Lenovo Legion Y530 15,6″: recenze

4. 2. 2019 | 0

Nenápadný design, kvalitní zpracování, slušná variabilita komponent. Jaký je herní notebook Lenovo Legion Y530? Druhá recenze na českém Lenovo Blogu je zde.

Málokdy se stává, že bychom testovali některý model notebooku dvakrát. Lenovo Legion Y530 nás ale v kontrastu starších herních počinů Lenovo natolik zaujal, že jsme si jej z redakce půjčili rovnou dvakrát. Věříme, že zájemcům může přijít druhý pohled vhod.

Testovaná konfigurace: Lenovo Legion Y530-15ICH (81FV)

  • CPU: Intel Core i7-8750H (6 jader, až 4,1 GHz, 9 MB Cache)
  • RAM: 16 GB DDR4-2666 MHz
  • GPU: Intel UHD Graphics 630, Nvidia GeForce GTX 1050 Ti (4 GB)
  • Úložiště: Intel SSD 760p Series 256 GB, HDD Seagate ST2000LM007 2 TB SATA
  • Obrazovka: 15,6“ FullHD, antireflexní
  • Rozměry: 360 mm x 267 mm x 24.9 mm
  • Hmotnost: 2.3 kg

Design, konstrukce, zpracování

Lenovo Legion Y530 se dost vymyká zažitému stylingu, který by mnozí z nás od herního notebooku očekávali. Předchozí generace (Legion Y520) byla klasickým případem: červené podsvícení klávesnice, nezvykle tvarovaná šasi, množství různých ornamentů. Takový design má ovšem jeden zásadní nedostatek, protože před nikým neskryjete, že se jedná o herní notebook.

Legion Y530 jde úplně jinou cestou. Veškeré červené prvky byly odstraněny a nahrazeny nenucenou neutrální bílou. Jediným odkazem na herní brand Legion je logo s podsvíceným „Y“ ve víku obrazovky a potisk pod obrazovkou. Kdo je opravdu pozorný, asi by něco vyvodil i z nezvykle seseknutých bočnic po stranách od klávesnice – to hlavní se ale podařilo. Legion Y530 je natolik neutrální notebook, že na něm můžete pracovat přes den v kanceláři, aniž by se někdo ušklíbal, co to máte na stole za kolotočárnu. Lenovo vzalo nový design skutečně z gruntu, což je patrné už při pohledu na obrazovku. Zatímco mnohé notebooky ThinkPad si vytrvale drží tlusté rámečky obrazovky, Legion Y530 je v tomto ohledu o kus napřed. Tenké rámečky obrazovky vypadají prostě lépe, nehledě na to, že díky tomu obrazovka působí o notný kus větší. Má to však i své stinné stránky, webová kamera byla vytlačena dolů pod obrazovku.

Celé tělo notebooku je kompletně plastové, což ale docela klame a není to příliš znát. Především víko obrazovky má příjemnou vroubkovanou texturu. Notebook je sestavený dobře, výrobce dbal především na pevnost loketních opěrek pod klávesnicí, které odolávají tlaku rukou, jak ostatně mnozí hráči vyžadují. Loketní opěrka má navíc jemný pogumovaný povrch a je příjemná na dotek. Notebook působí dobrým dojmem, nepůsobí křehce ani v zavřeném stavu. Na přenášení za roh základny ale rovnou zapomeňte, na takové zacházení je celé zařízení zkrátka příliš těžké. Jinak bytelná základna má i slabší místa, především při zatlačení po stranách klávesnice, kdy dochází ke zřetelnému prohýbání. Při práci či hraní takovou sílu vyvinete jen stěží.

Notebook je nezvyklý jakousi bradou za víkem obrazovky, která ukrývá zadní výdechy chlazení a další konektory. Je to čistě praktické řešení, na „přesahující“ zadní stranu základny si ale velmi rychle zvyknete. Při pohledu z boku na mi testovaný Legion chtě nechtě připomínal USS Enterprise D ze seriálu Star Trek. Náhoda? Nemyslím si!

Panty obrazovky jsou samozřejmě kovové. Výklopný mechanismus působí bytelně, chod závěsů je jasný a bez zbytečné vůle, takže si lze obrazovku naklopit s dostatečnou přesností. Konstrukce pantů umožňuje vyklopení displeje v úhlu až 180°.

Klávesnice, touchpad

Ostrůvková šestiřadá klávesnice zabírá většinu šířky notebooku. Klávesy mají dobrou mechaniku, tuhost i výška stisku jsou nastaveny tak akorát, stisk je velmi jistý. Mechanismus stisku není moc hlučný a ani při delším psaní v tiché místnosti neruší.

Legion Y530 má mírně upravené rozložení klávesnice tak, aby vyhovovalo hráčům. Samozřejmostí je, že horní řada kláves funguje jako standardní funkční klávesy, multimediální funkce jsou dostupné v kombinaci s klávesou Fn (ovládání jasu, zvuku atd.). Vedle pravého Ctrl také najdeme klávesu pro rychlý záznam dění obrazovce, případně rychlé streamování na YouTube/Twitch atd. Testovaná konfigurace má americké rozložení klávesnice, proto se nelekejte malé klávesy Enter atd.

Rozpaky ve mně vyvolává numerický blok v pravé části klávesnice. Výrobce očividně udělal ústupek velkým kurzorovým klávesám (Myslel jsem, že hráči hrají klávesami W, S, A a D?), numerický blok se tak musel smrsknout a posunout o dva řádky nahoru. Má to své výhody, na klávesnici se od prvního pohledu jasně zorientujete – mišmaš jako v případě modelu Y700 se tu nekoná (ten měl k sobě klávesy doslova namačkané). Hmatová orientace poslepu je na numerickém bloku ale přinejmenším problematická a docela dlouho mi trvalo, než jsem se s ním naučil trochu spolehlivě pracovat. Paradoxně je její největší bolístkou klávesa Num lock v levém spodním rohu bloku, kterou budete ze začátku nechtěně mačkat opravdu často.

Jak jsem již zmínil výše, klávesnice má bílé LED podsvícení (a to ve všech prodávaných konfiguracích). Podsvícení je přepínatelné ve dvou stupních intenzity. Při pohledu na notebook z větší dálky dochází k prosvítání LED diod zespod kláves, nejde ale o nic hrozného.

Touchpad je vycentrovaný podle mezerníku. Na povrchu má mylarovou fólii, díky čemuž má hladký povrch bez jakékoliv struktury (některé notebooky mají vroubkované touchpady atd.). Díky tomu neklade prstu při pohybu nic odpor. Touchpad má dvojici velkých tlačítek, samotnou dotykovou plochu nelze stisknout (tzn. nejedná se o trackpad). Mechanismus tlačítek je spíš zklamáním: stisk je hlučný a zbytečně tuhý. Tlačítka navíc nejsou rovnoměrně vypodložená, což mě zrovna nepřesvědčilo v tom, že nebude docházet k jejich vymačkávání na jedné straně.

Konektory, připojitelnost

  • Levá strana: USB 3.0, 3,5 mm jack
  • Pravá strana: USB 3.0, tlačítko Novo
  • Zadní strana: Mini DisplayPort 1.4, USB 3.0, USB-C 3.1, HDMI 2.0, Ethernet, nabíjecí konektor, zdířka kensington
  • Konektivita: Wi-Fi Intel Dual Band Wireless-AC 3165, Bluetooth 4.1 (součástí bezdrátové síťové karty), síťová konektivita: Realtek PCIe GbE Family Controller

Většina konektorů se nachází v zadní části základny, díky čemuž nepřekáží připojené kabely či periferie po stranách notebooku. S bezdrátovou konektivitou jsem nezaznamenal žádné potíže: jak se signálem Wi-Fi, tak případnými potížemi s ovladači Bluetooth.

Komponenty, testy

Dostáváme se k tomu nejdůležitějšímu, každého hráče budou zajímat především použité komponenty. Základem všeho je šestijádrový procesor Intel Core osmé generace (Coffee Lake), konkrétně i7-8750H. Jde o jeden z vrcholových procesorů současné nabídky herních notebooků obecně (při zachování rozumného rozpočtu), na ještě výkonnější model i7-8850H ztrácí pouze jednotky procent. Procesor Intel Core i7-8750H tak představuje poměrně dostupné herní řešení. Základní takt má frekvenci 2,2 GHz a pomocí technologie Turbo Boost lze dočasně přetaktovat až na 4,1 GHz. Výsledky benchmarků naleznete níže. Doplňuje jej 16 GB RAM DDR4-2666 MHz, což je zároveň maximální možná kapacita (ve dvou slotech). To je trochu škoda, mnohým uživatelům dnes takováto kapacita přestává dostačovat. Co naplat, 32 GB operační paměti nabízí až dražší sourozenec Lenovo Legion Y740.

Testovaný notebook je osazen dvěma disky. Menší SSD Intel 760p Series 256 GB postačuje pro operační systém, programovou výbavu a několik menších her. Je zapojený v rozhraní NVMe/PCI-Express. Nejedná se o nejrychlejší disk na trhu, nabízí ale docela vysokou kapacitu (ještě nedávno jsme na jeho místě vídali disky s poloviční kapacitou, které mohly být někdy limitující). Druhým diskem je 2,5“ SATA Seagate ST2000LM007 s kapacitou 2 TB a rychlostí 5400 otáček za minutu. Výkonem neohromí, takže se hry budou načítat o trochu déle, díky 2TB kapacitě už ale nějakou tu hru pojme.

Kromě integrované grafické karty Intel UHD Graphics 630 je notebook osazen dedikovaným čipem NVIDIA GeForce 1050 Ti se 4 GB vlastní paměti. Tento čip lze v dnešní době považovat za jakýsi „entry“ typ pro ty, kteří chtějí na cestách hrát, ale zároveň nemají neomezený rozpočet. Pakliže z jakéhokoliv důvodu hrajete pár let staré hry, máte vyhráno, v případě aktuálních titulů je ale herní zážitek trochu na vážkách. Bylo by chybou od starší grafické karty očekávat nemožné, u náročnějších her tak budete muset snížit úroveň nastavení zobrazení.

Hra DOOM z roku 2016 byla testována v arkádovém módu v nejvyšším možném nastavení zobrazení (s vypnutou vertikální synchronizací), dosažené FPS měly hodnoty 69/85/104 FPS (min/průměr/max).

Obrazovka

Mezi tenkými rámečky po stranách víka se nachází 15,6″ obrazovka s FullHD rozlišením a antireflexní povrchovou úpravou. To jednoznačně vítám z mnoha důvodů: mimo praktičnosti (neodráží se v ní vše jak v zrcadle) i dobře ladí s celkovým matným designem notebooku. Daní za to jsou obecně trochu méně živé barvy. Lenovo na český trh dováží Legiony Y530 s několika typy obrazovek. Základem (byť dnes ještě pořád nikoliv samozřejmostí) jsou IPS panely, kterými jsou vybaveny všechny konfigurace modelu Y530 a nemůže se tak stát, že byste ve snaze o překotné šetření zakoupili model s TN obrazovkou.

Celkem je na výběr ze tří typů variant obrazovky, lišící se v intenzitě podsvícení, gamutu a obnovovací frekvenci. Testovaný notebook byl vybaven základním panelem LG Display LP156WF9-SPK1 s podsvícením o maximální intenzitě 250 nitů, 45% gamutem a 60 Hz obnovovací frekvencí. Méně výkonné podsvícení společně s docela vybledlými barvami jsou za běžného použití docela znát, doporučuji proto připlatit si variantu s 300nit podsvícením a 72% gamutem, který je na pohled příjemnější. Nejvyšší konfigurace přidávají ještě 144Hz obnovovací frekvenci.

Jak vychází z údajů popsaných níže, podsvícení obrazovky má dostatečný rozsah na práci v interiéru, na prokreslení obrazu za slunného dne ale zdaleka nestačí. Potíže mu může dělat i umístění v blízkosti velkého okna atd.

Zvuk, webkamera

Dvojice reproduktorů se nachází v předních rozích základny. Nejsou orientované směrem „do stolu“, jak bývá o notebooků zvykem, jsou umístěné v přední hraně, takže mají přece jen o něco blíž k uživateli. Kvalita je slušná, na multimédia zcela dostačující a mezi notebooky určitě patří k těm lepším. Notebook má certifikaci „audio by Harman“ (u nás známější pod brandem JBL), v aplikaci Lenovo Vantage si pak lze klasicky vybrat jeden z přednastavených zvukových profilů (film, hudba, hlas), lišící se od sebe intenzitou jednotlivých pásem, prostorového a basového efektu.

Dvojice mikrofonů se nachází v rámečku pod obrazovkou, kvalita je standardní a nepřekvapí. Při hraní her jsem většinou měl sluchátka bez mikrofonu a druhá strana si můj hlas vždycky chválila (rozumějte kvalitou záznamu).

HD webkamera se nachází v rámečku uprostřed pod obrazovkou a je doplněná LED diodou, která indikuje její činnost. Kvalitou nepřekvapí, jedná se o klasický notebookový průměr (za dobrého světla vcelku slušný obraz, s úbytkem světla se ale rychle ztrácí plynulost, ostrost a barevné podání na úkor šumu). Za zmínku ale stojí její umístění. Výrobce sám sebe ve snaze o ztenčení okrajů obrazovky natlačil do řešení, kdy se kamera nachází až ve spodní části víka obrazovky, až pod označení Legion (v tom místě být nemohla, protože jej zabírá nezbytná elektronika obrazovky). Druhá strana vás tak vždy uvidí z poněkud nepřirozeného úhlu a bude se vám dívat zespod brady. Je to poněkud nepřirozené a připomíná to časy, kdy mnozí z nás mívali externí webkamery položené na desce stolu.

Chlazení, výdrž na baterii

Větráčky chlazení jsou při plném vytížení poměrně hlučné. Mají lehce svištivý zvuk, nikoliv však pronikavě svištivý (jak se lze někdy setkat). Nutno podotknout, že mnohdy běží na maximum i při hraní starších her (Age of Empires 3). Při normální práci jsou větráčky úplně vypnuté, případně běží na nejnižší otáčky a zapínají se pouze chvilkově na několik sekund (webový prohlížeč, přehrávání lokálně uložené hudby na pozadí, práce s kancelářskými dokumenty). Skrze aplikaci Lenovo Vantage si lze případně větráčky zapnout na maximum klávesovou zkratkou ctrl+shift+1 (nad písmennou částí klávesnice). Větráčky vyhání horký vzduch otvory na zadní straně a také z obou boků.

Test AIDA64 dovolil pro potřeby testu nechat zařízení delší dobu na 100 % výkon CPU. Ukázalo se, že chlazení není schopné plně uchladit šestijádrový procesor a dochází k určitému throttlingu (tj. snížení taktu procesoru z důvodu přehřívání). V 10minutovém zátěžovém testu CPU si procesor udržel takt asi 3 GHz (což odpovídá zhruba 20% throttlingu). Nutno říct, že takové zatížení úplně neodpovídá realitě při hraní her. V takovém případě dochází zpravidla k vytížení zlomkového počtu vláken a naopak běží grafická karta Nvidia. Chlazení tak považuji za dobře dimenzované, byť neponechává příliš rezervy. I tak považuji naměřené hodnoty za slušné a chlazení za odpovídající. TurboBoost na nejvyšší takt procesoru je určený zejména pro krátkodobé nárazové zatížení (načtení webové stránky), nikoliv primárně pro konstantní zatížení.

Notebook je vybavený integrovanou tříčlánkovou baterií s kapacitou 52 Wh. Baterie není uživatelsky výměnná (tzn. bez ztráty záruky). Výrobce udává maximální výdrž na nabití až 9,5 hodiny (test MobileMark 2014), reálná hodnota se ale pohybuje okolo 5 hodin běžné práce a rozumně nastaveného displeje (samozřejmě bez streamování hudby na pozadí a jiných činností, které konstantně zatěžují procesor). Plné nabití trvá přes hodinu, pokud ale budete při nabíjení hrát, je možné, že bude nabíjení trvat déle. S notebookem dostanete poměrně těžkou 135W nabíječku.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky