20211028 122857

Yoga Duet 7 13ITL (recenze)

15. 6. 2022 | 0

Opět se mi naskytla možnost osahat si a provětrat pár zařízení od Lenova, tentokrát se jedná o zástupce řady Yoga, konkrétně o Yoga Duet 7, tedy placka přibližně za 30 000 Kč, kterou se pokusím představit v tomto článku, a Yoga Slim 7 Pro, na kterou se podíváme někdy jindy.

Konfigurace a parametry:

  • CPU: Intel Core i7-1165G7 (2,8GHz, 4 jádra 8 vláken, podpora virtualizace)
  • RAM: 16 GB
  • GPU: Intel Iris
  • Displej: 13,3″, 2K WQHD (2 160 × 1 350), 450 nitů, 100% sRGB, Dolby Vision, dotykový + možnost použití dotykového pera
  • HDD: Samsung 1TB NVMe
  • Bezdrátová konektivita: LTE, Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.0
  • Kamera: 5MPx přední (Windows hello) , 5MPx zadní
  • Konektorová výbava: 2× USB-C 3.2 Gen1 s Thunderbolt 4, 1× USB-C 3.2 Gen2, kombinovaný 3,5mm jack
  • Čtečka paměťových karet: microSD + nano SIM (šuplík)
  • Baterie: 41Wh Li-pol
  • Rozměry: 29,7 × 20,7 × 0,9 cm
  • Hmotnost: 1 180 g, 980 g (bez klávesnice) + 176g zdroj

Kdo se o výrobky Lenova zajímá víc, tak už z názvu ví, že mám v rukou opět nikoliv notebook, ale tablet s připojitelnou klávesnicí a dotykovým perem, tedy opět AIO do tašky. Je pravda, že po testu třetí generace ThinkPad X1 Tablet jsem tvrdil, že nejspíš nejsem cílová skupina zařízení tohoto typu, ale chci jim dát ještě šanci. Obě zařízení jsou si v mnohém podobná, ale v pár podstatných detailech se liší, jedním z nich je samozřejmě HW výbava, ale té si na první pohled nevšimnete.

Nejpodstatnější rozdíl je patrně v připojitelné klávesnici, která u X1 Tabletu měla na vnější straně běžný černý povrch typický pro téměř všechny ThinkPady, ale Yoga má klávesnici potaženou látkou vzdáleně připomínající džínovinu, předpokládám, že je to stejný povrch jako má tato Yoga Slim 7 na víku displeje. Na jednu stranu se mi použití tkaniny v designu líbí a uznávám, že na omak to je příjemné, ale dát látku na spodek zařízení (klávesnice po otevření) nepovažuji za dobrý nápad, protože na jednu stranu máte příjemný povrch a na druhou materiál, který bude náchylný k ušpinění čištění může být obtížné, přece jen se klávesnice asi špatně pere a bezdrátová obzvlášť… Dalším rozdílem v klávesnicích je, že tu o Yogy sice nemůžete u displeje přizvednout s mít tak pohodlnější sklon na psaní, ale díky vestavěné baterii a komunikaci přes BT ji můžete od zařízení odpojit a ovládat jej bezdrátově, což může být výhoda pro více variant použití ať už při prezentaci, kdy je počítač připojen k projektoru a vy ho můžete ovládat aniž byste u něj seděli, stejně tak i v případě, že na displeji něco kreslíte perem, máte klávesnici odpojenou, aby nezavazela a potřebujete něco napsat nemusíte klávesnici připojovat, stačí aby byla zapnutá.

Rozdíl, který mě dost překvapil a bohužel nemile, je absence držáku na dotykové pero. To, že není standardně v balení, bych i bral, pokud se nepletu, tak i pero je volitelné příslušenství, ale ono jej není ani kam připojit. X1 Tablet měl k tomuto účelu drážku pod výklopným stojánkem, Yoga nemá nic, ani třeba kapsičku na látkovém povrchu krytu klávesnice. Teda není zcela pravda, že se pero nedá nijak přichytit, ale předpokládám, že zachycení magnetem, který normálně slouží k připojení klávesnice, je opravdu jen kouzlo nechtěného, a ne reálný způsob uchycení.

No a pak samozřejmě tu máme dvě vlastnosti dané tomuto typu konstrukce, tu dobrou, tedy klávesnici neovlivněnou teplotou vlastního zařízení, a tu špatnou, čili prakticky nulovou stabilitu při snaze postavit zařízení kolmo k podložce.

To by bylo k věcem, které uvidíte na první pohled, asi vše, takže je čas podívat se na tuhle „placku“ trochu blíž.

Možnosti ovládání

U normálního notebooku bych zde psal o klávesnici a touchpadu, zde máme možností více.

Klávesnice s touchpadem na první pohled ničím nevybočuje z toho, na co jsme již od notebooků řady Lenovo Yoga zvyklí. V podstatě se jí nedá vytýkat nic kromě klasiky v podobě kompaktního uspořádání kurzorových kláves, kdy šipky nahoru a dolů zabírají pozici jedné klávesy. Klávesnice má bílé dvoustupňové podsvícení, které funguje i při bezdrátovém použití, kdy se podsvícení automaticky zhasíná, aby zbytečně nespotřebovávalo vestavěnou baterii. Touchpad je velký a usnadňuje tak použití vícedotykových gest, kromě nich samozřejmě podporuje i fyzický stisk, přičemž jej lze stisknout jen na vnějším okraji.

Klávesnice se k tabletu přichycuje magneticky a elektrické spojení zajišťuje pětice pružných kontaktů uprostřed magnetické lišty, tímto připojením se klávesnice nejen fyzicky spojí s počítačem, ale zároveň se i nabíjí její vlastní baterie.

To by bylo ovládání společnému s běžnými notebooky, ale ještě máme kapacitní dotykový displej a dotykové pero, takže se podíváme i na ně.

Z vlastní zkušenosti s tímto zařízením hádám, že se Yoga Duet 7 použije asi nečastěji jako tablet a tak bude převažovat dotykové ovládání případně dotykovým perem. Za mě to bylo hlavně ovládání perem na věci ke studiu a dotykem zejména pro zábavu. Co se pera týká, tak se opět jedná o aktivní pero napájené jednou tužkovou baterií typu AAAA, tedy ještě menší než tzv. mikrotužka. Výhodou je, že pero nepotřebuje žádnou šachtu na zařízení k nabití vlastní baterie, nevýhodou ovšem je malá kapacita těchto článků a značný pokles přesnosti pera při poklesu napětí. Je fakt, že pera této Yogy nebo X1 Tabletu se díky tloušťce lépe drží, ale co se spolehlivosti týká, tak dávám přednost buď pasivním perům, používaným spíše u starších zařízení jako je ThinkPad S1 Yoga nebo těm nabíjeným v šachtě uvnitř zařízení, tak jak to má třeba Lenovo Yoga 9, kterou jsem měl také možnost vyzkoušet.

Po technické stránce není dotykovému ovládání co vytknout, reaguje naprosto přesně a spolehlivě. Jedinou nevýhodu vidím spíš v systému, protože Windows 10 není pro dotykové ovládání zrovna uzpůsobený a předpokládám, že příchod Windows 11, změní „dotykáče“ a konvertibly ve velmi oblíbenou část sortimentu v obchodech s elektronikou.

V souvislosti s dotykovým ovládáním stojí za zmínku, že výlopný stojánek lze obstojně použít i jako držadlo (hodil by se otvor na prsty) a nepřekážet si tak druhou rukou na okraji displeje.
Na druhou stranu je nevýhodou, že stojánek ani spodek tabletu nemá žádné nožky, které by neklouzaly a také chránily nábytek před podřením. Je to sice drobný detail, ale spokojonost uživatele se zařízením je právě často o takových detailech.

Obraz a zvuk

Displejům u řady Yoga se těžko něco vytýká, s podáním barev i pozorovacími úhly jsem naprosto spokojený. Ač je displej lesklý, tak potíže s odlesky jsem během používání nezaznamenal, někomu by se mohl hodit vyšší jas pro práci venku, ale to je jen odhad, který se teď těžko ověřuje…

Rád bych stejně jak displej chválil i zvuk, bohužel stejně jako ThinkPad X1 Tablet jsou reproduktory limitovány prostorem v těle zařízení, takže řeč reprodukují bez problému, ale chtít po těchto reproduktorech něco víc, zejména basy, no člověk může chtít ledaco, ale ne vše dostane. Naopak musím pochválit kvalitu mikrofonu a výchozí vyladění korekcí proti ozvěnám či omezení okolních ruchů, nabízí se tedy využití pro telekonference, home office či třeba distanční výuku.

Zabezpečení

Už jsem párkrát zmiňoval, na rozdíl od čteček otisků rozpoznávání obličeje moc nemusím, hlavně z důvodu, že to většinou končí zadáváním hesla. Bohužel toto zařízení jiné možnosti biometrického přihlášení než právě rozpoznávání obličeje nenabízí, tak mi nezbývá než se usmát do kamery.

Kromě infračervené kamery je Yoga Duet 7 vybavena i pohybovým čidlem k detekci člověka před obrazovkou, tedy funkci, kterou jsem u pár dříve testovaných notebooků kritizoval, ale to se jednalo o notebooky klasické konstrukce a vadilo mi zejména zhasínání displeje a uspávání zařízení kdykoliv jsem se od něj otočil či vzdálil. Zde ji naopak musím pochválit, protože automaticky zapne displej, když se na něj podíváte a při nastaveném přihlášení pomocí obličeje uživatele i přihlásí bez potřeby mačkat na libovolné tlačítko ať už na klávesnici či přímo na zařízení. Počítač se tak chová podobně jako mobil u kterého máte nastavenou funkci „Při uchopení zapnout“, názvů to má spoustu, ale efekt je jeden – displej se zapne v okamžiku, kdy zařízení držíte tak, abyste se na něj mohli dívat.

A teď k tomu nejpodstatnějšímu, tedy funkčnosti a rychlosti rozpoznávání obličeje. Nezbývá mi než říct, že pokud by rozpoznávání obličeje fungovalo na všech zařízeních, která jsem měl či jen testoval, takto, tak bycha asi i pochopil, že někdo chce jen rozpoznávání obličeje. Stačil totiž letmý pohled do kamery, displej se zapnul a vteřinu na to jsem před sebou měl pracovní plochu se všemi rozdělanými věcmi, které jsem na ní nechal.

Výkon, baterie a teplpoty

Začnu asi tím, že zařízení tohoto typu nejsou na výkon, detailně jsem se s tím seznámil již při testu ThinkPad X1 Tablet, na který bych snad radši ani nevzpomínal. Problém nebyl až tak výkon zařízení jako takový, ale těžce nedostačující chlazení. Yoga Duet 7 je na tom co se výkonu týká podstatně lépe a co se chlazení týká tak to platí dvojnásob. Výsledkem samozřejmě není žádný mobilní superpočítač, ty se vyskytují v jiných článcích, ale zařízení, které se nezadýchá při jednoduchých věcech jako je spouštění a práce v textových či tabulkových editorech či načítání nějaké obsáhlejší stránky i nějakou to úpravou fotek či jinou jednodušší prací s grafikou si poradí.

Výdrž baterie bych řekl, že vzhledem k dostupnému místu v zařízení patří asi k těm lepším. ale ani neurazí. Lenovo udává, že při lokálním přehrávání videa až má tento počítač vydržet až 12 hodin, to je číslo ke kterému jsem se přiblížil jen vzdáleně a to hodnotou 9 hodin. Pravdou ovšem je, že jsem byl málokdy offline a při volbě výkon vs. spotřeba došlo na spotřebu až když baterka docházela. Celkem by mě zajímalo, jak by si s 41Wh baterie poradil armový procesor místo klasiky.

Tak se podíváme na výpisy co ta placka umí a jak moc při tom topí…

Jak můžete vidět na snímcích z termokamery, tak klávesnice má, jak je pro tento druh zařízení typické, pokojovou teplotu a topí jen vlastní tablet. A to zahřívání není nijak strašné, ThinkPad X1 Tablet na tom byl hůř, taky má Yoga narozdíl od něj pořádné chladící průduchy a ne tu tenkou štěrbinu, kterou se vzduch sotva dostane ven. A abych nezapomněl, testy z PCMarku a 3DMarku jsou opět k dispozici zde.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky