Dva roky s Legionem

23. 10. 2023 | 0

Už to bude nějaký pátek, co jsem si pořídil 17″ Legion 5 17ACH6H, tedy: těch pátků bude něco přes stovku, protože toho „drobečka“ mám už dva roky, slouží dobře a předpokládám, že ještě nějakou dobu bude, pokud ho nevyměním… Mám k tomu nějaké důvody a stojí ty důvody opravdu za výměnu notebooku? To se dočtete v tomto článku.

Co čekat od dva roky starého notebooku?

Být to starý ThinkPad jako byl workstation W520, který jsem Legionem nahradil, tak by asi všichni správně hádali, že potřebuje jen trochu vyčistit, přepastovat a jede se dál jako by se nic nedělo, ale jak je na tom moderní herní mašina?
Samozřejmě přepastování a důkladnější vyhánění pavouků z chladičů je v plánu, normálně bych to dělal každý rok, ale času je málo. Jakmile si na čištění najdu čas, tak se o detailnější pohled na vnitřek samozřejmě podělím.

Ale zpět k podstatnému – jaký je stav notebooku po dvou letech, kdy ho tahám jak kočka koťata?
Na první pohled vše funguje, nikde nejsou praskliny a panty pořád drží displej tak, jak ho nastavím, takže potud asi dobrý.
Kapacita baterky subjektivně neklesla, ale je fakt, že baterka moc naběháno nemá, povětšinou je připojená k „cihle“. (Jasně, normálně se tomu říká nabíječka, zdroj, či adaptér, ale ta 300W obluda cihle odpovídá snad i půdorysem! 😀​)

Podle Lenovo Vantage má za sebou 104 cyklů a kapacita za ty dva roky klesla z 80 Wh na 72,4 Wh, tedy o necelých 10 %, u notebooku asi dobrý, u auta by mě to štvalo.

Mimochodem, USB-C nabíječku k napájení Legionu můžete použít taky. Pro provoz mu postačí i 65 W třeba z autozásuvky, ale 100 W má radši. Na nabíjení při vypnutém notebooku postačí i maličká 30W nabíječka na mobil, vyzkoušeno na nabíječkách s Power Delivery 3.0.

Co se mi krapek nepozdává, je, že jsem párkrát musel dotahovat šroubky spodního krytu, ale může to mít i něco společného s tím, že při upgradu SSD a pamětí to vzdaly některé z plastových pacek, které spolu se šroubky drží spodní vanu notebooku. Kdo tohle uchycení vymýšlel?! No při čištění holt budu muset zkontrolovat, jestli jen potřebuju na šroubky trochu lepidla na závity, nebo matičky opouští své uložení v plastu.

Taky trochu nostalgicky vzpomínám na mechanický zámek víka notebooku, protože displej má tendenci se otevírat při chycení za zadní přesahující část základny.
Taková drobnost, kterou byly vybaveny staré ThinkPady a vlastně i většina ostatních notebooků tak do roku 2013, by se opravdu hodila, jenže jako v mnoha jiných případech se něco pokazilo a design vyhrál nad praktičností.

Když vidím ty průduchy chlazení, tak už je asi fakt potřeba něco víc než to jen „hubmo“ profukovat…

A jak je na tom sedmnáctka Legion z hlediska použitelnosti, chybí mu něco, nebo snad přebývá?

Je to „drobeček“, který může být spoustě lidí slušnou náhradou za desktop, poskytuje dost místa na displeji i klávesnici, má numeriku a vydrží 2-3 hodiny na baterce, možná i trochu déle, já ale většinou preferuji výkon před nízkou spotřebou. Kdo má stálé pracovní či herní stanoviště, ten ocení konektorovou výbavu, která podle mě pokrývá vše, co je potřeba. Máme tu USB konektory, čtyři „áčka“ a dvě „céčka“, HDMI a LAN. Pro uživatele častěji měnící pracoviště se přímo nabízí možnost dokování přes USB-C, přičemž zadní port umožní připojení k celé kancelářské výbavě včetně nabíječky pomocí kompaktního docku, například tohoto. Sám používám jiný, který má i LAN port, takže jedním konektorem připojím opravdu vše – klávesnici, myš, externí monitor, 100W nabíječku i síťový kabel, navíc při různém kutění s Raspberry Pi a jinou drobnou technikou se dva LAN porty celkem šiknou. Tím mám téměř plnohodnotnou náhradu dokovací stanice, na kterou jsem si zvykl z doby používání W520, a to v podstatně kompaktnější podobě. Schválně píšu téměř, a to kvůli napájení, protože se 100W zdrojem Legion prostě plný výkon, zejména grafický, nepovolí, ani kdybych se po… (no třeba pokrájel), na druhou stranu, v kanclu to stejně nepotřebuju, takže za mě pohoda.

Pro ty, co výkon potřebují, zejména ten grafický, můžu doporučit jedině pořízení druhého plnohodnotného zdroje (jeden domů, druhý do práce), protože pochybuju, že by se s cihlou chtělo někomu dlouho tahat, a při dokování připojovat dva konektory. Sečteno podtrženo, konektorové výbavě a možnosti dokování nemám co vytknout.

Je to noťas, takže co práce a hraní přímo na něm?

Tady to až tak jednoznačný nebude, a to hned z několika důvodů.

S klávesnicí jsem spokojený, na psaní i hraní je pohodlná, dobře reagující, podsvit má při plné intenzitě výrazný, ale netrpí na úniky světla z pod kláves a ani neoslňuje přes písmena. A co je vysloveně milé překvapení, tak to je její bezúdržbovost: za dobu, co Legion mám, tak nejen že jsem klávesnici nemusel čistit, ale já v podstatě ani neměl potřebu zjišťovat jak bych to případně dělal, podobně i touchpad (clickpad), který mám sice upatlaný, ale nic se nedostalo dovnitř do mechaniky, takže stále funguje bez problémů.

No, a včil trochu kritiky. Hranatý design je fajn, líbí se mi, ale musí se vědět, kde hrana být má či být může a mělo by se dávat bacha na místa, kde být nemá, ostatně na to jsem upozorňoval už v recenzi… Takže, kde by se hrana na noťasu asi tak vyskytovat neměla?

Podle mě tam, kde může tlačit, takže spodní hrana palmrestu by spíš měla být zaoblená jako u starých dobrých (a dnes už slabých) ThinkPadů končících třicítkou (X230, T430, T530, W530). Možná by neškodilo, kdyby Lenovo k Legionům nabízelo podobný nástavec jako bývá u některých klávesnic. Ale ať Legionům nekřivdím, tohle je problém většiny moderních notebooků (opět výhra designu), jen prostě u těch 17″ člověk sedí víc a tím je tento neduh zřetelněji znát.

A to by v tom byl čert, abych si já, rejpal, nevymyslel ještě něco :)
Tato řada Legionů ještě nemá čtečku otisků, v podstatě se jedná o prkotinu, ale k pohodlí přispěje hodně, ostatně v Lenovu na to přišli taky a u novějších Legionů je už čtečka integrovaná ve vypínači. Všechno se ovšem dá vyřešit, ne dodatečnou instalací čtečky přímo do tlačítka vypínače či jinam do těla notebooku, ale přikoupením čtečky do USB, například Kensington jednu takovou dělá, ale je vhodnější koupit starší model USB Fingerprint Reader, která má i další užitečné funkce a hlavně z notebooku nijak rušivě nevyčnívá, novější model čtečky je na tom o poznání hůř.

Když nad tím tak uvažuju, tak vlastně nevím, zda by šlo vzít tlačítko se čtečkou z nového Legionu a úspěšně ho naroubovat sem. Ale předpokládám, že by to bylo komplikované, protože čtečka znamená trochu víc hardwaru než je jen tlačítko a trojbarevná LEDka.

Legion je herní, takže co hraní?

Vidíte, jak často vycházejí mé články, takže asi tak jsem na tom i s časem na hraní 😀​ Navíc jsem si tento notebook nekoupil primárně jako herní, ale jako výkonný s bohatou konektorovou výbavou, ale to neznamená, že bych nehrál vůbec, takže se s vámi podělím o nějaké ty zkušenosti.

Co se týká hraní běžných her na displeji, tak zvládá lecos, i Crysis Remastered na nastavení „Can it run Crysis?“, ale to už jede chlazení naplno a teploty dlouhodobě nad 90 °C se mi nelíbí, takže radši nějaký detaily a obnovovací frekvenci obětuju, upřímně jsem zvědavý na chování po vyčištění a přepastování.

Co ovšem nemá rád, je hraní ve virtuální realitě, HL Alyx šlo hrát s headsetem Oculus Rift S, který je kabelový a video bere z DisplayPortu (nutná redukce z USB-C), ale po upgradu na Quest jsem kvůli přehřívání musel přejít na desktop, protože Legion se kvůli přehřátí jednou vypnul a to byl pro mě jasný signál, že takhle to prostě nejde. Celkem by mě zajímalo, jestli jsou výkonové nároky vyšší „jen“ kvůli vyššímu rozlišení headsetu nebo i z důvodu jiné přípravy signálu pro něj. Quest je na rozdíl od Riftu samostatné zařízení a obraz se do něj z PC vysílá jako datový tok buď přes WiFi, nebo přes USB kabel (nemá vstup pro DisplayPort), takže musí dojít ještě k dodatečnému zpracování videa – kódování do formátu, který brýle načtou a zobrazí. Výsledek je takový, že VR headset lze použít jako náhradu za obrazovku přes celou stěnu třeba pro sledování filmu, ale na hraní je opravdu lepší použít stolní mašinu.

Sečteno podtrženo, asi bych neměnil. Teda ať nekecám, pokud by se mi do rukou dostala čistě AMD varianta bez Nvidie, tak bych o výměně asi uvažoval.

To by bylo pro teď asi vše a příště, snad brzo, bude pohled dovnitř a nějaké to čištění a přepastování.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky