Project Butterfly – restaurování ThinkPadu 701C

15. 12. 2022 | 0

Máte to štěstí a patříte mezi hrstku „vybraných“ majitelů jednoho z nejzajímavějších ThinkPadů v předlouhé historii těchto notebooků? Pokud ano, blogový kolega Jirka Pitek objevil stránku, která v rámci přenosných počítačů nemá úplně obdoby. Vášnivý sběratel, profilující se jednoduše jako Matt vzal své hobby skutečně od podlahy a připravil velice podrobný návod k zrestaurování ThinkPadu 701C do takřka muzejního stavu. Není tak již nutné vyčkávat na eBay na zařízení v perfektním stavu a s cenou, která není na hlavu (taková nabídka navíc nikdy nepřijde). Pokud jste zruční, mimořádně pečliví a máte dostatek času, můžete dát do pucu i odrbanou trosku za zlomek ceny.

Co je to ten Butterfly?

Jste v ThinkPadech noví a ještě nevíte, o co se jedná? Nevadí! ThinkPad 701C je malý, nenápadný notebook z první poloviny 90. let. Od ostatních ThinkPadů té (i pozdější) doby ho odlišuje nezapomenutelná rozkládací klávesnice. Funguje to jednoduše: klávesnice je uprostřed „rozříznutá“ na dvě zubaté, do sebe zapadající poloviny. Při otevření obrazovky se díky důmyslnému mechanismu oba díly rozloží a objeví se plnohodnotná desktopová klávesnice. Mimochodem, takovou jsme v ThinkPadech naposledy viděli ve výročním ThinkPadu 25. Skládací klávesnice dala modelu přídomek Butterfly a předurčila ho k věčné slávě – jeden kousek je vystaven v Museum of Modern Art v New Yorku.

Model 701C patří mezi skutečné legendy mezi notebooky, potažmo hardwaru vůbec. Ne proto, že by se ho prodaly miliony a měl ho každý doma (to by byla vskutku plytká nostalgie) – jak jsme si popsali, ten důvod je mnohem vznešenější. Pokud chcete vědět více, ThinkPad 701C se v pravěkých dobách objevil dokonce i u nás na blogu.

Kurz restaurátorství rychle a snadno

Matt podrobně rozepsal všechno, co je potřeba k reinkarnaci sebevíc poškrábaného, oloupaného ThinkPadu. Původně hebké, pogumované víko displeje lepí na dotyk? Nevadí. Potisky po stranách jsou ošoupané a odřené? Žádný problém. Baterie je nafouknutá a nenabíjí? I to lze opravit. Návod se nopak nevěnuje opravám základní desky, displeje či polámaným dílům.

Samozřejmostí je podrobný návod na rozebrání notebooku, tak, aby se nic nepoškodilo (i když věřím, že Hardware Maintenance Manual není třeba žádnému sběrateli představovat).

Nechybí ani nabídka vybraných dílů: tišťáky na snadnější výměnu článků baterie či předtištěný arch s potisky. Ničím lépe nedokážete své drahé polovičce, že skill z nanášení potisků při lepení plastikových letadýlek či tančíků má také skutečně reálné využití!

„Nemám ThinkPad 701C…“

Stalo se, že vám Butterfly uletěl, ať už oknem, neuváženým odprodejem či nějakým koumákem, co aukci v posledních pěti vteřinách přestřelil? I tak s velkou pravděpodobností už jiný starý model máte. V tom případě můžete Mattovu práci využít ku prospěchu a vyzbrojeni nabitými znalostmi se pustit do zrestaurování jiného ThinkPadu. Jak jsme připomněli v našem miniseriálu o historii značky ThinkPad, modelů bylo opravdu mnoho. A i když má motýlek status ikony, radost vám může udělat jakýkoliv jiný model.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky