titulek

Lenovo ThinkPad Z13 (recenze)

2. 5. 2023 | 0

Dostal se mi do rukou prémiový 13“ notebook – ThinkPad Z13. Jaký je?

Testovaná konfigurace

Testoval jsem předprodukční kus. Je dost pravděpodobné, že se finálních produktů nebudou týkat nedostatky, které jsou v recenzi zmíněné.

Testovaný notebook byl skoro v té nejlepší konfiguraci, jakou si můžete objednat. Srdce notebooku tvořil osmijádrový procesor AMD Ryzen 7 PRO 6850U s integrovanou grafikou AMD Radeon 680M Graphics. Pro multitasking bylo k dispozici dnes již standardních 16 GB RAM a svá data jsem ukládal na 512GB SSD. Nesmím opomenout ani parádní 13,3“ OLED displej.

Co se bezdrátové konektivity týče, nechyběla WiFi 6E ani Bluetooth 5.1. Notebook byl vybaven i LTE modemem Quectel EM05-G, díky čemuž můžete být online i všude tam, kde je k dispozici mobilní datová síť – notebook podporuje jak moderní eSIM, tak i fyzickou nanoSIM.

Z13 - klávesnice

Displej

Pojďme se podívat na již zmíněný 13,3“ dotykový OLED panel. Ten disponoval jemným 2,8K rozlišením (2880 × 1800), jasem až 400 nitů a 100% pokrytím barevného prostoru DCI-P3. Kombinace, díky které lze bez jakýchkoli problémů pracovat se sluncem v zádech, nebo upravovat fotografie. Samozřejmostí je perfektní černá a i podpora HDR (Dolby Vision).

S tím mě napadá jedna nepříjemnost, která se sice dost blbě popisuje, ale pokusím se o to. Ačkoli se jedná o OLED panel, tak rámeček kolem displeje je ještě černější než samotná černá na displeji. Za vinu to dávám digitizéru, případně antireflexní vrstvě, kterou je displej vybaven. Je to ale detail, se kterým se dá žít.

I když je displej vybaven antireflexní vrstvou, nejedná se o plně antireflexní panel – odlesky zkrátka uvidíte. Je to daň za to, že je displej dotykový. Připravte se i na časté čištění, protože displej se často „zapatlá“.

Z13 - obrazovka

Konektorová výbava a zpracování

Konektorová výbava je u Z13 osekána na minimum. Naleznete zde pouze dva USB4 porty (USB-C, na každé straně jeden), audiovýstup a slot na NanoSIM kartu. Je to logické – plnohodnotné USB-A by se do takto tenkého těla zkrátka nevešlo. USB-C naštěstí nejsou nijak osekána na funkcionalitě. Obě podporují videovýstup, PowerDelivery 3.0 a je zde i podpora dokování.

Vzhledem k tomu, že jsem testoval skoro nejvyšší konfiguraci modelu Z13, bylo víko displeje pokryto veganskou kůží. Její nevýhodou je, že se velice snadno zašpiní. Jinak ale vypadá prémiově a u druhé generace modelu Z13 můžete mít víku ze lnu.

ThinkPad Z13 - kovové víko

Z13 lze mít samozřejmě z plně kovové šasi, která mi přijde praktičtější než varianta s koženým víkem.  Za dobu testování notebook nikde nevrzl, vše bylo perfektně slícované, tak, jak to má být. Víko lze bez problému otevřít jednou rukou, jen to zavírání by mohlo být tišší. Je ale možné, že se jedná pouze o chybu testovaného kusu. Nepotěší ani fakt, že víko nelze otevřít kompletně o 180°.

Dojmy, klávesnice, touchpad

Klávesnice má v podstatě standardní rozložení, zmenšený je jen levý Shift, funkční klávesy a šipky. Mezi levou šipkou a pravým CTRL je umístěna čtečka otisků prstů, která funguje rychle a spolehlivě. Klávesnici nechybělo bílé, dvouúrovňové podsvícení, které se nevypne, ani když notebook probudíte z režimu spánku.

TouchPad je za mě tou nejzajímavější věcí na tomto notebooku. Nejen, že je opravdu velký (tudíž lze např. bez problémů přesouvat soubory jen pomocí myši), ale chybí mu zapuštěné tlačítko. Fyzické kliknutí je zde simulováno vibračním motorkem. Funguje to parádně. Absenci tlačítka podle mě 99 % uživatelů nepozná – až tak dobře to funguje. Toto řešení má dvě výhody: na touchpadu není „hluché“ místo, kde byste nemohli kliknout, a navíc si můžete nastavit sílu dané vibrace (lze tak simulovat hloubku zapuštěného tlačítka).

Z13 Klávesnice

TouchPad je na palmrestu viditelně označený – končí nahoře u klávesnice. Všimněte si oddělení tenkou čarou s tečkami uprostřed. Právě tato horní část (nad čarou s tečkami) je určena pro trackpoint. Levá půlka potom slouží ke kliknutí levým tlačítkem myši a pravá pro kliknutí pravým tlačítkem myši. Tato volba lze vypnout a používat tak touchpad v celé jeho velikosti, ale ve většině případů pro to není důvod. Pokud např. přesouváte soubory, nebo jen potřebujete kurzor dostat úplně nahoru, tak je touchpad aktivní v celé výšce, tzn. kurzor se nezastaví, ani když přejedete danou část určenou pro trackpoint. Opravdu skvěle řešené, za to velký palec nahoru.

FullHD webkamera se světelností f/2.0 mě příjemně překvapila svou kvalitou – za dostatečného osvětlení vypadá obraz opravdu dobře. Za nízkého osvětlení se dostavuje šum, ale nejedná se o nic hrozného. Velmi návyková je IR kamera s podporou Windows Hello, díky kterému se do systému přihlásíte v podstatě pohledem.

Dva 360° mikrofony spadají do průměru. Jsou citlivé, ale nemůžete od nich očekávat kvalitu – ne že by šuměly, ale v záznamu je slyšet dost digitálních artefaktů. Na meetingy ale zcela postačí.

ThinkPad Z13

Když jsem notebook poprvé zapnul, byl jsem ze zvukového projevu dvou reproduktorů (o výkonu 2×2 W) dost zklamán – od prémiového zařízení člověk čeká víc. Chybí zde subwoofer, který by se o první „wow“ efekt zaručeně postaral. Absenci subwooferu lze naštěstí dohnat v aplikaci Dolby a nastavením vlastního ekvalizéru. Poté hrají reproduktory dost dobře, nahlas bez jakéhokoliv zkreslení a nechybí ani náznak basové složky. Je evidentní, že o dobrý zvuk se stará aplikace Dolby společně s ekvalizérem – pokud veškeré softwarové pomocníky vypnete, bude se jednat o průměrné reproduktory, které naleznete v každém druhém notebooku.

Výkon

Z hlediska výkonu si nemám nač stěžovat. Uvítal bych pouze vyšší kapacitu RAM paměti – přeci jen, 16 GB je dnes již takový standard, naštěstí je možné zakoupit i konfiguraci se 32 GB. RAM je u modelu Z13 pevně na základní desce, nedá se tedy jednoduše upgradovat.

Velmi mě potěšilo chlazení – při běžné kancelářské práci se notebook chladí zcela pasivně a minimálně se zahřívá klávesnice, zejména prostor nad ní. Při náročnější procesorové činnosti se již roztočí ventilátor, ale ani tak nejsou teploty procesoru nijak vysoké – drží se kolem 80 °C a procesor nethrottluje. Tak to má být!

Baterie

Během mého testování jsem se pohyboval kolem 6 až 7 hodinami na jedno nabití (jas cca na 70 %, zapnutá WiFi a Bluetooth, čistě kancelářská práce), což zhruba odpovídá parametrům výrobce. Při zátěži počítejte s výdrží kolem 2-3 hodin. Potěší podpora rychlého nabíjení, kdy se z 0 na 80 % dostanete za hodinu.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky