ThinkPad T460s: je libo Carbon s dockem?

25. 4. 2016 | 11

Jedním z ThinkPadů pro rok 2016 je nástupce řady lehkých a tenkých Ultrabooků, T460s. Jedná se zároveň o model, který nedostal pouhý „refresh“ se změnou procesoru, ale prošel celkovou obměnou. Jaké jsou zkušenosti po dvou týdnech používání?

Rok 2016 (vlastně spíše přelom let 2015 a 2016) je pro ThinkPady do jisté míry – což musím zdůraznit, protože se skutečně nejedná o dramatické změny na všech frontách – „návrat ke kořenům“. Uživatelé dali po změnách, které započaly v roce 2013, najevo, co se jim líbí a co méně, a tak Lenovo postupně ThinkPady této zpětné vazbě přizpůsobuje. Ano – jde to pomalu, ale jde. Kromě vyloženě kosmetických změn, jako je ústup od grafitové barvy zpět k černé, sledujeme úpravy klávesnic, polohovadel, konektorů, diod, ale i drobností, jako jsou šroubky.

Pokud pominu ThinkPady P50 a P70, tak největší změny přinesl nejprve ThinkPad Yoga 260 a následně nyní model T460s, který je předmětem dnešní recenze. Lenovo už v roce 2009 vytvořilo novou „odnož“ ThinkPadů řady T, a sice tenké, lehké modely s přídomkem „s“ (slim), které vycházely z lehce přenosných ThinkPadů X (především X300/X301), ale zároveň poskytovaly všechny designové, ergonomické a další prvky notebooků ThinkPad (dock, klávesnice, polohovadla, zabezpečení apod.). Velkou změnou prošly po roce 2013, kdy se z nich oficiálně staly Ultrabooky a v tomto trendu pokračují stále.

Tip: První pohled na ThinkPad T460s najdete zde.

Po několika letech je však nový model – T460s – opět poměrně zásadním milníkem (první byl T400s v roce 2009, druhý T431s v roce 2013 a nyní T460s), protože přichází nejen s novým kabátkem, ale také kompletně odlišným návrhem a konstrukcí. Pojďme se na něj společně podívat!

Vzhled a provedení: v novém, tak trochu nafouklý Carbon

Jak jsem nastínil už v prvním pohledu a vlastně i v odstavcích výše, ThinkPad T460s – pokud bych chtěl velmi stručně shrnout jeho vzhled a provedení – působí v podstatě jako ThinkPad X1 Carbon, jemuž byste trochu nafoukli základnu a přidali pár deka. Nový T460s tak díky shodnému tvaru těla i spoustě shodných (či stejným způsobem směřujících) prvků vážně působí. To bylo však jen na úvod, takhle T460s odbýt samozřejmě nemůžeme…

T460s, který na rozdíl od většiny letošních ThinkPadů není pouhým „refreshem“ předchozího modelu s novým procesorem, už při svém návrhu jasně vycházel z novinek, které do rodiny ThinkPad přišly loni. Na první pohled to je především saténově černá barva celého těla zařízení a – logicky – nové logo Lenovo. Ve vzhledu T460s najdeme jasnou inspiraci ThinkPadem X1 Carbon (případně ThinkPadem Yoga 260, ale ten také vychází z Carbonu), proto také ThinkPadu T460s vévodí jednoduché, čisté tvary a základna plynule se zužující směrem dopředu, která plynule přechází v horní hranu víka displeje. Na první pohled tak můžeme mluvit jen o drobných změnách a je dost možné, že netrénované oko si T460s splete s Carbonem (jen mu možná bude vrtat v hlavě, že Carbon přeci měl být tenčí). Rozměry T460s jsou 331 x 226,8 mm při tloušťce 16,9-18,8 mm a váze začínající na 1,36 kg (testovaný kousek vážil přesně 1,426 kg). Oproti svému předchůdci má T460s shodné „půdorysné“ rozměry, zato je o více než 2 mm tenčí a více než 200 gramů lehčí. V souboji s letošním Carbonem je na tom stejně, jen přesně naopak. Více už porovnání níže.

Porovnání rozměrů a váhy:

T450s T460s Carbon 2015 Carbon 2016
Šířka (mm) 331 331 331 333
Výška (mm) 226 226,8 226,5 229
Hloubka (mm) 20,65 18,8 17,72 16,45
Váha (kg) 1,59 1,36 1,359 1,17

Samotná konstrukce také přesně vychází z Carbonu – víko displeje je vyrobené z plastu vyztuženého karbonovými vlákny (a lepeným čelním rámečkem), celá základna včetně vany i opěrek zápěstí zase ze slitiny hliníku a hořčíku s příjemnou povrchovou úpravou, která nestudí. Při zatlačení na víko displeje jsem nepozoroval žádné vlnění obrazu (což mě mile překvapilo), celkově je víko dostatečně tuhé. Základna mi subjektivně přijde dutá, v každém případě odolává tlaku a díky tomu, že již není vrstvená, výrazně obtížně jde zkroutit a nejsou zde ani náznaky povrzávání.

Klávesnice a polohovadla: dva kroky vpřed, jeden zpět

Asi nepřekvapí, že klávesnice jako taková v podstatě žádných změn nedoznala – máme tak před sebou šestiřadou ostrůvkovou klávesnici s ergonomicky tvarovanými a prohnutými ploškami kláves, pod nimiž se skrývá špičková mechanika s jasnou odezvou a dostatečně hlubokým chodem. Během psaní klávesnice nevydává žádné nelibé zvuky, naopak se ozývá pouze příjemné, jemné dunění. Podtrženo, sečteno se na klávesnici skvěle píše, ale to je pro ThinkPady typické.

Klávesnice disponuje podsvícením ve dvou krocích, především na vyšším stupni z ostrých úhlů má tendenci prosvítat. Ve většině případů – pokud na notebook cíleně nezíráte z nesmyslných úhlů – zaznamenáte prosvítání pouze horní řady kláves. Trochu se opět změnilo lakování kláves, které je již zcela matné se saténovým povrchem – z mého pohledu asi ideální kombinace.

Na klávesnici nám zároveň přibyla (resp. z historického pohledu se spíš konečně vrátila) dioda indikace CapsLocku v této klávese, což chválím, ač trochu zamrzí, že jsme na jednu diodu museli čekat tři roky. Zároveň se přemístila dioda FnLk z klávesy Fn na Escape, kde FnLk přepínač najdeme (větší smysl mi to dávalo dříve na klávese Fn, ale to je asi jen věc zvyku či subjektivního vnímání). Jen pro doplnění, pomocí klávesy Fn přepínáme funkci horní řady kláves, která standardně nabízí vedlejší funkce (jako je regulace hlasitosti, jasu apod.) a až po stisknu Fn nabídne F1-F12. FnLk, neboli Fn Lock, aktivuje F1-F12 nastálo a naopak vedlejší funkce je nutné používat se stisknutou klávesou Fn. Toto je zároveň možné přepnout v BIOSu – nejste-li tedy fanoušky vedlejších funkcí a preferujete klasické F1-F12, přepínač v BIOSu je pro vás.

Polohovadla

Polohovadly se v případě ThinkPadu samozřejmě myslí odvěké duo UltraNav sestávající se z povinného TrackPointu a dotykové plošky. ThinkPad T460s se v tomto ohledu doslova vrací o pár let zpět a přináší standardní trojici tlačítek TrackPointu s klasickou mechanikou a dotykovou plošku clickpad, obojí samozřejmě pod pečlivým dozorem Synaptics se software Lenovo. Neobešlo se to však beze změn…

Při pohledu na polohovadla T460s si okamžitě každý znalec musí vzpomenout na první X1 Carbon, který nabídl opticky zcela stejnou výbavu – TrackPoint v ostrůvkové klávesnici s trojicí vyhrazených tlačítek, která byla velice široká a zachovávala původní chod (kdy je levé a pravé tlačítko uchycené za svůj horní okraj, stiskne se tedy na hraně s červeným proužken, a tlačítko prostřední, rolovací, uchycené na spodní hraně a stiskne se naopak na hraně horní, zde označené modrými vystouplými puntíky), a pod nimi velkoryse velká dotyková ploška s vestavěným tlačítkem, též nazývaná clickpad. Jediným rozdílem oproti Carbonu před čtyřmi lety je na pohled pouze o pár milimetrů větší mezera mezi klávesnicí a tlačítky TrackPointu.

Jenže teď se musíme podívat na „nová“ polohovadla trochu podrobněji a zjistíme, že se toho změnilo víc, než je na pohled vidno – změnou prošel samotný TrackPoint, jeho čepička, tlačítka i clickpad. Inu…

TrackPoint samotný v klávesnici mezi G, H a B prodělal spolu se svou čepičkou změnu konstrukce (kolikátá že už je to změna v posledních pár letech?!) – „tlakový kolík“ v klávesnici již ztratil svou plastovou korunku (a tak je z něj vážně jen „kolík“ – viz foto), logicky se proto musela změnit i čepička, která má na sobě kvůli tomu více materiálu. Ačkoliv se mi tohle řešení zdálo rozumné, protože jsem klávesnic s vytrženou plastovou korunkou viděl spoustu, TrackPoint kvůli ztrátě kusu plastu, který je nahrazený gumou v čepičce, přišel o část své citlivosti a připadám si tak jako v době, kdy začínaly nové „ztenčené“ čepičky. Tenkrát Lenovu trvalo skoro půl generace problém vyladit a úplně se to povedlo až s generací novou, snad to nyní půjde rychleji, protože pouhé zvýšení citlivosti v ovladači problém úplně 100% neeliminuje.

Modul tlačítek TrackPointu a clickpadu pod mezerníkem také není stejný jako dřív. Tlačítka TrackPointu se snaží kopírovat provedení čtyři roky zpátky, což se jim daří, nicméně jako by Lenovo zapomnělo, jak ta tlačítka vyrábělo a začínají znovu od nuly. Výsledkem tak je, že tlačítka na mém kousku vydávají v některých místech nelibé zvuky, jsou hlučnější, než by měla a rozhodně hlučnější než bývala před pár lety (menší útěchou může být, že po týdnu se tlačítka trochu usadila). Budu doufat, že je to jen problém kvality výrobního procesu, který se bude v následujících měsících zlepšovat, jako jsme to viděli u klávesnic nebo polohovadel dříve. Je to ale ostuda, protože to není nová výbava, jen návrat ke staršímu provedení, které mělo ve své době Lenovo již zvládnuté.

Poslední komentář bude směřovat k clickpadu, který je naprosto v pořádku a nemám zde žádnou výtku – jednoduše funguje tak, jak má a jak se očekává: je příjemný na dotek, dostatečně citlivý, díky kvalitnímu snímání, software a velké ploše si dobře rozumí s gesty. Zamrzí jen, že namísto skla tu máme opět jen obyčejný plast. Škoda, trochu se to k luxusnímu pracovnímu Ultrabooku nehodí. Namísto obyčejného mylaru či skla (které bylo špičkové!) byl tentokrát použit povrch Crystal Silk od M3, který se díky obsahu milionů miniaturních skleněných kuliček (materiál se dokonce opravdu místy třpytí – viz foto) chlubí vysokou odolností proti otěru, škrábancům, otiskům a dokonce i chemikáliím. Uvidíme, jak si materiál povede!

Obraz a zvuk: správným směrem

V karbonovém víku najdeme za velmi tenkým, lepeným rámečkem („paspartou“, jak ji někdo nazývá; potěší snad, že už sahá pouze k linii pantů) ukrytý 14″ Full HD (1 920 x 1 080 bodů) IPS displej s matnou povrchovou úpravou. Jaký je? Zářivými barvami nebo oslepujícím jasem vás asi na zadek neposadí, nicméně jedná se o slušný IPS displej s širokými pozorovacími úhly a solidním kontrastem, který bych dnes považoval za rozumný základ toho, co by měl pracovní Ultrabook formátu T460s nabízet. Nejsem si jen úplně jistý, zda Full HD je na 14″ to pravé rozlišení (1:1 je pro mě moc vysoké, zvětšení 125 %, které jsem používal, není optimální co se čistoty obrazu týče) – zde může pomoci vyšší model s panelem s rozlišením 2 560 x 1 440 bodů.

Karbonové víko je se základnou spojené dvojicí kovových pantů, které se otevírají směrem za základnu, mají plynulý (jen možná o trochu tužší) chod a díky chytrému uložení a tvaru základny dovolují otevřít víko až do úhlu 180°. Ačkoliv nejde víko otevřít jednou rukou, pohodlnému otevírání napomáhá zkosená horní hrana víka, za kterou se snadno uchopí. Dodám ještě, že víko je tradičně lemované gumovým proužkem pro měkčí dosednutí víka na základnu.

Nad displejem najdeme ve víku ještě HD webovou kameru s dvojicí mikrofonů. Jak kamera, tak mikrofony podávají – jak je u ThinkPadů velmi dobrým zvykem – více než uspokojivé výsledky a videohovory jsou tak na vysoké úrovni (ačkoliv na firemní konference i tak doporučuji sluchátka s mikrofonem, ale to je jasné).

Na spodní straně notebooku se klasicky ukrývá dvojice reproduktorů, které díky rozšíření Dolby Audio, rezonanci v základně a odrazu od podložku nabízí celkem prokreslený, ale hlavně hlasitý zvuk. Na basy ale zapomeňte a zbytečně repro neduste na měkké podložce.

Konektory a připojení: digitálně a vše k dispozici

Jak jsme již avizovali v dřívějším článku, konektorová výbava ThinkPadů se plošně trochu mění (nebojte, dokování zůstává) – Lenovo zřejmě naznalo, že je již na čase zapomenout na analogové konektory a soustředit se – kde to je žádoucí – na digitální přenos. Z toho důvodu nám z těla zmizel VGA port, který nahradil plnohodnotný HDMI, ale třeba takový LAN (RJ-45) si v T460s stále místo nachází, což je velmi dobře. ThinkPad T460s ve finále nabízí všechny konektory, které očekáváme, což je na Ultrabook velmi dobrý výsledek.

Na levé straně najdeme plochý napájecí konektor nově také s indikační diodou (do 80 % nabíjení svítí oranžově, od 80 % svítí zeleně), USB 3.0 konektor, sdružený 3,5mm audio jack a čtečku paměťových karet. Pravá strana nabízí zdířku zámku Kensington, slot na micro SIM kartu, plnohodnotný LAN konektor, stále napájené USB 3.0, plnohodnotný HDMI port, miniDP, USB 3.0 a čtečku čipových karet SmartCard.

Bezdrátové připojení je v testované konfiguraci zastoupené na všech frontách (existuje jen vyšší varianta s Wi-Fi kartou podporující bezdrátové dokování WiGig, se kterým však nelze mobilní připojení) – Wi-Fi obstarává dvoupásmová Intel 2×2 karta AC 8260 podporující standardy a/b/g/n/ac v 2,4- i 5GHz pásmech s rychlostí až 867 Mb/s, bezdrátový obraz WiDi, a vPro spolu s integrovaným Bluetooth 4.2.

Jak jsem zmínil, testovaná konfigurace nabízí také vestavěný LTE modem Sierra Wireless EM7455 podporující LTE-A a HSPA+ včetně navigace GNSS. GPRS a EDGE podporovány nejsou. Přiznám se bez mučení, že jsem bohužel mobilní připojení nemohl vyzkoušet, jelikož momentálně nemám k dispozici vhodnou SIM, třeba se ale podělí někdo v komentářích.

Konfigurace a výkon: pracovní suverén

Testovaná konfigurace ThinkPadu T460s je jedna z těch vybavenějších a asi bych ji viděl – až na možná zbytečně drahý procesor – jako rozumně vyváženou pro pracovní využití, na jaké notebook cílí.

Testovaná konfigurace (20F9003XMC):

  • CPU: Intel Core i7-6600U Skylake, 2 jádra / 4 vlákna, 4MB cache, 2,6-3,4 GHz
  • GPU: Intel HD Graphics 520
  • RAM: 8 GB DDR4 (4 GB na základní desce + 4 GB ve slotu)
  • HDD: 256GB SSD Samsung M.2

Výpočetní výkon notebooku dodává dvoujádrový ULV procesor Intel Core i7 šesté generace Skylake, který zahrnuje také integrovanou grafiku Intel HD Graphics 520. Jejich kombinace zajišťuje nízkou spotřebu a zároveň víc než dostatečný výpočetní i grafický výkon, který vás nebude brzdit při práci a výjimečně si i něco staršího či méně náročného zahrajete. Trochu zamrzí pouze 4 GB RAM na základní desce, takže pokud budete chtít upgradovat, na více než 20 GB (s 16GB modulem) se nedostanete – za ideál bych považoval 8 GB na desce. Úložiště je v případě T460s k dispozici pouze v SSD provedení, takže z pomalého startu systému nebo reakcí aplikací nemusíte mít strach. V našem případě se jednalo o 256GB SSD M.2 kartu Samsung.

Výkonnostně jsem s notebookem neměl ani zdaleka žádný problém při činnostech, které na notebooku dělám (a pro které si myslím, že je navržený) – prohlížení webu, práce s dokumenty, e-maily, tabulkami, hromadné úpravy fotek, přehrávání videa či hudby, notebook bez problému zvládl i virtualizaci Linuxu nebo Windows 7.

Syntetické testy

Provedl jsem samozřejmě také klasickou sadu syntetických testů, výsledky najdete níže.

Snadný upgrade a čištění

WP_20160423_17_48_57_Pro

Lenovo si dalo záležet i v několika drobnostech, které potěší každého, kdo chce zařízení čistit či upgradovat – v podstatě celá spodní strana představuje jednolitý kryt, který jde po odšroubování pěti šroubků (po dlouhé době konečně s obojetnými hlavami!) snadno sundat, čímž získáte přístup k vnitřním komponentám i bateriím, aniž byste riskovali rozlámání plastových dílů (ano, mířím na tebe, minulá generace!). Po sejmutí krytu se vám naskytne pohled na všechen hardware, který je 100% přístupný – od chlazení a baterií, přes operační paměť až po M.2 sloty s SSD diskem, Wi-Fi modulem nebo LTE modemem. Zároveň Lenovo zapracovalo na organizaci prostoru „pod kapotou“, a tak jsou nejenom všechny komponenty jasně označené a vymezené, ale i jejich kabeláž (ať už je to obrazový kabel displeje, vedení k reproduktorům nebo antény) je vedená ve žlábcích či plastových úchytech. Tak to má vypadat! Umím si představit, že T460s bude opět poměrně oblíbeným ThinkPadem v servisech.

Chlazení a napájení: chladnokrevný maratonec

V oblasti chlazení nemohu říct – alespoň v testované konfiguraci – na T460s jediného křivého slova. Za všech běžných okolností – a to jak při práci na baterii, tak s připojenou nabíječkou – zůstával notebook nejenom příkladně chladný, ale také tichý. Za celou dobu běžného používání jsem chod ventilátoru zaregistroval pouze v případě náhlé potřeby vyššího výkonu (např. rozbalování větších archívů, hromadné úpravy fotek) – v takových momentech to bylo jen jemné šumění, citlivější uši mohou zaregistrovat velmi mírný nádech svištění. Když jsem za běžného provozu k levému boku notebooku přikládal ucho (abych ověřil, zda ventilátor „jede“, nebo ne), zaslechl jsem občas jen mírný vánek, při práci na baterii ani to ne – úplné ticho. Přičemž líc notebooku zůstával chladný a rub byl vlažný jen uprostřed.

WP_20160424_11_13_43_Pro_LI

Během vysoké zátěže např. syntetickými testy se opakovala podobná situace jako v případě vyšší zátěže výše, jen síla projevů ventilátoru byla vyšší, a to i se silnějším náznakem svištění. Ve finále ani za poměrně vysoké zátěže notebook nebyl nepříjemně hlučný a nevydával nelibé zvuky. Nicméně stejně byl podroben 20minutovému mučení zátěží procesoru i grafického čipu, kde ventilátor pokračoval ve své (dobré) práci se stejným projevem. Procesor po celou dobu osciloval kolem své nominální frekvence při maximální teplotě 75°C. Tělo notebooku se zahřálo v podstatě jen lokálně kolem chladícího okruhu, tedy v levé části klávesnice.

Maximální rubová teplota opět v oblasti chlazení byla 45°C. Vydechovaný vzduch z chlazení měl teplotu cca 41-49°C. Téměř ihned po ukončení zátěže se notebook zase zcela utišil.

ThinkPad T460s je podobně jako předchůdce vybaven dvojicí baterií (jedna v prostoru opěrek zápěstí, druhá mezi panty), ovšem obě baterie jsou vestavěné, takže jejich kapacitu nerozšíříte. Díky snadno přístupnému vnitřku (viz výše v sekci o výkonu) však není problém baterie v případě potřeby vyměnit i v domácích podmínkách. Obě baterie v testovaném kousku dodalo Sanyo, první má kapacitu cca 24 Wh, druhá 27 Wh, což nám v součtu dává příjemných více než 51 Wh, což je na Ultrabook s novou generací úsporných procesorů víc než dostatečná hodnota. O nabíjení baterií se stará přiložený miniaturní 45W adaptér (ještě se starým logem Lenovo).

A jak je na tom T460s s výdrží na jedno nabití? V závislosti na tom, co na notebooku děláte, se můžete dostat až na 9-10 hodin výdrže, ale budete se muset opravdu hodně krotit. Já jsem se obvykle (cca 80% jas, aktivní Wi-Fi, internet, mail, dokumenty) držel kolem 8 hodin, pokud se nebudete příliš krotit, myslím si, že základní hodnota bude cca 6 hodin.

Software, zabezpečení a správa: na co jsme zvyklí

Ačkoliv je ThinkPad T460s dodáván s licencí Windows 10 Pro na základní desce, dorazil nám s předinstalovanými Windows 7 Professional (v rámci práva na downgrade z Windows 10) včetně ThinkVantage software, obnovovací disky v balení klasicky nenajdete, jen vám Lenovo na kousku papíru vysvětluje, že chrání životní prostředí a že si disky můžete objednat. První, co jsem udělal, byl upgrade na Windows 10, samozřejmě.

Jako správný profesionální ThinkPad je T460s vybaven celou sadou technologií pro centrální správu a zabezpečení, počínaje sadou Intel vPro (která je podporovaná procesorem s čipovou sadou, drátovou i bezdrátovou sítí), samozřejmostí je také na základní desce vyhrazený bezpečnostní TPM (TCG 1.2) čip.

WP_20160424_11_04_08_Pro_LI

Úplnou novinkou je dotyková čtečka otisků prstů vpravo od clickpadu od Synaptics. Po vzoru předchozích modelů je vybavena diodovou indikací připravenosti či chyby snímání, funguje před startem operačního systému namísto hesel po spuštění nebo do BIOSu a přirozeně je také schopna SSO autentifikace (čili přiložíte-li otisk před spuštěním operačního systému, přihlásí vás systém až do Windows, pokud zná váš otisk). Stále však platí, že čtečka nedokáže zapnout notebook, jak jsme byli zvyklí u generace ’20, nicméně to nevidím jako problém, jelikož s příchodem Windows 8 již zařízení pouze uspáváme či hibernujeme, takže po otevření displeje samo nastartuje. Nová čtečka je plně kompatibilní s Windows 10 a systémem Windows Hello a musím uznat, že funguje skvěle, protože je výrazně rychlejší – přihlášení tak proběhne v podstatě okamžitě. Na chyby snímání jsem narazil jen velmi výjimečně.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky