Lenovo Scholar Network Launch Event - Pathways Academy of Tech and Desig...1400x600

Vybíráme notebook pro studenta 2019

1. 9. 2019 | 0

Září je tu, a tak se žáci a studenti chystají do školy. Většina z nich bude ke studiu potřebovat počítač. Pojďme se dnes krátce podívat konkrétně na to, jak správně vybrat notebook na studia.

Vstoupili jsme do třetího tisíciletí, končíme druhou dekádu jednadvacátého století, což je mimochodem období, ve kterém bychom – alespoň podle sci-fi filmů z osmdesátých a devadesátých let – už měli jen létat, výroba by měla být plně robotická, lidé by si měli zkrátka užívat života a vše ostatní by nám měly poskytovat moderní technologie. Prostě pohoda, mezihvězdné cestování… však to znáte.

Jasně, tak daleko nejsme, zpět nohama na zem. Nicméně faktu, že žijeme v roce 2019, se nezbavíme. A s tím souvisí také další fakt – počítače jsou všude kolem nás a jsou zrovna tak potřebné (do určité doby užitečné, od určité doby vážně potřebné) ve vzdělávacím procesu. A to nás přivádí k tématu tohoto článku – výběr počítače, resp. notebooku pro studenta.

Potřebuje student notebook?

Přestože žáci základních a středních škol jsou už (téměř) v plném zápřahu, studentům škol vysokých zpravidla ještě pár týdnů až měsíc zbývá. A na ty se právě chci zaměřit. Proč? Protože právě ti notebooky potřebují nejvíce. Žákovi na základní škole nemusíte kupovat notebook, pokud k tomu nemáte vyloženě dobré důvody. V mnoha případech postačí tablet, ale mnohem lépe poslouží stolní počítač. Pravda, není přenosný, ale obávám se, že na „základce“ ho do školy beztak nosit nebude. Na středních už to může být jiná písnička, ale zpravidla i zde nebývá notebook ve výuce běžně používán, takže stolní počítač je i v tomto případě vhodná volba. Ostatně proč se notebookem ochuzovat o ergonomii velké obrazovky, plnohodnotné klávesnice a myši, ani nemluvě o snadné konfigurovatelnosti, rozšiřitelnosti a vylepšování?

Tip: Důvody, proč notebook (a proč naopak ne), najdete v našem seriálu.

Vysoká škola toto ale dost podstatně mění. Většina studentů pendluje mezi domovem, kolejí a samotnou školou. Nikde žádné stálé zázemí a vždy je třeba počítač. No a ten počítač by měl být ideálně jeden, protože student potřebuje pracovat s daty v něm (a často i offline, třeba na cestě ve vlaku, nebo když se zrovna nemůže z různých důvodů připojit k Wi-Fi). Takže notebook je de facto pro vysokoškoláka jedinou volbou.

Jaký notebook ale vybrat?

Nebudu se tu dalece rozepisovat o tom, jak přesně vybrat vhodný notebook, s tím vám poradí náš seriál, který se výběru notebooku věnuje a rozebírá jak obecné otázky, tak každý zásadní parametr. Tady chci poukázat jen na pár základních rozhodovacích kritérií.

Tip: Jak vybrat notebook a na které parametry se zaměřit? Více v našem seriálu!

Alfou a omegou (takříkajíc) notebooku je najít balanc mezi mobilitou (tedy kombinací váhy, rozměrů a výdrže na baterii) a výkonem resp. výbavou. Neunáhlujte se proto a dobře se nad potřebami té které školy a vašeho studenta zamyslete! Je velký rozdíl mezi tím, co potřebuje studentka politologie nebo angličtiny a tím, co potřebuje fyzik či analytik! Je tedy vhodné zamyslet se nad tím, co v daném oboru bude student dělat a jaký notebook bude tedy potřebovat.

Dám vám pár vodítek. Pokud bude počítač (notebook) sloužit „jen“ jako zápisník, prohlížeč skript, přednášek v PowerPointu, školního mailu a informačního systému pro registraci předmětů a zkoušek, bude pro vás stěžejní mobilita, protože dostatečný výkon vám poskytne de facto jakýkoliv notebook na trhu. Takže to bude o rozměrech, váze a baterii. Sáhl bych po menším a lehčím stroji, nějakém tenkém Ultrabooku, co i dobře vypadá. Neznamená to ale, že bude stát 10 000 Kč. Osobně bych zásadně nedoporučoval jít pod 15 000 Kč, ale spíše bych se držel kolem 20 000 Kč, kde najdete notebooky lépe zpracované a připravené na cestování. I levný notebook svou práci odvede, ale pravděpodobně ji nebude odvádět tak dlouho jako notebook s cenovkou vyšší, to jen na vysvětlenou.

Jenže pokud bude student potřebovat spouštět složité výpočty, pravděpodobnostní analýzy, specializované modelovací aplikace, bude pracovat s velkými Excelovskými soubory nebo grafikou, najednou už to není o mobilitě, ale o hrubém výkonu. Takže buď budete nuceni sáhnout po velmi drahém malém notebooku (jsou i takové, které s určitými kompromisy vysoký výkon nabídnou i ve 14″ provedení), nebo klasickém výkonném notebooku, který bude samozřejmě o poznání větší, těžší a vydrží méně na baterii. Takový notebook (v 15″ nebo dokonce 17″ provedení) bude mít výkonnostních kompromisů o poznání méně. Můžete samozřejmě sáhnout po mobilní pracovní stanici (jako jsou ThinkPady P), ty však ukousnou velké sousto z vašeho rodinného rozpočtu (často mohou stát stejně jako slušné auto z druhé ruky). Dobrou volbou ale jsou – věřte, nebo ne – herní notebooky, které výkonnostně příliš nepokulhávají za klasickými stolními počítači, cenově jsou mnohem přívětivější než mobilní pracovní stanice a v drtivé většině případů přinesou to, co student potřebuje (příkladem mohou být notebooky Lenovo Legion).

Tipy na notebooky

Na závěr několik aktuálních tipů na notebooky pro studenty v obou výše uvedených kategoriích. Vždy se snažím nabídnout alespoň dvě alternativy s ohledem na rozpočet.

„Přenosné zápisníky“

Jinými slovy lehké, tenké a dobře přenosné notebooky, které jsou určené na běžné činnosti od zapisování poznámek, práci s dokumenty, běžnými tabulkami, prezentacemi, práci s e-maily, prohlížení webu a základní „volnočasové“ aktivity, jako se sledování videa, poslech hudby a podobně.

Za základ můžete považovat Lenovo V, což je řada notebooků na pomezí mezi IdeaPady pro zábavu a na doma a ThinkPady na práci. Výhodou je, že Lenovo V je k dispozici i v menším provedení. Poohlédnout se ale můžete také mezi IdeaPady S. Výše pak můžete zamířit skrze rodinu ThinkPad, a to jak její základní profesionální řadu L, tak vrcholnou X, v obou najdete i konvertibilní modely Yoga.

Výkonné notebooky

Notebooky, které se vypořádají s náročnými výpočetními úkoly, prací s nadstandardně obsáhlými tabulkami nebo modelovacím či statistickým software. Vzhledem ke svému charakteru jsou obvykle vybavené výkonnějšími grafickými kartami, takže zastanou i práci s grafikou (a to i ve 3D) a k volnočasovým aktivitám můžete přidat hraní her.

Obecně doporučujeme jít buď cestou profesionálních ThinkPadů, kdy je odrazovým můstkem řada E, která se prodává v mnoha, i pokročilých, konfiguracích. Dále je možné jít cestou herních notebooků Legion jak v 15″, tak 17″ provedení (dle potřeb). Pro opravdové fajnšmerky jsou tu pak velmi drahé ThinkPady P1 a X1 Extreme, které nabízí velmi vysoký výkon v extrémně lehkém a tenkém provedení.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky