Yoga-Pro-7-14APH8-Nahled

Yoga Pro 7 14APH8 – recenze

27. 9. 2023 | 0

Stylově tenký notebook s obrovským výkonem – i tak by se dal charakterizovat notebook Lenovo Yoga 7 14APH8. Jaký je?

Testovaná konfigurace

Testoval jsem předprodukční kus – je možné, že se finální kusy budou od mnou testovaného v lecčem lišit (layout klávesnice, verze softwaru apod.)

Testovaný kus byl v té nejlepší konfiguraci, v jaké se notebook vůbec vyrábí. Konkrétně:

  • CPU: AMD Ryzen 7
  • GPU: NVIDIA RTX 4050
  • 1TB SSD disk
  • 32 GB RAM

Procesoru nechyběla ani integrovaná grafika, na kterou notebook automaticky přepnul v případech, kdy dedikovaná nebyla vyžadována (typicky při nízké zátěži – kancelářské práci, sledování videa apod.)

Lenovo Yoga Pro 7 14APH8 obrazovka

Konektorová výbava

Ať se nám to líbí nebo ne, většina výrobců se (v zájmu co nejnižší tloušťky notebooku) zbavuje plnohodnotného USB-A portu a nahrazuje jej menším USB-C. To však není případ modelu Yoga 7, u kterého jej nalezneme na pravé straně, společně s 3,5mm audiovýstupem, přepínačem elektronické krytky webkamery a tlačítkem napájení (které trochu připomíná slot na SIM kartu, ale nenechte se zmýlit).

Lenovo Yoga Pro 7 14APH8 porty vpravo

U těchto dvou fyzických tlačítek se na chvilku zastavím. Napájecí tlačítko je lehce (naprosto minimálně) vystouplé. I to ale stačí na to, abyste si notebook omylem vypli (či uspali) v případě, že jej vezmete za pravý bok. Upřímně nechápu, proč jej výrobce trochu nezapustil do konstrukce, ničemu by to nevadilo – obzvlášť, když notebook disponuje funkcí HPD a Flip to Boot.

Přepínač krytky webkamery je ale udělaný šikovně. Nejde úplně zlehka (tudíž si kameru při hovoru omylem nevypnete) a jeho stav vidíte, i když je notebook zrovna vypnutý, či jeho obrazovka zavřená. Při vypnutí webkamery se pozadí tlačítka zbarví červeně. Šikovná věc!

Na levé straně zařízení poté nalezneme HDMI a dva USB-C porty, z toho jeden ve specifikaci 3.2 Gen 2 a druhý ve specifikaci USB4.

Lenovo Yoga Pro 7 14APH8 porty vlevo

Škoda, že Lenovo do takto kompaktního těla nevtěsnalo i čtečku (micro)SD karet.

Displej

Dotykový displej je největší chloubou tohoto notebooku. Disponuje vysokým 3K rozlišením (3072 × 1920), technologií IPS, až 120Hz obnovovací frekvencí a až 400nitovým jasem. Nesmí chybět 100% pokrytí barevného prostoru DCI-P3, podpora Dolby Vision apod. Panel se opravdu povedl, disponuje perfektními pozorovacími úhly a díky vysokému rozlišení je obraz nádherně jemný. Škoda jen, že šlo „jen“ o IPS panel a Lenovo pro tento model nenabízí MLED (který je ale dostupný u modelu vyššího, Yoga Slim 9).

Jas 400 nitů je nadprůměrný, nepočítejte ale s perfektní viditelností se sluncem v zádech. Nenapomáhá tomu ani fakt, že je displej lesklý – při použití dotyku jej budete často leštit.

Lenovo-Yoga-Pro-7-14APH816-9-obrazovka

Na horní straně displeje se (krom webkamery) nachází senzor okolního světla. Funguje skvěle, málokdy jsem do regulace jasu „sahal“ manuálně, a zároveň data ze senzoru slouží i pro automatické spuštění podsvícení klávesnice.

Zpracování, dojmy, klávesnice

Notebook je celokovový a jeho zpracování je na perfektní úrovni. Nikde nic nevrže, nikde se nic neprohýbá. 14“ displej a nízká váha (jen xx kg) jej předurčují k častému přenášení. Testovaná barevná varianta Storm Grey mi za určitého světla přišla spíše více do fialova – při koupi doporučuji se na notebook dojít podívat, máte-li tu možnost. Barva je ale velice decentní, rozhodně nevykřikuje do světa, a ve vaší oblíbené kavárně velmi rychle splynete s davem.

Velmi příjemným překvapením byla klávesnice. Kromě dvouúrovňového bílého podsvícení (které lze nastavit tak, aby se spouštělo automaticky) disponuje standardním rozložením se zmenšenými šipkami (v České republice je k dostání s českými popisky a s dvouřádkovým Enterem) a díky 1,5mm zdvihu se vám na ní bude psát velmi příjemně, bez jakýchkoli překlepů. Nebál bych se tuto klávesnici srovnat s klávesnicemi, které nalezneme u modelů ThinkPad; až tak se klávesnice povedla.

Lenovo-Yoga-Pro-7-14APH816-9-klavesnice

TouchPad byl typu clickpad a jeho zapuštěné tlačítko bylo na předprodukčním kusu velmi hlučné, ačkoliv mě potěšil fakt, že lze stisknout po celé, velké ploše touchpadu. Škoda, že zde Lenovo neimplementovalo touchpad, jaký je u mnou testovaného ThinkPadu Z13, kde stisknutí tlačítka simuluje vibrační motorek – pocit z používání by tak byl mnohem příjemnější.

Od dvou reproduktorů, které se nacházejí u klávesnice, jsem očekával průměrný až podprůměrný výkon. Mýlil jsem se! Reproduktory hrají až překvapivě dobře – nechybí jim náznak basové složky a díky celkovému 4W výkonu bez problémů ozvučí i větší místnost. Zklamáním pro někoho může být fakt, že pokud vypnete softwarové pomocníky v aplikaci Dolby, veškerá kvalita se vytratí a reproduktory zní jako v každém průměrném notebooku: ploše, bez energie, bez náznaku basů. Je tedy jasné, že veškerou práci zde odvádí dobře odladěný software.

Lenovo Yoga Pro 7 14APH8 vypnutá obrazovka-

Mikrofony nešumí a digitálních artefaktů je přítomno minimum, pro běžné hovory jsou zcela použitelné: to ostatně platí i o FullHD webkameře. Její obraz, zcela logicky, závisí na světelných podmínkách: horší kvalitu očekávejte především ve špatně osvětlených prostorech.

Z hlediska zabezpečení zde nalezneme TPM 2.0 čip a rozpoznání obličeje pomocí Windows Hello. Čtečka otisků prstů přítomna není. Vzhledem k tomu, že funkce Windows Hello vytváří váš 3D otisk obličeje pomocí IR, nemusíte se bát, že by vás v noci zařízení nepoznalo. Je to velice návyková funkce a krom špatných světelných podmínek ji nedělají problém ani brýle, vousy apod.

Lenovo-Yoga-Pro-7-14APH816-9-viko

Výkon a výdrž na baterii

Testovaná konfigurace mě v oblasti výkonu nijak neomezovala – měla ho opravdu dostatek. Ať už se bavíme o kancelářské práci, nebo o hraní nenáročných her.

Notebook při kancelářské práci tiše ševelí a zahřívá se jeho spodní část. V zátěži je to již horší, ševelení se mění na hlasitější hučení a teploty šplhají k 95 °C.

Co se výdrže na baterii týče, při kancelářské práci (jasu na 80–90 %, zapnutou 120Hz obnovovací frekvencí, WiFi, Bluetooth) počítejte zhruba se šesti až sedmi hodinami. Pokud se trošku uskromníte, není problém atakovat hranici osmi, devíti hodin. Při náročnější práci (Premiere Pro, Photoshop) počítejte se dvěma až třemi hodinami.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky