už pak jen dává možnosti zobrazení informací o monitoru, změnu jazyka (čeština zde, samozřejmě, není), polohu menu, jeho průhlednost, časovač jeho skrytí a poslední volbou je reset nastavení.

Přiznám se, že jsem dopodrobna parametry tohoto monitoru nezkoumal. Ale věděl jsem, že se jedná o monitor s nějakými herními vlastnostmi (byť s ohledem na cenovku a segment nespíš jen dílčí), a tak jsem udělal nejjednodušší test, jaký šel – připojil jej k herní konzoli Xbox One X. A čekalo na mě příjemné překvapení – konzole si displej samozřejmě ihned poznala, osahala a zjistila jeho vlastnosti. K mému překvapení nejenže podporuje 75Hz obnovovací frekvenci, ale hlavně podporuje AMD FreeSync, tedy dynamickou obnovovací frekvenci – pokud máte grafickou kartu od AMD (nebo konzoli Xbox), tak se obnovovací frekvence panelu synchronizuje s obnovovací frekvencí vykreslování hry namísto toho, aby si monitor dál obnovoval šedesátkrát za vteřinu, přestože hra vykresluje pomaleji. Pokud má hra problém udržet stabilní snímkovou frekvenci (typicky 60 FPS) a klesá např. na 44 FPS, monitor sníží frekvenci také na 44 Hz tak, aby nedocházelo k trhání obrazu a snímky, které dodává grafická karta, se zobrazovaly správně.

AMD FreeSync Demo

A slow-motion video recorded to show the benefits of FreeSync. Please view at 1080p60 for best results. Music credits: „Eternity“ Kevin MacLeod (incompetech….

V herním režimu a s aktivním extrémním OverDrive získáte 4ms odezvu (tedy zpoždění mezi přijetím a zobrazením obrazu), což je solidní hodnota a pro hraní her velmi důležitá. Zároveň jsem si v režimu hry a s aktivním extrémním OverDrive nevšiml žádného negativního vlivu na zobrazení.

Zkušenosti a hodnocení obrazu

V této závěrečné sekci bych rád shrnul nějaké zkušenosti s monitorem a také mé zhodnocení jeho obrazových vlastností…

Jak jsem zmínil, základní herní funkce mě potěšily a popravdě mile překvapily – pokud máte podporovaný hardware, z AMD FreeSync budete jedině těžit. Jistě, 75Hz obnovovací frekvence není ani zdaleka to nejlepší na trhu, naopak je to hodnota spíše z té spodní poloviny spektra, ale předpokládám, že pokud hrajete na monitoru za tři a půl tisíce, asi ani vaše herní mašina nebude to nejlepší, co se dá na trhu sehnat. Nebo to bude konzole, kde už 27″ displej smysl dává. A v takovém případě je FreeSync i do 75 Hz zcela v pořádku a bude se vám hodit. Podobně, ale možná ještě trochu víc pozitivně hodnotím herní režim s odezvou 4 ms – opět se nejedná o to úplně nejlepší, co seženete, ale v porovnání s (i lepší) televizí je to 3-4x nižší hodnota.

Obraz monitoru Lenovo C27-20 ve mně zanechává rozporuplné pocity. Co se podání barev týče i kontrastu, žádné stížnosti nemám – barvy mi přišly dostatečně syté a věrné, nezaregistroval jsem žádný významný barevný „úlet“. Černá ovšem není zcela černá a podsvícení může mít poměrně viditelné rozdíly v ploše. Ale obecně, z pohledu podání obrazu jako takového, jsem spokojen. Kde jsem už na vážkách, je rozlišení – Full HD je na 27″ prostě málo. Tečka. Zde silně doporučuji 1440p (samozřejmě 4K by bylo ještě lepší), ale pak se dostáváme na zcela jinou cenovku. Záleží ale na tom, pro jaké použití monitor pořizujete. Pokud jej připojíte ke konzoli, rozlišení neřešte. Pokud na něm chcete hrát hry nebo sledovat filmy, opět – neřešte. Ale budete-li na něm také často pracovat s textem, je rozlišení na hraně použitelnosti.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky